Σαν Σημερα την 15η Ιουλιου 1974

Ιστοριες της 15ης Ιουλιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΝΕΑΝΙΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

Σήμερα γιορτάζονται οι δεξιότητες των νέων και μαζί τους όλα τα «νιάτα» της Φίνος Φιλμ με τα μοναδικά τους προσόντα!

Βλέπουμε σκηνές από τις ταινίες «Ένα Κορίτσι για Δύο», «Πέντε Χιλιάδες Ψέμματα», «Ζητείται Ψεύτης», «Ένας Ιππότης για τη Βασούλα», «Οι Κυρίες της Αυλής», «Χαρούμενο Ξεκίνημα», «Η Νεράϊδα και το Παληκάρι», «Η Χαρτοπαίχτρα», «Τα Δύο Πόδια σε Ένα Παπούτσι», και «Ένα Αστείο Κορίτσι».

Η Διεθνής Ημέρα Νεανικών Δεξιοτήτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Ιουλίου με απόφαση του ΟΗΕ, θέλοντας να τονίσει τη σημασία της ανάπτυξης δεξιοτήτων στους νέους σε παγκόσμιο επίπεδο.

#WorldYouthSkillsDay #Δεξιότητες #Προσόντα #worlddays

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2021


Παρακάτω τα άπαντα
Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “ Επος ” του 2015 Σαν σήμερα την 15η Ιουλιου

Το “ Έπος ” του 2015 την 15η Ιουλιου

Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων


τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

1015 Πεθαίνει ο Βλαδίμηρος Α’ Σβιατοσλάβιτς, ηγεμόνας των Ρως (Ρώσων) του Κιέβου και ανακηρύχθηκε Άγιος για τις μεγάλες υπηρεσίες που προσέφερε στον χριστιανισμό. (Γεν. 960)
1099 Οι Σταυροφόροι καταλαμβάνουν το Ναό της Αναστάσεως στην Ιερουσαλήμ.
1410 Το Τάγμα των Τευτόνων Iπποτών υφίσταται συντριπτική ήττα από τις ενωμένες δυνάμεις του Βασιλείου της Πολωνίας και του Μεγάλου Δουκάτου της Λιθουανίας στο Γκρούνβαλντ.
1606 Γεννιέται ο Ρέμπραντ, σπουδαίος Ολλανδός ζωγράφος και χαράκτης του 17ου αιώνα, από τους σπουδαιότερους στο κόσμο διαχρονικά.


Στον 19ο Αιώνα

1892 Φοιτητικές ταραχές ξεσπούν στην Αθήνα, λόγω της επιβολής διδάκτρων στο Πανεπιστήμιο από την κυβέρνηση του Χαρίλαου Τρικούπη.
1899 Πεθαίνει ο Γεώργιος Αβέρωφ, έλληνας μεγαλέμπορος και εθνικός ευεργέτης. (Γεν. 15/8/1818)


Στο πρώτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1904 Πεθαίνει ο Άντον Τσέχωφ, Ρώσος συγγραφέας, θεατρικών έργων, μυθιστορημάτων, διηγημάτων. (Γενν. 1860)
1913 Β΄Βαλκανικός πόλεμος και αρχίζει η μάχη της Τζουμαγιάς, η οποία κράτησε τρεις (3) ημέρες.
1916 Ιδρύεται στο Σιάτλ από τον 35χρονο Γουίλιαμ Μπόινγκ, με μετοχικό κεφάλαιο 100.000 δολαρίων, η Pacific Aero Products, που θα γράψει την ιστορία της αεροναυπηγικής. Χρόνια αργότερα θα μετονομασθεί σε Boeing.


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1930 Γεννιέται ο Ζακ Ντεριντά, Γάλλος φιλόσοφος γεννημένος στο Ελ Μπιαρ στην Αλγερία, τότε γαλλική αποικία, έγινε ευρύτερα γνωστός για τη συμβολή του στην μεταδομιστική και μεταμοντέρνα φιλοσοφία και υπήρξε ο θεμελιωτής της αποδόμησης.
1943 Γεννιέται ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, έλληνας τραγουδοποιός. (Θαν. 7/2/2017)

Λουκιανός Κηλαηδόνης – 15 Ιουλίου 1943

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο δημοφιλής συνθέτης και τραγουδοποιός, γεννήθηκε στις 15 Ιουλίου 1943. Με αφορμή την επέτειο γέννησης του ξεχωριστού καλλιτέχνη, το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Σαν παλιά φωτογραφία» της Πόπης Τσαπανίδου (παραγωγής 2002), το οποίο είναι αφιερωμένο στο «Πάρτυ στη Βουλιαγμένη», την περίφημη συναυλία που διοργάνωσε ο Λουκιανός Κηλαηδόνης στην πλαζ της Βουλιαγμένης στις 25 Ιουλίου του 1983-μια συναυλία που έμεινε στην ιστορία όχι μόνο για την πρωτοτυπία της αλλά και για την μαζική συμμετοχή του κόσμου. Στο απόσπασμα της εκπομπής ο Λουκιανός Κηλαηδόνης περιγράφει πώς γεννήθηκε η ιδέα του "πάρτυ στη Βουλιαγμένη", τραγουδά το ομώνυμο τραγούδι του, ενώ παράλληλα προβάλλονται πλάνα από την ιστορική εκείνη συναυλία.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ:

Λουκιανός Κηλαηδόνης – 15 Ιουλίου 1943


#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός
#ΕΡΤΑρχείο_Μουσική
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Δευτέρα, 12 Ιουλίου 2021

1945 Πραγματοποιείται στην έρημο του Λος Άλαμος, των ΗΠΑ, η πρώτη δοκιμή ατομικής βόμβας.
1950 Γεννιέται η Αριάννα Στασινόπουλος – Χάφινγκτον, αμερικανίδα συγγραφέας, εκδότης (Huffington Post) και κοσμική κυρία στις ΗΠΑ.


Στο τρίτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1954 Γεννιέται ο Γεώργιος Καμίνης, έλληνας πανεπιστημιακός, δήμαρχος Αθηναίων και πολιτικός.
1965 Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος εξαναγκάζει σε παραίτηση τον πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου. Την ίδια ημέρα ορκίζεται η κυβέρνηση Γεώργιου Αθανασιάδη – Νόβα, η πρώτη κυβέρνηση των «αποστατών». («Ιουλιανά»)

Ιουλιανά – 15 Ιουλίου 1965

Με αφορμή την επέτειο των Ιουλιανών του 1965, το Αρχείο της ΕΡΤ ψηφιοποίησε και παρουσιάζει ένα επεισόδιο από τη σειρά «20 χρόνια Επίκαιρα». Στο απόσπασμα ο Αναστάσιος Πεπονής, ο οποίος την περίοδο εκείνη ήταν Γενικός Διευθυντής του ΕΙΡ (Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας), περιγράφει στη Ρένα Θεολογίδου το επεισόδιο της ραδιοφωνικής μετάδοσης του μηνύματος-καταγγελίας του Γεωργίου Παπανδρέου. Δείτε όλη την εκπομπή εδώ: http://archive.ert.gr/9246/
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Σάββατο, 14 Ιουλίου 2018

1965 Η ελληνική κυβέρνηση καταργεί το μονοπώλιο μπύρας στην Ελλάδα που είχε η FIX από το 1864.
1970 Πραγματοποιείται ο τελικός του πρώτου Μουντιάλ Ποδοσφαίρου γυναικών. Πρωταθλήτρια αναδεικνύεται η ομάδα της Δανίας, η οποία νικά την Ιταλία με 2-0.
1974 Η Ελληνική στρατιωτική ηγεσία υπό τον Φαίδωνα Γκιζίκη, οργανώνει πραξικόπημα στη Λευκωσία της Κύπρου, με ανατροπή τελικά του Προέδρου της Κύπρου, Αρχιεπισκόπου Μακαρίου & εγκαθίδρυση, ως Προέδρου, του πραξικοπηματία Σαμψών. Τελευταία στιγμή σώθηκε ο Μακάριος από καταιγισμό πυρών εναντίον του Προεδρικού Μεγάρου, με σκοπό τη δολοφονία του.


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1997 Δολοφονείται ο Ιταλός μόδιστρος Gianni Versace, στα σκαλιά της έπαυλής του στο Μiami της Florida. Στις 25 Ιουλίου 1997, αποκαλύφθηκε ότι ο Andrew Cunanan μικροαπατεώνας & γνωστός playboy τον σκότωσε, ο οποίος επίσης βρέθηκε νεκρός αυτοκτονώντας, μιλώντας πολλοί για σεξουαλικά κίνητρα, φήμες ακόμα και για τη μαφία. Ο Versace πυροβολήθηκε δύο φορές στο κεφάλι.


Στον 21ο Αιώνα

2002 Ο Αμερικανός Ταλιμπάν, Τζον Γουόκερ Λιντ, δηλώνει ένοχος και παραδέχεται, ότι προσέφερε βοήθεια στον εχθρό, καθώς και ότι είχε στην κατοχή του εκρηκτικά. Ο Λιντ θα εκτίσει ποινή 10 ετών για κάθε μία από τις κατηγορίες.
2002 Ο αστεροειδής 2002 ΜΝ περνά σε πολύ μικρή απόσταση από τη Γη. Περνά στα 121.000 χιλιόμετρα το 1/3 της απόστασης του πλανήτη μας από το φεγγάρι.
2006 Αρχίζει τη λειτουργία του o ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
2013 Με δήλωσή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης καταγγέλλει την κυβέρνηση Σαμαρά ότι «η σχεδιαζόμενη ιδιωτικοποίηση (της ΤΡΑΙΝΟΣΕ) προωθείται σε προκλητικά χαμηλή τιμή (300 εκατ. ευρώ), με αποτέλεσμα να έχει αμελητέα ωφέλεια ως προς την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους».
2016 Πραξικόπημα στην Τουρκία από τον στρατό, με στόχο να “ρίξουν” τον Ερντογάν. Το πραξικόπημα αποτυγχάνει, αλλά ξεκινά ένα πογκρόμ διώξεων, ακόμα και απλών πολιτών, χιλιάδων απολύσεων σε όλα τα επαγγέλματα, φυλακίσεων, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, με τον Ερντογάν να βαδίζει σε δικτατορία, προκειμένου να εδραιώσει την εξουσία του.


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες