Το ντοκιμαντέρ αναφέρει ότι οι σχέσεις της κ. Μέρκελ και του κ. Σόιμπλε εκείνη την περίοδο ήταν εξαιρετικά τεταμένες. «Αν η Ελλάδα δεν καταβάλει για μεγάλο διάστημα εξαιρετικές προσπάθειες, τότε δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Γι΄ αυτό και οι περισσότεροι από τους συναδέλφους μου -και εγώ- ήμασταν της άποψης ότι θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα αν αποφάσιζε έναν άλλον δρόμο. Αλλά η καγκελάριος είχε πάντα στο μυαλό της ότι πρέπει η Ευρώπη να παραμείνει ενωμένη», δηλώνει ο κ. Σόιμπλε στο ARD.
Στη συγκεκριμένη δήλωση του Σόιμπλε η κ. Μέρκελ απαντά: «Διακυβευόταν η σταθερότητα της ευρωζώνης, αλλά και το εάν εμείς με τη δική μας άποψη θα μπορούσαμε να επιβάλουμε ότι στήριξη και βοήθεια υπάρχουν μόνο όταν οι χώρες κάνουν μεταρρυθμίσεις».
Η Γερμανίδα καγκελάριος αποφεύγει πάντως συνειδητά να επικρίνει τον υπουργό της: «Εν τέλει, και μέσω της σκληρής γραμμής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ως υπουργός Οικονομικών κοίταξε φυσικά και τα γεγονότα, καταλήξαμε σε ένα πρόγραμμα μέσω του οποίου η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά βήματα τα οποία είναι πάρα πολύ σημαντικά και η Ελλάδα θα βοηθηθεί μεσοπρόθεσμα», επισημαίνει.
Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μεταφέρει τη δική του εμπειρία. «Η αλήθεια είναι ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήθελε να ωθήσει τους Έλληνες έξω από την ευρωζώνη και ότι εμείς, με ενωμένες δυνάμεις, τον εμποδίσαμε. Η πολιτική του δεν πέρασε, επίσης έναντι της Άγγελα Μέρκελ», δηλώνει και προσθέτει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχείρησε και πάλι στο τέλος του έτους να προωθήσει την άποψή του, ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.
«Ανησυχούσα πολύ ότι μετά οι αγορές θα στοιχημάτιζαν εναντίον της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας και θα διαλύονταν όλα γύρω μας, και ζήτησα από την Άγγελα Μέρκελ να παρέμβει επειγόντως, διότι έπρεπε να σταματήσει τον Σόιμπλε. Και αυτό έκανε», τονίζει ο κ. Γκάμπριελ.
Μιλώντας στο ίδιο ντοκιμαντέρ, ο Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ήταν τότε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλώνει ότι ο ίδιος φρόντισε να κρατήσει το θέμα της Ελλάδας στη δημοσιότητα καθώς προτιμά την διαφάνεια, ενώ, όπως λέει, ο κ. Σόιμπλε «αγαπά τις αποφάσεις στα πίσω δωμάτια»