Ιστορίες της 5ης Ιουνιου 1968

Ιστοριες της 5ης Ιουνιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα


Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015Το “Έπος” του 2015 στα διεθνή δίκτυα

Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων

τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

1599 Γεννιέται ο Ντιέγκο Βελάσκες. Ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους της περιόδου του μπαρόκ, γνωστός κυρίως για τις προσωπογραφίες που φιλοτέχνησε ως καλλιτέχνης της αυλής του βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππου Δ´. Αναγνωρίζεται σήμερα ως μία από τις κορυφαίες φυσιογνωμίες στην ιστορία της τέχνης, με σημαντική επίδραση στη ζωγραφική του 19ου αιώνα, ειδικότερα στο κίνημα του ιμπρεσιονισμού

1646 Γεννιέται η Ιταλίδα (Βενετή) φιλόσοφος Ελένα Λουκρέτσια Κορνάρο Πισκόπια, η πρώτη γυναίκα που πήρε διδακτορικό, την κάπα της φιλοσοφίας και το στέμμα των ποιητών.
1646 Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Γεράκης, έλληνας τυχοδιώκτης, που διετέλεσε και πρωθυπουργός του Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη). (Γεν. 1647)
1723 Γεννήθηκε ο Βρετανός οικονομολόγος και εισηγητής του φιλελευθερισμού, Άνταμ Σμιθ.
1752 Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος, με το πείραμά του με το χαρταετό και το κλειδί, αποδεικνύει, ότι η αστραπή είναι ηλεκτρισμός.


Στον 19ο Αιώνα

1825 Ελληνική Επανάσταση 1821 : Δολοφονήθηκε πριν δικαστεί, ο επιφανής αγωνιστής οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης Οδυσσέας Ανδρούτσος (Ιθάκη, 1788 —Αθήνα, 5 Ιουνίου 1825) (γεννημένος ως Οδυσσέας Βερούσης ή κατά άλλους Οδυσσέας Μουτσανάς). Πολέμησε μέχρι το 1820 για λογαριασμό του Αλή Πασά και στη συνέχεια αγωνίστηκε για την επανάσταση. Φυλακίστηκε το 1825, κατηγορούμενος για συνεργασία με τους Τούρκους, στην Ακρόπολη των Αθηνών, όπου και δολοφονήθηκε από το άλλοτε πρωτοπαλίκαρό του Γκούρα πριν δικαστεί.

1826 Διαλύεται με ειδικό φιρμάνι το στρατιωτικό σώμα των γενίτσαρων στην Κωνσταντινούπολη. Η μεγάλη αυτή σφαγή, επί Σουλτάνου του Μαχμούτ Β΄, έχει μείνει γνωστή στην Τουρκική ιστοριογραφία, ως “ευοίωνον γεγονός” (Vaka-I hairiye)
1826 Πεθαίνει ο Καρλ Μαρία Φρίντριχ Έρνεστ Βέμπερ, γερμανός ρομαντικός συνθέτης. (Γεν. 18/11/1786)
1828 Ο βασιλιάς της Γαλλίας, Κάρολος ο 10ος, αποστέλλει στον Ιωάννη Καποδίστρια 500.000 φράγκα για τη στήριξη του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.
1849 Με την υπογραφή ενός νέου Συντάγματος, θεσπίζεται στη Δανία η Συνταγματική Μοναρχία.
1851 Στην εφημερίδα National Era της Ουάσιγκτον δημοσιευόταν το πρώτο κεφάλαιο μιας ιστορίας που αργότερα θα γινόταν το πιο σημαντικό βιβλίο στον αγώνα των μαύρων για ελευθερία: «Η Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά» της Χάριετ Στόου

1875 Γεννιέται ο Τόμας Μαν, γερμανός συγγραφέας, που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1929. («Το μαγικό βουνό», «Δρ Φάουστους», «Θάνατος στη Βενετία»).
1878 Γεννιέται ο Pancho Villa, Μεξικανός στρατηγός κατά την επανάσταση του Μεξικού.
1883 Γεννιέται στο Κέιμπριτζ της Αγγλίας ο John Maynard #Keynes, ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους του 20ου αιώνα και θεωρητικός της κρατικής παρέμβασης στην οικονομία, αρχιτέκτονας του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. “Η μεγαλύτερη συνεισφορά του Keynes ήταν ότι έσωσε τον καπιταλισμό από τους καπιταλιστές… Με τις ιδέες του, ο καπιταλισμός απέκτησε πιο ανθρώπινο πρόσωπο και η ελεύθερη οικονομία μεγαλύτερη σταθερότητα. Όμως, η θεωρία του ξεχάστηκε… και πλέον βλέπουμε τις συνέπειες. Η διδασκαλία του Keynes είναι απαραίτητη σήμερα για να σώσουμε ξανά τον καπιταλισμό από τους καπιταλιστές.” – Joseph Stiglitz, London Review of Books
1898 Γεννιέται ο Φρεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σημαντικός Ισπανός συγγραφέας και ποιητής. Δολοφονήθηκε στη Γρανάδα σε ηλικία 38 μόλις ετών από τους φασίστες του Φράνκο.


Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1913 Στη Δανία οι γυναίκες αποκτούν το δικαίωμα ψήφου.
1925 Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων, ο ιδρυτικός νόμος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1929 Σε κοινή συνεδρίαση της Βουλής και της Γερουσίας, προσωρινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας γίνεται ο ναύαρχος, Παύλος Κουντουριώτης.

1933 Οι ΗΠΑ βγαίνουν από τον «κανόνα χρυσού», σύμφωνα με τον οποίο, το χρήμα που τύπωνε μια χώρα όφειλε να αναλογεί στα αποθέματά της σε χρυσό.
1934 Επεισόδιο σημειώνεται στην ελληνική Βουλή, όταν μετά από λογομαχία μεταξύ του Γεώργιου Κονδύλη και του Αλέξανδρου Παπαναστασίου, βουλευτής – φίλος του Κονδύλη πετά κάθισμα κατά του Παπαναστασίου, τραυματίζοντάς τον ελαφρά στον ώμο.
1944 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος : οι Βρετανοί, μια ημέρα πριν την απόβαση στη Νορμανδία, ρίχνουν 5.000 τόννους από βόμβες στα Γερμανικά πλοία.


Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1947 Ο Georges Marshall, Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α, εκφωνεί λόγο και ανακοινώνει τα κύρια σημεία του σχεδίου του -σχέδιο Μάρσαλ- για την ανοικοδόμηση των Ευρωπαικών χωρών, των οποίων οι πόλεις είχαν ισοπεδωθεί μετά τον καταστροφικό Β΄Παγκόσμιο πόλεμο.

1961 Το τρίποντο εφαρμόζεται για πρώτη φορά στο πρωτάθλημα της American Basketball League και περιλαμβάνει όλα τα σουτ που εκτελούνται από απόσταση μεγαλύτερη των 22 ποδιών (6,71 μ.) από το καλάθι.
1963 Με το ξέσπασμα του σκανδάλου Profumo, παραιτείται ο John Profumo, Υπουργός πολέμου της Βρετανίας, ένας μορφωμένος & αξιοσέβαστος πολιτικός από την παράταξη των Συντηρητικών. Πέτρα του σκανδάλου η Κριστίν Κίλλερ, χορεύτρια σε καμπαρέ και call girl. Παρόλο ότι συνήψαν σχέση λίγων εβδομάδων, αυτή ήρθε στη δημοσιότητα ως πολιτικό σκάνδαλο, διότι εκείνη την περίοδο η Κίλλερ κοιμόταν και με τον Στρατιωτικό ακόλουθο της Σοβιετικής Ένωσης στο Λονδίνο, Γιεβγκένι Ιβανόφ, ο οποίος ήταν και Ρώσος κατάσκοπος.
1967 Ξεσπά ο πόλεμος των Έξι Ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ και τις γειτονικές αραβικές χώρες Αίγυπτο, Συρία και Ιορδανία, ο οποίος ξεκίνησε με προληπτικού χαρακτήρα επιθέσεις από ξηράς και αέρα του πρώτου. Ο πόλεμος έληξε με νίκη του Ισραήλ, το οποίο κατέλαβε τη Λωρίδα της Γάζας και τη Χερσόνησο του Σινά από την Αίγυπτο, τη Δυτική Όχθη από την Ιορδανία και τα υψίπεδα του Γκολάν από τη Συρία.
1968 Στο Λος Άντζελες ο 24χρονος Σιρχάν Σιρχάν, πυροβολεί τον γερουσιαστή Robert Kennedy, 42 ετών, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας για το χρίσμα των Δημοκρατικών, για την Προεδρία των Η.Π.Α. Είχε μόλις τελειώσει το λόγο του για τη νίκη του στη πολιτεία της Καλιφόρνια και βρισκόταν στο Ambassador Hotel, για τη συνέντευξη τύπου που θα ακολουθούσε.

1972 H Ελλάδα και η Κίνα συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις.


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1991 Στη Νότια Αφρική, το Κοινοβούλιο ψηφίζει την κατάργηση των νόμων του Απαρτχάιντ, σύμφωνα με τους οποίους το 87% της γης ανήκει στους λευκούς.


Στον 21ο Αιώνα

2004 Πέθανε ο Ρόναλντ Ρήγκαν, ηθοποιός και 40ος Πρόεδρος των Η.Π.Α., Ρεπουμπλικανός.

2012 Πεθαίνει ο βαρύ-μαγκας, μόρτης και περιζήτητος στον καλλιτεχνικό χώρο, ο Αθηνόδωρος Προύσαλης. Δημιούργησε ένα δικό του είδος υποκριτικής, με μια φιλοσοφημένη και ποιητική «αλητεία» να ξεδιπλώνεται σε κάθε του ρόλο

ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΣ ΠΡΟΥΣΑΛΗΣ

Βαρύ-μαγκας, μόρτης και περιζήτητος στον καλλιτεχνικό χώρο, ο Αθηνόδωρος Προύσαλης δημιούργησε ένα δικό του είδος υποκριτικής, με μια φιλοσοφημένη και ποιητική «αλητεία» να ξεδιπλώνεται σε κάθε του ρόλο. Ξεχώρισε σε εκλεκτά θεατρικά έργα, έπαιξε σε αρχαία δράματα και κωμωδίες, ενώ στον κινηματογράφο έγινε ένας από τους αγαπημένους ηθοποιούς του Δημόπουλου, του Σακελλάριου και του Δαλιανίδη.

Στις 5 Ιουνίου του 2012 μας «αποχαιρέτισε», σε ηλικία 86 ετών. Τον θυμόμαστε μέσα από αξέχαστες στιγμές του στην Φίνος Φιλμ.

#remembering #athinodoros #prousalis

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020

2012 Πεθαίνει ο Ρέι Μπράντμπερι, αμερικανός συγγραφέας έργων επιστημονικής φαντασίας. («Φαρενάιτ 451») (Γεν. 22/8/1920)
2018 Πεθαίνει η Μάνια Τεγοπούλου, η τελευταία εκδότρια της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”.


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες