Συμβαντα σαν Σημερα την 14η Απριλιου 1891

Συμβαντα της 14ης Απριλιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα
Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015


Το “Έπος” του 2015 στα μμε του εξωτερικού

Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων


τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

1314 Ο βασιλιάς Εδουάρδος Β’ απαγορεύει τα παιχνίδια στους δρόμους του Λονδίνου. Το κυρίαρχο παιχνίδι ήταν ένα είδος ποδοσφαίρου με μπάλα από κύστη γουρουνιού. Στην ουσία πρόκειται για την πρώτη απαγόρευση διεξαγωγής αγώνων ποδοσφαίρου.

1598 Ο βασιλιάς Ερρίκος Δ’ της Γαλλίας εκδίδει το διάταγμα της Νάντης, με το οποίο μπορούν πλέον οι Γάλλοι προτεστάντες, γνωστοί ως Ουγενότοι, να εκφράζουν ελεύθερα τα θρησκευτικά τους πιστεύω σε καθολικό έθνος.

1695 Πεθαίνει σε ηλικία 74 ετών ο Γάλλος συγγραφέας και ποιητής Ζαν ντε λα Φοντέν.

1743 Γεννιέται ο Τόμας Τζέφερσον, τρίτος Πρόεδρος των ΗΠΑ (1801-1809), και αυτός που συνέταξε τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας.

Στον 19ο Αιώνα

1816 ο Μπούσα, ένας σκλάβος στα βρετανοκρατούμενα Μπαρμπέιντος δημιουργεί μια εξέγερση κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώνεται. Θεωρείται ο πρώτος εθνικός ήρωας των νησιών.

1821 Μάχη στο Λεβίδι. Οι Έλληνες επαναστάτες κατατροπώνουν τους Τούρκους. Η ηρωική αντίσταση του Αναγνώστη Στριφτόμπολα και των παλικαριών του, οι οποίοι είναι οχυρωμένοι μέσα στα σπίτια, δίνει το χρόνο να φτάσουν ενισχύσεις υπό τους Δημήτριο Πλαπούτα και Σταύρο Δημητρακόπουλο, ώστε να λυθεί η πολιορκία

1822 oι Τούρκοι συλλαμβάνουν τον γάλλο φιλέλληνα Βαλέστ και τον αποκεφαλίζουν. Παράλληλα επιχειρούν, χωρίς αποτέλεσμα, να καταλάβουν το φρούριο του Ρεθύμνου.

1828 κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, υπό τον τίτλο “Αμερικανικό Λεξικό της Αγγλικής Γλώσσας” η πρώτη έκδοση του γνωστού λεξικού του Αμερικανού λεξικογράφου Νόα Γουέμπστερ.

1828 η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, επειδή η Πύλη αρνείται να αποδεχτεί την αυτονομία της Ελλάδας.

1837 ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει αρχικά την ονομασία Οθώνειον Πανεπιστήμιον.

1842 γεννιέται η Κάθριν Ίντοουζ. Στα 18 της χρόνια θα γίνει γνωστή ως το τέταρτο αναγνωρισμένο θύμα του Τζακ του Αντεροβγάλτη.

1846 Αναχωρεί από το Σπρίγνκφιλντ του Ιλλινόις το τρένο με προορισμό την Καλιφόρνια και επιβάτες μια ομάδα σκαπανέων γνωστή ως Donner Party. Το τρένο στα μέσα της διαδρομής έμελλε να μείνει μέσα στην έρημο και οι 87 επιβάτες του θα προσπαθούσαν για ένα περίπου χρόνο να επιβιώσουν. Στο χρόνο αυτό αντιμετώπισαν έως και τον κανιβαλισμό λόγω της πείνας τους.

1849 η Ουγγαρία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της μετά από επανάσταση υπό τον Λάιος Κόσουθ.

1860 ο πρώτος καβαλάρης του έφιππου αμερικανικού ταχυδρομείου “Πόνι Εξπρές” φτάνει στο Σακραμέντο της Καλιφόρνια.

1865 ο ηθοποιός Τζον Γουίλκς Μπούθ, υποστηρικτής των Νοτίων, πυροβολεί τον 84χρονο τότε, Αμερικανό Πρόεδρο Αβραάμ Λίνκολν, στο Θέατρο Φορντ της Ουάσιγκτον. Ο Λίνκολν θα υποκύψει στα τραύματα του το πρωί της επομένης.

1881 πραγματοποιείται στο Ελ Πάσο του Τεξας η θρυλική μονομαχία «Τέσσερις νεκροί σε πέντε δευτερόλεπτα».

1891 Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, έλληνας ιστορικός, ο πατέρας της ελληνικής ιστοριογραφίας. Είναι ο θεμελιωτής της αντίληψης της ιστορικής συνέχειας της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως σήμερα, αφού καθιέρωσε στην διδασκαλία του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών την τριμερή διαίρεση της ελληνικής ιστορίας (αρχαία, μεσαιωνική και νέα) και επιδίωξε να αναιρέσει τις κυρίαρχες εκείνη την εποχή απόψεις ότι η Βυζαντινή αυτοκρατορία ήταν περίοδος παρακμής και εκφυλισμού που δεν αναγνωριζόταν ως τμήμα της ελληνικής ιστορίας. Πιστεύεται ότι έθεσε τις βάσεις για τη διαμόρφωση της εθνικής ταυτότητας της νεοελληνικής κοινωνίας (Γεν. 1815)

1894 ο Τόμας Έντισον παρουσιάζει δημοσίως εφεύρεση του, την οποία έχει ονομάσει “Κινητοσκόπιο” (Kinetoscope). Επρόκειτο για μια συσκευή κατάλληλη να δείξει σε κίνηση τα φιλμ, που έγιναν με τον “Κινηματογράφο” (Kinetograph), μια μηχανή λήψης, που είχε επινοήσει ο ίδιος πριν από λίγα χρόνια και η οποία χρησιμοποιούσε φωτογραφική ταινία, από νιτροκυτταρίνη, για την αποτύπωση των εικόνων.

Στον 20ο Αιώνα

1900 ανοίγει η Παγκόσμια Έκθεση στο Παρίσι.

1900 έπειτα από προετοιμασία δύο ετών, ο λυρικός θίασος Ελληνικό Μελόδραμα, που δημιούργησε ο μουσουργός Διονύσιος Λαυράγκας, παρουσιάζει στην Αθήνα την όπερα του Τζιάκομο Πουτσίνι Λα Μποέμ.

1904 γεννιέται στο Κένσινγκτον του Λονδίνου ο Σερ Τζον Γκίλγουντ, κορυφαίος σεξπηρικός ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

1907 γεννιέται ο Φρανσουά Ντιβαλιέ Αϊτινός πολιτικός, που έμεινε στην Ιστορία με το προσωνύμιο «Παπα-Ντοκ».

1909 η Οθωμανική Αυτοκρατορία ξεκινά στην γενοκτονία της αρμενικής κοινότητας της Κιλικίας.

1911 πεθαίνει στο Λονδίνο ο ομογενής Μαρίνος Κοργιαλένιος, γνωστός για τις διάφορες δωρεές του προς το Έθνος.

1912 ο Τιτανικός, το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο κρουαζιερόπλοιο της εποχής του, στις 23.40 χτυπά σε παγόβουνο, μόλις την τέταρτη ημέρα του παρθενικού ταξιδιού του. Μέχρι το επόμενο πρωί της 15ης Απριλίου το πλοίο θα έχει βυθιστεί, παρασύροντας στον υγρό τάφο 1500 από τους επιβάτες του.

1913 στο Βέλγιο, αρχίζει πανεργατική απεργία με αίτημα το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους πολίτες.

1917 πεθαίνει ο Πολωνός γιατρός, εφευρέτης της διεθνούς γλώσσας Εσπεράντο, Λάζαρος Λουδοβίκος Ζάμενχοφ.

1919 οι Σύμμαχοι ζητούν 23 δισεκατομμύρια δολάρια πολεμική αποζημίωση από τη Γερμανία.

1920 πεθαίνει ο επίτιμος διοικητής της Εθνικής Τράπεζας, Στέφανος Στρέιτ.

1924 ανακηρύσσεται η Ελληνική Προεδρευομένη Δημοκρατία, μετά το δημοψήφισμα, που κατήργησε τη βασιλεία.

1925 γεννιέται στη Νέα Υόρκη ο βραβευμένος με Όσκαρ, ηθοποιός Ροντ Στάιγκερ.

1927 το πρώτο αυτοκίνητο της νεοσύστατης σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας Volvo βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής.

1929 στην Ισπανία, 70.000 άτομα διαδηλώνουν υπέρ του καθεστώτος Ντε Ριβιέρα.

1930 Αυτοκτόνησε ο Ρώσος ποιητής Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι.

1931 ο Ισπανός στρατηγός Κορτές εκθρονίζει το βασιλιά Αλφόνσο ΙΓ διακηρύσσοντας τη Δεύτερη Ισπανική Δημοκρατία.

1932 το Συμβούλιο της Κοινωνίας των Εθνών απορρίπτει την ελληνική αίτηση προς τη Διεθνή εν Ελλάδι Οικονομική Επιτροπή, για πενταετή αναστολή του χρεολυσίου των δανείων σε ξένο συνάλλαγμα, καθώς και νέο δάνειο 50 εκ. δολαρίων για σκοπούς παραγωγικών έργων.

1935 γεννιέται ο Έριχ Φον Ντένικεν, ελβετός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας γνωστός για τους ισχυρισμούς του, σχετικά με εξωγήινες επιρροές πάνω στον ανθρώπινο πολιτισμό.

1936 γεννιέται ο Φρανκ Σέρπικο, θρυλικός νεοϋορκέζος αστυνομικός, ο πρώτος που κατέθεσε κατά της αστυνομικής διαφθοράς. Τον πυροβόλησαν στο πρόσωπο, εγκαταλείφθηκε από τους «συναδέλφους» του και παραλίγο να πεθάνει από αιμορραγία. Η ιστορία του έγινε βιβλίο και ταινία. Τον υποδύθηκε ο Αλ Πατσίνο κερδίζοντας για την ερμηνεία του Χρυσή Σφαίρα και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ. Η ταινία έκανε πρεμιέρα το 1973 και έγραψε τη δική της ιστορία στον παγκόσμιο κινηματογράφο

1939 εκδίδεται η κλασική νουβέλα του Αμερικανού συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ, “Τα σταφύλια της οργής”.

1939 γεννιέται ο σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης, Σταύρος Ξαρχάκος.

1940 γεννιέται η Βρετανίδα βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός Τζούλι Κρίστι.

1941 ιδρύεται στη Λευκωσία από προοδευτικούς αστούς πολιτικούς και κομμουνιστές το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ).

1944 οι πρώτοι Ελληνοεβραίοι φτάνουν από την Αθήνα στο κολαστήριο του Άουσβιτς.

1944 μια τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της Βομβάης σκοτώνει 300 ανθρώπους και προκαλεί ζημιές 20 εκατ. λιρών.

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1953 οι Βιετμίνχ με 40.000 στρατιώτες εισβάλλουν στο Λάος.

1958 το διαστημόπλοιο “Σπούτνικ 2” καίγεται στην ατμόσφαιρα μαζί με το μοναδικό επιβάτη του, τη σκυλίτσα Λάικα.

1959 στη Γαλλία, η αριστερή πτέρυγα των Γκολιστών σχηματίζει τη Δημοκρατική Εργατική Ένωση.

1962 κουβανέζικο στρατιωτικό δικαστήριο καταδικάζει 1.179 Kουβανούς εξόριστους, που συμμετείχαν στην αποτυχημένη εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων.

1964 ο Ζωρζ Πομπιντού ορκίζεται πρωθυπουργός της Γαλλίας.

1964 πεθαίνει η Αμερικανίδα ζωολόγος και βιολόγος Ρέιτσελ Κάρσον, το βιβλίο της οποίας “Σιωπηλή Άνοιξη” θεωρείται ότι, ενέπνευσε το παγκόσμιο οικολογικό κίνημα.

1967 μετά την έκδοση του διατάγματος της διάλυσης της Βουλής την ίδια ημέρα, ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος απευθύνει, μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών, διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. Ακούμε απόσπασμα που περιέχει σύσταση προς το λαό ως προς την εκλογική του συμπεριφορά

1971 ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρίτσαρντ Νίξον, χαλαρώνει τον εμπορικό αποκλεισμό της κομμουνιστικής Κίνας, επιτρέποντας μη στρατηγικές εξαγωγές.

1973 γεννιέται στη Νέα Υόρκη ο ηθοποιός Άντριεν Μπρόντι, που τιμήθηκε το 2002 με Όσκαρ για την ερμηνεία του στον “Πιανίστα” του Ρομάν Πολάνσκι.

1975 Συγκέντρωση δεμάτων για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Κύπρο

1975 πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός Φρέντρικ Μαρτς, που τιμήθηκε το 1932 με Όσκαρ για την ερμηνεία του, στην ταινία “Δρ. Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ”.

1976 Οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος, Στέφανος Ληναίος και Θανάσης Παπαγεωργίου σε συνέντευξη Τύπου στο θέατρο «Αλίκη» μιλούν για τους σκοπούς της ίδρυσης της Εταιρίας Θεάτρου

1977 τελετή εγκαινίων του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποιήσεως (ΕΛΟΤ)

1980 ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ συμφωνεί να γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ 3.500 Κουβανοί.

1980 ο Γκάρι Νιούμαν κυκλοφορεί σε βιντεοακασέτα τη συναυλία που έδωσε στις 28 Σεπτεμβρίου 1979 στο Λονδίνο, με τίτλο The Touring Principle. Είναι ο πρώτος καλλιτέχνης του ροκ που επιχειρεί μια κυκλοφορία αυτού του είδους.

1981 ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κολούμπια στο Σικάγο.

1981 το Διαστημικό Λεωφορείο Columbia προσγειώνεται στη Βάση Edwards στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη του αποστολή διάρκειας 54,5 ωρών.

1983 στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Ρόναλντ Ρέιγκαν ισχυρίζεται ότι, η κυβέρνησή του σέβεται τους περιορισμούς, που επέβαλε το Κογκρέσο σε ό,τι αφορά τη χορήγηση δωρεάν βοήθειας προς τους Κόντρας της Νικαράγουας.

1986 Πεθαίνει στο Παρίσι η Σιμόν ντε Μπωβουάρ, Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος, διανοούμενη, ακτιβίστρια και φεμινίστρια

#ΣανΣήμερα το 1986 πεθαίνει στο Παρίσι η Σιμόν ντε Μπωβουάρ, Γαλλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος, διανοούμενη, ακτιβίστρια και…

Δημοσιεύτηκε από Εκδόσεις Κριτική στις Τρίτη, 14 Απριλίου 2020

1986 ως αντίποινα για τον βομβαρδισμό του δυτικού Βερολίνου που προκάλεσε το θάνατο δυο Αμερικανών στρατιωτών, ο πρόεδρος της Αμερικής, Ρίγκαν, διέταξε το βομβαρδισμό της Λιβύης. Εκατό αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν από αέρος, για περισσότερο από μία ώρα, περιοχές της Λιβύης. Κατά τη διάρκεια του βομβαρδισμού σκοτώθηκαν 60 άνθρωποι.

1988 τα ρωσικά στρατεύματα αποχωρούν από το Αφγανιστάν, έπειτα από την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της ΕΣΣΔ, του Αφγανιστάν, του Πακιστάν και των ΗΠΑ.

1989 αποκαλύπτεται ότι, ο τραπεζίτης Γιώργος Κοσκωτάς φυγάδευσε στην Ελβετία 8 εκατομμύρια δολάρια.

1991 η οικολογική οργάνωση “Greenpeace” ανακοινώνει ότι, η πετρελαιοκηλίδα, που διέρρευσε από το κυπριακό δεξαμενόπλοιο “Χέιβεν”, ανοικτά της Γένοβας, καταλαμβάνει έκταση μήκους 25 χλμ. και πλάτους 3-5 χλμ.

1992 ΟΗΕ και ΕΟΚ αποφασίζουν την επιβολή αεροπορικού εμπάργκο κατά της Λιβύης, επειδή αρνείται να παραδώσει τους δύο υπόπτους για την καταστροφή του αμερικανικού τζάμπο της PANAM πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας.

1994 την ενοχή του Γιάννη Καλαμπόκα για το φόνο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα προτείνει ο εισαγγελέας του Εφετείου Λάρισας.

1994 αποτεφρώνεται η σωρός του Κερτ Κομπέιν. Στο πιστοποιητικό θανάτου αναγράφεται ως επάγγελμά του: Ποιητής / Μουσικός του πανκ-ροκ.

1995 για πρώτη φορά οι ισραηλινές αρχές σφραγίζουν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, παλαιστινιακό διαβατήριο.

1996 σε καθεδρικό ναό της Αστόρια, στις ΗΠΑ, γιορτάζει την Ανάσταση ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

1997 στην Τουρκία, η υπουργός Εσωτερικών ζητά την απόλυση από τις δημόσιες υπηρεσίες όλων των φανατικών ισλαμιστών, καθώς και το κλείσιμο όλων των ιερατικών σχολών που προωθούν το φανατισμό του Ισλάμ.

1999 οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ βομβαρδίζουν… από λάθος κομβόι Αλβανών μεταναστών από το Κόσοβο και σκοτώνουν 75 άτομα.

2000 ο ντράμερ των Metallica, Λαρς Ούλριχ, καταθέτει μήνυση κατά του διαδικτυακού τόπου ανταλλαγής μουσικής αρχείων Napster, ανοίγοντας τον δρόμο για την καταπολέμηση του «κατεβάσματος» δωρεάν μουσικής από το Ίντερνετ, η οποία θεωρήθηκε παράνομη.

Στον 21ο Αιώνα

2003 έξι χώρες (Γερμανία, Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ιαπωνία) ανακοινώνουν την ολοκλήρωση του χάρτη του ανθρώπινου γονιδιώματος (DNA). Με ακρίβεια 99,99%, έχει αποκρυπτογραφηθεί το 99% του ανθρώπινου Γονιδιώματος.

2003 Αμερικάνοι στρατιώτες συλλαμβάνουν τον Αμπού Αμπάς, αρχηγός Παλαιστινιακής οργάνωσης.

2009 ο πρώην κιθαρίστας των Beatles Τζορτζ Χάρισον τιμάται μεταθανατίως με ένα αστέρι στο περίφημο Πεζοδρόμιο της Φήμης στο Λος Άντζελες.

2010 Σεισμός μεγέθους 6.9 της κλίμακας ρίχτερ στην περιοχή Γιουσού στην Κίνα σκοτώνει 2.700 άτομα.

2019 Πεθαίνει η γλύπτρια Ναταλία (Νάτα) Μελά. Γεννήθηκε το 1923 στην Κηφισιά ενώ ήταν εγγονή του μακεδονομάχου Παύλου Μελά. Σπούδασε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1942-1947). Πήρε μέρος στην ίδρυση της καλλιτεχνικής ομάδας «Αρμός». Το 1951 παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη. Για μια δεκαετία ασχολήθηκε με την κατασκευή σκηνικών στο Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν. Από το ξεκίνημα της πορείας της ως το 1960 περίπου το έργο της περιλάμβανε παραγγελίες και προτομές, σε μάρμαρο ή πέτρα. Από το 1960 εστίασε στο μέταλλο. Η Μελά αντλούσε τα θέματά της από το φυσικό κόσμο και από την ελληνική μυθολογία. Το 1963 έκανε την πρώτη ατομική της έκθεση στον Ζυγό, ακολούθησαν πολλές εκθέσεις και διακρίσεις και το 2008 το Μουσείο Μπενάκη της αφιέρωσε μια μεγάλη αναδρομική έκθεση. Τα έργα της βρίσκονται σε δημόσιους χώρους και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό


Σαν σήμερα 1971 : Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου 4-1 Παναθηναϊκός (Κύπελλο Πρωταθλητριών)
Σαν σήμερα 1993 : Ρουμανία 2-1 Κύπρος (Προκριματικά Μουντιάλ)

Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες