Σαν Σημερα την 22α Νοεμβρίου 1897

Ιστοριες της 22ας Νοεμβριου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του






Δολοφονία Τζον Φ. Κένεντι – 22 Νοεμβρίου 1963

Συμπληρώνονται φέτος 60 χρόνια από τη δολοφονία του Προέδρου των Η.Π.Α. Τζον Φ. Κένεντι, η οποία έλαβε χώρα #ΣανΣήμερα, στις 22 Νοεμβρίου 1963. Ο Τζον Φ. Κένεντι δολοφονήθηκε κατά τη διάρκεια αυτοκινητοπομπής σε κεντρική λεωφόρο του Ντάλας στην πολιτεία του Τέξας, στο πλαίσιο επίσημης περιοδείας που πραγματοποιούσε στον αμερικανικό νότο με την σύζυγό του Τζάκυ. Η δολοφονία του Τζον Φ. Κένεντι συγκλόνισε τον πλανήτη και προκάλεσε κύμα θεωριών συνομωσίας. Ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ συνελήφθη ως δολόνος και δολοφονήθηκε και ο ίδιος πριν δικαστεί. Μετά το θάνατο του Κένεντι, ο μέχρι τότε Αντιπρόεδρος Λύντον Τζόνσον ορκίστηκε ως 36ος Πρόεδρος των Η.Π.Α.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα από τα κινηματογραφικά Επίκαιρα παραγωγής 1963, στο οποίο προβάλλεται η κηδεία του Τζον Κένεντι, που έλαβε χώρα στις 25 Νοεμβρίου 1963 στην Ουάσινγκτον. Αρχικά, παρακολουθούμε το φέρετρο που περιέχει τη σορό του δολοφονηθέντος Προέδρου των Η.Π.Α. να μεταφέρεται στον καθεδρικό ναό του Σαιντ Μάθιου προκειμένου να εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα. Στον ναό προσέρχονται η χήρα τού Τζ. Φ. Κέννεντυ, Τζάκυ μαζί με τα παιδιά τους, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και αδελφός του εκλιπόντος Ρόμπερτ Φράνσις Κένεντι καθώς και ο νέος Πρόεδρος των Η.Π.Α. Λύντον Τζόνσον και η σύζυγός του. Την εξόδιο ακολουθία παρακολουθούν εντός του ναού εκπροσωπώντας την Ελλάδα η Βασίλισσα Φρειδερίκη και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Σοφοκλής Βενιζέλος καθώς και πλήθος επισήμων από όλον τον κόσμο όπως ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Σαρλ ντε Γκωλ, ο Αυτοκράτορας της Αιθιοπίας Χαϊλέ Σελασιέ, ο Καγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Λούντβιχ Έρχαρτ, κ.ά.

Μετά την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας, το φέρετρο με τη σορό του Τζ. Φ. Κένεντι τοποθετείται σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου και μεταφέρεται στο Εθνικό Νεκροταφείο του Άρλινγτον, όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η ταφή. Στο Εθνικό Νεκροταφείο του Άρλινγκτον η Τζάκυ Κέννεντυ ανάβει τη φλόγα, η οποία στο εξής θα καίει στον τάφο του Τζ. Φ. Κέννεντυ.

#ΕΡΤΑρχείο_Ιστορία #ΔολοφονίαΚένεντι #Δεκαετία1960
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023







Αργύρης Κουνάδης – 22 Νοεμβρίου 2011

#ΣανΣήμερα Ο Αργύρης Κουνάδης υπήρξε σημαντικός Έλληνας συνθέτης με έργο που εκτείνεται σε διαφορετικά μουσικά είδη, από την μελέτη του ρεμπέτικου στην κλασσική μουσική, την όπερα, μέχρι τη μουσική για θέατρο και κινηματογράφο και το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1924, σπούδασε μουσική, πιάνο και σύνθεση στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ και αγωνίστηκε ενάντια στους κατακτητές, ενώ μαζί με τον Γιώργο Τσαπόγα συνέθεσε τον ύμνο της ΕΠΟΝ το 1944. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950 σπούδασε σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Φράιμπουργκ τη Γερμανίας, όπου δίδαξε για ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, ενώ διακρίθηκε σε διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς κατά τη δεκαετία του 1960. Ως μουσικός και συνθέτης συνεργάστηκε με σημαντικά ονόματα του ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και η Ραλλού Μάνου. Το συμφωνικό του έργο παρουσιάστηκε σε Ελλάδα και εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία, συνέθεσε μουσική για γνωστές κινηματογραφικές ταινίες, όπερα και θεατρικές παραστάσεις, καθώς και μελωδίες για τραγούδια που ερμήνευσαν σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Αντώνης Καλογιάννης, Σωτηρία Μπέλλου και Ελένη Βιτάλη. Στο απόσπασμα που ακολουθεί από επεισόδιο της σειράς «Το Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης» του Αντώνη Βογιάζου, το οποίο προβλήθηκε το 1987, ο Αργύρης Κουνάδης μιλάει για τα αντιστασιακά τραγούδια κατά την περίοδο της κατοχής, αναφέρεται στον ύμνο της ΕΠΟΝ που συνέθεσε το 1944 και παίζει στο πιάνο την μελωδία του. Αφιέρωμα στο σημαντικό Έλληνα συνθέτη από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από το θάνατό του στις 22 Νοεμβρίου 2011.
Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
#ΕΡΤΑρχείο_Μουσική
#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021




Μωρίς Μπεζάρ – 22 Νοεμβρίου 2007

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Μωρίς Μπεζάρ (Maurice Béjart), κορυφαίου χορευτή και χορογράφου. Πολυδιάστατη καλλιτεχνική προσωπικότητα, διέγραψε μια σπουδαία καριέρα στον χορό, διακρίθηκε ως διευθυντής όπερας και ιδρυτής των σπουδαίων ομώνυμων Μπαλέτων και επί 20ετία διευθυντής τους. Ο Μωρίς Μπεζάρ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στο χώρο του χορού το β’ μισό του 20ου αιώνα, παίζοντας κομβικό ρόλο στην εξέλιξη του σύγχρονου χορού.
Με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου καλλιτέχνη, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα σημαντικό τηλεοπτικό ντοκουμέντο: πρόκειται για την τηλεοπτική «συνάντηση» του Μωρίς Μπεζάρ με τον Μάνο Χατζιδάκι μέσα από την εκπομπή «Μια συνάντηση, Χατζιδάκις-Μπεζάρ», σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αλέξη Κωστάλα και σκηνοθεσία Μιχάλη Μούζα. Η εκπομπή περιλαμβάνει τη συνέντευξη που παραχώρησαν στον Αλέξη Κωστάλα ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μωρίς Μπεζάρ στο σπίτι του συνθέτη στην Αθήνα, με αφορμή την παράσταση «Διόνυσος» των Μπαλέτων του XX αιώνα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (1985), αποσπάσματα από τη γενική πρόβα της παράστασης «Μπαλάντες της Οδού Αθηνάς» που ανέβηκε σε χορογραφία Μ.Μπεζάρ- μουσική Μ.Χατζιδάκι στο Μέγαρο Μουσικής (1993), συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι στο Ηρώδειο (1991) και άλλο υλικό αρχείου.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ:

Μωρίς Μπεζάρ – 22 Νοεμβρίου 2007


#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #Χορός #ΜωρίςΜπεζάρ #mauricebéjart
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022





















Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες