Σαν Σημερα την 31η Μαιου 1954

Ιστοριες της 31ης Μαιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα


3⃣1⃣ Μαΐου▪ Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Κατά την #NoTobaccoDay θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε για τον αρνητικό…

Δημοσιεύτηκε από Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στις Κυριακή, 31 Μαΐου 2020


Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015Το “Έπος” του 2015 στα διεθνή δίκτυα

Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεωντα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

1678 Στην Αγγλία, η λαίδη Γκοντάιβα σύζυγος του Κόμη Λίοφρικ Γ’ του Κόβεντρι, ιππεύει γυμνή στους δρόμους του Κόβεντρι για να πείσει τον άντρα της να μειώσει τους υψηλούς φόρους, που είχε επιβάλει στους υποτελείς του.


Στον 19ο Αιώνα

1819 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής Γουόλτ Γουίτμαν.
1859 Αρχίζει να λειτουργεί το περίφημο ρολόι Μπιγκ Μπεν, σύμβολο της πόλης του Λονδίνου.
1869 Πέθανε ο Γεώργιος Σταύρος, πρώτος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας. (Γεν. 1/1/1788)
1884 Ο Αμερικανός γιατρός, Δρ. Τζον Χάρβεϊ Κέλογκ, πατεντάρει τα κορν-φλέικς.


Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1902 Στην Ισπανία, ο βασιλιάς Αλφόνσος ΙΒ’ διαλύει το Κοινοβούλιο και επιβάλλει στρατιωτικό νόμο για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την εργατική αναταραχή.
1905 Ο Πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης, δολοφονείται προσερχόμενος στη Βουλή, από έναν χαρτοπαίκτη, λεσχειάρχη. Αιτία ήταν η απόφασή του να κλείσει τις χαρτοπαικτικές λέσχες.Ο Δηλιγιάννης ήταν ο δεύτερος επιφανής πολιτικός, μετά τον Ιωάννη Καποδίστρια που δολοφονήθηκε. Ο Θεόδωρος Δηλιγιάννης διετέλεσε πέντε φορές Πρωθυπουργός της Ελλάδος, της συντηρητικής παράταξης και μεγάλος αντίπαλος του Χαρίλαου Τρικούπη.
1907 Το πρώτο ταξί κυκλοφορεί στους δρόμους της Νέας Υόρκης.
1910 Σε ειδική διάσκεψη στη Βρετανία ιδρύεται η Ένωση της Νότιας Αφρικής, η οποία το 1961 μετονομάζεται σε Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής.
1915 Θρίαμβος του Ελευθέριου Βενιζέλου στις εκλογές. Λαμβάνει τις 185 από τις 316 έδρες της Βουλής με το Κόμμα των Φιλελευθέρων. Οι ψηφοφόροι τάσσονται με τη θέση του Βενιζέλου για έξοδο στον πόλεμο στο πλευρό της «Αντάντ».
1916 Διεξάγεται η Ναυμαχία της Γιουτλάνδης, η μεγαλύτερη πολεμική εμπλοκή στη θάλασσα κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. 151 βρετανικά πλοία συγκρούονται με 91 γερμανικά. Οι Άγγλοι χάνουν στο πεδίο της μάχης, αλλά κερδίζουν σε στρατηγικό επίπεδο.
1923 Γεννιέται ο Ραινιέ Γ΄, Πρίγκηπας του Μονακό. (Θαν. 2005)


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1930 Γεννήθηκε ο Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης, Κλιντ Ίστγουντ.
1945 Γεννήθηκε ο Γερμανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου, Ράινερ Βέρνερ Φασμπίντερ.
1945 Γεννήθηκε ο Μίνως Κυριακού, έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας. (Θαν. 2/7/2017)


Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1948 Γεννήθηκε η Σβετλάνα Αλεξίεβιτς, Λευκορωσίδα συγγραφέας, βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2015.
1952 Ο Νικόλαος Πλαστήρας αναλαμβάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας.
1953 O Νίκος Παπαμιχαήλ με συνοδηγό τον Σπύρο Δημητράκο σε Jaguar XK 120 είναι ο νικητής του Α’ Ράλι Ακρόπολις. Την καρό σημαία του τερματισμού θα πάρουν μόνο έξι αυτοκίνητα.
1954 Πέθανε ο Αντώνης Μπενάκης, Έλληνας έμπορος και εθνικός ευεργέτης. (φωτογραφία εξωφυλλου)
1954 Γεννήθηκε ο Θωμάς Μαύρος, Έλληνας άσος των γηπέδων.
1955 Γεννήθηκε ο Γιάννης Κούτρας, Έλληνας τραγουδιστής.
1957 Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και βουλευτής της ΕΔΑ Στέφανος Σαράφης σκοτώνεται στη Λεωφόρο Αλίμου, όταν αυτοκίνητο της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής που οδηγούσε ο αεροπόρος Μάριο Μουζάλι, τον χτύπησε θανάσιμα και τραυμάτισε τη σύζυγό του, Μάριον Σαράφη-Πάσκοου. Το τροχαίο αυτό δυστύχημα θεωρήθηκε από την Αριστερά (ΕΔΑ) ως στοχευμένη δολοφονία. Στο σημείο όπου σκοτώθηκε, σήμερα έχει στηθεί έφιππος ανδριάντας προς τιμή του.

Στέφανος Σαράφης – 31 Μαΐου 1957

Στις 31 Μαΐου 1957 ο στρατηγός Στέφανος Σαράφης χάνει τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα, το οποίο δίχασε την κοινή γνώμη και χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως προμελετημένη δολοφονία. Ο Σαράφης γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1890, υπήρξε αξιωματικός του ελληνικού στρατού, κατά τη διάρκεια της αντίστασης έγινε αρχηγός του ΕΛΑΣ και μετέπειτα βουλευτής της ΕΔΑ. Ακολουθεί απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του Νίκου Βαρδιάμπαση «ΕΙΝΑΙ ΨΗΛΑ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ», παραγωγής 1995, με θέμα την πρωτεύουσα της κυβέρνησης του βουνού, Βίνιανη. Ο ανιψιός του Σ. Σαράφη, Γιώργος Σαράφης, μιλάει για τον θείο του και αναφέρεται στη θητεία του στους Βαλκανικούς Πολέμους, στην Μικρασιατική εκστρατεία και στην εκστρατεία στην Ουκρανία, στη δράση του ως βενιζελικός αξιωματικός, η οποία τον οδήγησε δύο φορές σε απόταξη και καθαίρεση, αλλά και στη φυλάκισή του στην Αίγινα για 1,5 χρόνο και εξορία στη Μήλο και στην άρνηση του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου να τον στείλει στο Αλβανικό μέτωπο. Αναφέρεται επίσης στις πρώτες προσπάθειες του Σαράφη για οργάνωση αντάρτικου το 1942, την προσχώρησή του στον ΕΛΑΣ το 1943, στην ανάληψη της αρχιστρατηγίας του και στην οργάνωση του υπό την ηγεσία του, ενώ υπογραμμίζει ότι περίπου 700 μόνιμοι αξιωματικοί του τακτικού στρατού ανταποκρίθηκαν και στελέχωσαν τον ΕΛΑΣ μετά από επιστολή-κάλεσμα του Σαράφη, που δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο του 1943 στον παράνομο αντιστασιακό τύπο της εποχής. Αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο 65 ετών από τον θάνατο του Στέφανου Σαράφη. Δείτε ολόκληρο το ντοκιμαντέρ εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
#ΕΡΤΑρχείο_Ιστορία
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Πέμπτη, 26 Μαΐου 2022

1961 Δημιουργείται η Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής.
1962 Εκτελείται δι’ απαγχονισμού στο Ισραήλ ο Αντολφ Αϊχμαν, αντισυνταγματάρχης των SS και ένας από τους βασικούς παράγοντες του ολοκαυτώματος των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
1963 Γεννήθηκε ο Βίκτορ Όρμπαν, Ούγγρος πολιτικός και νυν πρωθυπουργός.
1970 Ένας σεισμός 7,9 Ρίχτερ στο Περού στοίχισε τη ζωή σε περίπου 67.000 κατοίκους
1974 Έπειτα από μήνες συγκρούσεων, το Ισραήλ και η Συρία υπογράφουν συμφωνία για την απομάκρυνση των δυνάμεών τους από τα Υψώματα του Γκολάν στα σύνορα των δύο χωρών.
1975 Συνάντηση Καραμανλή – Ντεμιρέλ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δυο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

1975 Συνέντευξη Τύπου των μελών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις στις Βρυξέλλες. Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρυ Κίσινγκερ (Henry Kissinger) απαντά σε ερώτηση του Χρήστου Οικονόμου σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των Ελληνοκυπρίων προσφύγων και ο Βάσος Μαθιόπουλος από την εφημερίδα «Το Βήμα» κάνει ερώτηση για τα Ελληνοτουρκικά στο Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γιόζεφ Λουνς (Joseph Luns). Στο δεύτερο βίντεο ο δημοσιογράφος Χρήστος Οικονόμου απευθύνει ερώτηση για την αποχώρηση της Ελλάδος από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1976 Γεννήθηκε ο Κόλιν Φάρελ, Ιρλανδός ηθοποιός.
1985 Απόσπασμα της κεντρικής προεκλογικης ομιλιας του πρωθυπουργού και αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, Ανδρεα Παπανδρεου, στο Συνταγμα.

1990 Ο Πρόεδρος Μπους καλωσόρισε τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Σ. Γκορμπατσόφ στην Ουάσιγκτον στη συνάντηση κορυφής
1991 Ο Πρόεδρος της Αγκόλα και ο ηγέτης των ανταρτών της UNITA υπογράφουν συμφωνία ειρήνης, με την οποία τερματίζεται ο 16χρονος εμφύλιος πόλεμος στη χώρα.
1995 Αντιδράσεις και στο χώρο της Εκκλησίας προκαλεί η περιφορά της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας σε σπίτια πολιτικών, επιχειρηματιών και εφοπλιστών, τηλεοπτικούς σταθμούς, τράπεζες και νοσοκομεία, με σκοπό τη συγκέντρωση χρημάτων.
1996 Πεθαίνει ο Timothy Francis Leary, Αμερικανός ψυχολόγος, γνωστός για τη θέση του υπέρ του παραισθησιογόνου LSD. Καταδιώχθηκε και φυλακίστηκε για τις θέσεις του από τη συντηρητική κυβέρνηση του R. Nixon. (Γενν. 22/10/1920)

1999 Αρχίζει η δίκη του Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ηγέτη των Κούρδων στην Τουρκία.
2000 Πεθαίνει ο Tito Puente, Αμερικανός συνθέτης, ο “βασιλιάς”, όπως τον αποκαλούν, της latin & jazz μουσικής.


Στον 21ο Αιώνα

2013 Πεθαίνει ο Τιμ Σαμαράς, ελληνοαμερικανός κυνηγός καταιγίδων. (Γεν. 12/11/1957)

2016 Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή, ενώ νοσηλευόταν από βρογχίτιδα, η Ζάχα Χαντίντ, η εμβληματική και ταλαντούχα Ιρακινή αρχιτέκτονας, έργα της οποίας κοσμούν παγκοσμίως πολλά μέρη.


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες