Σαν Σημερα 22 Δεκεμβριου 1940

Ιστοριες της 22ας Δεκεμβριου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

22 Δεκεμβρίου 2008 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

22 Δεκεμβρίου 2009 – Πρωτοσέλιδα

22 Δεκεμβρίου 2009 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

22 Δεκεμβρίου 2010 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

22 Δεκεμβρίου 2011 – Πρωϊνή Ενημέρωση

22 Δεκεμβρίου 2011 – Ειδήσεις

22 Δεκεμβρίου 2012 – Ειδήσεις Σε Τίτλους


22 Δεκεμβρίου 2013 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

22 Δεκεμβρίου 2014 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

22 Δεκεμβρίου 2015 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

22 Δεκεμβρίου 2016 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

22 Δεκεμβρίου 2017 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

22 Δεκεμβρίου 2018 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

22 Δεκεμβρίου 2019 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

22 Δεκεμβρίου 2020 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

22 Δεκεμβρίου 2021 – Ειδήσεις

22 Δεκεμβρίου 2022 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

22 Δεκεμβρίου 2023 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


1603 Πέθανε ο Οθωμανός αυτοκράτορας, Μωάμεθ Γ’

1639 Γεννήθηκε ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας, Ζαν Μπατίστ Ρασέν, γνωστότερος στην Ελλάδα ως Ρακίνας

1788 Αρχίζουν οι πρώτες εκλογές στις νεοσύστατες ΗΠΑ. Θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιανουαρίου 1789.

1807 Κατόπιν παρότρυνσης του Αμερικανού προέδρου Τόμας Τζέφερσον, το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει εμπάργκο, με το οποίο απαγορεύονται οι εμπορικές συναλλαγές με άλλες χώρες.

1849 Η εκτέλεση του Ρώσου συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ματαιώνεται την τελευταία στιγμή. Είχε καταδικαστεί για αντιτσαρική προπαγάνδα.

1858 Γεννήθηκε ο Ιταλός συνθέτης, Τζιάκομο Πουτσίνι (Τόσκα)

1882 Ο Τόμας Έντισον στολίζει το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπιόνια.

1894 Καταδικάζεται -αδίκως όπως θα αποδειχθεί- σε ισόβια κάθειρξη για προδοσία ο Γάλλος αξιωματικός, εβραϊκής καταγωγής Άλφρεντ Ντρέιφους, με την κατηγορία της διαρροής πληροφοριών στους Γερμανούς. Εξορίζεται στο Νησί του Διαβόλου στη Γαλλική Γουινέα (αποικία καταδίκων) για να εκτίσει την ποινή του. Η καταδίκη του θα διχάσει πολιτικά τη Γαλλία για μια ολόκληρη δεκαετία. Τον υπερασπίστηκε με το γνωστό κείμενό του υπό τον τίτλο “Κατηγορώ” ο Εμίλ Ζολά, ενώ “Υπόθεση Ντρέιφους” χαρακτηρίζεται πλέον κάθε δικαστική πλάνη. Ο Ντρέιφους, τελικά θα λάβει χάρη από το Γάλλο πρόεδρο, Εμίλ Λουμπέ, δέκα χρόνια μετά την καταδίκη του.

Στον 20ο Αιώνα

1900 Το εργοστάσιο Daimler, που διευθύνουν οι υιοί του Γκότλιμπ Ντάιμλερ, Πάουλ και Άντολφ, παράγει την πρώτη Mercedes.

1905 Αρχίζει η ένοπλη εξέγερση των εργατών της Μόσχας (επανάσταση του 1905).

1915 Γεννήθηκε o ηγέτης της αντίστασης κατά των Γερμανών και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης

1917 Αρχίζουν στο Μπρεστ – Λιτόβσκ οι διαπραγματεύσεις για ειρήνη ανάμεσα στην επαναστατική κυβέρνηση της Ρωσίας και τη Γερμανία.. Θα οδηγήσουν στη Συνθήκη του Μπρεστ-Λιτόφσκ (3 Μαρτίου 1918).

1927 Στην Ελλάδα, οι δημόσιοι υπάλληλοι απεργούν, ζητώντας την καταβολή ενός ολόκληρου μισθού για τις γιορτές των Χριστουγέννων (Δώρο Χριστουγέννων).

1929 Υπογράφεται συνθήκη ανακωχής μεταξύ Κινέζων και Ρώσων για τη Μαντζουρία.

1940 Ο Ελληνικός Στρατός απελευθερώνει τη Χειμάρρα. 730 Ιταλοί συλλαμβάνονται αιχμάλωτοι.

Ιστοριες της 22ας Δεκεμβριου

1940 Το υποβρύχιο “Παπανικολής” βυθίζει το ιταλικό εμπορικό πλοίο “Αντονιέτα”.

1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Τίτο δημιουργεί την πρώτη ταξιαρχία των προλετάριων, κατά τη διάρκεια του αντάρτικου κατά των Γερμανών στη Γιουγκοσλαβία.

1942 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Μεγάλη αντικατοχική διαδήλωση φοιτητών, υπαλλήλων και εργατών λαμβάνει χώρα στην Αθήνα. Σκοτώνεται από τους κατακτητές ο φοιτητής Μ. Κωνσταντινίδης.

1942 Στην ΕΣΣΔ, οι σοβιετικοί εξαναγκάζουν τα γερμανικά στρατεύματα σε υποχώρηση 15 μιλίων, στον ποταμό Δον.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο


Ματαρόα, το πλοίο της μεγάλης φυγής

#ΣανΣήμερα στις 22 Δεκεμβρίου 1945, το πλοίο «Mataroa» (ονομασία που σημαίνει «η γυναίκα με τα μεγάλα μάτια» στα πολυνησιακά) ξεκινά το ταξίδι του από την Ελλάδα προς τον Τάραντα της Ιταλίας. Επιβάτες του θρυλικού πλοίου σε αυτό το ταξίδι που έμεινε στην ιστορία ήταν 154 Έλληνες, όλοι νέοι επιστήμονες και καλλιτέχνες, που με την συνδρομή του Γαλλικού Ινστιτούτου και ειδικότερα των Οκτάβ Μερλιέ και Ροζέ Μιλλιέξ (Διευθυντή και Γενικού Γραμματέα του Γαλλικού Ινστιτούτου της Αθήνας), οι οποίοι ανέλαβαν την πρωτοβουλία και οργάνωση του δύσκολου αυτού ταξιδιού, έφυγαν από την Ελλάδα του Εμφυλίου με προορισμό το Παρίσι. Μεταξύ των νέων επιστημόνων και καλλιτεχνών, υποτρόφων του Γαλλικού Ινστιτούτου, ήταν οι Κώστας Αξελός, Νίκος Σβορώνος, Κορνήλιος Καστοριάδης, Μέμος Μακρής, Εμμανουήλ Κριαράς, Δημήτρης Χωραφάς, Έλλη Αλεξίου και πολλοί άλλοι.
Στο παρακάτω απόσπασμα, που προέρχεται από το ντοκιμαντέρ «Τόπος ζωής, τόπος μνήμης» του Αρχείου της ΕΡΤ Α.Ε. (παραγωγή: 2009, σκηνοθεσία: Πανδώρα Μουρίκη), μιλούν για το ιστορικό γεγονός αυτό κάποιοι εκ των επιβατών του «Ματαρόα»: ο ζωγράφος Ντίκος Βυζάντιος, ο σκηνοθέτης Μάνος Ζαχαρίας, ο Ακαδημαϊκός Εμμανουήλ Κριαράς, η εικαστικός και συγγραφέας Νέλλη Ανδρικοπούλου, ο φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης, ο αρχιτέκτονας Γιώργος Κανδύλης.
#ΕΡΤΑρχείο_Ιστορία
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021


1953 Ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπάγος συναντάται με το Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Ίντεν στη βρετανική πρεσβεία της Αθήνας για το Κυπριακό. Υπάρχει διάσταση απόψεων, ενώ αίσθηση προκαλεί η δήλωση Ίντεν ότι για τη βρετανική κυβέρνηση “δεν υφίσταται Κυπριακό ζήτημα, ούτε εις το παρόν, ούτε εις το μέλλον”.

1960 Ιδρύεται μόνιμο θέατρο στη Θεσσαλονίκη, με την ονομασία Οργανισμός Θεάτρου Βορείου Ελλάδας.

1962 Γεννήθηκε ο Άγγλος ηθοποιός Ρέιφ Φάινς, βραβευμένος δυο φορές με Όσκαρ

1963 Το ελληνικό κρουαζιερόπλοιο «Λακωνία», συμφερόντων Γουλανδρή, πιάνει φωτιά και βυθίζεται δύο ημέρες αργότερα στα ανοιχτά των νησιών Μαδέρα στον Ατλαντικό, προκαλώντας το θάνατο 128 ατόμων.

1974 Τα νησιά Μεγάλες Κομόρες, Ανζουάν και Μοχέλι ψηφίζουν σε δημοψήφισμα υπέρ της ανεξαρτησίας της από τη Γαλλία σε ποσοστό 94,5% και να αποτελέσουν το ανεξάρτητο κράτος Κομόρες. Η Μαγιότ θα παραμείνει υπό γαλλική διοίκηση.


Ιωάννης Σιδέρης – 22 Δεκεμβρίου 1975

#ΣανΣήμερα, στις 22 Δεκεμβρίου 1975 έφυγε από τη ζωή ένας από τους σημαντικότερους ιστορικούς του νεοελληνικού θεάτρου, ο Ιωάννης Σιδέρης. Γεννημένος στην Αθήνα το 1898, ο Ιωάννης Σιδέρης, σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Aθηνών και για τριάντα περίπου χρόνια υπηρέτησε στη Mέση Εκπαίδευση ως φιλόλογος. Tο μέγα πάθος του υπήρξε το θέατρο και η συλλογή Iστορικού Aρχείου σχετικό με το θέατρο. Υπήρξε ο πρώτος Διευθυντής του Θεατρικού Μουσείου Ελλάδος το οποίο ιδρύθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων το 1938. Παράλληλα, έγραψε την σπουδαία τρίτομη μελέτη ''Η ιστορία του Νεοελληνικού Θεάτρου'' η οποία εξετάζει την εξέλιξη της θεατρικής τέχνης στην Ελλάδα από το 1795 έως το 1944.

Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει δύο ρεπορτάζ από το Ιστορικό της Αρχείο της δεκαετίας του 1970, αφιερωμένα στον Ιωάννη Σιδέρη. Στο παρακάτω απόσπασμα προβάλλεται ρεπορτάζ του Νάσου Αθανασίου από το 1975 στο οποίο καλύπτεται δημοσιογραφικά η κηδεία του Ιωάννη Σιδέρη στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών. Η τελετή οργανώθηκε με τη φροντίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Επιστημών και της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων. Για τον εκλιπόντα μιλούν στην κάμερα της ΕΡΤ ο σκηνοθέτης και ιδρυτής του Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν, η Βουλευτίνα Α' Αθηνών της Ν. Δ. και ηθοποιός Άννα Συνοδινού, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Σπύρος Μουσούρης, ο μουσικός Νίκος Ζαχαρίου, ο ζωγράφος Σπύρος Βασιλείου, ο ηθοποιός Μάνος Κατράκης, ο ηθοποιός Λάμπρος Κωνσταντάρας, ο ηθοποιός Νίκος Κούρκουλος. Διακρίνεται και ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Αλέκος Λιδωρίκης.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/ert-arxeio/ioannis-sideris-22-dekemvrioy-1975/

#ΙωάννηςΣιδέρης #ΚάρολοςΚουν #ΆνναΣυνοδινού #ΝίκοςΚούρκουλος #Θέατρο
#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022


1978 Καθιερώνεται δια νόμου η χρήση μιας και μοναδικής ελληνικής σημαίας, αυτή της θάλασσας με τις 5 κυανές και 4 λευκές ρίγες, για όλες τις χρήσεις.

Τα τελευταία 30 χρόνια

1989 Πέφτει μετά από 42 χρόνια το καθεστώς Τσαουσέσκου στη Ρουμανία. Την προηγούμενη μέρα ο Τσαουσέσκου είχε δώσει εντολή στα ρουμανικά στρατεύματα να πυροβολήσουν διαδηλωτές. Ο στρατός δεν υπάκουσε. Ο ίδιος και η γυναίκα του προσπάθησαν να φύγουν από τη χώρα χωρίς να τα καταφέρουν. Αργότερα και οι δυο θα καταδικαστούν για μαζικές δολοφονίες και θα εκτελεστούν στις 25 Δεκεμβρίου. Ο Ίον Ιλιέσκου αναλαμβάνει την Προεδρία της Ρουμανίας.

1989 Πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, Σάμιουελ Μπέκετ (“Περιμένοντας τον Γκοντό”).

1989 Η βουλευτής της ΝΔ και χήρα του Παύλου Μπακογιάννη, Ντόρα, ζητά με πρόταση νόμου ν’ απαγορευθεί η δημοσίευση και μετάδοση τρομοκρατικών προκηρύξεων.

1992 Συντρίβεται λιβυκό Boeing 727, που εκτελούσε εσωτερική πτήση από τη Βεγγάζη στην Τρίπολη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 157 επιβαίνοντες.

2000 Παντρεύονται στη Σκωτία η Μαντόνα και ο Γκάι Ρίτσι. Είναι ο δεύτερος γάμος για τη ντίβα της ποπ και ο πρώτος για τον Άγγλο σκηνοθέτη.

2001 28 άνδρες και δύο γυναίκες αποτελούν τη μεταβατική κυβέρνηση του Αφγανιστάν, που προήλθε μετά την πτώση του καθεστώτος των Ταλιμπάν. Επικεφαλής της αναλαμβάνει ο Χαμίντ Καρζάι.

2002 Πεθαίνει ο Βρετανός μουσικός Τζο Στράμερ (πραγματικό όνομα Τζον Γκρέιαμ Μέλορ), ιδρυτής των Clash.

2005 Ο Δήμος Αθηναίων και η Εθνική Τράπεζα αποφασίζουν και τυπικά να αγοράσουν το οικόπεδο στον Βοτανικό, όπου θα χτιστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού.

2007 Ασκείται ποινική δίωξη κατά της Εύης Τσέκου, πρώην συνεργάτιδας του Χρήστου Ζαχόπουλου με την οποία διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση, για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος και συμμετοχή σε αυτοκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

2008 Η Βουλγάρα Κωνσταντίνα Κούνεβα, γραμματέας της Παναττικής Ένωσης καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (ΠΕΚΟΠ), επιστρέφοντας από την δουλειά της, δέχεται δολοφονική επίθεση. Δύο άτομα της ρίχνουν βιτριόλι στο πρόσωπο και με τη βία την αναγκάζουν να το καταπιεί. Θα νοσηλευτεί στον Ευαγγελισμό, με σοβαρές βλάβες στο πρόσωπο και μόνιμες βλάβες σε ζωτικά όργανα, ενώ θα χάσει την όραση της από το ένα μάτι.

2014 Πεθαίνει ο Βρετανός Τζο Κόκερ, τραγουδιστής του μπλουζ και του ροκ, προικισμένος με μία εντυπωσιακή λευκή σόουλ φωνή, η οποία σε συνδυασμό με την εκκεντρική σκηνική παρουσία, του εξασφάλισε μία μακρόχρονη καριέρα με αρκετές επιτυχίες. Έγινε γνωστός το 1968 με τη διασκευή του τραγουδιού των Beatles «With a Little Help from My Friends» και αργότερα με τα τραγούδια «You Are So Beautiful» (1974), «Up Where We Belong» (1982) και «Unchain My Heart» (1987)

2015 Στις 22 Δεκεμβρίου του 2015, η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και τον Ευστράτιο Δήμου. Τα ονόματά τους δεν μας λένε τίποτα. Ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, ανθυποπλοίαρχος του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος και κυβερνήτης του περιπολικού σκάφους «602», όταν ανακοινώθηκε η βράβευσή του ήταν εν ζωή. Ο Ευστράτιος Δήμου, γνωστός ως παπα-Στρατής, είχε πεθάνει μερικούς μήνες πριν, στις 2 Σεπτεμβρίου του 2015, την ίδια ημέρα που η θάλασσα έβγαλε στην τουρκική ακτή πνιγμένο τον Αϊλάν, το 3χρονο προσφυγόπουλο από τη Συρία. Όταν έμαθαν σε ολόκληρο τον κόσμο για τον Κυριάκο Παπαδόπουλο και για τον παπα-Στρατή, βάφτισαν τον ένα «φύλακα άγγελο» και τον άλλο «άγιο των προσφύγων». Οι χιλιάδες άνθρωποι που έσωσαν και συνέτρεξαν, έτσι θα τους θυμούνται πάντα…
Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες