Σαν Σημερα την 22α Ιουνιου 1973

Ιστοριες της 22ας Ιουνιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

λίγο παρακάτω τα άπαντα

Σαν σήμερα 1975 Άφιξη του επικεφαλής του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ακερμαν. Δηλώσεις για τις συνομιλίες επανένταξης της Ελλάδας στον Οργανισμό


Σαν σήμερα 1975 Εορταστική Εκδήλωση με θέμα τη θέση της γυναίκας


Σαν σήμερα 1976 Ο Δήμαρχος Αθηναίων δίδει επιταγή στον Πρέσβη της Κύπρου για την ενίσχυση των προσφύγων


Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


p>

Το “ Έπος ” του 2015

Το “ Έπος ” του 2015 την 22α Ιουνιου

Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων


τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

217 π.Χ. Διεξάγεται η Μάχη της Γάζας, μεταξύ των επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Πτολεμαίος Δ’ της Αιγύπτου νικά τον Αντίοχο Γ’ τον επονομαζόμενο και Μέγα, του Βασιλείου των Σελευκιδών.
168 π.Χ. Διεξάγεται η Μάχη της Πύδνας, που θέτει τέλος στον Γ’ Μακεδονικό Πόλεμο. Οι Ρωμαίοι, με αρχηγό τον Λούκιο Αιμίλιο Παύλο, νικούν και συλλαμβάνουν αιχμάλωτο τον βασιλιά της Μακεδονίας Περσέα. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την κατάκτηση της Ελλάδας από τους Ρωμαίους.
431 Αρχίζει τις εργασίες της στην Έφεσο η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος, με σκοπό την καταδίκη του Νεστοριανισμού.
1662 Εμφανίζεται για πρώτη φορά ο όρος «προπαγάνδα» στην εγκύκλιο του Πάπα Γρηγορίου ΙΕ’ για τη διάδοση της πίστεως (De Propagande Fide). Έκτοτε, ο όρος καθιερώθηκε να συμβολίζει την τέχνη της διάδοσης των ιδεών.


Στον 19ο Αιώνα

1837 Γεννιέται ο Ερνέστος Τσίλλερ, Γερμανός αρχιτέκτων, με σημαντικό έργο στην Ελλάδα, όπου σχεδίασε πάνω από 900 κτίρια. Το αρχιτεκτονικό του έργο, που εκτείνεται χρονικά στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου, χαρακτηρίζεται από δημιουργική πνοή και από αίσθηση καλλιτεχνικής ελευθερίας. Δημιούργησε κυρίως στην Ελλάδα και τη Βιέννη. (Θαν. 12/11/1923)

Ερνέστος Τσίλλερ- 22 Ιουνίου 1837

Εκατόν ογδόντα πέντε χρόνια συμπληρώνονται #ΣανΣήμερα από τη γέννηση του Ερνέστου Τσίλλερ. Ο Γερμανός αρχιτέκτονας άφησε τη σφραγίδα του στην οικιστική φυσιογνωμία της ελληνικής επικράτειας, και ιδιαίτερα της Αθήνας, σχεδιάζοντας και επιβλέποντας εκατοντάδες δημόσια και ιδιωτικά κτίρια στα τέλη του 19ου και αρχές του 20ου αιώνα. Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του είναι το Ιλίου Μέλαθρον (Μέγαρο Σλήμαν), το Εθνικό Θέατρο, το Μέγαρο Μελά (μετέπειτα Κεντρικό Ταχυδρομείο Αθηνών στην πλατεία Κοτζιά), το Προεδρικό Μέγαρο και άλλα.
Στο απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ της σειράς "Εδώ γεννήθηκε η Ευρώπη", παραγωγής Γιώργου και Ηρώς Σγουράκη-σκηνοθεσίας Πάνου Κοκκινόπουλου (έτος παραγωγής 1981/ανάπλαση 2008), μιλούν για τον Τσίλλερ ο αρχιτέκτονας Διονύσιος Ζήβας και ο ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ:

Αρχείο


#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #Αρχιτεκτονική #Προσωπικότητες #ΕρνέστοςΤσίλλερ
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τρίτη, 21 Ιουνίου 2022

1846 Ο Βέλγος, Άντολφ Σαξ δημιουργεί το πρώτο σαξόφωνο.
1898 Γεννιέται ο Έριχ Μαρία Ρεμάρκ στο Όσναμπρουκ της Γερμανίας. Μυθιστοριογράφος που έγραψε πολλά έργα για τις φρίκες του πολέμου


Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1903 Γεννιέται ο John Dillinger, Αμερικανός ληστής τραπεζών και «Νο. 1 δημόσιος κίνδυνος» για το FBI.


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1938 Ο Joe Louis γίνεται ο πρώτος Αφροαμερικανός πρωταθλητής στην κατηγορία των βαρέων βαρών στην πυγμαχία. Έμεινε παγκόσμιος πρωταθλητής μέχρι το 1949 δημιουργώντας ρεκόρ στην ιστορία του αθλήματος.
1940 Γεννιέται ο Αμπάς Κιαροστάμι, διακεκριμένος ιρανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Θαν. 4/7/2016)
1941 O Hitler εισβάλλει στη Σοβιετική Ένωση, εκπλήσσοντας τον Ιωσήφ Στάλιν και παραβιάζοντας την μεταξύ τους διμερή συνθήκη ειρήνης του 1939 Ribbentrop-Molotov pact. Η εισβολή των Γερμανικών δυνάμεων, ήταν ιδιαίτερα μεγάλη, αποτελούμενη από περίπου 3 εκατομμύρια στρατιώτες, 3.000 τανκς, 7.000 οπλοπολυβόλα και 3.000 αεροσκάφη. Παρόλες τις προειδοποιήσεις των Βρετανών και των μυστικών υπηρεσιών, ο Στάλιν αρνήθηκε να προετοιμαστεί, επιμένοντας ότι η εισβολή των Γερμανών θα πραγματοποιούνταν το επόμενο καλοκαίρι. Είχαν ανοίξει οι πύλες της κολάσεως και η αρχή της επιχείρησης με το κωδικό όνομα:Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα. Ο διορατικός Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Winston Churchill, σε λόγο του στο BBC radio, είπε μεταξύ άλλων & αναγγέλλοντας την εισβολή : “ο Ρωσικός κίνδυνος είναι και δικός μας κίνδυνος”, εννοώντας την Γερμανική επέκταση στη Ρωσία.
1943 Ρατσιστικές εξεγέρσεις σημειώνονται στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, κατά τις οποίες σκοτώνονται 29 άτομα.
1945 Η Μάχη της Οκινάουα έφτασε στο τέλος της. Οι αεροπορικές και θαλάσσιες δυνάμεις έπαιξαν τους δικούς τους ζωτικούς ρόλους στη μάχη για το νησί της Οκινάουα. Η κατάληψη του νησιού οδηγεί τους Συμμάχους σε απόσταση 362 μιλίων από την ιαπωνική ηπειρωτική χώρα


Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1949 Γεννιέται η Μέριλ Στριπ, βραβευμένη με δύο Όσκαρ αμερικανίδα ηθοποιός.
1965 Πεθαίνει ο David O. Selznick, Αμερικανός παραγωγός του Χόλυγουντ και ο άνθρωπος που χρηματοδότησε την ταινία σταθμό “Όσα παίρνει ο άνεμος”.
1969 Πεθαίνει η Judy Garland, Αμερικανίδα βραβευμένη ηθοποιός, τραγουδίστρια και μητέρα της γνωστής Λίζα Μινέλι.

1973 Η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ανεβάζουν στο θέατρο «Αθήναιον» το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο». Τη μουσική και τα τραγούδια της παράστασης έγραψε ο Σταύρος Ξαρχάκος.


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1980 Οι Σοβιετικοί ανακοινώνουν τη μερική αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν.
1981 Στις ΗΠΑ ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν ομολογεί την ενοχή του και καταδικάζεται για τη δολοφονία του Τζον Λένον.
1986 Ο Ντιέγκο Μαραντόνα δηλώνει ότι «ο Θεός έβαλε το χέρι του», αμέσως μετά τον αγώνα Αργεντινή – Αγγλία στο Μεξικό. Η Αργεντινή νίκησε με 2-1. Και τα δύο γκολ έβαλε ο Μαραντόνα, ένα με το χέρι ( «Αν χρησιμοποίησα το χέρι μου; Ήταν το χέρι του Θεού» ) και ένα που χαρακτηρίστηκε ως το καλύτερο όλων των εποχών.

1987 Πεθαίνει ο Φρεντ Αστέρ, αμερικανός χορευτής και ηθοποιός. (Γεν. 10/5/1899)

1992 Αρχίζει στο Βόλο η δίκη για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις μαθητικές εξεγέρσεις στην Πάτρα. Κύριος κατηγορούμενος είναι ο νεοδημοκράτης Γιάννης Καλαμπόκας, ο οποίος καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ισόβια, αργότερα όμως η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια.
1993 Οι ηγέτες των χωρών της ΕΟΚ δηλώνουν ότι θα αγωνιστούν εναντίον του ρατσισμού, καταδικάζοντας το πρόσφατο κύμα επιθέσεων εναντίον μεταναστών και προσφύγων στα κράτη- μέλη.
1994 Στο Ευρωκοινοβούλιο, η Σοσιαλιστική Ομάδα αποκλείει από τις τάξεις της τους Ιταλούς Σοσιαλδημοκράτες, επειδή συνεργάζονται με τους Νεοφασίστες στις εκλογές στη Σικελία.


Στον 21ο Αιώνα

2009 Στην Ουάσινγκτον δύο συρμοί του Μετρό συγκρούονται με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εννέα άτομα και να τραυματιστούν 80.
2010 Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα εξέλθει σύντομα από την οικονομική κρίση, εκφράζει ο πρόεδρος της Alpha Bank, Γιάννης Κωστόπουλος, μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της τράπεζας.
2010 Η Ελλάδα αποχαιρετά το Μουντιάλ χάνοντας στην αναμέτρησή της με την Αργεντινή του Μέσι με 2-0.

2012 Πάλεψε η Ελλάδα κόντρα στο φαβορί για την κατάκτηση του Euro Γερμανία παρά την ήττα με 4-2 και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι…

2015 Πεθαίνει η Λάουρα Αντονέλι, ιταλίδα ηθοποιός, που έκανε όνομα σε ταινίες σοφτ πορνό τη δεκαετία του ’70. (Γεν. 28/11/1941)


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες