Σαν Σημερα 20 Δεκεμβριου 2009

Ιστοριες της 20ης Δεκεμβριου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

20 Δεκεμβρίου 2008 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

20 Δεκεμβρίου 2009 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

20 Δεκεμβρίου 2010 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

20 Δεκεμβρίου 2011 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

20 Δεκεμβρίου 2012 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

20 Δεκεμβρίου 2013 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

20 Δεκεμβρίου 2014 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

20 Δεκεμβρίου 2015 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

20 Δεκεμβρίου 2016 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

20 Δεκεμβρίου 2017 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

20 Δεκεμβρίου 2018 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

20 Δεκεμβρίου 2019 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

20 Δεκεμβρίου 2020 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

20 Δεκεμβρίου 2021 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

20 Δεκεμβρίου 2022 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

20 Δεκεμβρίου 2023 – Ειδήσεις Σε Τίτλους

Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


1192 Ο βασιλιάς Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος συλλαμβάνεται και φυλακίζεται. Φυλακίζεται από τον ομόλογό του βασιλιά της Αυστρίας, κατά την επιστροφή του από τους Αγίους Τόπους.

1522 Έπειτα από οι Ενετοί παραδίδουν τη Ρόδο στους Οθωμανούς, υπό όρους. Πεντάμηνη πολιορκία από τις δυνάμεις του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Ο Σουλεϊμάν Α΄ο Μεγαλοπρεπής επιτρέπει στους εναπομείναντες Ιωαννίτες Ιππότες να εγκαταλείψουν το νησί. Αυτοί εγκαθίστανται στη Μάλτα και γίνονται γνωστοί ως οι Ιππότες της Μάλτας.

1699 Ο τσάρος Μέγας Πέτρος, στο πλαίσιο της εκδυτικοποίησης της Ρωσίας, αλλάζει το ημερολόγιο. Έτσι αποφασίζει ότι το νέο έτος θα ξεκινά την 1η Ιανουαρίου (κατά το Ιουλιανό ημερολόγιο). Και όχι πιά την 1η Σεπτεμβρίου που ίσχυε έως τότε κατά τα εκκλησιαστικά πρότυπα.

1802 Γεννήθηκε ο πολιτικός από την Ύδρα με το προσωνύμιο “Τζουμπές” που διατέλεσε και πρωθυπουργός. Πρόκειται για τον Δημήτριο Βούλγαρη.

1803 Η Γαλλία παραδίδει επισήμως την κυριαρχία της Λουϊζιάνα στις ΗΠΑ.

1812 Κυκλοφορεί ο πρώτος τόμος με 86 παραμύθια των αδελφών Γκριμ, εν μέσω αντιδράσεων. Αντιδράσεων επειδή ορισμένα από αυτά θεωρούνται ακατάλληλα για παιδιά.

1821  Αρχίζει στην Επίδαυρο η Α’ Εθνοσυνέλευση. Είναι η πρώτη συνέλευση νομοθετικού σώματος του νέου Ελληνικού κράτους. Κατά την Α’ Εθνοσυνέλευση θα γραφτεί η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας της Ελλάδος. Θα ψηφιστεί το πρώτο Σύνταγμα, το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος». Και θα οριστεί το εθνικό σύμβολο, η ελληνική σημαία.

1860 H Νότια Καρολίνα γίνεται η πρώτη Πολιτεία που αποσχίζεται από τις ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει μετά τη νίκη του Ρεπουμπλικανού Αβραάμ Λίνκολν στις προεδρικές εκλογές.

1879 Ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει στη Νέα Υόρκη τη λάμπα πυρακτώσεως

1881 Βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Στις εκλογές αυτές ψηφίζουν για πρώτη φορά και οι κάτοικοι της Θεσσαλίας και της Άρτας. Περιοχές που είχαν πρόσφατα προστεθεί στην ελληνική επικράτεια. Ο Χαρίλαος Τρικούπης κερδίζει τις εκλογές και γίνεται πρωθυπουργός.

1888 Τον Δεκέμβριο του 1888, άλλοι λένε στις 20, άλλοι στις 22, στην Αμοργό, εκεί στις Κυκλάδες, γεννήθηκε ο Γιώργος Κατσαρός, ο άνθρωπος που έζησε 109 χρόνια και για οκτώ δεκαετίες με την κιθάρα του διέδωσε σε ολόκληρο τον κόσμο τα ρεμπέτικα.

Στον 20ο Αιώνα

1912 Η Χίος παραδίδεται στην αγκαλιά της μητέρας Ελλάδας και ελευθερώνεται από τον οθωμανικό ζυγό. “Κατελάβομεν την Χίον δια βιαίας αποβιβάσεως την 11η Νοεμβρίου. Και καταπολεμηθείς ο εις τα όρη αποσυρθείς εχθρός ηναγκάσθη εις την άνευ όρων παράδοσιν του την 20 Δεκεμβρίου 1912”. Αυτά γράφει τότε ο Ν. Δελαγραμμάτικας, Συνταγματάρχης, Διοικητής του ελληνικού στρατού.

1915 Γεννιέται ο Τούρκος συγγραφέας Αζίζ Νεσίν.

1922 14 Δημοκρατίες δημιουργούν την Ένωση των Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ)

1930 Επικυρώνεται από τη Βουλή το Σύμφωνο Φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (Βενιζέλου-Κεμάλ).

1933 Πανελλαδική απεργία των τριατατικών, με αιτήματα: 500 δραχμές αύξηση, ελάχιστο όριο συντήρησης 2.000 δραχμές, επίδομα εξαετίας στους κατώτερους υπαλλήλους των ΤΤΤ (Ταχυδρομεία, Τηλέγραφοι, Τηλέφωνα). Η κυβέρνηση κηρύσσει επιστράτευση των εργαζομένων. Πολλές συλλήψεις.

1933 Οι αρχές του Βερολίνου ετοιμάζονται να προβούν σε χειρουργική επέμβαση στείρωσης 400.000 Γερμανών, που πάσχουν από κληρονομικά νοσήματα.


Γεώργιος Προκοπίου – 20 Δεκεμβρίου 1940

Ο σημαντικός Έλληνας ζωγράφος, φωτογράφος και κινηματογραφιστής Γεώργιος Προκοπίου φεύγει από τη ζωή στις 20 Δεκεμβρίου 1940 στο Αργυρόκαστρο της Αλβανίας κοντά στο Τεπελένι. Ο Προκοπίου γεννήθηκε στον Βουρνόβα της Σμύρνης το 1876 και από μικρή ηλικία φάνηκε το ταλέντο του στη ζωγραφική, σπούδασε στην ΑΣΚΤ (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) κατά την περίοδο 1895-1901. Το ζωγραφικό έργο του Προκοπίου κινείται θεματικά, πέραν των πολεμικών σκηνών οι οποίες διακρίνονται από μια ιδεαλιστική και διηγηματική διάθεση, σε μυθολογικές παραστάσεις, νεκρές φύσεις, προσωπογραφίες και τοπία. Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου παρακολουθεί από κοντά τις συρράξεις και φιλοτεχνεί πίνακες εμπνευσμένους από τις συγκρούσεις στα διάφορα μέτωπα, ενώ στην Μικρασιατική Εκστρατεία του ανατέθηκε να καταγράψει φωτογραφικά και κινηματογραφικά τα πολεμικά γεγονότα από την πρώτη γραμμή και να ζωγραφίσει πίνακες σχετικούς με αυτά. Το 1940 αν και μεγάλος σε ηλικία και με σοβαρά προβλήματα υγείας, καταφέρνει να εξασφαλίσει άδεια και τελικά βρίσκεται ξανά στην πρώτη γραμμή του ελληνο-ιταλικού μετώπου όπου θα αφήσει την τελευταία του πνοή εξαντλημένος από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες που επιδείνωναν την ήδη βεβαρημένη του υγεία. Το Αρχείο της @ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο από το θάνατο του σημαντικού ζωγράφου και κινηματογραφιστή, Γεώργιου Προκοπίου, παρουσιάζει απόσπασμα από επεισόδιο της εκπομπής Παρασκήνιο του 1979, σε σκηνοθεσία Αλίντας Δημητρίου, αφιερωμένο στον ίδιο, όπου ο εγγονός του, Γιώργος Προκοπίου, καθώς και ο ζωγράφος Ανδρέας Γεωργιάδης μιλάνε για το χαρακτήρα και το ζωγραφικό έργο του Προκοπίου, το ταξίδι στην Αιθιοπία, τους πίνακες και τις κινηματογραφικές λήψεις από τη Μικρασιατική εκστρατεία και την μυθιστορηματική του απόδραση από τις τουρκικές αρχές με τη βοήθεια του Γάλλου πρόξενου της Σμύρνης. Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/ert-arxeio/giorgos-prokopioy-20-dekemvrioy-1940/
#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός
#Ζωγραφική
#Κινηματογράφος
#ΓεώργιοςΠροκοπίου
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022


Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1950 Συλλαμβάνεται στην Αθήνα το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Μπελογιάννης, καθώς και δεκάδες άλλα μέλη του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ.

1957 Ο Ελβις Πρίσλεϊ λαμβάνει το φύλλο πορείας για την υποχρεωτική θητεία του στον αμερικανικό στρατό.


Για τα γενέθλια της Άννας Βίσση!

Χρόνια Πολλά Άννα Βίσση!
Με αφορμή τα γενέθλια της αγαπημένης Άννας Βίσση, μιας από τις διαχρονικότερες τραγουδίστριες, η οποία γεννήθηκε #ΣανΣήμερα 20 Δεκεμβρίου, δείτε μια σπάνια τηλεοπτική στιγμή όπου η Άννα Βίσση στο στούντιο της ΕΡΤ το 1990 παρακολουθεί τον εαυτό της σε μια από τις πρώτες της παρουσίες στο χώρο του τραγουδιού όπως την κατέγραψε ο τηλεοπτικός φακός του ΡΙΚ, τότε που η ίδια σε νεαρή ηλικία ξεκινούσε τη σταδιοδρομία της. Τη βλέπουμε να ερμηνεύει την «Αγία Τηλλυρία», μουσικό έργο του συνθέτη Γιώργου Κοτσώνη, σε ποίηση του Σπύρου Παπαγεωργίου σε συναυλία που δόθηκε στο αρχαίο θέατρο της Σαλαμίνας, βόρεια της Αμμόχωστου, τον Αύγουστο του 1973, ένα χρόνο πριν από την τουρκική εισβολή. Την ορχήστρα του ΡΙΚ διηύθυνε ο συνθέτης και τραγούδησαν ο Κώστας Καμένος και η Άννα Βίσση. Το ποίημα εξιστορούσε τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας το 1964 από την τουρκική αεροπορία κατά τους οποίους σκοτώθηκαν 55 Κύπριοι και Έλληνες και τραυματίστηκαν εκατοντάδες.
Η Άννα Βίσση συγκινημένη σχολιάζει το βίντεο και μιλάει για τους αγώνες του κυπριακού λαού. Εμφανίζεται και μιλάει επίσης ο συνθέτης Γιώργος Κοτσώνης για το μουσικό έργο και για τη συνεργασία του με την Άννα Βίσση.
Το απόσπασμα προέρχεται από την εκπομπή της πρώτης ζωντανής τηλεοπτικής σύνδεσης ΕΤ-1 – ΡΙΚ "ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ" η οποία μεταδόθηκε ταυτόχρονα σε Ελλάδα και Κύπρο, το Νοέμβριο του 1990, με θέμα την αμφίδρομη δορυφορική τηλεοπτική σύνδεση Ελλάδας- Κύπρου. Παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κωνσταντάρας. Σκηνοθεσία: Γιώργος Γ.Παπαδόπουλος ΕΤ-1, Αιμιλία Ορφανίδου ΡΙΚ.

#ΆνναΒίσση #μελοποιημένηποίηση #Κύπρος Anna Vissi / Άννα Βίσση
#ΕΡΤΑρχείο_Μουσική
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2022


ΑΝΑΘΕΜΑ ΤΗΝ ΩΡΑ!
Στις 20 Δεκεμβρίου 1959, ημέρα Κυριακή, ο πρίγκηψ Μαξιμιλιανός τής Βαυαρίας (αριστερά), εξ’ ονόματος…

Δημοσιεύτηκε από Dimitrios K. Katsoudas στις Κυριακή, 22 Μαρτίου 2020


1968 Εκτοξεύεται επιτυχώς από το ακρωτήριο Κένεντι το διαστημόπλοιο “Apollo 8”, η πρώτη επανδρωμένη αποστολή για τη Σελήνη, με πλήρωμα τους Φρανκ Μπόρμαν, Τζέιμς Λόβελ και Γουίλιαμ Άντερς.

1968 Γεννήθηκε ο αμερικανός συγγραφέας, Τζον Στάινμπεκ, ο οποίος τιμήθηκε με τα βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας και Πούλιτζερ(“Τα Σταφύλια της Οργής”, “Άνθρωποι και Ποντίκια”, “Ανατολικά της Εδέμ”)

1972 Ο Κώστας Κολιγιάννης αντικαθίσταται στη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ από τον Χαρίλαο Φλωράκη (17η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ).

1981 Πεθαίνει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Ροντήρης.

1983 Τερματίζεται η 8χρονη δικτατορία στην Αργεντινή. Νέος πρόεδρος ορίζεται ο μετριοπαθής πολιτικός Ραούλ Ρικάρντο Αλφονσίν.

1989 Οι ΗΠΑ εισβάλλουν στον Παναμά και ανατρέπουν το δικτάτορα Μανουέλ Νοριέγκα, λόγω και των σχέσεών του με κολομβιανούς λαθρέμπορους ναρκωτικών.

1992 Ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς επανεκλέγεται στην προεδρία της Σερβίας. Οι Αλβανοί του Κοσσυφοπεδίου μποϋκοτάρουν τις εκλογές.

1995 Ο Δημήτρης Τσοβόλας ανακοινώνει την ίδρυση νέου κόμματος με το όνομα ΔΗ.Κ.ΚΙ. (Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα)

1997 C-130 της πολεμικής αεροπορίας που συμμετέχει στις έρευνες για τον εντοπισμό του ουκρανικού “Γιάκοβλεφ”, το οποίο χάθηκε πριν από τρεις ημέρες από τα ραντάρ του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, συντρίβεται στην Οινόη. Νεκρά ανασύρονται και τα πέντε μέλη του πληρώματος.

1999 Η Πορτογαλία επιστρέφει την περιοχή του Μακάο στην Κίνα.

Στον 21ο Αιώνα

2007 Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται στον «Ευαγγελισμό» ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστος Ζαχόπουλος, έπειτα από πτώση από τον πέμπτο όροφο του σπιτιού του στο Κολωνάκι. Η απόπειρα αυτοκτονίας προκαλεί έντονη σκανδαλολογία.

2009 Πέθανε ο Γιάννης Μόραλης, εικαστικός, ένας από τους μεγαλύτερους έλληνες ζωγράφους της λεγόμενης γενιάς του ’30, με πλήθος διακρίσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. (Γεν. 23/4/1916)

2019 Πέθανε σε ηλικία 70 ετών ο Γιώργος Ζήκας, μια εμβληματική μορφή του λαϊκού τραγουδιού της περίφημης σχολής της Θεσσαλονίκης. Ο Γιώργος Ζήκας γεννήθηκε στις 16 Μαΐου 1949 στη Θεσσαλονίκη. Ήταν συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λαϊκού τραγουδιού των τελευταίων 35 χρόνων


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες