Σαν Σημερα 27 Ιανουαριου 1943 & 1980

Ιστοριες της 27ης Ιανουαριου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Στο τέλος της ανάρτησης τα άπαντα


Σαν Σημερα την 27η Ιανουαριου 1945
Διεθνής Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

















Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2012 κύριο θέμα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων




Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015





Σαν σήμερα 2016 κύριο θέμα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύριο θέμα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2018 κύριο θέμα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2019 κύριο θέμα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2020 κύριο θέμα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2021 κύριο θέμα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2022 κύριο θέμα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2023 κύριο θέμα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2024 κύριο θέμα ειδήσεων




τα άπαντα



Πριν τον 19ο αιώνα

98 Ο Τραϊανός διαδέχεται το θετό του πατέρα, Νέρβα, ως Ρωμαίος αυτοκράτορας. Υπό την εξουσία του η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία θα φτάσει στη μέγιστη έκτασή της.

1186 Ο Ερρίκος ΣΤ’, γιος και κληρονόμος του αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Φρειδερίκου Α’ Βαρβαρόσσα, παντρεύεται την Κωνσταντία της Σικελίας.

1606 Συνωμοσία της Πυρίτιδας: Αρχίζει η δίκη του Γκάι Φωκς και άλλων συνωμοτών, η οποία θα λήξει με την εκτέλεσή τους στις 31 Ιανουαρίου.

1756 Ξεκινώντας από το τέλος της φανταστικής εξίσωσης που λέγεται μουσική περνάς αναπόφευκτα από χιλιάδες σταθμούς, μέχρι να φθάσεις στην εκκίνησή της. Κάθε φορά παίρνεις και μια σφραγίδα και μια ευχή για «καλό δρόμο» στο διάβα σου για τον πυρήνα. Στο διάβα σου προς αυτόν που την άλλαξε, την πέρασε σε άλλο επίπεδο, την οδήγησε πραγματικά σε κάτι έξω και μακριά από τα γήινα. Εκεί, στον πυρήνα σε περιμένει καθισμένος μπροστά από ένα πιάνο, μπορεί μεθυσμένος, μπορεί πικραμένος που και πάλι έχασε στον τζόγο. Στο μυαλό του δεν έχει τίποτα άλλο εκτός από κλίμακες. Έφθασες εκεί που έπρεπε: Στον υπέροχο κόσμο του Βόλφγκανκ Αμαντέους Μότζαρτ ο οποίος γεννήθηκε στις 27 Ιανουαρίου του 1756.

1785 Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, το πρώτο δημόσιο πανεπιστήμιο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Στον 19ο Αιώνα

1868 Πόλεμος Μπόσιν: Αρχίζει η μάχη στις τοποθεσίες Τομπά και Φουσίμι μεταξύ των δυνάμεων του Σογκουνάτου Τοκουγκάβα και των προ-αυτοκρατορικών φατριών. Η μάχη αυτή θα λήξει με την ήττα του σογκουνάτου, γεγονός που αποτελεί κομβικό σημείο στη μεταρρύθμιση Μεϊτζί.

1880 Ο Τόμας Έντισον λαμβάνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη λάμπα πυρακτώσεως.

Στις αρχές του 20ου Αιώνα

1930 Σαν σήμερα γεννήθηκε η ηθοποιός Σμαρούλα Γιούλη.

1943 Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει το Βιλχελμσχάφεν στη Γερμανία.

1943 Πέθανε ο λυρικός ποιητής, Μιλτιάδης Μαλακάσης

1945 Ως πρώτο των κυρίων στρατοπέδων συγκέντρωσης Άουσβιτς απελευθερώνεται το Άουσβιτς Ι Μόνοβιτς. Απελευθερώνεται από τον 60ο Στρατό, επικεφαλής του οποίου είναι ο συνταγματάρχης Πάβελ Κουρότσκιν.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1956 Η μάχη του Παγκύπριου Γυμνασίου

1961 O ελληνορθόδοξος αρχιεπίσκοπος Κυπριανός απελαύνεται από την Κατάγκα, με τις κατηγορίες ότι είχε επαφές στο Κάιρο. Επαφές με τον Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ και εκπροσώπους του Πατρίς Λουμούμπα, αλλά και ότι παρασημοφορήθηκε από το Ρώσο Πατριάρχη Αλέξιο.

1963 Τίθεται σε εφαρμογή σε ολόκληρη τη χώρα ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος ρυθμίζει λεπτομερώς τα της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.

1964 Η Τράπεζα της Ελλάδος παρεμβαίνει, κατόπιν πιέσεων της Ένωσης Κέντρου, παγώνοντας την τιμή της χρυσής λίρας, με αποτέλεσμα η αξία της να εκτιναχθεί στις 312 δραχμές.

1967 Οι αστροναύτες Γκας Γκρίσομ, Έντουαρντ Γουάιτ και Ρότζερ Τσάφι σκοτώνονται σε πυρκαγιά κατά τη διάρκεια δοκιμής του διαστημικού σκάφους Απόλλων 1 στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα.

1967 Απαγορεύεται η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων στις εθνικές οδούς της χώρας κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας στις μεγάλες αρτηρίες.

1967 62 κράτη υπογράφουν στην Ουάσινγκτον τη Συνθήκη για το Διάστημα, με την οποία απαγορεύεται η χρήση πυρηνικών όπλων στο διάστημα.

Μετά το 1970

1974 Πέθανε ο κύπριος στρατιωτικός και πολιτικός, Γεώργιος Γρίβας – “Διγενής”, ιδρυτής της οργάνωσης “Χ” στην Κατοχή και της απελευθερωτικής οργάνωσης “ΕΟΚΑ” στην Κύπρο

1975 Η Ελλάδα προτείνει την παραπομπή του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Η Τουρκία απορρίπτει την ελληνική πρόταση.

1979 Καθιερώνεται ως εθνική σημαία αυτή που φέρει 9 λευκές και μπλε λωρίδες εναλλασσόμενες με το σταυρό στο άνω αριστερό άκρο.

1980 Πέθανε ο λογοτέχνης, Στρατής Τσίρκας (πραγματικό όνομα Γιάννης Χατζηαντρέας)

1989 Σωματοφύλακας του Γιώργου Κοσκωτά καταθέτει στον ανακριτή ότι τα λεφτά από τον επιχειρηματία πήγαιναν στους Μένιο Κουτσόγιωργα και Γιώργο Λούβαρη σε κουτιά από «πάμπερς».

1996 Ξεσπά η κρίση των Ιμίων: Δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας «Χουριέτ» στη Σμύρνη μεταβαίνουν με ελικόπτερο στη Μεγάλη Ίμια. Υποστέλλουν την ελληνική σημαία και υψώνουν την τουρκική. Η όλη επιχείρηση βιντεοσκοπείται και προβάλλεται από το τηλεοπτικό κανάλι της Χουριέτ.

Στον 21ο αιώνα

2009 Αντάμα με την κλεφτουριά τραγουδά τώρα πια ο Πάνος Τζαβέλας , αντάμα με αντάρτες. Το πόδι που του κόψαν οι ασφαλίτες το ξανάβρε. Κρατά κιθάρα κι έχει σφιγμένη τη γροθιά του . Ένα αφιέρωμα στον μεγάλο αγωνιστή καλλιτέχνη , που «έφυγε» στις 27 Γενάρη του 2009

2010 Η φημολογία για λήψη δανείου της Ελλάδας από την Κίνα στέλνει τα spreads στα ύψη και στις 373 μονάδες από 303 στις 25 Ιανουαρίου. Επανέρχονται τα σενάρια περί χρεωκοπίας.

2015 Στις 27 Ιανουαρίου 2015 -αμέσως μετά τον διορισμό της, ο Πρωθυπουργός, προχώρησε σε αλλαγές στη δομή και στην ονομασία αρκετών υπουργείων.

Συγκεκριμένα, συστάθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης το οποίο συγκροτήθηκε από την συγχώνευση των πρώην Υπουργείων Εσωτερικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, και Μακεδονίας – Θράκης.

Επίσης, συστάθηκε το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού από την συγχώνευση των πρώην Υπουργείων Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Ναυτιλίας και Αιγαίου, Τουρισμού, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Ακόμα συστάθηκε το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την συγχώνευση των πρώην Υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Το επίσης νέο Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων συστάθηκε από την συγχώνευση των πρώην Υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το πρώην Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας μετονομάστηκε αρχικά σε Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και κατόπιν στις 21 Μαρτίου 2015 σε Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΦΕΚ Α’ 29/2015). Το ίδιο συνέβη και με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο αρχικά ονομάστηκε Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων με τη μεταφορά σε αυτό της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, για να επιστρέψει στην αρχική του ονομασία, ήτοι Υπουργείο Υγείας στις 21 Μαρτίου 2015.

  • Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη  : Γιάννης Πανούσης
  • Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής : Τασία Χριστοδουλοπούλου
  • Υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης : Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά – (ΑΝΕΛ)
  • Υφυπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης : Παύλος Πολάκης (από 18 Ιουλίου 2015)
  • Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού
  • Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
  • Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας : Νίκος Τόσκας
  • Υπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
  • Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας
  • – αντικαταστάθηκε στις 18 Ιουλίου 2015 από τον Παναγιώτη Σκουρλέτη
    – αντικαταστάθηκε στις 18 Ιουλίου 2015 από τη Σία Αναγνωστοπούλου
    – παραιτήθηκε στις 6 Ιουλίου 2015 και η θέση έμεινε κενή
    – αντικαταστάθηκε στις 6 Ιουλίου 2015 από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο
    – αντικαταστάθηκε στις 18 Ιουλίου 2015 από τον Τρύφωνα Αλεξιάδη
    – αντικαταστάθηκε στις 18 Ιουλίου 2015 από τον Γιώργος Κατρούγκαλο
    – παραιτήθηκε στις 21 Μαρτίου και η θέση έμεινε κενή
    – αντικαταστάθηκε στις 18 Ιουλίου 2015 από την Όλγα Γεροβασίλη

    Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


    Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες