Συμβαντα σαν Σημερα την 11η Απριλιου 1990

Συμβαντα της 11ης Απριλιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα


Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “Έπος” του 2015

Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων


τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

146 Γεννιέται ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Σεπτίμος Σεβήρος.

1512 Γίνεται η μάχη της Ραβέννα.

1713 Υπογράφεται η συνθήκη της Ουτρέχτης.

1755 Γεννιέται ο Τζέιμς Πάρκινσον, άγγλος γιατρός, που περιέγραψε την ασθένεια των νεύρων, η οποία πήρε τ’ όνομά του.

1770 Γννιέται ο Τζορτζ Κάνινγκ, πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας και φιλέλληνας από τον οποίο πήρε το όνομά της η «Πλατεία Κάνιγγος».

1775 Γνεται η τελευταία εκτέλεση «μάγισσας» στη Γερμανία.

Στον 19ο Αιώνα

1821 ΟΈλληνες σημειώνουν την πρώτη ναυτική επιτυχία τους από την έναρξη της Επανάστασης. Σπετσιώτικα πλοία αιχμαλωτίζουν δύο τουρκικά ανάμεσα στη Μήλο και την Κίμωλο.

1892 Το νησί Έλις, ανοιχτά του Μανχάταν, γίνεται ο πρώτος σταθμός των Ελλήνων μεταναστών προτού πατήσουν τη «Γη της Επαγγελίας». Εκεί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και εγκρίνεται ή όχι η είσοδός τους στις ΗΠΑ. Σήμερα ένα μουσείο θυμίζει εκείνες τις μέρες.

1899 Η Ισπανία εκχωρεί το Πουέρτο Ρίκο στις ΗΠΑ.

Στον 20ο Αιώνα

1914 Οι Μεγάλες Δυνάμεις απαιτούν από την Ελλάδα να εκκενώσει και την υπόλοιπη Βόρειο Ήπειρο μεταξύ Κακαβιάς και Δελβινακίου. Επίσης, απαιτούν να αποδώσει στην Τουρκία την Ίμβρο, την Τένεδο και το Καστελόριζο και να ψηφίσει τον νόμο για την παραχώρηση της νήσου Σάσονος στην Αλβανία.

1932 Ο κυβερνητικός υποψήφιος Μιαούλης εκλέγεται δήμαρχος Πειραιά. Για βία και νοθεία κάνει λόγο η αντιπολίτευση.

1941 Βυθίζεται κοντά στο ακρωτήριο Καφηρέας από γερμανικό βομβαρδιστικό το πλωτό νοσοκομείο «Αττική», αν και φέρει εμφανώς τα διεθνή χαρακτηριστικά των πλωτών νοσοκομείων. Από τους 166 επιβαίνοντες, οι 50 θα χάσουν την ζωή τους.

Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1955 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας αθλητικής εφημερίδας «Αθλητικό Φως», που αργότερα θα μετονομαστεί σε «Φως των Σπορ».

1956 Ο Σοφοκλής Βενιζέλος επανήλθε στην πολιτική για να ιδρύσει την Φιλελεύθερη Δημοκρατική Ένωση (ΦΔΕ), αφού πρώτα διαφώνησε με τον Γεώργιο Παπανδρέου.

1964 Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την Παιδεία. Καθιερώνονται η υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά ηλικίας 6-15 ετών, η διδασκαλία της δημοτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων σε άπορους μαθητές και η εφαρμογή του «Ακαδημαϊκού Απολυτηρίου».

1968 11 Απριλίου του 1968. Μεγάλη Πέμπτη του καθολικού πάσχα. Ο ηγέτης του γερμανικού φοιτητικού κινήματος Ρούντι Ντούτσκε βγαίνει από το σπίτι του με το ποδήλατό του για να βρει ένα φαρμακείο. Ο γιος του ήταν κρυολογημένος και ο «κόκκινος Ρούντι», όπως τον αποκαλούσαν, καταλήγει σε ένα φαρμακείο κοντά στα γραφεία της Φοιτητικής Ένωσης Γερμανών Σοσιαλιστών, στο Κουρφουρστεντάμ. Όταν κατεβαίνει από το ποδήλατό του, τον σταματά ένας άγνωστός σε αυτόν νεαρός, ο ελαιοχρωματιστής Γιόζεφ Μπάχμαν. «Είστε ο Ρούντι Ντούτσκε;», τον ρωτά. Ο Ρούντι απαντά «ναι» και ο νεαρός τον πυροβολεί τρεις φορές. H Γερμανία παίρνει φωτιά

1990 Η Κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη 1990 ανέλαβε στις 11 Απριλίου, από την Οικουμενική κυβέρνηση Ξενοφώντα Ζολώτα 1989. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, μετά την νίκη του στις εκλογές της 8ης Απριλίου του 1990, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Χρήστο Σαρτζετάκη και ορκίστηκε στις 11 Απριλίου.

1991 Έφυγε -εξαιρετικά πρόωρα- από τη ζωή, ο ευαίσθητος συνθέτης Δημήτρης Λάγιος

1996 Ο Παναθηναϊκός είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο μπάσκετ. Στον δραματικό τελικό του Παρισιού νικά την Μπαρτσελόνα 67-66.

Στον 21ο Αιώνα

2010 Πεθαίνει ο ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και σεναριογράφος Αλέκος Τζανετάκος

ΑΛΕΚΟΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ

Έφυγε πριν 10 χρόνια, αλλά είναι σαν να μην έφυγε ποτέ με τους χαρακτηριστικούς ρόλους του σε δεκάδες ταινίες. Μεγάλη μορφή του ελληνικού κινηματογράφου, ο Αλέκος Τζανετάκος έβαλε την δική του ξεχωριστή πινελιά στον καμβά της Φίνος Φιλμ, συμμετέχοντας σε 20 ταινίες της.

#alekostzanetakos #remembering #finosfilm

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020

ΑΛΕΚΟΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ

Αξιοπρεπής, ευαίσθητος, ευρηματικός και «φαρσαδόρος», ο Αλέκος Τζανετάκος μπορούσε να ερμηνεύσει εξίσου δυναμικά κωμικούς και δραματικούς ρόλους, προσφέροντας σπουδαίες ερμηνείες σε 21 ταινίες της Φίνος Φιλμ.

Εκτός όμως από ξεχωριστός ηθοποιός, ο Αλέκος Τζανετάκος υπήρξε και δεινός ραλίστας. Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να συνδυάσει τις δύο μεγάλες του αγάπες – τον κινηματογράφο και το αυτοκίνητο – αφού όπως είχε δηλώσει ο ίδιος «Εγώ ήμουν ο κασκαντέρ για κάθε επικίνδυνη σκηνή με αυτοκίνητο στις ελληνικές ταινίες. Έτρεχα σε αγώνες και ήξερα καλά τα αυτοκίνητα. Φανταστείτε πως όταν ο Φίνος ήθελε να δανείσει τα αυτοκίνητά του για το γύρισμα κάποιας ταινίας, ρωτούσε αν θα είμαι εκεί! Μάλιστα, όταν γύριζα ταινίες μαζί του, με έβαζε να υπογράφω ότι όσο διαρκούν τα γυρίσματα, δεν θα τρέχω σε αγώνες αυτοκινήτων».

Ο Αλέκος Τζανετάκος «έφυγε» σαν σήμερα το 2010 και τον θυμόμαστε μέσα από στιγμές του στις ταινίες «Ένας Μεγάλος Έρωτας», «Το Θύμα», «Νόμος 4000», «Πέντε Χιλιάδες Ψέμματα», «Η Νεράιδα και το Παληκάρι», «Εγωισμός», «Η Ωραία του Κουρέα», «Ένα Κορίτσι για Δύο» και «Μια Τρελλή Τρελλή Οικογένεια».

#remembering #AlekosTzanetakos #ΑλέκοςΤζανετάκος

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Τρίτη, 5 Απριλίου 2022

ΑΛΕΚΟΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΟΣ

Έφυγε πριν 10 χρόνια, αλλά είναι σαν να μην έφυγε ποτέ με τους χαρακτηριστικούς ρόλους του σε δεκάδες ταινίες. Μεγάλη μορφή του ελληνικού κινηματογράφου, ο Αλέκος Τζανετάκος έβαλε την δική του ξεχωριστή πινελιά στον καμβά της Φίνος Φιλμ, συμμετέχοντας σε 20 ταινίες της.

#alekostzanetakos #remembering #finosfilm

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Σάββατο, 21 Μαρτίου 2020

2020 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος, λογοτέχνης, πολιτικός και σύμβολο της αντίστασης στην δικτατορία Περικλής Κοροβέσης


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες