Συμβαντα σαν Σημερα την 20η Απριλιου 1999

Συμβαντα της 20ης Απριλιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπανταΣαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015


Το “Έπος” του 2015 στα μμε του εξωτερικού

Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεωντα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

1303 Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα Ρώμης από τον Πάπα Βονιφάτιο Η΄

1453 Ο πλοίαρχος Φλαντανελλάς εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο διασπώντας τον οθωμανικό αποκλεισμό και εφοδιάζει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη. Τρεις γενοβέζικες γαλέρες, που συνοδεύουν το πλοίο του Φλαντανελλά, εμπλέκονται στην τελευταία ναυμαχία της βυζαντινής ιστορίας.

1534 Ο Ζακ Καρτιέ ξεκινά το ταξίδι του προς τη σημερινή ανατολική ακτή του Καναδά, τη Νέα Γη και το Λαμπραντόρ

1657 Χορηγείται η ελευθερία της θρησκείας στους Εβραίους του Νέου Άμστερνταμ (μετέπειτα Νέας Υόρκης)

1792 Η Γαλλία κηρύσσει πόλεμο κατά του «βασιλιά της Ουγγαρίας και της Βοημίας». Έναρξη των πολέμων της Γαλλικής Επανάστασης

1799 Ο Ναπολέων Β’ υπογράφει ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα των Εβραίων.

Στον 19ο Αιώνα

1804 Λήγει η πολιορκία της Μονής Σέλτσου με οικτρή ήττα για τους Έλληνες

1809 Ο στρατός της Πρώτης Γαλλικής Αυτοκρατορίας υπό την ηγεσία του Ναπολέοντα νικά στη μάχη του Άμπενσμπεργκ τον αυστριακό στρατό

1841 Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ», που θεωρείται το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα της λογοτεχνίας.

1861 Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο Ρόμπερτ Λη παραιτείται από τη θέση του στον αμερικανικό στρατό προκειμένου να διοικήσει τις δυνάμεις της πολιτείας της Βιρτζίνια.

1862 Οι Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρντ ολοκληρώνουν τις δοκιμές του τεστ παστερίωσης.

1884 Ο Πάπας Λέων ΙΓ΄ εκδίδει την εγκύκλιο Humanum Genus.

1889 Γεννιέται ο Αδόλφος Χίτλερ, καγκελάριος της Γερμανίας.

1893 Γεννιέται ο Ζουάν Μιρό, Ισπανός ζωγράφος.

Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1902 Το ζεύγος Κιουρί ανακαλύπτει το στοιχείο ράδιο.

1912 Έργα τέχνης της Αρ Νουβό εκτίθενται στο Παρίσι.

1912 Πεθαίνει ο Μπραμ Στόκερ, Βρετανός συγγραφέας («Ο Δράκουλας»).

1913 Η διάσημη αμερικανίδα χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν, πληροφορείται τον τραγικό θάνατο των παιδιών της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και αμέσως ανακοινώνει ότι αναστέλλει επ’ αόριστον όλες τις εμφανίσεις της.

1913 Γεννήθηκε ο Μίμης Φωτόπουλος, Έλληνας ηθοποιός. (Θαν. 29/10/1986)

ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Με προσωπικό, λαϊκό ύφος και εύστοχους αυτοσχεδιασμούς, ο Μίμης Φωτόπουλος ήταν σαν να γεννήθηκε για να ερμηνεύει και να αγγίζει ψυχές. Από την “Γκόλφω” και το “Σωφεράκι” μέχρι τον “Βυσσινόκηπο” του Τσέχωφ, ο σοφός μάγκας με την μεγάλη καρδιά, υπηρέτησε την υποκριτική τέχνη επάξια και γέμισε τρεις γενιές με υπερηφάνεια.

Ο Μίμης Φωτόπουλος γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 20 Απριλίου του 1913 στην Ζάτουνα Γορτυνίας.

#mimisfotopoulos #remembering #finosfilm

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

ΜΙΜΗΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

Από πλανόδιος λατερνατζής και αγνό, λαϊκό «σωφεράκι» μέχρι μαγκιόρος καφετζής, αυστηρός πατέρας και περήφανος σταθμάρχης, ο Μίμης Φωτόπουλος ήταν ένα ακατέργαστο διαμάντι που ερμήνευε τις βαθύτερες αποχρώσεις σε κάθε ρόλο του.

Η πολύπλευρη καλλιτεχνική του υπόσταση – ηθοποιός, σκηνοθέτης, ποιητής, συγγραφέας και ζωγράφος – τον προίκισε με ευαισθησίες που σε συνδυασμό με έξυπνες επιλογές, κατάφερε να καθοδηγήσει σωστά το ταλέντο του και να καθιερωθεί ως ένας από τους πιο σπουδαίους κωμικούς της χώρας μας.

Ο Μίμης Φωτόπουλος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1913 και μοιραζόμαστε στιγμές του από τις ταινίες «Η Καφετζού», «Το Σωφεράκι», «Η Ωραία των Αθηνών», «Ο Θόδωρος και το Δίκανο», «Τα Κίτρινα Γάντια» και «Λατέρνα, Φτώχεια και Φιλότιμο».

#remembering #MimisFotopoulos #ΜίμηςΦωτόπουλος

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Τρίτη, 5 Απριλίου 2022

1914 Η σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής, Λούης Τίκας.

1916 Αρχίζει η επανάσταση των Ιρλανδών κατά της Αγγλίας, που θα οδηγήσει στο καθεστώς της ανεξάρτητης κτήσης (1921). Από το 1937 η Ιρλανδία έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία με το όνομα «Έιρε».

1920 Εναρξη των 7ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας (οι 6οι δεν έγιναν ποτέ λόγω πολέμου). Πρώτη εμφάνιση της σημαίας με τους 5 ολυμπιακούς κύκλους και πρώτη απαγγελία του Ολυμπιακού Ύμνου. Μελανό σημείο ο αποκλεισμός των κρατών, που ηττήθηκαν στον πόλεμο (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία), αφού το πνεύμα των αγώνων δεν θέλει τη διάκριση λόγω πολιτικών διαφορών.

1921 Η Βουδαπέστη αναφέρει 1.200 θανάτους από πείνα τον Μάρτιο.

1922 Γεννιέται ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης.

1923 Γεννιέται ο Πορτορικανός μουσικός της λάτιν τζαζ Τίτο Πουέντε.

1925 Εγκαινιάζεται ο ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα και ξεκινά το στοίχημα στις ιπποδρομιακές κούρσες.

Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1939 Η Μπίλι Χόλιντεϊ ηχογραφεί το θρυλικό κομμάτι «Strange Fruit». Θεωρείται το πρώτο που αναφέρεται στον ρατσισμό και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

1941 Υπογράφεται στο Βοτονόσι Μετσόβου το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης του ελληνικού στρατού ανάμεσα στον υποστράτηγο Τσολάκογλου, διοικητή του ΤΣΔΜ (Τομέας Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας) και τον ταξίαρχο Ντίτριχ των γερμανικών δυνάμεων εισβολής.

1941 Γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Ράιν Ο’Νιλ.

1945 Στα λαγούμια του Ράιχσταγκ, η Εύα Μπράουν και οι γερμανοί επιτελείς σηκώνουν τα, γεμάτα σαμπάνια, ποτήρια τους για να ευχηθούν χρόνια πολλά στον Αδόλφο Χίτλερ που έχει τα γενέθλια του. Την ίδια ώρα, μια οβίδα από κανόνι του Κόκκινου Στρατού , που βρίσκεται πλέον στον ποταμό Όντερ, κατευθύνεται προς το Βερολίνο. Πάνω της, οι σοβιετικοί στρατιώτες έχουν γράψει: «Για τα δάκρυα των μανάδων μας». Η μάχη του Βερολίνου ξεκινά

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1949 Γεννιέται η Αμερικανίδα ηθοποιός Τζέσικα Λανγκ.

1959 Πεθαίνει ο γλωσσολόγος καθηγητής και υπέρμαχος της καθιέρωσης της δημοτικής Μανόλης Τριανταφυλλίδης.

1961 Σε αποτυχία καταλήγει η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα, των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Κουβανών εξορίστων.

1967 Αεροπλάνο των ελβετικών αερογραμμών συντρίβεται στη Λευκωσία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 126 άτομα.

1972 Το Απόλλων 16 προσεληνώνεται.

Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1977 Η ΑΕΚ χάνει απο την Γιουβέντους, στη Νέα Φιλαδέλφεια, με 1-0, στους ημιτελικούς του κυπέλλου UEFA και αποκλείεται απο τους τελικούς

1992 Πεθαίνει ο κορυφαίος Βρετανός κωμικός Μπένι Χιλ.

1994 Στη Γαλλία, ο συνεργάτης των ναζί Πολ Τουβιέ είναι ο πρώτος Γάλλος που καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

1995 Αμερικανός αξιωματούχος καθιστά σαφές ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συνοδεύεται και με ένταξη της Τουρκίας.

1997 Σε ηλικία 89 ετών, πεθαίνει ο Σταμάτης Πολενάκης, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες γελοιογράφους.

1998 Αεροπλάνο των γαλλικών αερογραμμών συντρίβεται σε βουνό λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Μπογκοτά στην Κολομβία με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 53 άτομα.

1999 13 μαθητές σκοτώνονται στο Λύκειο Κόλουμπαϊν των ΗΠΑ, όταν δύο συμμαθητές τους ανοίγουν πυρ με αυτόματα και χειροβομβίδες.

1999 Πεθαίνει ο ηθοποιός Νίκος Ρίζος.

ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ

Γεννήθηκε στην Άρτα. Μεγάλωσε βλέποντας Χοντρό-Λιγνό. Διάβαζε ποίηση και είχε για μέντορα τον Ορέστη Μακρή.
«Να είσαι σεμνός Νίκο» του έλεγε ο Μακρής. «Όσο ψηλά κι αν φτάσεις – γιατί βλέπω ότι έχεις ψυχή και θα φτάσεις – ποτέ μη φουσκώσεις. Οι μεγάλοι άνθρωποι είναι σεμνοί. Δεν κάνουν επίδειξη. Το μεστωμένο στάχυ, που είναι γιομάτο από καρπό, είναι γυρτό. Το γυρτό σημαίνει σεμνότητα. Το αδειανό στάχυ, πάει όπου φυσάει ο αέρας, γιατί δεν έχει τίποτα μέσα του.»

Ο Νίκος Ρίζος γεννήθηκε σαν σήμερα το 1924. Έφυγε από την Άρτα με ένα κατοστάρικο στην τσέπη. Έφτασε ψηλά αλλά ποτέ δεν φούσκωσε, ακολουθώντας τη συμβουλή του καλού του φίλου. Είχαν την ίδια ημέρα γενέθλια με τον μεγάλο Ορέστη Μακρή.

#remembering #nikosrizos #30/09/1924

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2019

ΝΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣ

Με γνήσιο χιούμορ και αυτοσαρκασμό, ο Νίκος Ρίζος ήταν ένα σπάνιο κράμα κωμικού μάγκα, που υπηρέτησε την υποκριτική μέχρι το τέλος του. Ταγμένος τόσο στο σανίδι όσο και στον κινηματογράφο, έπαιξε σε περίπου 130 ταινίες, ενώ υπήρξε και πολύ πετυχημένος θιασάρχης για 27 έτη.

Σήμερα μετράμε 22 χρόνια μακριά του και τον θυμόμαστε μέσα από ιδιαίτερες στιγμές του στις ταινίες «Η Νύφη το’ Σκασε», «Το Σωφεράκι», «Ένα Έξυπνο Έξυπνο Μούτρο» και «Χαρούμενο Ξεκίνημα».

#remembering #NikosRizos

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Παρασκευή, 2 Απριλίου 2021

2000 O Παναθηναϊκός νικά στον τελικό της Ευρωλίγκα τη Μακάμπι με 73-67 στη Θεσσαλονίκη και στέφεται για δεύτερη φορά πρωταθλητής Ευρώπης.

Στον 21ο Αιώνα

2009 Πεθαίνει η Μπεάτα Ασημακοπούλου, Ελληνίδα ηθοποιός

2010 Μεγάλη έκρηξη στην πλατφόρμα πετρελαίου «Deep Horizon» στον Κόλπο του Μεξικού προκαλεί τεράστια διαρροή που κρατά πέντε μήνες. Η οικολογική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη.

2013 Κλείνει και ο τελευταίος πυρηνικός αντιδραστήρας στη Φουκουσίμα.

2013 Στην Κίνα σεισμός 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σκοτώνει 150 άτομα.

2016 Πεθαίνει ο Γιάννης Βόγλης, Έλληνας ηθοποιός.

2023 Πεθαίνει ο Μισέλ Δημόπουλος, επί σειρά ετών διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ένας από τους ανθρώπους που ευθύνονται για τον επιτυχημένο διεθνή χαρακτήρα του φεστιβάλ.

Μισέλ Δημόπουλος – 20 Απριλίου 2023

Ο Μισέλ Δημόπουλος, επί σειρά ετών διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και ένας από τους ανθρώπους που ευθύνονται για τον επιτυχημένο διεθνή χαρακτήρα του φεστιβάλ, έφυγε από τη ζωή στις 20 Απριλίου 2023. Ο Δημόπουλος διετέλεσε επίσης υπεύθυνος ξένου προγράμματος στην ΕΡΤ κατά την περίοδο 1982-1991, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 εργάστηκε ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα «Αυγή» και στο περιοδικό «Σύγχρονος Κινηματογράφος». Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή το θάνατο του Μ. Δημόπουλου παρουσιάζει απόσπασμα από την εκπομπή «ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» και το επεισόδιο με τίτλο «Η ΑΛΛΗ ΣΚΗΝΗ – ΜΙΣΕΛ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ», σε σκηνοθεσία Ηλία Γιαννακάκη και παραγωγής 2009. Στο απόσπασμα ο Μ. Δημόπουλος μιλάει για τη μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε με τίτλο «Η άλλη σκηνή» (1975), ένα δοκίμιο όπως εξηγεί πάνω στο έργο του Αγγελόπουλου και συγκεκριμένα στην ταινία του «Ο Θίασος».
Δείτε ολόκληρο το επεισόδιο εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός
#ΕΡΤΑρχείο_Κινηματογράφος
#ΜισέλΔημόπουλος
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Πέμπτη, 20 Απριλίου 2023


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες