Συμβαντα σαν Σημερα την 7η Μαιου 1919

Ιστοριες της 7ης Μαιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του


Παρακάτω τα άπαντα

Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015


Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων

τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

558 Ο θόλος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη καταρρέει από σεισμό. Ο Ιουστινιανός διατάσσει την άμεση ανακατασκευή του.

1711 Γεννιέται ο Ντέιβιντ Χιούμ, Σκωτσέζος φιλόσοφος και ιστορικός, που επηρέασε τις Σχολές του εμπειρισμού και του σκεπτικισμού.

1774 Γεννήθηκε ο Φράνσις Μπόφορτ, ναύαρχος βρετανικού ναυτικού, γαλλικής καταγωγής. Δημιούργησε την κλίμακα Μποφόρ για τη μέτρηση της έντασης του ανέμου. (Θαν. 17/12/1857)

Στον 19ο Αιώνα

1824 Πρεμιέρα στη Βιέννη για την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, έναν ύμνο στη χαρά και στην παγκόσμια συναδέλφωση. Ο Μπετόβεν αποθεώθηκε με γυρισμένη την πλάτη προς το κοινό, χωρίς να μπορεί να ακούσει τα χειροκροτήματα, διότι ήταν ήδη κουφός πια. Όταν τον γύρισαν για να δει το κοινό, τότε συγκινήθηκε. Τμήμα της 9ης συμφωνίας και συγκεκριμένα η Ωδή στη χαρά”, αποτελεί τον επίσημο ύμνο της Ευρωπαικής Ένωσης.

1825 Πέθανε ο Αντόνιο Σαλιέρι, Ιταλός συνθέτης, αντίζηλος του Μότσαρτ.

1832 Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου από τις τρεις Μεγάλες Δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) και τη Βαυαρία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα ορίζεται ως ανεξάρτητη κληρονομική μοναρχία με πρώτο μονάρχη τον Όθωνα, γιο του Λουδοβίκου Α’ της Βαυαρίας.

1832 Γεννιέται στην Πρωσσία, ο Καρλ Νόιμαν-Carl Neumann, κορυφαίος Γερμανός μαθηματικός.

1833 Γεννήθηκε ο Γιοχάνες Μπραμς, Γερμανός μουσουργός, από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού.

1840 Γεννήθηκε ο Ρώσος μουσικοσυνθέτης, Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι.

1892 Γεννήθηκε ο ηγέτης της μεταπολεμικής Γιουγκοσλαβίας, Γιόζιπ Μπροζ Τίτο

1895 Ο ρώσος φυσικός, Αλέξανδρος Ποπόφ, παρουσιάζει στην Αγία Πετρούπολη τον πρώτο ραδιοφωνικό δέκτη, οπως έχει αναγνωριστεί στην πατρίδα του και σε ορισμένες ανατολικοευρωπαϊκές χώρες.

Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1913 Η Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας απορρίπτει το αίτημα για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες (ψήφοι: 266 κατά – 219 υπέρ).

1915 Α΄Παγκόσμιος πόλεμος: To γερμανικό υποβρύχιο U-20 τορπιλίζει στις 2.12 μ.μ., το ατμόπλοιο Λουζιτάνια, στην Κελτική θάλασσα, στέλνοντας στο θάνατο 1.198 ανθρώπους. Το Λουζιτάνια ανήκε στην κατηγορία των πλοίων του Τιτανικού, ήταν 32.000 τόννων και βυθίστηκε, μετά από το χτύπημα με την τορπίλη, μέσα σε 20 λεπτά.

1919 Γεννήθηκε  η Εβίτα Περόν, σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής Χουάν Περόν.

Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1939 Η Ιταλία και η Γερμανία ανακοινώνουν στρατιωτική και πολιτική συμμαχία, γνωστή ως Άξονας Ρώμης-Βερολίνου (οι δυνάμεις του Άξονα).

1940 Γεννιέται ο Χάρρυ Κλυνν, κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης, ο οποίος ήταν πρωτοπόρος του stand-up comedy στην Ελλάδα. Ο σημαντικός ηθοποιός διακρίθηκε για την οξεία σάτιρά του, με την οποία ανέδειξε και διακωμώδησε τις αντιφάσεις της μεταπολιτευτικής ελληνικής κοινωνίας. Εκτός από την υποκριτική, διακόνησε τη ζωγραφική, την ποίηση, την πολιτική και τον αθλητισμό

1941 Πέθανε ο Τζέιμς Φρέιζερ, σκοτσέζος ανθρωπολόγος, συγγραφέας του μνημειώδους δωδεκάτομου έργου «Ο Χρυσός Κλώνος», που διερευνά τη σχέση των μύθων όλου του κόσμου, μεταξύ τους και την προέλευση των θρησκειών. (Γεν. 1/1/1854)

1945 Οι Γερμανοί υπογράφουν την παράδοσή τους στο στρατηγείο του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, στην πόλη Ρεμς στη Γαλλία. Ο στρατηγός Αϊζενχάουερ και το συμμαχικό επιτελείο δέχονται την παράδοση άνευ όρων της Βέρμαχτ, και ουσιαστικά της Γερμανίας, που υπέγραψε ο στρατηγός Άλφρεντ Γιόντλ.

7 Μαΐου 1945- Άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας

#ΣανΣήμερα, στις 7 Μάϊου 1945, υπογράφηκε στην πόλη Ρεμς η συνθηκολόγηση της Ναζιστικής Γερμανίας με τους Δυτικούς Συμμάχους, η οποία ανακοινώθηκε την επομένη και σηματοδότησε την αρχή του τέλους του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που θα πραγματοποιηθεί και επίσημα με την συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας στις 2 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Η Ευρώπη έβγαινε από 2194 μέρες ενός από τους καταστροφικότερους πολέμους της ιστορίας ο οποίος άφησε πίσω του πάνω από 50 εκατομμύρια νεκρούς και την Γηραιά Ήπειρο σε ερείπια.

Με αφορμή την συμπλήρωση 77 ετών από την συγκεκριμένη μέρα το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα απόσπασμα από το δέκατο όγδοο επεισόδιο της σειράς ιστορικών ντοκιμαντέρ «Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης» παραγωγής 1987. Προβάλλεται πλούσιο αρχειακό οπτικοακουστικό υλικό από την συγκεκριμένη περίοδο, όπως εικόνες από την υπογραφή της πράξης συνθηκολόγησης καθώς και από τους εορτασμούς των κατοίκων της Μόσχας, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και του Παρισιού. Παράλληλα, γίνεται ειδική αναφορά για την κατάσταση στην Ελλάδα και τους διωγμούς των μελών της Εθνικής Αντίστασης, όπως τη φυλάκιση του 8ου Συντάγματος Λακωνίας του ΕΛΑΣ στις φυλακές Σπάρτης, τις εκτελέσεις και τις εξορίες καθώς και το ξέσπασμα του Εμφυλίου Πολέμου. Τέλος, υπάρχουν στιγμιότυπα από τους πανηγυρισμούς στους δρόμους της Αθήνας, από την οποία είχαν αποχωρήσει οι ναζιστικές δυνάμεις από τις 12 Οκτωβρίου του 1944.

#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα

#ERTarchive_video

#ΕΡΤΑρχείο_Ιστορία

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Πέμπτη, 5 Μαΐου 2022

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1946 Ιδρύεται από τους Μασάρο Ιμπούκα και Ακίο Μορίτα η «Εταιρία Τηλεπικοινωνιών του Τόκιο», με προσωπικό 20 υπαλλήλων. Σήμερα είναι γνωστή με το όνομα Sony και απασχολεί 158.500 υπαλλήλους.

1953 Στην Ελλάδα, ιδρύεται η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), η οποία τη δεκαετία του 1980 θα μετονομαστεί σε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).

1960 O Leonid Brezhnev αναλαμβάνει Πρόεδρος της ΕΣΣΔ.

1961 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.357.526 άτομα. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή ήταν 724.725 άτομα.

1963 Θεμελιώνεται στην Παραλία Διστόμου το εργοστάσιο αλουμινίου του Γαλλικού μονοπωλιακού ομίλου «ΠΕΣΙΝΕ».  

1975 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ, ανακοινώνει και επισήμως το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ.

Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1977 Διεξάγεται ο 22ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στη Μεγάλη Βρετανία. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Γαλλίας η Μαρί Μιριάμ με τη σύνθεση «L’oiseau et l’enfant» (Το Πουλί και το Παιδί). Η Ελλάδα συμμετέχει με το τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου και της Σέβης Τηλιακού «Μάθημα Σολφέζ», το οποίο καταλαμβάνει την 5η θέση με ερμηνευτές τους Πασχάλη, Μαριάνα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μπέσυ Αργυράκη.

1985 Αυστρία 4-0 Κύπρος (Προκριματικά Μουντιάλ)

1987 Διοργανώνεται σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ το 1ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής Νεανίδων, το οποίο ολοκληρώνεται στις 10/5. Είναι η πρώτη τέτοιου επιπέδου διοργάνωση που αναλαμβάνει η Ελλάδα στην ρυθμική.

1995 Στη Γαλλία, ο  δήμαρχος του Παρισιού, Ζακ Σιράκ, με ποσοστό 52,7%, εκλέγεται πρόεδρος, στην τρίτη προσπάθειά του σε προεδρικές εκλογές, θέτοντας τέλος στην 14ετή παρουσία των Σοσιαλιστών στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

1996 Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ξεκινά η δίκη του Σερβοβόσνιου, Ντούσαν Τάντιτς, για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, το 1992. Πρόκειται για την πρώτη δίκη διεθνούς δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης.

1998 Η Μερσεντές αποκτά την Κράισλερ για 40 δισ. δολάρια στη μεγαλύτερη έως τότε εξαγορά της ιστορίας.

1999 Αεροσκάφος του ΝΑΤΟ στοχεύει κατά λάθος την πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 υπάλληλοι και να τραυματιστούν 20.

2000 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ορκίζεται για πρώτη φορά πρόεδρος της Ρωσίας.

Στον 21ο Αιώνα

2007 Ισραηλινοί αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν τον τάφο του βασιλιά Ηρώδη νότια της Ιερουσαλήμ.

2017 O Εμμανυέλ Μακρόν ανακηρύσσεται νέος Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας με ποσοστό 65,1% έναντι της Μαρίν Λε Πεν που συγκέντρωσε 34,9%.


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες