Ιστοριες της 2ας Ιανουαριου

Συμβαντα της 2ας Ιανουαριου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο τουΠρωτοχρονιάτικα έθιμα στα χωριά της Καστοριάς – 1982

Σαν σήμερα, στις 2 Ιανουαρίου κορυφώνεται το καρναβάλι στο Άργος Ορεστικό του νομού Καστοριάς. Σε όλη τη Δυτική Μακεδονία είναι διαδεδομένα καρναβαλικά έθιμα τις μέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων. Το λεγόμενο έθιμο της ''πατερίτσας'' ή αλλιώς το Πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι, έχει τις ρίζες του στην ρωμαϊκή εποχή και την παγανιστική γιορτή των Σατουρναλίων, ξεκινά στις 31 Δεκεμβρίου και κρατά τρεις μέρες. Οι δράσεις ξεκινούν το απόγευμα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς με τα «μπουλούκια» που χορεύουν στις γειτονιές μερακλωμένα από τους ήχους λαϊκών οργάνων. Το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς γίνεται η παρέλαση του καρναβαλιού, με κυρίαρχο στοιχείο την σάτιρα (πολιτική και κοινωνική). Στις 2 Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της ''πατερίτσας'' ντύνονται μόνο οι γυναίκες. Η ονομασία προέρχεται από την εποχή που οι καταπιεσμένες γυναίκες μεταμφιέζονταν, με καλυμμένο το πρόσωπο, έτσι ώστε να ξεφαντώνουν χωρίς ενδοιασμούς, κρατώντας μια μαγκούρα, την «Πατερίτσα», για να αμύνονται στα πειράγματα των αρσενικών.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της σειράς ''Η ΕΡΤ στη Βόρειο Ελλάδα'' παραγωγής 1982, στο οποίο προβάλλεται το συγκεκριμένο πρωτοχρονιάτικο καρναβάλι καθώς και το έθιμο του Σταυρού που και αυτό λαμβάνει χώρα στα χωριά της Καστοριάς στις 7 Ιανουαρίου. Στο παρακάτω απόσπασμα, ο φακός καταγράφει τις προετοιμασίες των κατοίκων του Άργους Ορεστικού για το έθιμο της ''Πατερίτσας'' καθώς και στιγμιότυπα από τους εορτασμούς.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/ert-arxeio

#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #ΛαϊκήΠαράδοση #Καστοριά #ΠρωτοχρονιάτικοΚαρναβάλι
#ΕΡΤστηΒόρειοΕλλάδα #ΔυτικήΜακεδονία #Έθιμα #Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τρίτη, 27 Δεκεμβρίου 20222 Ιανουαριου 2009 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

2 Ιανουαριου 2010 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

2 Ιανουαριου 2011 – Ειδήσεις

2 Ιανουαριου 2012 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

2 Ιανουαριου 2013 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

2 Ιανουαριου 2014 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

2 Ιανουαριου 2015 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

2 Ιανουαριου 2016 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

2 Ιανουαριου 2017 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

2 Ιανουαριου 2018 – Ειδήσεις Σε Τίτλους


2 Ιανουαριου 2019 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

2 Ιανουαριου 2020 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

2 Ιανουαριου 2021 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

2 Ιανουαριου 2022 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

2 Ιανουαριου 2023 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr1492: Πέφτει το τελευταίο προπύργιο των Αράβων στην Ισπανία. Το βασίλειο της Γρανάδας περιέρχεται στις χριστιανικές δυνάμεις του βασιλιά Φερδινάνδου Ε’ και της Ισαβέλλας Α’. Ο βασιλιάς της Γρανάδας Μποαμπντίλ αιχμαλωτίζεται. Όσοι δεν εγκαταλείπουν την Ισπανία εξαναγκάζονται να εκχριστιανιστούν.

1757: Κατά τη διάρκεια του Επταετούς Πολέμου, η Μεγάλη Βρετανία καταλαμβάνει την Καλκούτα των Ινδιών.

1788: Η Τζόρτζια είναι η 4η αμερικανική πολιτεία που υπογράφει τον Καταστατικό Χάρτη των ΗΠΑ.

Στον 19ο Αιώνα

1828: Αφήνεται ελεύθερος, με προσωπική παρέμβαση του Τσάρου, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, που εκρατείτο στις αυστριακές φυλακές, μετά το ανεπιτυχές κίνημά του στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες.

1830: Αρχίζουν τα μαθήματα στο Κεντρικόν Σχολείον της Αιγίνης, το πρώτο ανώτερο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην Ελλάδα.

1839: Ο γάλλος φωτογράφος Λουί Νταγκέρ βγάζει την πρώτη φωτογραφία της Σελήνης.

1870: Αρχίζει η κατασκευή της γέφυρας του Μπρούκλιν.

Στον 20ο Αιώνα

1910: Η Κυριακή καθιερώνεται με νόμο στην Ελλάδα ως αργία.

1924: Συνέρχεται σε πρώτη συνεδρίαση η Δ’ Συντακτική Συνέλευση, που προήλθε από τις εκλογές της 16ης Δεκεμβρίου. Την έναρξη των εργασιών της κηρύσσει ο αρχηγός της Επανάστασης του 1922, Νικόλαος Πλαστήρας, ο οποίος παραδίδει την εξουσία στους πολιτικούς, θεωρώντας ότι οι στόχοι της «Επαναστατικής Επιτροπής» έχουν εκπληρωθεί.

1930: Σ’ έναν περιορισμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, ο Ελευθέριος Βενιζέλος τοποθετεί ως υπουργό Παιδείας το Γεώργιο Παπανδρέου. Επί των ημερών του εισάγεται για πρώτη φορά στα σχολεία το μάθημα των Νέων Ελληνικών και κατασκευάζονται περίπου 3.500 νέα σχολικά κτίρια.

1931: Ανατρέπεται η κυβέρνηση του Παναμά, μετά από εξέγερση.

1945: Παραιτείται η κυβέρνηση Γεωργίου Παπανδρέου.Την επομένη θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση υπό τον Νικόλαο Πλαστήρα, με επιδίωξη τη καταστολή του κομμουνιστικού στασιαστικού κινήματος (Δεκεμβριανά). Την ίδια μέρα, συμμαχικά βομβαρδιστικά χτυπούν τη γερμανική Νυρεμβέργη, μετατρέποντας την πόλη σε ερείπια και προκαλώντας το θάνατο 6.000 ανθρώπων.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1952: Δημοσιεύεται το νέο Σύνταγμα της Ελλάδας, που ψηφίστηκε από τη Βουλή κατά τη συνεδρίαση της 21ης με 22ης Δεκεμβρίου 1951.

1958: Η Ελληνίδα σοπράνο Μαρία Κάλλας διακόπτει, ύστερα από την πρώτη πράξη, την επίσημη πρεμιέρα της όπερας «Norma» του Μπελίνι στη Ρώμη και αποχωρεί από την σκηνή, παρουσία του προέδρου της Ιταλίας και πολλών μελών του υπουργικού συμβουλίου, προκαλώντας δυσαρέσκεια στο κοινό.

1959: Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το πρώτο διαστημόπλοιο με κατεύθυνση τη Σελήνη. Πρόκειται για το μη επανδρωμένο «Λούνα 1», το οποίο θα περάσει 4.600 μίλια μακριά από το δορυφόρο της Γης και θα χαθεί στο διάστημα.

1971: Εξήντα έξι θεατές σκοτώνονται στο Άιμπροξ Παρκ της Γλασκόβης στη Σκωτία όταν, κατά την διάρκεια του αγώνα ποδοσφαίρου Rangers- Celtic, υποχωρεί το κιγκλίδωμα των κερκίδων.

1972: Απαγορεύονται οι διαφημίσεις τσιγάρων στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση των ΗΠΑ, ύστερα από απόφαση του Κογκρέσου.

2008: Το αργό πετρέλαιο ξεπερνά για πρώτη φορά τα 100 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη.

Γεννήσεις

1642 – Μωάμεθ Δ΄, Οθωμανός σουλτάνος

1896 – Τζίγκα Βερτόφ, Ρώσος σκηνοθέτης

1904 – Σάλη Ραντ, Αμερικανίδα χορεύτρια και ηθοποιός

1920 – Ισαάκ Ασίμωφ, Αμερικανός συγγραφέας

1924 – Ευγένιος Σπαθάρης, καλλιτέχνης του θεάτρου σκιών

1972 – Χρήστος Μελέτογλου, Έλληνας πρώην αθλητής του στίβου

Θάνατοι

1861 – Φρειδερίκος Γουλιέλμος Δ΄, Βασιλιάς της Πρωσίας

1915 – Αρμάν Πεζό, ιδρυτής της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας

1950 – Θεόφραστος Σακελλαρίδης, Δημοφιλής Έλληνας μουσουργός, ο δημιουργός της ελληνικής οπερέτας.

1950 – Εμίλ Γιάνινγκς, Γερμανός ηθοποιός

1990 – Ευάγγελος Αβέρωφ, Έλληνας πολιτικός1999 – Σεμπάστιαν Χάφνερ, Γερμανός δημοσιογράφος και συγγραφέας


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες