Συμβαντα σαν Σημερα την 5η Μαιου 1980

Ιστοριες της 5ης Μαιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα

Παγκόσμια ημέρα για την υγιεινή των χεριών 👐

5⃣ Μαΐου 🔹 Παγκόσμια ημέρα για την υγιεινή των χεριών 👐

🙏 Προστάτευσε τους άλλους.
🧼 Πλένουμε τα χέρια μας. … σώζουμε ζωές!

#EuropeansAgainstCovid19
#ΕυρωπαίοιΕναντίονCovid19

Δημοσιεύτηκε από Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στις Τρίτη, 5 Μαΐου 2020


Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015


Το “Έπος” του 2015 στα διεθνή δίκτυα

Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων


τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

553 Αρχίζει τις εργασίες της στην Κωνσταντινούπολη η 5η Οικουμενική Σύνοδος, με θέμα την αίρεση του μονοφυσιτισμού.

1789 Συνέρχεται στις Βερσαλλίες το Συμβούλιο των Γενικών Τάξεων, που θα οδηγήσει στη Γαλλική Επανάσταση.

Στον 19ο Αιώνα

1813 Γεννιέται ο Soeren Kierkegaard, Δανός φιλόσοφος & θεολόγος. Θεωρείται ο πρώτος υπαρξιστής φιλόσοφος & είχε αποκληθεί “Χριστιανός Σωκράτης”, λόγω των επιρροών του από τον Έλληνα φιλόσοφο.

1818 Γεννιέται ο Karl Marx, Πρώσος φιλόσοφος, κοινωνιολόγος, ο θεωρητικός του πολιτικού ρεύματος του κομμουνισμού, γνωστός για την “μαρξιστική” θεωρία, με διάσημο το βιβλίο:”Das Capital”-Το Κεφάλαιο. Γεννήθηκε Εβραίος ως προς το θρήσκευμά του, νωρίς έγινε Προτεστάντης & στο τέλος άθεος.

1821 Πεθαίνει Ναπολέων Βοναπάρτης, Γάλλος πολιτικός και στρατιωτικός, Αυτοκράτορας της Γαλλίας, αποκαλούμενος ως Μέγας, ο οποίος θεωρούνταν ιδιοφυία σε στρατηγικές. Πέθανε εξόριστος, ως αιχμάλωτος των Βρετανών, στο νησί Αγία Ελένη στον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Το λείψανό του επέστρεψε το 1840 στο Παρίσι.

1846 Γεννιέται ο Πολωνός συγγραφέας Χένρικ Σιενκιέβιτς, βραβευμένος με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1905. Γνωστά έργα του:”Κβο Βάντις”, “Διά πυρός και σιδήρου”.

1893 Κραχ στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες χάνουν τη δουλειά τους, με την ανεργία να εκτοξεύεται σε μόλις δύο χρόνια από 3% σε 18,4%.

1897 Ελληνοτουρκικός πόλεμος: Ισχυρές τουρκικές δυνάμεις, υπό τον Ετέμ πασά, επιτίθενται με σφοδρότητα κατά των Ι και ΙΙ Μεραρχιών στον Δομοκό και τις αναγκάζουν να υποχωρήσουν προς την Όθρυ.

Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1914 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Tyron Power. (Tο σημάδι του Ζορρό).

1916 Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας γνωστοποιεί ότι στο εξής θα δίνονται δάνεια και στις γυναίκες.

1919 Γεννιέται ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος, γνωστός από την ηγεσία του στη “Χούντα των Συνταγματαρχών”, της επταετίας 1967-1974.

1921 Κυκλοφορεί το διάσημο άρωμα της Κοκό Σανέλ, “Νο 5”.

Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1936 Ο Ιταλός στρατηγός Μπαντόλιο καταλαμβάνει την Αντίς Αμπέμπα, πρωτεύουσα της Αβησσυνίας (της σημερινής Αιθιοπίας), που πλέον καθίστατο αποικία της φασιστικής Ιταλίας.

1941 Ο Χαϊλέ Σελασιέ επιστρέφει στο θρόνο της Αιθιοπίας, πέντε χρόνια μετά την ανατροπή και την εξορία του από τους Ιταλούς.

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1949 Ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης.

1955 Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας γίνεται κυρίαρχο κράτος καθώς τερματίζεται και επίσημα η συμμαχική κατοχή. Την ίδια μέρα, η χώρα μπαίνει στο ΝΑΤΟ.

1960 Ο Σοφοκλής Βενιζέλος ζητά αναγνώριση του ΚΚΕ και εκλογές με αναλογική.

1961 Ο Άλαν Μπάρτλετ Σέπαρντ γίνεται ο πρώτος Αμερικανός κοσμοναύτης που ταξιδεύει στο διάστημα (δεύτερος στον κόσμο, μετά τον Σοβιετικό Γιούρι Γκαγκάριν).

1965 Πεθαίνει ο Νίκος Γούναρης, ο τροβαδούρος με την βελούδινη φωνή, που μεσουράνησε στο τραγούδι την δεκαετία του ΄50.

Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1980 Το ελληνικό κοινοβούλιο εξέλεξε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θέση την οποία υπηρέτησε έως το 1985. Παραιτήθηκε πρόωρα, λίγους μήνες πριν τη λήξη της πρώτης του θητείας, όταν ο τότε πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι το κόμμα του δε θα υποστήριζε την επανεκλογή του, αλλά θα πρότεινε τον Χρήστο Σαρτζετάκη για νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Καραμανλής τότε επέκρινε τη στάση αυτή του Παπανδρέου, αλλά η κυβέρνηση απαγόρευσε τη μετάδοση της δήλωσής του από την κρατική τηλεόραση.

1981 Πεθαίνει ο επαναστάτης Bobby Sands, σε ηλικία 27 ετών, μετά από απεργία πείνας 66 ημερών, στη φυλακή Maze. Ο Ιρλανδός Sands και μέλος του IRA, ήταν εκλεγμένος στο Βρεττανικό Κοινοβούλιο και ξεκίνησε την απεργία πείνας την 1η Μαρτίου του 1981, ήταν δε ο πρώτος Ιρλανδός απεργός πείνας. Το βασικό αίτημά του, ήταν να αναγνωριστούν οι κρατούμενοι πολέμου, ως πολιτικοί κρατούμενοι. Η απεργία πείνας ενδυνάμωσε τον IRA, καθώς επίσης και το παγκόσμιο ενδιαφέρον των ΜΜΕ αλλά και της κοινής γνώμης.

1995 Ο πληθωρισμός στην Ελλάδα υποχωρεί στο 9,9% και είναι η πρώτη φορά έπειτα από 22 χρόνια που γίνεται μονοψήφιος.

1999 Πεθαίνει ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, Έλληνας ηθοποιός, γνωστός επίσης για το θεατρικό-τηλεοπτικό “Εκείνος & εκείνος” κατά την Χουντική περίοδο.

Βασίλης Διαμαντόπουλος- 5 Μαΐου 1999

#ΣανΣήμερα συμπληρώνονται 23 χρόνια από το θάνατο του Έλληνα ηθοποιού Βασίλη Διαμαντόπουλου, στις 5 Μαΐου 1999. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει απόσπασμα της εκπομπής «Βραδυά Επιθεώρησης», σε παρουσίαση Κώστα Ρηγόπουλου (1984), όπου ο Διαμαντόπουλος επανερμηνεύει το νούμερο κοινωνικής κριτικής «Ο Παλιάτσος» από την επιθεώρηση «Του άνδρα του πολλά βαρύ» των Κώστα Νικολαΐδη και Ηλία Λυμπερόπουλου (1972). Στα πλάνα φαίνεται στο πιάνο ο Γιώργος Κατσαρός και η ζωντανή ορχήστρα της εκπομπής.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το επιθεωρησιακό νούμερο εδώ: https://www.ert.gr/archeio

#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #ΕΡΤΑρχείο_Θέατρο
#Θέατρο #ΒασίληςΔιαμαντόπουλος
#Επιθεώρηση
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τρίτη, 3 Μαΐου 2022

Στον 21ο Αιώνα

2002 Ο Ζακ Σιράκ εκλέγεται γισ δεύτερη φορά Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

2003 Αρχίζει η κατεδάφιση του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, που θα ολοκληρωθεί στις 2 Ιουνίου του ίδιου έτους.

2007 Πεθαίνει ο Θίοντορ Μέιμαν, αμερικανός φυσικός, δημιουργός του πρώτου λέιζερ. (Γεν. 11/7/1927)

2010 Οι Έλληνες βγαίνουν στους δρόμους σε όλη τη χώρα, αντιδρώντας στα νέα οικονομικά μέτρα. 150.000 πολίτες διαδηλώνουν στην Αθήνα, όπου σημειώνονται εκτεταμένα επεισόδια. Κουκουλοφόροι πετούν βόμβες Μολότοφ σε υποκατάστημα της τράπεζας Marfin Egnatia στην οδό Σταδίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους από ασφυξία τρεις υπάλληλοι, εκ των οποίων μία έγκυος γυναίκα.


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες