Συμβαντα σαν Σημερα την 23η Μαρτιου 2011

Συμβαντα της 23ης Μαρτιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας – 23 Μαρτίου

Η 23η Μαρτίου εορτάζεται κάθε χρόνο ως Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας ως ανάμνηση της έναρξης ισχύος της Σύμβασης για την ίδρυση Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού στις 23 Μαρτίου 1950. Στόχος του εορτασμού, η παρουσίαση της ουσιαστικής συμβολής των Εθνικών Μετεωρολογικών και Υδρολογικών Υπηρεσιών στην ασφάλεια και την ευημερία της κοινωνίας μέσω της έγκυρης και έγκαιρης πρόγνωσης των καιρικών φαινομένων. Η συγκεκριμένη Παγκόσμια Ημέρα λειτουργεί και ως ένα μέσο ευαισθητοποίησης και αφύπνισης σε σχέση με τη μόλυνση του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή και τις μεταβολές των καιρικών φαινομένων.
Δείτε το αφιέρωμα από το Αρχείο της ΕΡΤ στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μέσα από την ενημερωτική εκπομπή ''Κάθε Σάββατο'' παραγωγής 1977. Στο παρακάτω απόσπασμα, ο παρουσιαστής της εκπομπής και δημοσιογράφος Δημήτρης Κατσίμης προλογίζει την παρουσίαση ενός εικοσιτετραώρου στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η δημοσιογράφος Φωτεινή Πιπιλή επισκέπτεται την Ε.Μ.Υ. και συνομιλεί με το μετεωρολόγο κύριο Χρυσάϊδο για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η πρόγνωση του καιρού. Ο μετεωρολόγος εξηγεί το πώς συνδυάζονται οι παρατηρήσεις από την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και από μεγάλο τμήμα του Ατλαντικού ωκεανού για να γίνουν οι προβλέψεις.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβάλλονται πλάνα από τις εγκαταστάσεις της Ε.Μ.Υ και τα όργανα που χρησιμοποιούσαν οι μετεωρολόγοι στα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/archeio/

#ΠαγκόσμιαΗμέραΜετεωρολογίας #ΕΜΥ #ΠρόγνωσηΚαιρού
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023


Παρακάτω τα άπαντα


Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015 – Ελληνικά ΜΜΕ

Ιστοριες της 23ης Μαρτιου


Το “Έπος” του 2015 – “Ξένα” ΜΜΕ

Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων


τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

1568 Υπογράφεται η Ειρήνη του Λονζιμό, τερματίζοντας τη δεύτερη φάση των Γαλλικών Θρησκευτικών Πολέμων.

Στον 19ο Αιώνα

1821 Οι Έλληνες επαναστάτες καταλαμβάνουν την Καλαμάτα και τη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο). Η μεσσηνιακή σύγκλητος εκδίδει την «προειδοποίηση εις τας ευρωπαϊκάς αυλάς», με την οποία γνωστοποιεί τον ξεσηκωμό του γένους των Ελλήνων.

1821 Ο Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’ αφορίζει τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, που ξεσήκωσε τη Μολδοβλαχία

1839 Καταγράφεται για πρώτη φορά η λέξη ΟΚ. Λέγεται ότι προέρχεται από την ελληνική φράση «Όλα Καλά» που έγραφαν οι πρόγονοι μετανάστες, που δούλευαν στο λιμάνι, πάνω στα κιβώτια με το εμπόρευμα. Πάντως, η εφημερίδα της εποχής «Boston Morning Post» γράφει ότι ο όρος προέρχεται από το ανορθόγραφο «Oll Korrect» (αντί για το σωστό All Correct). Μάλλον έχει δίκιο, αφού το 1839 δεν ήταν η εποχή της μετανάστευσης στο νέο κόσμο για τους Έλληνες.

1842 Πεθαίνει ο άνθρωπος που σφράγισε την γαλλική λογοτεχνία του 19ου αιώνα, ο συγγραφέας Σταντάλ, δημιουργός του «Κόκκινου και του Μαύρου». Το’ξερε πως θα’φευγε ετσι απότομα; Αποκλείεται. Ίσως να το υποπτεύθηκε. Το σίγουρο είναι ένα: Πως ήδη είχε συνθέσει την επιτύμβια επιγραφή του: «Έζησα, έγραψα, ερωτεύτηκα»

1857 Ο Ελίσα Ότις δημιουργεί τον πρώτο ανελκυστήρα, που μπαίνει σε λειτουργία στη Νέα Υόρκη.

1888 Συνέρχεται για πρώτη φορά η αγγλική Φούτμπολ Λιγκ, η παλαιότερη ποδοσφαιρική ένωση του κόσμου

1891 Στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης δίνεται το πρώτο κονσέρτο τζαζ.

Στον 20ο Αιώνα

1900 Γεννιέται ο ψυχαναλυτής Έριχ Φρομ.

1901 Γεννιέται ο ποιητής Παύλος Λιασίδης.

1903 Οι αδελφοί Ράιτ παρουσιάζουν το δημιούργημά τους, το αεροπλάνο.

1906 Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζόαν Κρόφορντ.

1909 Μετά την προεδρία του ο Θεόδωρος Ρούζβελτ φεύγει από τη Νέα Υόρκη για ένα σαφάρι στην Αφρική. Το ταξίδι χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Σμιθσόνιαν και τη National Geographic Society.

1910 Γεννιέται ο Ιάπωνας σκηνοθέτης Ακίρα Κουροσάβα.

1912 Γεννιέται ο Βέρνερ φον Μπράουν, Γερμανός φυσικός και μηχανικός με σημαντική συμβολή στη δημιουργία βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων που μετέφεραν τους αστροναύτες στη Σελήνη. Θεωρήθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους επιστήμονες ειδικούς σε προβλήματα σχετικά με τα διαστημικά ταξίδια.

1918 Η Μπέρθα Κρουπ , μεγαλοκληρονόμος και ιδιοκτήτρια της ομώνυμης εταιρείας, ήταν χοντρή. Το κανόνι που κατασκεύασαν οι Γερμανοί για να χτυπήσουν το Παρίσι στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν χοντρό. Έτσι πήρε το όνομά της. Στις 23 Μαρτίου 1918 ο θάνατος στήθηκε 72 μίλια μακριά από τη γαλλική πρωτεύουσα. Δεν ήθελε μόνο να σκοτώσει αθώες ψυχές. Ήθελε να τις λυγίσει από το φόβο …

1919 O σοσιαλιστής Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει στο Μιλάνο φασιστικό κίνημα με την επωνυμία «I Fasci Italiani del Combattimento» (Ιταλικές Μαχητικές Δέσμες). Συνοδοιπόροι του, οι συνδικαλιστές ηγέτες Αγκοστίνο Λαντσίλο και Μικέλε Μπιάνκι.

1925 Στο Τενεσί απαγορεύεται η διδασκαλία της θεωρίας της εξέλιξης. Ο δάσκαλος Τζον Σκοπς αγνοεί την απαγόρευση και διώκεται ποινικά στη γνωστή «Δίκη των Πιθήκων»

1929 Δημοσιεύεται στο «Ριζοσπάστη» τηλεγράφημα του Άλμπερτ Αϊνστάιν προς την κυβέρνηση Βενιζέλου. Ο μεγάλος επιστήμονας, μέλος της Επιτροπής Αμύνης των Θυμάτων της Λευκής Τρομοκρατίας στα Βαλκάνια, διαμαρτύρεται για τις αποβολές φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για πολιτικούς λόγους, απαιτώντας την ελευθερία της σκέψης των φοιτητών

1933 Το γερμανικό κοινοβούλιο παραχωρεί την απόλυτη εξουσία στον Χίτλερ.

1937Γεννήθηκε στην Αθήνα ο Άκος Δασκαλόπουλος. Και μπορεί αυτό το όνομα στους περισσότερους να μη θυμίζει απολύτως τίποτα, όμως όλοι, εδώ και χρόνια, τραγουδάμε τα τραγούδια του…

1943 Οι πρόεδροι πολλών επαγγελματικών οργανώσεων και ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δαμασκηνός, προβαίνουν σε διάβημα στον κατοχικό πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Λογοθετόπουλο «υπέρ της προστασίας των εν Ελλάδι Ισραηλιτών»

#ΣανΣήμερα το 1943: Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών Δαμασκηνός, κατά κόσμον Δημήτριος Παπανδρέου (1891-1949), και οι πρόεδροι…

Δημοσιεύτηκε από Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών / Jewish Community of Athens στις Τρίτη, 23 Μαρτίου 2021

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1956 Το Πακιστάν γίνεται η πρώτη Ισλαμική Δημοκρατία.

1964 O βασιλιάς Κωνσταντίνος Β΄ της Ελλάδας δίνει και επισήμως στη Βουλή τον νενομισμένο όρκο.

1964 Πεθαίνει ο Ούγγρος ηθοποιός Πίτερ Λορ, γνωστός από τον ρόλο του στην «Καζαμπλάνκα».

1965 Η NASA εκτοξεύει το διαστημόπλοιο Gemini 3, η πρώτη πτήση που έχει δύο ανθρώπους για πλήρωμα, τους Γκας Γκάρισον και Τζον Γιανγκ.

1970 Πεθαίνει ο Ντελ Λορντ, πρωτοπόρος σκηνοθέτης του Χόλιγουντ.

1971 Πρώτη προβολή της ταινίας «Κατάχρησις Εξουσίας», που ακόμα και ο τίτλος παραμένει πάντα επίκαιρος. Ρεσιτάλ ερμηνείας από Κούρκουλο, Κατράκη και Καλογήρου, σε ένα πρωτοποριακό σενάριο για τα δεδομένα της εποχής.

ΚΑΤΑΧΡΗΣΙΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

50 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την πρώτη προβολή της ταινίας «Κατάχρησις Εξουσίας», που ακόμα και ο τίτλος είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.
Ρεσιτάλ ερμηνείας από Κούρκουλο, Κατράκη και Καλογήρου, σε ένα πρωτοποριακό σενάριο για τα δεδομένα της εποχής.

#50years #ΚατάχρησιςΕξουσίας

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021

1980 Πεθαίνει ο ηθοποιός Αλέκος Λειβαδίτης

ΑΛΕΚΟΣ ΛΕΙΒΑΔΙΤΗΣ

Ευγενικός, αξιοπρεπής και ανεξάντλητος χιουμορίστας, ο Αλέκος Λειβαδίτης ήταν ένας εκλεκτός ηθοποιός που «βαπτίστηκε» ερμηνευτικά στην πρώτη ταινία του Φιλοποίμενα Φίνου «Το Τραγούδι του Χωρισμού» το 1940. Συνέχεια είχαν οι πρώτες ταινίες της Φίνος Φιλμ, «Η Φωνή της Καρδιάς» (1943), «Η Βίλλα με τα Νούφαρα» (1945) και «Παπούτσι από τον Τόπο σου» (1946).

Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1914 και τον θυμόμαστε μέσα από στιγμές του στις ταινίες «Το Τραγούδι του Χωρισμού» και «Η Φωνή της Καρδιάς».

#remembering #alekoslivaditis #ΑλέκοςΛειβαδίτης

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2021

1982 Ο δεξιός στρατηγός Εφρέν Ρίος Μοντ ανατρέπει με στρατιωτικό πραξικόπημα την κυβέρνηση της Γουατεμάλας

1983 Πεθαίνει ο Μπάρνεϊ Κλαρκ, ο πρώτος άνθρωπος που δέχτηκε τεχνητή καρδιά, 112 ημέρες μετά την επέμβαση.

1983 Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ρόναλντ Ρίγκαν ανακοινώνει για πρώτη φορά την πρωτοβουλία στρατηγικής άμυνας για την αντιμετώπιση των εχθρικών διηπειρωτικών πυραύλων. Έμεινε στην ιστορία ως «Πόλεμος των Άστρων».

1986 Πεθαίνει ο Έλληνας γλύπτης, Αχιλλέας Απέργης

1987 Μεταδίδεται το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Τόλμη και γοητεία» από τον αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό CBS.

1991 Το Επαναστατικό Ενωμένο Μέτωπο, με την υποστήριξη των ειδικών δυνάμεων του Εθνικού Πατριωτικού Μετώπου της Λιβερίας του Τσαρλς Τέιλορ, εισβάλλει στη Σιέρα Λεόνε σε μια προσπάθεια να ανατρέψει τον Ζοζέφ Μομό, πυροδοτώντας έναν φρικτό 11ετή εμφύλιο πόλεμο στη Σιέρα Λεόνε.

1992 Πεθαίνει ο Φρίντριχ Χάγιεκ, Αυστριακός οικονομολόγος και φιλόσοφος, από τους γκουρού του νεοφιλελευθερισμού, βραβευμένος με Νόμπελ το 1974.

1992 Το φιάσκο της Λουίζης Ριανκούρ. Η Ελληνική Αστυνομία «ακουμπά» τη 17 Νοέμβρη, αλλά τελικά τη χάνει.

1993 Ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία λήγει με συντριπτική ήττα των σοσιαλιστών.

1994 Πεθαίνει η Χριστίνα Σύλβα, Ελληνίδα ηθοποιός

1996 Γίνονται οι πρώτες άμεσες προεδρικές εκλογές στην Ταϊβάν.

1998 Η ταινία του Τζέιμς Κάμερον «Τιτανικός» αποσπά 11 βραβεία Όσκαρ και ισοφαρίζει το ρεκόρ που κατείχε η ταινία «Μπεν Χουρ».

Στον 21ο Αιώνα

2001 Πεθαίνει ο Καναδός ιδρυτής της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης «Greenpeace» Ντέιβιντ ΜακΝτάγκαρτ.

2001 Ο ρωσικός διαστημικός σταθμός Μιρ καταστρέφεται μπαίνοντας στην ατμόσφαιρα και έτσι ολοκληρώνεται η απενεργοποίησή του.

2007 Πεθαίνει ο Γρηγόρης Φαράκος, πρώην γενικός γραμματέας του ΚΚΕ

2011 Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Ελίζαμπεθ Τέιλορ.


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες