Σαν Σημερα την 1η Ιουλιου 2004

Ιστοριες της 1ης Ιουλιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΑΝΕΚΔΟΤΟΥ

Σήμερα γιορτάζει το χιούμορ, το γέλιο, τα ανέκδοτα και η Φίνος Φιλμ μαζί τους. Το χιούμορ μας φέρνει πιο κοντά, μειώνει το στρες, καταπολεμά την κούραση, βελτιώνει τη διάθεση και αναπτερώνει το ηθικό!

Βλέπουμε σκηνές από τις ταινίες «Είκοσι Γυναίκες και Εγώ» και «Έλα στο Θείο».

#WorldJokeDay #ΗμέραΑνέκδοτου #GreekHumor #worlddays

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021


παρακάτω τα άπαντα


Σαν σήμερα 1975 Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών Λιανόπουλος κάνει δηλώσεις για την επιβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας και τη σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Πληροφοριών για φορολογικά και τελωνειακά θέματα


Σαν σήμερα 1976 Περιοδεία στις Βρυξέλλες του Έλληνα Υπουργού Προγραμματισμού και Συντονισμού, Παναγιώτη (Παναγή) Παπαληγούρα, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας να δεχτεί το αίτημα της ΕΛΛΑΔΑΣ για την ένταξή της στην Κοινότητα


Σαν σήμερα 1977 Στο Υπουργείο Παιδείας η Επιτροπή Δοξιάδη-Ταλιαδούρου παραδίδει στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιο Ράλλη τη μελέτη για τα ΑΕΙ και το Νόμο πλαίσιο


Σαν σήμερα 1977 Ο Σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της Διάσκεψης για τη Ρύπανση στη Μεσόγειο ανακοινώνεται η απόφαση να εκπαιδευτούν στο Κέντρο Μειώσεως Ρυπάνσεως της Αθήνας ειδικοί από τις μεσογειακές χώρες με στόχο την καταπολέμηση της μόλυνσης


Σαν σήμερα 1980 Καθέλκυση πλατφόρμας για την άντληση πετρελαίου παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Μιλτιάδη Έβερτ στα Ναυπηγεία ΕλευσίναςΣαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “ Επος ” του 2015

Το “ Έπος ” του 2015 την 1η Ιουλιου

Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων


τα άπαντα


Στον 19ο Αιώνα

1828 Ξεκινάει τη λειτουργία της η Σχολή Ευελπίδων, με διάταγμα του Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια.
1849 Γεννιέται ο Αργύρης Εφταλιώτης, συγγραφέας, ποιητής και πεζογράφος.
1858 O Κάρολος Δαρβίνος και ο Άλφρεντ Ράσελ Γουάλας παρουσιάζουν τις θεωρίες τους στα την εξέλιξη των ειδών στη Linnean Society του Λονδίνου.
1863 Αμερικανικός εμφύλιος: αρχίζει η μάχη του Γκέτισμπεργκ.
1899 Γεννιέται ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, νομικός, καθηγητής, ακαδημαικός και τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας (1975-1980).


Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1906 Γεννιέται η Estee Lauder, Αμερικανίδα επιχειρηματίας και ιδρύτρια της ομώνυμης εταιρείας καλλυντικών. (Θαν. 2004)
1913 Β΄Βαλκανικός πόλεμος : Ελευθερώνεται η πόλη της Δράμας.
1913 Υπογράφεται στο Χατζή Μπεϊλίκ (παλαιότερο όνομα της Βυρώνειας Σερρών) η συνθήκη ανακωχής μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τον Β’ Βαλκανικό Πόλεμο.
1914 Ο αμερικανός Τζον Μούντι ιδρύει τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s.
1916 Γεννιέται η Ολίβια Ντε Χάβιλαντ, Αγγλίδα ηθοποιός βραβευμένη 2 φορές με Όσκαρ.
1916 A΄Παγκόσμιος πόλεμος: Αρχίζει η σκληρή μάχη του Σομμ, μια από τις πιο αιματηρές μάχες του Α΄Παγκοσμίου πολέμου. Η μάχη διήρκεσε μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου έτους και οι απώλειες εκατέρωθεν ξεπέρασαν το 1 εκατομμύριο.
1923 Πέθανε ο Κωνσταντίνος Θεοτόκης, κερκυραίος λογοτέχνης και μεταφραστής. («Η τιμή και το χρήμα», «Ο κατάδικος») (Γεν. 13/3/1872)

1925 Πέθανε ο Ερίκ Σατί, γάλλος συνθέτης. («Γυμνοπαιδιές») (Γεν. 17/5/1866)


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1932 Δύο μήνες μετά τη χρεωκοπία της Ελλάδας, διοργανώνεται συλλαλητήριο στο Πεδίον του Άρεως ενάντια στις αυξήσεις των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού. Η Χωροφυλακή επιτίθεται στους συγκεντρωμένους και αρχίζουν συγκρούσεις που επεκτείνονται σε όλη τη γύρω περιοχή.
1933 Οι γερμανικές επιχειρήσεις υποχρεώνονται να καταβάλλουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό των κερδών τους στο εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα, βάσει του Gleichschaltung, του συστήματος απολυταρχικού ελέγχου που επέβαλαν οι Ναζί σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και του εμπορίου.
1944 Αρχίζει η Σύνοδος του Μπρέτον Γουντς (Νιου Χαμσάιρ), υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για τη χάραξη της μεταπολεμικής παγκόσμιας οικονομικής τάξης. Συστήνονται δύο νέοι οργανισμοί: το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα. Το δολάριο αντικαθιστά το χρυσό ως μέσο των διεθνών συναλλαγών.
1945 Ερωτικά δροσερή, φυσιογνωμικά «σκληρή», η γεννημένη την 1η Ιουλίου του 1945 πρώην σερβιτόρα στο Κάνσας και Go Go χορεύτρια, Debbie Harry, επρόκειτο να γίνει μέσα σε λίγα χρόνια το απόλυτο πρόσωπο όχι μόνο του συγκροτήματος των Blondie αλλά και ολόκληρης της πανκ μουσικής σκηνής.

1946 Η αρχή των πυρηνικών δοκιμών των ΗΠΑ στα νησιά Μάρσαλ


Στο τρίτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1960 Η Σομαλία αποκτά την ανεξαρτησία της.
1960 Η Γκάνα έγινε επίσημα Δημοκρατία με τον Kwame Nkrumah να γίνεται ο πρώτος πρόεδρος και πρωθυπουργός της χώρας.
1961 Γεννιέται ο Καρλ Λιούις (Frederick Carlton “Carl” Lewis), αμερικανός αθλητής του στίβου, πολλάκις ολυμπιονίκης. Το 1999 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ανακηρύσσει τον Καρλ Λιούις «Αθλητική Προσωπικότητα του Αιώνα». Ομοίως, η IAAF τον ονομάζει «Αθλητή του Αιώνα».
1961 Γεννιέται η Πριγκίπισσα Νταιάνα της Ουαλίας, γνωστή ως Lady Di. (πέθανε 31 Αυγούστου 1997)
1962 Η Ρουάντα και το Μπουρούντι γίνονται ανεξάρτητα κράτη.
1967 Αρχίζει τη λειτουργία της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν), που αποτελεί την «κυβέρνηση» της ΕΟΚ (νυν Ε.Ε.).
1972 Αρχίζει στο Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας η περίφημη σκακιστική αναμέτρηση μεταξύ του παγκόσμιου πρωταθλητή, Σοβιετικού Μπόρις Σπάσκι, και του Αμερικανού διεκδικητή Μπόμπι Φίσερ.
1974 Πεθαίνει ο Χουάν Περόν, Αργεντινός στρατιωτικός και χαρισματικός πολιτικός, ιδρυτής και αρχηγός του πολιτικού κινήματος που έμεινε στην ιστορία ως Περονισμός.


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1991 Διαλύεται επίσημα το Σύμφωνο της Βαρσοβίας.
1997 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Ρόμπερτ Μίτσαμ.

1997 Πέθανε ο σημαντικός Έλληνας γλύπτης, Δημήτρης Καλαμάρας


Στον 21ο Αιώνα

2004 Η Εθνική Ελλάδος πλησιάζει ακόμη πιο κοντά στο απόλυτο όνειρο: την κατάκτηση του Euro 2004. Η Εθνική μας, νικά την Τσεχία με 1-0 στον ημιτελικό και περνά στον τελικό για να αντιμετωπίσει την οικοδέσποινα Πορτογαλία. Το χρυσό γκολ για την Ελλάδα πέτυχε με κεφαλιά, στην εκπνοή του 1ου ημιχρόνου της παράτασης, ο Τραϊανός Δέλλας.

2004 Πεθαίνει ο Μάρλον Μπράντο, από τους πλέον σημαντικούς ηθοποιούς του 20ού αιώνα.

2008 Στην Αγγλία απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους.
2013 Η Κροατία γίνεται το 28ο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
2015 Σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμής θέτει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ελλάδα, καθώς δεν αποπλήρωσε τη δόση των περίπου 1,5 δισ. ευρώ που όφειλε. Με ανακοίνωση του EFSF λήγει και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και η χώρα βρίσκεται πλέον χωρίς χρηματοδοτική κάλυψη. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποσυρθεί το δημοψήφισμα.
2015 Να ψηφίσουν «όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου καλεί τους πολίτες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ότι έτσι θα ενισχύσουν τη διαπραγματευτική προσπάθεια της κυβέρνησης, με στόχο μία καλύτερη συμφωνία. «Δεν έχω κρυφό σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ», τονίζει.


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες