Σαν Σημερα την 17η Ιουνιου 2018

Ιστοριες της 17ης Ιουνιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα

Σαν σήμερα 1975 Εγκαίνια του Διαγνωστικού και Ερευνητικού Κέντρου Καρκίνου του Μαστού στο Μαιευτήριο «Μαρίκα Ηλιάδη»


Σαν σήμερα 1975 Στο Υπουργείο Οικονομικών πραγματοποιείται σύσκεψη με οικονομικούς εφόρους


Σαν σήμερα 1976 Δηλώσεις του Υπουργού Συντονισμού και Προγραμματισμού Παναγιώτη (Παναγή) Παπαληγούρα για τις τιμές των αγροτικών-κτηνοτροφικών προϊόντων


Σαν σήμερα 1977 Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου ΜακαρίουΣαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015

Το “ Έπος ” του 2015 την 17η Ιουνιου

Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων


τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

741 Πέθανε ο Λέων Γ’ ο Ίσαυρος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου.
1462 Ο Βλαντ Γ’ ο Παλουκωτής (ο ρουμάνος ευγενής που ενέπνευσε τον μύθο του Δράκουλα) προσπαθεί να δολοφονήσει τον σουλτάνο Μεχμέτ Β’, αλλά αποτυγχάνει και αναγκάζεται να αποσυρθεί από τη Βλαχία.
1771 Εκτελείται από τους Τούρκους ο Ιωάννης Δασκαλογιάννης, ήρωας της Κρητικής επανάστασης του 1770. Θεωρείται ο πρωτομάρτυρας της Επανάστασης της Κρήτης. Υπάρχουν μαρτυρίες, ότι το θέαμα του βασανισμού του Δασκαλογιάννη ήταν τόσο αποτρόπαιο, που απέβαλλαν έγκυες χανούμισσες.


Στον 19ο Αιώνα

1812 Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο κατά της Μεγάλης Βρετανίας (Βορειοαμερικανικός Πόλεμος). Ο πόλεμος κράτησε 32 μήνες (έως τον Φεβρουάριο του 1815) και έληξε χωρίς αλλαγές στα σύνορα των ΗΠΑ. Βασικοί χαμένοι του πολέμου υπήρξαν οι αμερικανικές φυλές, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία τάχθηκαν με το πλευρό των Βρετανών.
1831 Τυπώνονται στο Ναύπλιο τα πρώτα χαρτονομίσματα του Βασιλείου της Ελλάδος.

1845 Γεννήθηκε ο Γάλλος γιατρός και νομπελίστας, Σαρλ Λουί Αλφόνς Λαβεράν.
1873 Η Αμερικανίδα σουφραζέτα Σούζαν Άντονι καταδικάζεται σε πρόστιμο 100 δολαρίων, επειδή προσπάθησε να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές του 1872.
1882 Γεννιέται ο Ρώσος μουσικοσυνθέτης Ιγκόρ Στραβίνσκυ.
1885 Το άγαλμα της ελευθερίας φθάνει στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Είναι δωρεά του Γαλλικού κράτους, ως ένδειξη της Γαλλοαμερικανικής φιλίας.


Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1917 Η Ελλάδα εισέρχεται επίσημα στον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο.
1919 Το έκτακτο στρατοδικείο καταδικάζει σε θάνατο, τους αντιβενιζελικούς υπουργούς των κυβερνήσεων Σπυρίδωνος Λάμπρου και Στέφανου Σκουλούδη, Μερκούρη, Έσλιν, Σαγιά και Πεσματζόγλου, ως υποκινητές εμφυλίου πολέμου. Οι καταδικασθέντες υποβάλουν αίτηση για αναθεώρηση.
1920 Γεννιέται ο Φρανσουά Ζακόμπ, βραβευμένος με Νόμπελ γάλλος βιολόγος, ο οποίος διακρίθηκε για την έρευνά του στο γενετικό έλεγχο των ενζύμων, τους γενετικούς μηχανισμούς των μικροοργανισμών (βακτηρίων και ιών) και γενικότερα στη μοριακή βιολογία. (Θαν. 19/4/2013)
1922 Γεννιέται η συγγραφέας Λιλή Ζωγράφου. Υπήρξε αντισυμβατική λογοτέχνιδα, δημοσιογράφος και δοκιμιογράφος…

1923 Στην Ιταλία, εκρήγνυται το ηφαίστειο Αίτνα, με αποτέλεσμα 30.000 άτομα να εγκαταλείψουν τα γειτονικά χωριά.


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1936 Γεννιέται ο Κεν Λόουτς, βρετανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου.
1944 Ολοκαύτωμα στην Υπάτη : οι Γερμανικές δυνάμεις κατοχής, εισέρχονται στην Υπάτη Φθιώτιδας, σφάζουν, σκοτώνουν τους κατοίκους, αμάχους, πατριώτες και καίνε τα σπίτια τους. Η επιχείρηση των Γερμανών έγινε για να εκδικηθούν την Υπάτη, η οποία ήταν ορμητήριο των ανταρτών του Ε.Λ.Α.Σ. Θλιβερός απολογισμός 28 νεκροί και 30 τραυματίες. Καταστρέφονται 375 από τα 400 σπίτια της κωμόπολης, βυζαντινές εκκλησίες και ιστορικά αρχοντικά. Η Υπάτη έχει ανακηρυχθεί Μαρτυρική Πόλη.


Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1946 Ψηφίζεται στη Βουλή των Ελλήνων το Γ’ Ψήφισμα «Περί Εκτάκτων Μέτρων», που προβλέπει την ποινή του θανάτου «κατά των επιβουλευομένων την δημοσίαν τάξιν και την ακεραιότηταν του κράτους», δηλαδή των κομμουνιστών.
1962 Ιδρύεται ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ο οποίος, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, θα καλύψει σε πέντε χρόνια, όλες τις ανάγκες της χώρας σε σχολικά κτίρια.
1964 Διακόπτεται στο 115ο λεπτό της παράτασης ο αγώνας Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού για το Κύπελλο Ελλάδας. Εξαγριωμένοι φίλαθλοι και των δύο ομάδων, οι οποίοι πιστεύουν ότι ο αγώνας είναι στημένος, καταστρέφουν ολοκληρωτικά το γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Στην κανονική του διάρκεια ο αγώνας έληξε ισόπαλος 1-1 (Δομάζος – Νεοφώτιστος). Μετά την εξέλιξη αυτή, κυπελλούχος Ελλάδος αναδεικνύεται η ΑΕΚ άνευ αγώνος.
1969 Πέθανε η Ρίτα Αμπατζή. Η γυναίκα που ήρθε από την Σμύρνη, με την εξαιρετική φωνή, τις πάμπολλες ηχογραφήσεις, τη σοβαρή παρουσία στο πάλκο. Η μία από τις τρεις πιο δημοφιλείς τραγουδίστριες του προπολεμικού ρεμπέτικου, μαζί με τη Ρόζα Εσκενάζι και την Μαρίκα την Πολίτισσα. Η Ρίτα Αμπατζή δεσπόζει στους δίσκους των 78 στροφών της προπολεμικής περιόδου. Έκανε σχεδόν όλες τις ηχογραφήσεις της μέσα σε μια δεκαετία, από το 1930 έως το 1940, στις πιο μεγάλες εταιρείες της εποχής στην Ελλάδα και την Αμερική. Μετά τον πόλεμο τη συναντάμε σε πάλκα και σε μεγάλα πανηγύρια εκτός Αθηνών. Με τα χρόνια, τα ίχνη χάθηκαν κι έτσι δεν ξέρουμε πολλά για τη Ρίτα Αμπατζή. Μόνο τη μοναδική φωνή της έχουμε ηχογραφημένη. Να μας θυμίζει άλλες εποχές…

1972 Ξεσπά το «Watergate». Το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του Λευκού Οίκου…


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1980 || Δυτική Γερμανία 0-0 Ελλάδα (EURO)

1982 Απαγχονισμός του Ρομπέρτο Κάλβι. Μια φασιστική μασονική στοά που θέλει να αποσταθεροποιήσει την εύθραυστη ιταλική δημοκρατία. Το Βατικανό που ζει πάντα σε ένα αντικομμουνιστικό σύννεφο. Η Μαφία που θέλει πίσω ένα αδέσποτο ποσό της τάξης του 1.287.000.000 δολαρίων. Μια τράπεζα πλυντήριο και ο κρεμασμένος, «τραπεζίτης του Θεού». Μια από τις πιο βρώμικες ιστορίες της σύγχρονης ιταλικής ιστορίας…

1985 Γεννιέται ο Μάρκος Παγδατής, κύπριος τενίστας.
1996 Πεθαίνει ο Τόμας Κουν, Αμερικανός διανοητής του 20ου αιώνα, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για την επιστημολογία και την ανάλυσή της.
1998 Θύματα άγριου ξυλοδαρμού από μέλη της Χρυσής Αυγής που είναι οπλισμένα με καδρόνια, πέφτουν οι φοιτητές Δημήτρης Κουσουρής και Ηλίας Φωτιάδης και ο αδιόριστος φιλόλογος Γιάννης Καραμπατσόλης, σε καφενείο απέναντι από τα Δικαστήρια της Ευελπίδων. Ο Κουσουρής παθαίνει βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ενώ τα δύο άλλα θύματα κατάγματα στα χέρια. Στις 24 Ιουνίου ο Κουσουρής και ο Καραμπατσόλης θα αναγνωρίσουν ως έναν από τους δράστες του ξυλοδαρμού το μέλος της «Χρυσής Αυγής» Αντώνη Ανδρουτσόπουλο, γνωστό και ως «Περίανδρο», εναντίον του οποίου οι συνήγοροι των θυμάτων θα καταθέσουν μήνυση. Ο Ανδρουτσόπουλος θα καταδικασθεί στις 25 Σεπτεμβρίου 2006 σε 21 χρόνια κάθειρξη.


Στον 21ο Αιώνα

2007 Πεθαίνει ο Τζιανφράνκο Φερέ, ιταλός μόδιστρος. (Γεν. 15/8/1944)
2009 Πεθαίνει ο Ραλφ Ντάρεντορφ, αγγλογερμανός κοινωνιολόγος και πολιτικός, από τους διαπρεπέστερους μεταπολεμικούς στοχαστές. (Γεν. 1/5/1929)
2010 Την πρώτη νίκη της σε μουντιάλ πανηγυρίζει η Εθνική Ελλάδος μετά την επικράτησή της με 2-1 επι της Νιγηρίας. Τα γκολ πέτυχαν ο Σαλπιγγίδης στο 44′ και ο Τοροσίδης στο 71′.

2012 Η μεγάλη άνοδος της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ και η μεγάλη πτώση του ΚΚΕ είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα: ΝΔ 29,66% (129 έδρες), ΣΥΡΙΖΑ 26,89% (71), ΠΑΣΟΚ 12,28% (33), Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,51% (20), Χρυσή Αυγή 6,92% (18), ΔΗΜΑΡ 6,26% (17), ΚΚΕ 4,50% (12).
2014 Πεθαίνει η Σάσα Καστούρα, ελληνίδα ηθοποιός. (Γεν. 8/10/1940)
2018 Υπογράφεται στις Πρέσπες η ιστορική συμφωνία για την διευθέτηση χρόνιων διαφορών μεταξύ της Ελλάδος και των Σκοπίων, οι οποίες περιλαμβάνουν από την αλλαγή του ονόματος, της σύνδεσης της ιστορίας με αυτή των Ελλήνων, μέχρι και την απαλοιφή (κατά κάποιους) οποιωνδήποτε αλυτρωτικών στοιχείων, που υπήρχαν μέχρι σήμερα. Η υποδοχή και η αποδοχή της απο την ελληνική κοινή γνώμη δεν είναι και ιδιαίτερα θερμή.

2019 Πεθαίνει ο Στέλιος Βαμβακάρης, γιος του Μάρκου και της Ευαγγελίας, στα 72 του χρόνια, πήρε το μπουζούκι του και πήγε να συναντήσει τον πατέρα του. Να παίξουν ξανά μαζί τα ντουζένια και τα τραγούδια του Μάρκου. Ο Στέλιος Βαμβακάρης συνεργάστηκε με σημαντικούς μουσικούς και ερμηνευτές του ρεμπέτικου, όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, ο Στράτος Παγιουμτζής, ο Στελλάκης Περπινιάδης, η Καίτη Γκρέυ, η Σωτηρία Μπέλλου. Συνεργάστηκε και με τους νεότερους: από τον Λευτέρη Παπαδόπουλο και τη Λίνα Νικολακοπούλου, μέχρι τον Σωκράτη Μάλαμα και τον Νίκο Ξυλούρη. Η καινοτομία όμως του Στέλιου Βαμβακάρη, που τον έκανε γνωστό σε μουσικούς και κοινό ανά τον κόσμο, ήταν η σύνδεση των Blues της Αμερικής και του δικού μας ρεμπέτικου…


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες