Ιστοριες της 26ης Απριλιου

Ιστοριες της 26ης Απριλιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπανταΣαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015

Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων


τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

121 γεννήθηκε ο Μάρκος Αυρήλιος, στωικός φιλόσοφος και αυτοκράτορας της Ρώμης

1798 Γεννήθηκε ο Ευγένιος Ντελακρουά, Γάλλος ρομαντικός ζωγράφος («Η σφαγή της Χίου»)

Στον 19ο Αιώνα

1822 Τίθεται σε ισχύ ο πρώτος φορολογικός νόμος των επαναστατημένων Ελλήνων, με την επιβολή της δεκάτης επί των καρπών.

1831 Δημοσιεύεται ο πρώτος νόμος περί τύπου στην Ελλάδα, που εγείρει θύελλα διαμαρτυριών κατά του κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια.

1860 Πεθαίνει ο Θεόκλητος Φαρμακίδης, ανώτερος κληρικός, οπαδός του διαφωτισμού, δημοσιογράφος και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης (μέλος της Φιλικής Εταιρίας).

1861 πέθανε ο Γιάκομπ Φίλιπ Φαλμεράυερ, Αυστριακός περιηγητής, δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός, περισσότερο γνωστός για τις θεωρίες του σχετικά με τη φυλετική καταγωγή των Νεοελλήνων

1877 26 Απριλίου 1877. Ο Ερνστ Κούρτιους, Γερμανός ιστορικός & αρχαιολόγος, επικεφαλής ανασκαφών στην Ολυμπία, στέκεται έκθαμβος μπροστά στην ανακάλυψή του: η σκαπάνη έχει αποκαλύψει ένα πανέμορφο άγαλμα, ύψους 2.13 μέτρων, σε άριστη κατάσταση. Πρόκειται για τον “Ερμή” του Πραξιτέλη. Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο Ερμής, κρατάει με το δεξί του χέρι τον μικρό Θεό Διόνυσο, ενώ με το αριστερό που δεν σώζεται, εικάζεται πως κρατούσε ένα τσαμπί σταφύλι. Η γνησιότητά του αγάλματος, αμφισβητήθηκε ποικιλοτρόπως από την κοινότητα των αρχαιολόγων. Πλέον, η κοινώς αποδεκτή άποψη υποστηρίζει πως πρόκειται για το αυθεντικό έργο του Πραξιτέλη με κάποια τροποποίηση κατά τα ρωμαϊκά χρόνια. Το άγαλμα χρονολογείται στο 340 π.Χ. & μπορείτε να το θαυμάσετε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας.

Ιστοριες της 26ης Απριλιου

Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1900 Γεννήθηκε ο Τσαρλς Ρίχτερ, Αμερικανός γεωφυσικός, εφευρέτης της ομώνυμης κλίμακας μέτρησης του σεισμικού μεγέθους.

1918 Γεννήθηκε η Φάνι Μπλάνκερς-Κοέν (Francina Elsje Blankers-Koen, Ολλανδή αθλήτρια, περισσότερο γνωστή για τα τέσσερα χρυσά μετάλλια που κέρδισε στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1948 στο Λονδίνο. Ήταν τότε 30 ετών και μητέρα δυο παιδιών όταν συμμετείχε στους Αγώνες. Οι επιδόσεις της τής χάρισαν το ψευδώνυμο Flying Housewife (Ιπτάμενη νοικοκυρά) και έγινε η πιο δημοφιλής αθλήτρια στους Αγώνες.

1925 Ο Πάουλ φον Χίντεμπουργκ ανακηρύσσεται Πρόεδρος στη Γερμανία, κατά την περίοδο της επονομαζόμενης ως Δημοκρατίας της Βαιμάρης.

Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1929 Βρετανοί πιλότοι πραγματοποιούν, για πρώτη φορά, χωρίς ενδιάμεση στάση, το ταξίδι Λονδίνο-Ινδία, απόστασης 4.130 μιλίων.

1930 Στην Ελλάδα,εγκρίνεται απο την Βουλή, μετά απο εισήγηση του τοτε υπουργού παιδειας Γεώργιου Παπανδρέου, ο νόμος για την ίδρυση του Εθνικού Θεάτρου.

1933 Στην Ελλάδα, καθιερώνεται η δικαστική τήβεννος για τους εφέτες και αρεοπαγίτες, κατά την ώρα της άσκησης του λειτουργήματός τους.

1933 Ιδρύεται η Γκεστάπο, η μυστική αστυνομία της ναζιστικής Γερμανίας.

1937 Η πόλη των Βάσκων στην Ισπανία Γκερνίκα, βομβαρδίζεται από την Γερμανική αεροπορία. Ο βομβαρδισμός αυτός αποτυπώθηκε στον πασίγνωστο πίνακα του Πικάσο Guernica, ο οποίος ήταν παραγγελία της Δημοκρατικής κυβέρνησης τότε της Ισπανίας, για την Διεθνή Έκθεση του Παρισιού το 1937. Κατά την αεροπορική επιδρομή, στα πλαίσια του Ισπανικού εμφυλίου, σκοτώθηκαν 1.650 άνθρωποι και ισοπεδώθηκε το 70% της πόλης με 62 τόνους εκρηκτικών. Το έργο αυτό του Πικάσο, είναι ίσως το διασημότερο όλων του ζωγράφου.

1938 Πεθαίνει ο Έντμουντ Χούσερλ, γερμανός φιλόσοφος, εισηγητής του ρεύματος της φαινομενολογίας. (Γεν. 8/4/1859)

1941 Τα χιτλερικά στρατεύματα φτάνουν στην Πελοπόννησο.

1944 Ανασχηματίζεται η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο. Πρωθυπουργός ορκίζεται ο Γεώργιος Παπανδρέου, με αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο

1945 Συλλαμβάνεται για προδοσία ο στρατάρχης Φιλίπ Πετέν, επικεφαλής του δωσιλογικού καθεστώτος του «Βισί» στη Γαλλία κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1964 Η νήσος Ζανζιβάρη και η ηπειρωτική Τανγκανίκα σχηματίζουν το κράτος της Τανζανίας, στη δυτική Αφρική.

Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1975 Πρώτο κόμμα, στις πρώτες ελεύθερες μετά απο 50 χρόνια, εκλογές στην Πορτογαλία, αναδείχθηκε με 38% το σοσιαλιστικό του Μάριο Σοάρες. Ήταν μια μη αναμενόμενη έκπληξη.

1977 Ανοίγει το θρυλικό Studio 54 στη Νέα Υόρκη.

1986 Τα σχεδιαστικά σφάλματα, σε συνδυασμό με τα ανθρώπινα λάθη, έχουν ως αποτέλεσμα οι Σοβιετικοί μηχανικοί να χάσουν τον έλεγχο ενός αντιδραστήρα στις εγκαταστάσεις πυρηνικής ενέργειας του Τσέρνομπιλ. Μέρος των εγκαταστάσεων λιώνει, πολλοί πεθαίνουν και πολλοί περισσότεροι υποφέρουν. Ο τελικός απολογισμός των θυμάτων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Το δυστύχημα του Τσέρνομπιλ πέρασε στην ιστορία των πιο σημαντικών πυρηνικών ατυχημάτων του 20ου αιώνα.

1987 Ιδρύεται η Ελληνική Αριστερά (ΕΑΡ) και γενικός γραμματέας του νέου κόμματος αναλαμβάνει ο Λεωνίδας Κύρκος.

1989 Πεθαίνει η Λουσίλ Μπολ, Αμερικανίδα δημοφιλής κωμικός. Γνωστή σειρά που παιζόταν και στην ελληνική τηλεόραση ήταν η “I love Lucy”.

Σαν σήμερα 1989 : Σκωτία 2-1 Κύπρος (Προκριματικά Μουντιάλ)

Σαν σήμερα 1989 : Ελλάδα 0-0 Ρουμανία (Προκριματικά Μουντιάλ)

Σαν σήμερα 1995 : Βέλγιο 2-0 Κύπρος (Προκριματικά EURO)

Σαν σήμερα 1995 : Ελλάδα 0-3 Ρωσία (Προκριματικά EURO)

1996 Η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμο για την καθιέρωση της 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.

1999 Ο αργεντινός πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής, Ντιέγκο Μαραντόνα, συλλαμβάνεται στο Μπουένος Άιρες για κατοχή ναρκωτικών

Σαν σήμερα 2000 : Ρουμανία 2-0 Κύπρος (Φιλικός)

Στον 21ο Αιώνα

2001 Μεγάλες κινητοποιήσεις διοργανώνονται εναντίον του προτεινόμενου σχεδίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος («Σχέδιο Γιαννίτση»), με το οποίο επιχειρείται, μεταξύ άλλων, αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ομαδοποίηση ταμείων, επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και επανεξέταση των κοινωνικών πόρων με προοπτική κατάργησής τους (αγγελιόσημο).

2021 Απεβίωσε πλήρης ημερών, ο γιατρός, ο ιδρυτής του ΕΔΕΚ και καλλιτέχνης, Βάσος Λυσσαρίδης


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες