Σαν Σημερα την 17η Μαιου 1902

Ιστοριες της 17ης Μαιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα


Στις 17 Μαΐου 1990 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποχαρακτήρισε την ομοφυλοφιλία ως ψυχική διαταραχή. Για το λόγο αυτό, το 2004, η 17η Μαΐου καθιερώθηκε ως η Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Διφοβίας.

Ακόμα και σήμερα όμως εκατομμύρια ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε όλο τον κόσμο διώκονται, κακοποιούνται, υπόκεινται διακρίσεις και στοχοποιούνται για αυτό που είναι.

Σε κάποιες περιπτώσεις είναι μικρές, φαινομενικά ανώδυνες κινήσεις που δυσχεραίνουν ή πληγώνουν την καθημερινότητα, σε άλλες οδηγούν μέχρι τον θάνατο, όπως στην περίπτωση του 20χρονου Ιρανού Alireza Fazeli-Monfared που την προηγούμενη εβδομάδα φέρεται να αποκεφαλίστηκε από τον αδελφό του για "λόγους τιμής".

Σε αυτό το προσωπικό βίντεο που γυρίστηκε τα τέλη του 2020 και αποτελεί απόσπασμα ενός μεγαλύτερου project της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών Κρατική Ορχήστρα Αθηνών / Athens State Orchestra για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, σας καλώ να φανταστείτε τη ζωή σας ως ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο, να αναλογιστείτε για λίγα λεπτά πώς βιώνουν την καθημερινότητα δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας.

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους η ορατότητα είναι σημαντική, αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα διεκδικούν την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης, αυτοί είναι οι λόγοι που έχει μεγάλη σημασία η σύσταση της Επιτροπής Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα, υπό τον Πρωθυπουργό.

#IDAHOT2021

Δημοσιεύτηκε από Νικόλας Γιατρομανωλάκης- Nicholas Yatromanolakis στις Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

17/5/1976 – 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εξαγωγέων

17/5/1977 – 13η Σύνοδος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Σύνδεση της Ελλάδας – ΕΟΚ
Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015


Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 Το θέμα που κυριάρχησε

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων


τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

1510 Πεθαίνει ο Αναγεννησιακός Ιταλός ζωγράφος Σάντρο Μποτιτσέλλι, με γνωστότερα έργα του την Αλληγορία της Άνοιξης & την Γέννηση της Αφροδίτης.

1727 Πέθανε η αυτοκράτειρα της Ρωσίας, Αικατερίνη Α’.

1746 Γεννήθηκε ο Άγγλος γιατρός, Έντουαρντ Τζένερ, που ανακάλυψε το πρώτο εμβόλιο για την ευλογιά και άνοιξε το δρόμο για την επιστήμη της ανοσολογίας.

1792 Ιδρύεται το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης στη Wall Street. 24 χρηματιστές, που συναλλάσσονταν στην περιοχή, συγκεντρώνονται σε μια καφετέρια της Νέας Υόρκης και συμφωνούν να συνεργάζονται μόνο μεταξύ τους, θέτοντας έτσι τα θεμέλια του χρηματιστηρίου της Νέα Υόρκης. Οι πρώτες συναλλαγές γίνονται κάτω από ένα δέντρο, στη Γουόλ Στριτ.

Στον 19ο Αιώνα

1809 Ο Ναπολέοντας ανακοινώνει την προσάρτηση των παπικών κρατιδίων στη γαλλική αυτοκρατορία.

1814 Η διοίκηση του Μονακό περνά από τη Γαλλία στα χέρια της Αυστρίας.

1846 Ο Βέλγος, Άντολφ Σαξ, παίρνει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το σαξόφωνο.

1873 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ανρί Μπαρμπίς. 

1875 Γεννιέται στην Πάτρα ο Ανδρέας Μιχαλακόπουλος, διαπρεπής νομικός, Υπουργός επί κυβερνήσεων Ελευθερίου Βενιζέλου και Πρωθυπουργός. Μαζί τον Βενιζέλο, ο Μιχαλακόπουλος, συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις για τη Συνθήκη των Σεβρών (1920) και της Λωζάνης (1923), που οριοθέτησαν τα σύνορα της Ελλάδας.

1890 Στο θέατρο Κοστάντσι της Ρώμης, ο Πέτρο Μασκάνι ανεβάζει την όπερα Cavalleria Rusticana, σε λιμπρέτο βασισμένο στο ομώνυμο έργο του μεγάλου Τζιοβάνι Βέργκα. Ο ιταλικός νατουραλισμός, γνωστός και ως Βερισμός, φθάνει στο απόγειο του . Οι «ηττημένοι» παραμένουν δέσμιοι των αλυσίδων τους. Η μοίρα της ζωής έχει για αυτούς τα μελανότερα χρώματα

1895 Εγκαινιάζεται ο παλιός σταθμός του σιδηροδρόμου Πειραιώς – Αθηνών (νυν ΗΣΑΠ) στην Ομόνοια, στη διασταύρωση των οδών Λυκούργου και Αθηνάς.

Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1902 Ανακαλύπτεται ο “Μηχανισμός των Αντικυθήρων” από τον Έλληνα αρχαιολόγο Βαλέριο Στάη (το 1901, σύμφωνα με άλλες πηγές). Ο μηχανισμός συναρπάζει τους ιστορικούς της επιστήμης και της τεχνολογίας. Σήμερα, πλήρως ανεπτυγμένος και τεχνικά-ιστορικά αναλυμένος, εκτίθεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών, συγκεντρώνοντας το θαυμασμό των επισκεπτών.

1911 Γεννιέται η Ιρλανδή ηθοποιός Maureen O΄Sullivan, η πρώτη Jane του Ταρζάν, συμπρωταγωνίστρια απέναντι στον Τζώνυ Βαισμίλλερ (Ταρζάν). Η Ο΄Sullivan είναι η μητέρα της ηθοποιού Mia Farrow.

1914 Υπογράφεται το “Πρωτόκολλο της Κέρκυρας”, με το οποίο αναγνωρίζεται η πλήρης αυτονομία της Βορείου Ηπείρου, από το Αλβανικό κράτος. Ήδη από τις 26 Απριλίου 1914, είχαν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις, κατόπιν αγώνων των Ελλήνων σε μάχες και της συμμετοχής της προσωρινής αυτόνομης κυβέρνησης των Βορειοηπειρωτών, με ηγέτη τον διορατικό Γεώργιο Χρηστάκη-Ζωγράφο.

1918 Στην περίφημη μάχη του Σκρα, οι Έλληνες νικούν τους Γερμανο-Βουλγάρους.

Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1929 Στις ΗΠΑ, φυλακίζεται ο γκάνγκστερ Αλ Καπόνε με καταδίκη ενός έτους, για πρώτη φορά στην περιβόητη εγκληματική σταδιοδρομία του.

1931 Γεννήθηκε ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας (Θαν. 6/12/2014)

1936 Πεθαίνει ο Παναγής Τσαλδάρης (Καμάρι Κορινθίας, 5 Μαρτίου 1868 – Αθήνα, 17 Μαΐου 1936) , πολιτικός, αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος και δύο φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας στην περίοδο του Μεσοπολέμου

1940 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος και η Γερμανία καταλαμβάνει τις Βρυξέλλες στο Βέλγιο και ξεκινά την εισβολή στη Γαλλία.

1943 Ελληνική Ραδιοφωνία: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο πρώτος ραδιοφωνικός κανονισμός.

1943 Γεννήθηκε η Βίκυ Μοσχολιού, ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια. (Θαν. 16/8/2005)

1944 Ξεκινά η Σύσκεψη του Λιβάνου (17-20/5/1944), που έληξε με την υπογραφή της ομώνυμης Συμφωνίας.

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1949 Η Βρετανία ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Δουβλίνου, αλλά επαναλαμβάνει ότι το Μπέλφαστ ανήκει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

1960 Πεθαίνει ο Ιωάννης Γεωργιάδης, έλληνας καθηγητής της ιατρικής και χρυσός Ολυμπιονίκης της σπάθης στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. (Γεν. 29/3/1874)

Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1976 Εγκαίνια του κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης στο ξεχωριστής αρχιτεκτονικής κτίριο επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου

H Εθνική Πινακοθήκη ανοίγει τις πύλες της – 17 Μαΐου 1976

#Σανσήμερα στις 17 Μαΐου 1976 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του κτιρίου της Εθνικής Πινακοθήκης στο ξεχωριστής αρχιτεκτονικής κτίριο επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου. Τα κινηματογραφικά Επίκαιρα καταγράφουν την ιδιαίτερης σημασίας εκδήλωση μιας και η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας αν και ιδρύθηκε το 1900 απέκτησε το δικό της κτίριο 76 χρόνια αργότερα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος κόβει την κορδέλα στο νέο κτίριο, συνοδεία της συζύγου του Ιωάννας Τσάτσου ενώ το παρών δίνουν μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών Κωνσταντίνος Τρυπάνης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ, ο διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης Δ. Παπαστάμου, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι υπόλοιποι επίσημοι ξεναγούνται στους χώρους και στα εκθέματά της Εθνικής Πινακοθήκης από τον Δ. Παπαστάμου. Προβάλλονται πλάνα από τις εγκαταστάσεις καθώς και διάσημοι πίνακες Ελλήνων ζωγράφων από την συλλογή της Πινακοθήκης.

#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα

#ERTarchive_video #Επίκαιρα

#ΕΡΤΑρχείο_Ιστορία #ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός

#Εθνική_Πινακοθήκη #National_Gallery

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τετάρτη, 11 Μαΐου 2022

1989 – Δανία 7-1 Ελλάδα (Προκριματικά Μουντιάλ)

1994 – Αγγλία 5-0 Ελλάδα (φιλικός αγώνας)

1996 Επίθεση κατά των ιδιοκτητών και εκδοτών ΜΜΕ, κατονομάζοντας τους Βαρδή Βαρδινογιάννη, Σωκράτη Κόκκαλη, Κώστα Σαραντόπουλο, Γιώργο Μπόμπολα και Θωμά Λιακουνάκο, κάνει από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Μιλτιάδης Έβερτ, κατηγορώντας τους ότι χρησιμοποιούν τα μέσα που διαθέτουν για να κερδίζουν εργολαβίες και προμήθειες οι άλλες τους εταιρείες.

1995 Ο Ζακ Σιράκ αναλαμβάνει την Προεδρία της Γαλλίας.

1998 Ο Στέλιος Μανωλάς, ένας απο τους πληρέστερους έλληνες αμυντικούς, κρεμά τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του, στον αγώνα ΑΕΚ – Ξάνθη (2-0) στη Νέα Φιλαδέλφεια.

ΑΕΚ – Ξάνθη 2-0 (1998 – Τελευταίος αγώνας Στέλιος Μανωλάς)

Σαν σήμερα: Στις 17 Μαΐου του 1998, το κύκνειο άσμα για τον Στέλιο Μανωλά,ίσως τον καλύτερο αμυντικό όλων των εποχών ο οποίος μετά από 448 συμμετοχές στο Ελληνικό πρωτάθλημα και 18 χρόνια καριέρας με την ΑΕΚ κρεμάει τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια…

Δημοσιεύτηκε από AEK Fans Blog στις Κυριακή, 17 Μαΐου 2020

1999 Ο Εχούντ Μπάρακ εκλέγεται πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Στον 21ο Αιώνα

2008 Πεθαίνει η αξιόλογη ηθοποιός Καίτη Πάνου, η οποία διακρίθηκε στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στη μικρή οθόνη. Φινετσάτη φιγούρα του ελληνικού σινεμά, ήταν μια από τις πρώτες πρωταγωνίστριες του ελληνικού κινηματογράφου στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’40.

Καίτη Πάνου – 17 Μαΐου 2008

Συμπληρώνονται #ΣανΣήμερα 15 χρόνια από τον θάνατο της αξιόλογης ηθοποιού Καίτης Πάνου, η οποία διακρίθηκε στον κινηματογράφο, στο θέατρο και στη μικρή οθόνη. Φινετσάτη φιγούρα του ελληνικού σινεμά, ήταν μια από τις πρώτες πρωταγωνίστριες του ελληνικού κινηματογράφου στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του ’40.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ την εκπομπή «ΣΑΝ ΠΑΛΙΟ ΣΙΝΕΜΑ», παραγωγής 2001, αφιερωμένη στην ηθοποιό Καίτη Πάνου όπου η ίδια αφηγείται σημαντικές στιγμές της καλλιτεχνικής της διαδρομής και σχολιάζει την προσωπική της επιλογή να αποσυρθεί στα τέλη της δεκαετίας του '90 από το θέατρο, ολοκληρώνοντας την 35χρονη πορεία της.

Αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο ξεκίνημα της καριέρας της, ξεχωρίζει το ρόλο της στην ταινία «Άννα Ροδίτη» (1948) εμφανιζόμενη δίπλα στον Λάμπρο Κωνσταντάρα, με τον οποίο συμπορεύτηκε στη μεγάλη οθόνη και έγινε γνωστή στο πλατύ κοινό ως παρτενέρ του. Η ίδια μιλά για την προσωπικότητα του Λάμπρου Κωνσταντάρα. Θυμάται, ακόμη, ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάστηκε επί σειρά ετών στο θέατρο παίζοντας σε θιάσους γνωστών πρωταγωνιστών.
Δημοσιογραφική έρευνα-παρουσίαση: Αντώνης Πρέκας
Σκηνοθεσία: Πάνος Κέκας

Δείτε την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/archeio/

#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #ελληνικόςκινηματογράφος
#ηθοποιός #ΚαίτηΠάνου
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Δευτέρα, 15 Μαΐου 2023

2012 Πεθαίνει η Donna Summer, Αμερικανίδα τραγουδίστρια της ποπ, αποκαλούμενη και disco queen.


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες