Σαν Σημερα 11 Φεβρουαριου 1975

Ιστοριες της 11ης Φεβρουαριου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα #WomenInScience!

Η Marie Skłodowska-Curie αποτέλεσε έμπνευση για πολλές γυναίκες και επιστήμονες στην Ευρώπη.

Ερευνήτριες & ερευνητές έχουν λάβει τη χρηματοδότηση #MSCA.🇪🇺
#WomenInScienceDay

🔗 https://bit.ly/2Ib3Gz8

Δημοσιεύτηκε από Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ελλάδα στις Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΑΜΟΥ

Σε ερωτεύσιμο κλίμα εποχής, μοιραζόμαστε μαζί σας… αξιαγάπητα στιγμιότητα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γάμου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την δεύτερη Κυριακή του Φλεβάρη.
Γιατί όπως λέει και ένα γνωμικό «Ο άνθρωπος παντρεύεται από έλλειψη γνώσης, χωρίζει από έλλειψη υπομονής και ξαναπαντρεύεται από έλλειψη μνήμης».

Βλέπουμε “γαμήλιες” σκηνές από τις ταινίες «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο», «Ζητείται Επειγόντως Γαμπρός», «Το Θύμα», «Τζένη Τζένη», «Ο Θόδωρος και το Δίκανο», «Το Σωφεράκι», «Ο Ξυπόλητος Πρίγκηψ», «Μια Ιταλίδα απ’την Κυψέλη», «Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια», «Η Ωραία του Κουρέα», «Εκείνες που δεν πρέπει να Αγαπούν», «Οι Κυρίες της Αυλής», «Γαμπρός απ’το Λονδίνο» και «Χαρούμενο Ξεκίνημα».

#WeddingDay #ΗμέραΓάμου #worlddays
#finosfilm #greekcinema #greekmovies #ellinikestainies #greekactors #greekartists #vintagemovies #retromovies #50s #60s #70s #goldencinema #greekhollywood

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2023

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΑΜΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα Γάμου σήμερα.
Νύφες, γαμπροί και πεθερές σε πρώτο πλάνο με αέρα Φίνος Φιλμ.
Ηθελέστα και παθέστα
Άντε και στα δικά σας οι ελεύθεροι!

#worldmarriageday #finosfilm #greekcinema #kaistadikasas #worlddays

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Κυριακή, 26 Ιανουαρίου 2020


Στο τέλος της ανάρτησης τα άπαντα

11 Φεβρουαρίου 1959 – Ελλάδα – Αθήνα – Max Merten – Δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου
Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων
Σαν σήμερα 2012 κύριο θέμα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015


Το “Έπος” του 2015 στα ξένα ΜΜΕ

Σαν σήμερα 2016 Επτάωρη στάση εργασίας στα κανάλια

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2024 κύρια θέματα ειδήσεων

τα άπανταΠριν τον 19ο Αιώνα

660 π. Χ.: Ο αυτοκράτορας Τζίμου ιδρύει την Ιαπωνία, σύμφωνα με την παράδοση.

1466 Γεννήθηκε σαν σήμερα η Ελισάβετ της Υόρκης, βασίλισσα της Αγγλίας.

1650 Πεθαίνει στη Στοκχόλμη ο Γάλλος φιλόσοφος Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστός στην Ελλάδα επίσης ως Καρτέσιος, σημαντικός εκπρόσωπος του ορθολογισμού και μία από τις μεγαλύτερες μορφές της δυτικής φιλοσοφικής σκέψης.

#ΣανΣήμερα το 1650 πεθαίνει στη Στοκχόλμη ο Γάλλος φιλόσοφος Ρενέ Ντεκάρτ, γνωστός στην Ελλάδα επίσης ως Καρτέσιος,…

Δημοσιεύτηκε από Εκδόσεις Κριτική στις Δευτέρα, 10 Φεβρουαρίου 2020

1776 Γεννήθηκε σαν σήμερα ο Ιωάννης Καποδίστριας, πρώτος κυβερνήτης της Ελλάδας.

Στον 19ο Αιώνα

1825: Ο Ιμπραήμ, επικεφαλής 4.000 πεζών και 4.000 ιππέων, αποβιβάζεται στη Μεθώνη και την επομένη κινείται προς την Πύλο. Μεγάλος κίνδυνος για την Ελληνική Επανάσταση.

1847 Γεννήθηκε σαν σήμερα ο Τόμας Έντισον, Αμερικανός εφευρέτης.

1863: Η Κυβέρνηση Ζηνοβίου Βάλβη (Φεβρουάριος – Μάρτιος 1863), ήταν η τρίτη κυβέρνηση στο διάστημα της Μεσοβασιλείας του Ελληνικού κράτους, και προέκυψε ύστερα από την ψηφοφορία των πληρεξουσίων της Β΄ Εθνοσυνέλευσης των Αθηνών.

1881 Γεννήθηκε σαν σήμερα ο Κάρλο Καρά, Ιταλός ζωγράφος.

Στον 20ο Αιώνα

1929: Υπογράφεται στο Λατερανό της Ρώμης η συνθήκη, που αναγνωρίζει το Βατικανό ως ανεξάρτητο κράτος με το όνομα «Κράτος της πόλεως του Βατικανού», ανάμεσα στον Ιταλό δικτάτορα Μουσολίνι και τον καρδινάλιο Γκασπάρι, εκπρόσωπο του Πάπα Πίου ΙΑ’.

1934: Σε κλίμα πολιτικής οξύτητας διεξάγονται οι δημοτικές εκλογές στην Ελλάδα, με έντονη αντιπαράθεση των υποψηφίων της κυβερνητικής παράταξης και της αντιπολίτευσης. Νικητής αναδεικνύεται ο κυβερνητικός και αντιβενιζελικός υποψήφιος, Κωνσταντίνος Κοτζιάς. Δήμαρχος Πειραιά εκλέγεται ο Σωτήριος Στρατήγης. Στην Καβάλα εκλέγεται ο πρώτος κομμουνιστής δήμαρχος, ο 29χρονος Δημήτριος Παρτσαλίδης. Αυτές είναι και οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα στις οποίες λαμβάνουν μέρος γυναίκες.

1939: Το Βατικανό αναγνωρίζει το βασίλειο της Ιταλίας με πρωτεύουσα τη Ρώμη και η Ιταλία την κυριαρχία του Βατικανού πάνω στο έδαφός της.

1943 Επίσημη έναρξη του διωγμού των Εβραίων της Θεσσαλονίκης με την άφιξη των αξιωματικών των Ες-Ες Ντίτερ Βισλιτσένι και Αλόις Μπρούνερ. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα, εκδόθηκε πλήθος διαταγών με τις οποίες οι Γερμανοί έθεταν σε εφαρμογή σειρά φυλετικών μέτρων

#ΣανΣήμερα το 1943: Επίσημη έναρξη του διωγμού των Εβραίων της Θεσσαλονίκης με την άφιξη των αξιωματικών των Ες-Ες…

Δημοσιεύτηκε από Ισραηλιτική Κοινότητα Αθηνών / Jewish Community of Athens στις Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2021

1945: Ο Αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ, ο Άγγλος πρωθυπουργός Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο σοβιετικός κομμουνιστής ηγέτης Ιωσήφ Στάλιν, μοιράζουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής, υπογράφοντας τη Συνθήκη της Γιάλτας.

Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

1959: Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν για την επίλυση του Κυπριακού. Μονογράφεται στη Ζυρίχη από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Τούρκο ομόλογό του, Αντνάν Μεντερές, η συμφωνία για την ανεξαρτησία της Κύπρου. Λίγο αργότερα (19 Φεβρουαρίου 1959), η συμφωνία θα υπογραφεί από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Λονδίνο (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία και οι δύο κοινότητες της Κύπρου).

1964: Το Γενικό Χημείο του Κράτους δίνει το πράσινο φως για την κυκλοφορία της Coca Cola στη χώρα μας.

1971: Στην Ουάσινγκτον, οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ υπογράφουν συνθήκη απαγόρευσης των πυρηνικών δοκιμών στο θαλάσσιο βυθό.

1975: Η Μάργκαρετ Θάτσερ γίνεται η πρώτη γυναίκα επικεφαλής πολιτικού κόμματος στη Βρετανία, όταν εκλέγεται αρχηγός των Τόρις (των Συντηρητικών).

1978: Η κυβέρνηση της Κίνας αίρει την απαγόρευση των βιβλίων του Αριστοτέλη, του Σέξπιρ και του Ντίκενς

1979: Ο Αγιατολάχ Χομεϊνί αναλαμβάνει την εξουσία στο Ιράν.

1990: Απελευθερώνεται ο Νέλσον Μαντέλα, έπειτα από 27 χρόνια κράτησης στις φυλακές Victor Vester, στα περίχωρα του Κέιπ Τάουν.

2000 Σαν σήμερα πέθανε ο Ροζέ Βαντίμ, Γάλλος σκηνοθέτης.

Στον 21ο Αιώνα

2003 Ατύχημα ελικόπτερου του ΕΚΑΒ, στην θαλάσσια περιοχή Νότια Ανατολικά της Ικαρίας είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο των τεσσάρων επιβατών του. «Δεν τους ξεχνάμε» λένε οι Ικαριώτες οι οποίοι τιμούν τους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους για να σώσουν μια άλλη. «Το ξημέρωμα της 11ης Φεβρουαρίου 2003 έγινε το τρίτο κατά σειρά ατύχημα, με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, στην θαλάσσια περιοχή της Ικαρίας. Είχε προηγηθεί η πτώση ελικοπτέρου με 5 επιβάτες στις 14/1/2001 σε απόσταση 7 ναυτ. µιλίων νοτίως του Σουνίου και η πτώση ελικοπτέρου στις 18/6/2002 με 5 επιβάτες στο όρος Βίγλα της Ανάφης. Και οι τρείς πτώσεις έγιναν κατά την διάρκεια νυχτερινών πτήσεων.

2010 Σαν σήμερα πέθανε ο Αλεξάντερ ΜακΚουίν, Άγγλος σχεδιαστής μόδας.

2012 Σαν σήμερα πέθανε ο Αλέξανδρος Σχινάς, Έλληνας συγγραφέας και δημοσιογράφος.

2012 Σαν σήμερα πέθανε η Γουίτνεϋ Χιούστον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός.

2021 Σαν σήμερα πέθανε ο σημαντικός Έλληνας τραγουδιστής, Αντώνης Καλογιάννης

Αντώνης Καλογιάννης – 11 Φεβρουαρίου 2021

Ο σημαντικός Έλληνας τραγουδιστής, Αντώνης Καλογιάννης, έφυγε από τη ζωή στις 11 Φεβρουαρίου 2021. Η φωνή του συνδέθηκε με το έργο του Μίκη Θεοδωράκη από το 1966 στις περιοδείες τους στην ΕΣΣΔ και αργότερα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, περιοδεύοντας στο Παρίσι, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ευρώπη. Ο Αντώνης Καλογιάννης υπηρέτησε με συνέπεια το ελληνικό τραγούδι, ερμήνευσε έργα μεγάλων Ελλήνων μουσικών όπως οι Θεοδωράκης, Ξαρχάκος, Μούτσης, Πλέσσας, Κουγιουμτζής, Ανδριόπουλος, Μουσαφίρης, Τόκας και άλλοι και τραγούδησε στίχους από μεγάλους ποιητές και στιχουργούς όπως οι Ρίτσος, Σεφέρης, Αναγνωστάκης, Λειβαδίτης, Χριστοδούλου και Παπαδόπουλος, αφήνοντας το προσωπικό του στίγμα στην ελληνική μουσική. Ο Καλογιάννης αγαπήθηκε από το ευρύτερο μουσικό κοινό της Ελλάδας και για τα ερωτικά τραγούδια του τα οποία σημείωσαν μεγάλες εμπορικές επιτυχίες. Το Αρχείο της ΕΡΤ με αφορμή την επέτειο ενός έτους από το θάνατο του σημαντικού Έλληνα καλλιτέχνη, παρουσιάζει απόσπασμα από την εκπομπή του ΕΙΡΤ, «Οι Ρεπόρτερς», παραγωγής 1975, όπου ο τραγουδιστής παραχωρεί μια ιδιαίτερη συνέντευξη στο δημοσιογράφο Νάσο Αθανασίου. Στο απόσπασμα ο Καλογιάννης ανακοινώνει την επικείμενη συνεργασία του με τον Ζωρζ Μουστακί και εξηγεί ότι θα ερμηνεύσει 11 τραγούδια του, των οποίων τη μετάφραση είχε αναλάβει ο Βασίλης Βασιλικός. Μιλάει ακόμα για τα σχέδιά του να εμφανιστεί τον επόμενο χειμώνα στην μπουάτ Ρήγας στην Πλάκα και σχολιάζει τη μόδα της εποχής αναφορικά με τη διασκέδαση στα μπουζούκια. Στην συνέντευξη εμφανίζεται και η μικρή του κόρη, Δέσποινα Καλογιάννη, η οποία μιλάει για τα βιβλία που διαβάζει, το ενδιαφέρον της για τη ζωγραφική και με συγκίνηση αναφέρεται στην αγαπημένη ερμηνεία του πατέρα της στο τραγούδι «Επιφάνια Αβέρωφ» σε σύνθεση Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Γιώργου Σεφέρη, απόσπασμα από το οποίο ακούγεται κατά τη διάρκεια της εκπομπής. Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
#ΑντώνηςΚαλογιάννης
#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός
#ΕΡΤΑρχείο_Μουσική
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2022


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες