Σαν Σημερα 6 Ιανουαριου 1964

Ιστοριες της 6ης Ιανουαριου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

Χρόνια πολλά φίλες και φίλοι!
Θεοφάνεια για εμάς σημαίνουν «Μανταλένα», με την αλησμόνητη σκηνή της Αλίκης που πιάνει τον σταυρό στα νερά της Αντιπάρου, με την ευλογία του Παντελή Ζερβού στο ρόλο του παπά-Φώτη. Έκτοτε, πολλές είναι οι γυναίκες που έχουν βουτήξει σε παγωμένα νερά για να αποδείξουν ότι η ανέλκυση του σταυρού δεν είναι μόνο ανδρικό προνόμιο. Το γύρισμα, βέβαια, της «Μανταλένας» έγινε κατακαλόκαιρο!

#Θεοφάνεια #Φώτα #Σταυρός

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Σάββατο, 1 Ιανουαρίου 2022


Στο τέλος της ανάρτησης τα άπαντα

Θεοφάνια στη Δράμα, 1997

Σε πολλά χωριά της Δράμας αναβιώνουν πανάρχαια έθιμα που τελούνται κάθε χρόνο σε τριήμερες εκδηλώσεις, ανήμερα των Φώτων, του Αϊ Γιαννιού και στις 8 του Γενάρη, με έντονο διονυσιασμό.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. την εκπομπή "ΜΟΥΣΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ", παραγωγής 1997, με θέμα τον εορτασμό των Θεοφανίων στο Νομό Δράμας και στο έθιμο των αποκριάτικων μεταμφιέσεων του δωδεκαήμερου.

Στο απόσπασμα, παρουσιάζονται τα «Μπαμπούγερα» στο χωριό Καλή Βρύση, αρχαίο μακεδονικό έθιμο που έχει τις ρίζες του στη λατρεία του θεού Διονύσου, με τους μεταμφιεσμένους άνδρες να φορούν τραγόμορφες μάσκες από δέρματα ζώου και να ζώνονται κουδούνια στη μέση με τον ήχο των οποίων ξορκίζουν το κακό. Περιπλανώνται στους δρόμους με τη συνοδεία των τοπικών μουσικών οργάνων (της δραμινής λύρας, της γκάιντας και του νταχαρέ).

Η εκπομπή επισκέπτεται χωριά της Δράμας όπου αναβιώνουν παραλλαγές του εθίμου της γιορτής Θεοφανίων, όπως οι "Αράπηδες" και οι "Αρκούδες" και συναντά τοπικούς οργανοπαίχτες ενώ ακούγονται παραδοσιακά τραγούδια από τους κατοίκους της περιοχής.
Επιστημονικός σύμβουλος, Έρευνα-κείμενα: Ροζάννα Λαδά, Αφήγηση: Γεράσιμος Δραγώνας, Σενάριο- Σκηνοθεσία: Θανάσης Νέτας

Δείτε την ολόκληρη εδώ: https://www.ert.gr/archeio/

#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός
#ΕΡΤΑρχείο_Λαογραφία
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2022

6 Ιανουαριου 2009 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

6 Ιανουαριου 2010 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

6 Ιανουαριου 2011 – Ειδήσεις

6 Ιανουαριου 2012 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

6 Ιανουαριου 2013 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

6 Ιανουαριου 2014 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

«Το δίλημμα: Μένω ή φεύγω από την Ελλάδα» – Τάσος Τέλλογλου – 6.1.2014

6 Ιανουαριου 2015 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

6 Ιανουαριου 2016 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

6 Ιανουαριου 2017 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

6 Ιανουαριου 2018 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

6 Ιανουαριου 2019 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

6 Ιανουαριου 2020 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

6 Ιανουαριου 2021 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

6 Ιανουαριου 2022 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

6 Ιανουαριου 2023 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

6 Ιανουαριου 2024 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.grτα άπαντα


754: Ο πάπας Στέφανος Β’, αφού περνά τις Άλπεις, συναντιέται στην Πάβια με το βασιλιά των Φράγκων Πεπίνο και τον στέφει εκ νέου βασιλιά. Σε αντάλλαγμα, ο βασιλιάς αναλαμβάνει το ρόλο του προστάτη της Εκκλησίας και στρέφεται εναντίον των Λομβαρδών.

870: Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Βασίλειος Α’ ανακηρύσσει συμβασιλέα το γιο του, Λέοντα ΣΤ’ (από το γάμο του με την Ευδοκία Ιγγερίνα).

1205: Ο Φίλιππος της Σουαβίας (Philip of Swabia) στέφεται βασιλιάς των Ρωμαίων.

1449: Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος στέφεται στον Μυστρά αυτοκράτορας του Βυζαντίου.

1454: O Γεννάδιος Σχολάριος ορίζεται πρώτος πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

1535: Ο ισπανός κατακτητής Φρανθίσκο Πιθάρο ιδρύει σε μια ακατοίκητη ακτή της Λατινικής Αμερικής, μια πόλη που την ονομάζει Los Reyes de Lima. Δεν είναι άλλη από την πρωτεύουσα του Περού, γνωστή απλώς ως «Λίμα».

1681: Ο πρώτος καταγεγραμμένος αγώνας μποξ διεξάγεται στην Αγγλία, μεταξύ του ιπποκόμου και του χασάπη του Δούκα του Όλμπερμαρλ, με νικητή τον δεύτερο.

Στον 19ο Αιώνα

1821: Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αποβιβάζεται στην Καρδαμύλη της Μάνης για να προετοιμάσει την εξέγερση των υπόδουλων Ελλήνων.

1828: Ο Ιωάννης Καποδίστριας φτάνει στο Ναύπλιο για να αναλάβει τη διακυβέρνηση του νεοσύστατου ελληνικού κράτους. Οι έλληνες τον υποδέχονται στην πρώτη πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους με πολλές τιμές και μεγάλο ενθουσιασμό.

1838: Ο Σάμιουελ Μορς κάνει την πρώτη δημόσια επίδειξη του τηλεγράφου στις ΗΠΑ.

1851: Ο Λεόν Φουκό αποδεικνύει πειραματικά την περιστροφή της Γης (εκκρεμές του Φουκό).

1870: Εγκαινιάζεται το περίφημο Musikverein, το Μέγαρο Φίλων Μουσικής της Βιέννης.

Στον 20ο Αιώνα

1900: Ηλεκτροφωτίζεται ο Πειραιάς από εργοστάσιο, που βρίσκεται κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Πελοποννήσου.

1907: Η παιδαγωγός Μαρία Μοντεσσόρι ανοίγει το πρώτο σχολείο της στη Ρώμη για να εφαρμόσει τις παιδαγωγικές ιδέες της.

1912: Το Νέο Μεξικό γίνεται η 47η πολιτεία των ΗΠΑ.

1919: Πανηγυρική γιορτή στα «Διονύσια» για την επίσημη εμφάνιση του Εργατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ελλάδος, αργότερα ΚΚΕ, στην πολιτική σκηνή της χώρας.

1922: Ολοκληρώνεται χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα η Διάσκεψη στις Κάννες, με κεντρικό θέμα τη ρύθμιση του τρόπου καταβολής των πολεμικών αποζημιώσεων από την πλευρά της Γερμανίας, η οποία έχει περιέλθει σε δραματικό οικονομικό αδιέξοδο.

1929: Στη Γιουγκοσλαβία, ο βασιλιάς Αλέξανδρος διαλύει το Κοινοβούλιο και επιβάλλει δικτατορία, ονομάζοντας τον εαυτό του ύπατο κυβερνήτη της διχασμένης χώρας του.

1929: Ο Αδόλφος Χίτλερ διορίζει τον Χάινριχ Χίμλερ αρχηγό της παραστρατιωτικής οργάνωσης SS.

1942: Η Pan Αmerican γίνεται η πρώτη αεροπορική εταιρεία που προγραμματίζει την πρώτη πτήση που θα κάνει το γύρο του κόσμου.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1948: Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, υιοθετεί μία απόρρητη έκθεση με τίτλο «Η θέση των ΗΠΑ σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα», στην οποία διαπιστώνει ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν αποτύχει στην προσπάθειά τους να εξοντώσουν τις κομμουνιστικές δυνάμεις, επιδεικνύοντας «έλλειψη επιθετικού πνεύματος και κακή καθοδήγηση». Συμβουλεύουν δε τον πρόεδρο Τρούμαν να αποστείλει στρατεύματα στην Ελλάδα και να αυξήσει την πολιτική, οικονομική και στρατιωτική βοήθεια προς την ελληνική κυβέρνηση.

1973: Ανακαλύπτεται στα Τρίκαλα νεολιθικός οικισμός πολύ μεγάλης αξίας.

1973: Βγαίνει σε δημοπρασία το προσωπικό αυτοκίνητο του Αδόλφου Χίτλερ και πωλείται προς 153.000.000 δολάρια. Αγοραστής της «Μερσεντές» είναι ο Ερλ Κλαρκ από την Αριζόνα.

1975: Ξεχωριστή η έκτη ημέρα του χρόνου για την Νόττγχαμ Φόρεστ. Μία ημέρα σαν σήμερα, πριν από 45 χρόνια, στις 6 Ιανουαρίου 1975, ο Μπράιαν Κλαφ έφτανε στο Νόττιγχαμ, έχοντας απολυθεί από την πρωταθλήτρια Λιντς, μετά από μόλις 44 ημέρες συνεργασίας … Στην πρώτη του σεζόν, ο Μπράιαν Κλαφ, δεν κατάφερε την άνοδο. Το πέτυχε όμως την δεύτερη, 1976-77, ενώ την επόμενη (77-78), κέρδισε το League Cup και το πρωτάθλημα. Στο τουρνουά δεν έχασε κανένα παιχνίδι από τον Νοέμβριο, μένοντας αήττητη μέχρι τον Δεκέμβριο της επόμενης σεζόν. Περισσότερο από έναν χρόνο και 42 παιχνίδια χωρίς να χάσει, ένα ρεκόρ που δεν «άλλαξε χέρια» μέχρι το 2004. Αυτό ήταν το πρώτο και μέχρι σήμερα τελευταίο πρωτάθλημα της Νότιγχαμ. Όμως τα καλύτερα έφταναν αργότερα. Την σεζόν 78-79 κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών κερδίζοντας στον τελικό την Μάλμε. Το 79-80 άρχισε με την κατάκτηση του ευρωπαϊκού Super Cup στη Βαρκελώνη, έπαιξε στο Διηπειρωτικό Κύπελλο και στο πρωτάθλημα υποχώρησε στην πέμπτη θέση. Βρέθηκε ξανά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, καταφέρνοντας να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αυτή την φορά απέναντι στο Αμβούργο στη Μαδρίτη…

2004: Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης καλεί στην οικία του στην οδό Αναγνωστοπούλου τον υπουργό Εξωτερικών. Ο Γιώργος Παπανδρέου δέχεται την πρόταση του Κ. Σημίτη να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Γεννήσεις

1412 – Η εθνική ηρωίδα της Γαλλίας και Αγία της καθολικής εκκλησίας, Ζαν Ντ’ Αρκ (Ιωάννα της Λωραίνης)

1745 – Ο γάλλος Ζακ Μονγκολφιέ, ο ένας από τους δύο αδελφούς εφευρέτες του αερόστατου

1822 – Ο γερμανός αρχαιολόγος, Ερρίκος Σλήμαν

1942 – Ο επιχειρηματίας, πολιτικός και δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης

1954 – Ο βρετανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Άντονι Μιγκέλα, ο οποίος το 1997 πήρε Όσκαρ για τον «Άγγλο Ασθενή»

1955 – Ο βρετανός ηθοποιός Ρόουαν Άτκινσον, ευρέως γνωστός ως Mr Bean

Θάνατοι

1852 – Ο γάλλος εκπαιδευτικός που τελειοποίησε το σύστημα γραφής των τυφλών, Λουί Μπράιγ (σύστημα Μπράιγ), 1884 – Ο αυστριακός μοναχός, Γκρέγκορ Μέντελ, που ανακάλυψε τους νόμους της κληρονομικότητας

1919 – Ο 26ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Θίοντορ Ρούσβελτ

1949 – Ο αμερικανός σκηνοθέτης, Βίκτωρ Φλέμινγκ (Όσα παίρνει ο άνεμος)

1981 – Ο σκωτσέζος συγγραφέας και δραματουργός, Άρτσιμπαλντ Κρόνιν

1993 – Ο ρώσος χορευτής, Ρούλντολφ Νουρέγιεφ

1993 – Ο αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ, από τους δημιουργούς του επαναστατικού μουσικού ρυθμού της δεκαετίας του ’20 be-bοp, Ντίζι Γκιλέσπι


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες