Συμβαντα σαν Σημερα την 29η Απριλιου 1933

Ιστοριες της 29ης Απριλιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα


Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων

Το “Έπος” του 2015

Ιστορίες της 29ης Απριλίου - Το “Έπος” του 2015

Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων

τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

1091 Λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη διεξάγεται η Μάχη του Λεβούνιου. Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α΄ ο Κομνηνός νικά τους Πετσενέγκους και τους εξαφανίζει από την Ιστορία.

1429 Κατά τον εκατονταετή πόλεμο, η 17χρονη Ιωάννα της Λωραίνης ή Ζαν ντ’ Αρκ, απελευθερώνει την Ορλεάνη από την αγγλική κυριαρχία.

1661 Η κινεζική δυναστεία των Μινγκ καταλαμβάνει την Ταϊβάν.

1707 Τα Κοινοβούλια Αγγλίας και Σκοτίας συνεδριάζουν και αποφασίζουν την ένωση των περιοχών τους, σχηματίζοντας έτσι τη Μεγάλη Βρετανία.

1770 Ο Τζέιμς Κουκ ανακαλύπτει τον κόλπο Μπότανι, στην Αυστραλία.

Στον 19ο Αιώνα

1854 Γεννιέται ο Ανρί Πουανκαρέ, κορυφαίος Γάλλος μαθηματικός φυσικός και φιλόσοφος.

1861 Στον Αμερικανικό Εμφύλιο, η Βουλή των Αντιπροσώπων του Μέριλαντ ψηφίζει κατά της αποσκίρτησης από την Ένωση.

1863 Συγκροτείται κυβέρνηση υπό τον Μπενιζέλο Ρούφο, στην οποία κυριαρχούν οι Ορεινοί. Ο ηττημένος αρχηγός των Πεδινών Δημήτριος Βούλγαρης ετοιμάζεται να επιβληθεί με τη βία.

1875 Εκδίδονται τα ταξιδιωτικά διηγήματα του Χένρι Τζέιμς «Υπερατλαντικά Σχέδια».

Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1901 Γεννιέται ο Χιροχίτο, Αυτοκράτορας της Ιαπωνίας.

1902 Η αμερικανική Γερουσία εγκρίνει την παράταση ισχύος του νόμου περί αποκλεισμού των Κινέζων για δεύτερη φορά. Ο εν λόγω νόμος, που απαγόρευε τη μετανάστευση Κινέζων στις ΗΠΑ, ψηφίζεται για πρώτη φορά το 1882.

1903 Μετά από κατολίσθηση, 30.000.000 κυβικά μέτρα βράχων σκοτώνουν 70 ανθρώπους στο Φρανκ της Αλμπέρτα στον Καναδά.

1913 Ο σουηδός μηχανικός Γκίντιον Σούντμπακ κατασκευάζει και πατεντάρει το φερμουάρ. 😊 (Εκτοτε σπάνια χρησιμοποιήθηκε γιά το στόμα όταν θ’ έπρεπε…) 😊

1916 Α΄Παγκόσμιος πόλεμος και οι Βρεττανικές δυνάμεις, περικυκλώνονται στην πόλη Kut-al-Amara επαρχία της Μεσοποταμίας (σημερινό Ιράκ), κοντά στον ποταμό Τίγρη. Στο τέλος οι Βρεττανοί αναγκάζονται σε παράδοση.

1916 Ο στρατιωτικός νόμος στην Ιρλανδία αίρεται και η επονομαζόμενη επανάσταση του Πάσχα τελειώνει επισήμως, με την παράδοση των Ιρλανδών εθνικιστών στις βρετανικές αρχές στο Δουβλίνο.

1920 Με νέα προκήρυξή της προς το λαό, η αντιπολίτευση κατακρίνει ως ανεπαρκή τα ληφθέντα μέτρα από την κυβέρνηση Βενιζέλου, την οποία θεωρούσε ότι, κατείχε την εξουσία παράνομα, ζητώντας τη διενέργεια εκλογών.

1922 Ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή εξασφαλίζει την πλειοψηφία στην κυβέρνηση με μία ψήφο.

1923 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ μηνύει την Κόντακ για παράβαση των νόμων κατά των τραστ.

Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1930 Αυτοκτονεί η Μαρία Πολυδούρη, ποιήτρια από την Καλαμάτα, γνωστή και από το δεσμό της με τον ομότεχνό της Κώστα Καρυωτάκη.

1933 Πεθαίνει την ημέρα των εβδομηκοστών γενεθλίων του ο ποιητής Κωνσταντίνος Καβάφης. (γενν. 1863).

1933 Ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ των ομάδων Έβερτον και Μάντσεστερ Σίτι (3-0) είναι ο πρώτος αγώνας ποδοσφαίρου, που οι παίκτες φορούν φανέλες με νούμερα. Η Έβερτον χρησιμοποιεί νούμερα από 1 μέχρι 11 και η Σίτι από 12 μέχρι 22.

1941 Ορκίζεται η πρώτη ελληνική κυβέρνηση κατοχής, με πρωθυπουργό τον στρατηγό Γεώργιο Τσολάκογλου.

1942 Ο Αδόλφος Χίτλερ συναντά τον Μπενίτο Μουσολίνι στο Σάλτσμπουργκ, με θέμα την πολιτική τους απέναντι στους Άραβες και στην Ινδία.

1943 Στην Πολωνία, εξεγείρονται οι Εβραίοι στο γκέτο της Βαρσοβίας.

1944 Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στον Ειρηνικό Ωκεανό αμερικανικές δυνάμεις πλήττουν τις Καρολίνες Νήσους, όπου είχαν οχυρωθεί οι Ιάπωνες, ρίχνοντας τουλάχιστον 800 τόνους βομβών.

1945 Στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι γερμανικός στρατός παραδίδεται χωρίς όρους στους συμμάχους στην Ιταλία. Την ίδια ημέρα ο Αδόλφος Χίτλερ παντρεύεται την επί πολλά έτη σύντροφό του Εύα Μπράουν στο καταφύγιό του στο Βερολίνο και ορίζει ως διάδοχό του τον ναύαρχο Καρλ Ντένιτζ. Αμερικανικά στρατεύματα απελευθερώνουν, την ίδια ημέρα, τους Εβραίους έγκλειστους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου.

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1949 Στην Κίνα, ένα εκατομμύριο στρατιώτες υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ διασχίζουν τον ποταμό Γιανγκτσέ, με σκοπό να απελευθερώσουν τη χώρα.

1951 Πεθαίνει ο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν (ή Λούντβιχ Βίτγκενσταϊν) (Ludwig Josef Johann Wittgenstein), Αυστριακός φιλόσοφος, με σημαντική συνεισφορά στον τομέα της αναλυτικής φιλοσοφίας και της λογικής. Τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του, ταξίδεψε στη Βιέννη, στις ΗΠΑ και στην Οξφόρδη, ενώ παράλληλα ξεκίνησε να επεξεργάζεται μια νέα σειρά σημειώσεων που μετά το θάνατό του αποτέλεσαν το βιβλίο Περί της βεβαιότητας (On Certainty). Η τελευταία παρατήρηση που περιλαμβάνεται στο βιβλίο γράφτηκε στις 27 Απριλίου του 1951, μία ημέρα πριν το θάνατό του από καρκίνο. Πριν χάσει τις αισθήσεις του, η τελευταία του φράση – απευθυνόμενος στον γιατρό του – ήταν “Πείτε τους πως έζησα μια υπέροχη ζωή”.

1957 Γεννιέται ο ταλαντούχος ηθοποιός Daniel Day-Lewis, Αγγλικής καταγωγής, γνωστός για τις “χαμαιλεόντειες”μεταμορφώσεις του, ως ηθοποιός.

1961 Πεθαίνει ο Γιάννης Κορδάτος, Έλληνας κοινωνιολόγος και σημαντικότατος ιστορικός. Ο Γ. Κορδάτος είναι ένας από τους πο­λυγραφότατους και πλέον γνωστούς διανοού­μενους στην Ελλάδα του 20ού αιώνα.

1967 Μία ημέρα μετά την άρνησή του να συμμετάσχει στο στρατό των ΗΠΑ, για θρησκευτικούς λόγους, αφαιρείται από τον Μοχάμετ Άλι ο τίτλος του ως παγκόσμιου πρωταθλητή στο μποξ.

1970 Στον πόλεμο του Βιετνάμ, οι ΗΠΑ και το Νότιο Βιετνάμ, εισβάλλουν στην Καμπότζη για να καταδιώξουν τους Βιέτκονγκ.

1974 Ο αμερικανός πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον ανακοινώνει την κυκλοφορία των κασετών που έχουν σχέση με το σκάνδαλο Γουότεργκεϊτ.

1975 Στον πόλεμο του Βιετνάμ, κατά την επιχείρηση «Συχνός Άνεμος», οι τελευταίοι αμερικανοί πολίτες αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη Σαϊγκόν πριν την αναμενόμενη κατάληψη της πόλης από τις δυνάμεις του Βορείου Βιετνάμ. Η ανάμειξη των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ φτάνει στο τέλος της.

Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1979 Η ΕΣΣΔ αλλάζει στάση και κατηγορεί τον πρώην πρόεδρο της Ουγκάντας, Αμίν Νταντά, ότι το καθεστώς του καταδίκασε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς δίκη.

1980 Πεθαίνει ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, Άγγλος σκηνοθέτης, βιρτουόζος των ταινιών θρίλερ, ιδιαίτερων και πρωτοποριακών για την εποχή του. Προτιμούσε δε, πάντα τις ξανθές ως πρωταγωνίστριες στις ταινίες του.

1981 Στις εκλογές της Νοτίου Αφρικής, όπου συμμετέχουν μόνον λευκοί, το Εθνικό Κόμμα παίρνει ξανά την εξουσία, αλλά με μειωμένη πλειοψηφία.

1984 Στις ΗΠΑ, εκτοξεύτηκε από τη Φλόριντα το διαστημικό λεωφορείο «Τσάλεντζερ».

1988 Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ υπόσχεται αυξημένες θρησκευτικές ελευθερίες, στα πλαίσια της γκλάσνοστ, ή αλλιώς της πολιτικής διαφάνειας.

1990 Στην Ελβετία, στο καντόνι της Απεντζέλ-Ίνερχοντεν οι άνδρες ψηφίζουν, για τρίτη φορά, κατά του δικαιώματος ψήφου των γυναικών.

1991 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους αποκλείει οποιοδήποτε ενδεχόμενο επανάληψης ομαλών εμπορικών σχέσεων με το Ιράκ όσο ο Σαντάμ Χουσεΐν θα είναι στην εξουσία.

1992 Στρατιωτικό πραξικόπημα σημειώνεται στη Σιέρα Λεόνε.

1993 Στην Κύπρο, νέο κόμμα ιδρύει ο πρώην Πρόεδρος Γιώργος Βασιλείου με το όνομα «Κίνημα Ελευθέρων Δημοκρατών».

1994 Ο μεγιστάνας των ιταλικών ΜΜΕ, Σίλβιο Μπερλουσκόνι λαμβάνει την εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία.

Στον 21ο Αιώνα

2004 Έντονη ανησυχία για έξαρση των πληθωριστικών πιέσεων τον Αύγουστο εξαιτίας των Ολυμπιακών Αγώνων εκφράζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Νίκος Γκαργκάνας, απευθύνοντας συστάσεις προς την κυβέρνηση για σφιχτή δημοσιονομική πολιτική. Στο πλαίσιο αυτό τάσσεται κατά των «γενναιόδωρων αυξήσεων» στο δημόσιο τομέα. ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ εκφράζουν τη δυσφορία τους και ζητούν την παραίτηση του κ. Γκαργκάνα.

2004 Η εταιρεία Oldsmobile κατασκευάζει το τελευταίο της αυτοκίνητο μετά από 207 χρόνια λειτουργίας.

2006 Πεθαίνει ο Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ, Καναδός οικονομολόγος.

2013 Πεθαίνει ο ηθοποιός Ανδρέας Ντούζος.


Bob Hoskins- 29 Απριλίου 2014

Ο Bob Hoskins ήταν Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης που συμμετείχε σε σημαντικές κινηματογραφικές ταινίες (μεταξύ άλλων «Μπραζίλ», «Ποιος παγίδεψε το Ρότζερ Ράμπιτ», «Εχθρός προ των πυλών» ) και σειρές, ενώ κέρδισε σημαντικά βραβεία (Ντονόστια, BAFTA κ.α.).

Για να τιμήσει τον Hoskins που πέθανε #ΣανΣήμερα το 2014, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει απόσπασμα από την εκπομπή «Χρώματα», πολιτιστικό μαγκαζίνο παραγωγής 1989, σε παρουσίαση του Γιάννη Έξαρχου και οργάνωση παραγωγής της Λουκίας Ρικάκη.

Στο απόσπασμα παρουσιάζεται ο Βob Hoskins στην πρώτη σκηνοθετική του απόπειρα, με την ταινία «Μάγισσα Τσιγγάνα» («Raggedy Rawney»). Ο Έξαρχος ρωτά τον Hoskins για το θέμα της ταινίας του και εκείνος ξεδιπλώνει την προσέγγισή του σε μια ταινία με θέμα τον πόλεμο αλλά και στην ανθρώπινη φύση. Προβάλλονται παράλληλα πλάνα από την ταινία.

#ΕΡΤΑρχείο_Κινηματογράφος

#BobHoskins

#ΓιάννηςΈξαρχος

#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τετάρτη, 20 Απριλίου 2022


Σαν σήμερα 1981 : Γιουγκοσλαβία 5-1 Ελλάδα (Προκριματικά Μουντιάλ)

Σαν σήμερα 1987 : Ελλάδα 1-0 Πολωνία (Προκριματικά EURO)


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες