Σαν Σημερα την 5η Ιουλιου 2015

Ιστοριες της 5ης Ιουλιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα







Σαν σήμερα 1972 30ος τελικός Κυπέλλου Ελλάδος. Ο ΠΑΟΚ κερδίζει τον Παναθηναϊκό με 2-1 κατακτώντας το Κύπελλο Ελλάδος, για πρώτη φορά στην ιστορία του

Ο ΠΑΟΚ κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας – 5 Ιουλίου 1972

#ΣανΣήμερα 5 Ιουλίου 1972 ο ΠΑΟΚ κατακτά τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του επικρατώντας με 2-1 του Παναθηναϊκού στον 30ο τελικό Κυπέλλου Ελλάδος στο στάδιο Καραϊσκάκη.
Ο Γιώργος Κούδας ήταν ο αρχηγός και ο σκόρερ των δύο γκολ υπογράφοντας την κατάκτηση του πρώτου κυπέλλου στην ιστορία του «Δικεφάλου», στον τελικό απέναντι στον Παναθηναϊκό που έναν χρόνο πριν είχε αγωνιστεί στο Γουέμπλεϊ και μερικές εβδομάδες νωρίτερα είχε ανακηρυχτεί πρωταθλητής Ελλάδας.

Η σύνθεση των ομάδων ήταν η εξής:
ΠΑΟΚ (Λες Σάνον): Χατζηϊωάννου, Γούναρης, Παπαδόπουλος, Ιωσηφίδης, Φουντουκίδης, Τερζανίδης, Μπελλής, Σαράφης (68’ Λάζος), Αποστολίδης, Κούδας, Ασλανίδης (76’ Μαντζουράκης).
Παναθηναϊκός (Φέρεντς Πούσκας): Οικονομόπουλος, Καραμανλής (57’ Βλάχος), Γονιός, Σουρπής, Δημητρίου, Αθανασόπουλος, Ελευθεράκης, Γράμμος, Αντωνιάδης, Δομάζος, Παπαδημητρίου.
Διαιτητής: Χρήστος Μίχας.

Στην ταινία επικαίρων παρακολουθούμε πλάνα από τον τελικό μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ στο στάδιο Καραϊσκάκη για το Κύπελλο Ελλάδος, την απονομή του κυπέλλου στον νικητή ΠΑΟΚ από τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Κωνσταντίνο Ασλανίδη. Οι παίκτες των δύο ομάδων εισέρχονται στον αγωνιστικό χώρο ενώ κόσμος στις κερκίδες του σταδίου επευφημεί. Στιγμιότυπα του αγώνα. Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Γιώργος Κούδας πετυχαίνει γκολ και θεατές πανηγυρίζουν. Χαμένα γκολ από την ομάδα του Παναθηναϊκού. Ο ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ Γ. Μαντζουράκης πετυχαίνει γκολ (το οποίο ακυρώνεται ως φάουλ). Ο Γ. Κούδας πετυχαίνει δεύτερο γκολ και θεατές πανηγυρίζουν. Ο ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού Τ. Παπαδημητρίου πετυχαίνει γκολ. Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Κωνσταντίνος Ασλανίδης απονέμει στον αρχηγό της νικήτριας ομάδας του ΠΑΟΚ, Γ. Κούδα, το Κύπελλο Ελλάδος. Ο Γ. Κούδας, σηκώνει το Κύπελλο και μαζί με τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας τρέχουν το γύρο του σταδίου ενώ θεατές επευφημούν.

#ΕΡΤΑρχείο_Αθλητισμός #δεκαετία1970
#Επίκαιρα #ποδόσφαιρο
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022



Σαν σήμερα 1975 Επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Ιακώβου στη χώρα μας


Σαν σήμερα 1975 Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος (Κωστής) Στεφανόπουλος επισκέπτεται τη Δράμα. Προεδρεύει σε σύσκεψη


Σαν σήμερα 1975 Εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου στον Τύμβο Μαραθώνα












Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “ Επος ” του 2015 Σαν σήμερα την 5η Ιουλιου

Το “ Έπος ” του 2015 την 5η Ιουλιου





Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων






Καύσωνας στην Αθήνα του χθες και συγκεκριμένα στο 1952, στο 1954 και στο 1977


τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

1687 Ο Ισαάκ Νεύτων εκδίδει το κυριότερο έργο του, τις τρίτομες «Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας», όπου παραθέτει τα τρία αξιώματα της μηχανικής και το νόμο της βαρύτητας.


Στον 19ο Αιώνα

1821 Τουρκικά πλοία κανονιοβολούν τη Σάμο και επιχειρούν απόβαση. Η δύναμη αποβάσεως υφίσταται πανωλεθρία.
1824 Ελληνικές δυνάμεις από 600 άντρες με επικεφαλής τους Οπλαρχηγούς Γκούρα, Μαμούρη, Ρούκη και Πρεβεζιάνο δέχονται στην περιοχή του Μαραθώνα επίθεση από 2.000 Γενίτσαρους και 1.000 άλλους Τούρκους του Ομέρ Πασά της Καρύστου. Οι Έλληνες τρέπουν σε φυγή τους Τούρκους, οι οποίοι θα αφήσουν στο πεδίο της μάχης 260 νεκρούς και τον αρχηγό των Γενιτσάρων, Ιμπραήμ.
1830 Η Γαλλία εισβάλλει στην Αλγερία και κατακτά το Αλγέρι κι άλλες περιοχές.

1833 Πεθαίνει ο Νισεφόρ Νιεπς, γάλλος εφευρέτης, στον οποίο πιστώνεται η πρώτη σωζόμενη φωτογραφία. (Γεν. 7/3/1765)

1880 Ο διάσημος Ιρλανδός συγγραφέας George Bernard Shaw, 23 ετών τότε, εγκαταλείπει τη δουλειά του στην εταιρεία τηλεπικοινωνιών Edison, προκειμένου να γράψει και να γίνει συγγραφέας. Το 1925 ο Shaw βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1889 Γεννιέται ο Ζαν Κοκτώ, Γάλλος συγγραφέας, ζωγράφος και σκηνοθέτης του κινηματογράφου. Μέλος της Γαλλικής πρωτοπορίας. (φωτογραφία)
1897 Γεννιέται ο Γεώργιος Γρίβας – «Διγενής», κύπριος στρατιωτικός και πολιτικός, ιδρυτής της δεξιάς οργάνωσης «Χ» στην Κατοχή και της απελευθερωτικής οργάνωσης ΕΟΚΑ στην Κύπρο. (Θαν. 27/1/1974)


Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1911 Γεννήθηκε ο Γάλλος πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Ζωρζ Πομπιντού.
1913 Γεννήθηκε ο Γεώργιος Κωστάκης, έλληνας συλλέκτης έργων τέχνης της ρωσικής πρωτοπορίας. (Θαν. 9/3/1990)
1918 Γεννήθηκε ο Νίκος Παπατάκης, έλληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου. (Θαν. 17/12/2010)
1921 Γεννήθηκε ο καταξιωμένος ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής Νάνος Βαλαωρίτης γεννήθηκε στις 5 Ιουλίου 1921 στη Λωζάνη της Ελβετίας όπου ο πατέρας του υπηρετούσε ως πρόξενος της Ελλάδας. Σπούδασε φιλολογία και νομικά στην Αθήνα, το Λονδίνο και τη Σορβόνη και μετέφρασε πρώτος στο Λονδίνο Έλληνες ποιητές της γενιάς του ’30. Εκεί εξέδωσε και τα πρώτα του ποιήματα. Έζησε στην Αγγλία από το 1944 ως το 1953 στη συνέχεια βρέθηκε στο Παρίσι όπου συναναστράφηκε καλλιτέχνες του Σουρεαλισμού. Συνέχισε να εκδίδει ποίηση και μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα, και στα επόμενα χρόνια που τον βρήκαν να διδάσκει σε Πανεπιστήμιο στο Σαν Φρανσίσκο. Στην Ελλάδα επέστρεψε μόνιμα το 2004


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1930 Ο έλληνας σεφ Γιώργος Σταθάκης επιχειρεί να πέσει από τους καταρράχτες του Νιαγάρα μέσα σ’ ένα βαρέλι. Εγκλωβίζεται, όμως, στο πίσω μέρος του καταρράκτη για 18 ώρες και πεθαίνει από ασφυξία.
1932 Ο Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ γίνεται πρωθυπουργός της Πορτογαλίας. Την επόμενη χρονιά δίνει στον εαυτό του υπερεξουσίες και εγκαθιδρύει δικτατορία, η οποία κρατά σχεδόν 4 δεκαετίες.
1934 «Ματωμένη Πέμπτη»: Στις ΗΠΑ, η αστυνομία πυροβολεί κατά απεργών λιμενεργατών και σκοτώνει δύο, κατά τη διάρκεια της απεργίας των εργατών του λιμανιού του Σαν Φρανσίσκο και ολόκληρης της Δυτικής Ακτής, η οποία διήρκεσε 83 μέρες. 109 άνθρωποι τραυματίζονται.
1942 Κατά τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου πολέμου, οι Γερμανοί συλλαμβάνουν και εκτελούν τους πατριώτες:Η. Καζάκο και Γ. Κωτούλα, επειδή βοηθούσαν Έλληνες, φυγαδεύοντάς τους προς τη Μέση Ανατολή.
1943 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί εξαπολύουν επίθεση στο Κούρσκ της ΕΣΣΔ, βόρεια του Χαρκόβου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολεμική αντιπαράθεση της ιστορίας με χρήση τεθωρακισμένων. Η μάχη του Κουρσκ θα λήξει στις 23 Αυγούστου με νίκη των Σοβιετικών έναντι των Γερμανών.

1946 Το μαγιώ bikini κάνει την εμφάνισή του, σχεδιασμένο από τον Γάλλο Louis Reard. Επειδή όμως δεν έβρισκε μοντέλο για να φορέσει μπροστά στο κοινό το “σκανδαλώδες” μαγιώ, κάλεσε μια χορεύτρια εξωτικών χορών, την Micheline Bernardini, από το Casino de Paris, η οποία χωρίς αναστολές, δέχθηκε να το παρουσιάσει. Το όνομα bikini, πήρε το όνομά του από το νησί-ατόλη Bikini, στον Ειρηνικό Ωκεανό, στο οποίο είχε πραγματοποιηθεί από τις Η.Π.Α, η δοκιμή ατομικής βόμβας εκείνη την εβδομάδα.

ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΠΙΚΙΝΙ

Όταν γιορτάζει το μπικίνι, γιορτάζουν μαζί του και οι πιο κομψές πρωταγωνίστριες του ελληνικού σινεμά! Η Ζωίτσα, η Μάρθα, η Τζένη, η Αλίκη, η Ελένη, η Μπέτυ, η Νόρα και η Ζωζώ δεν θα μπορούσαν να λείπουν από αυτό το δροσερό αφιέρωμα, που φωνάζει καλοκαίρι!

Στις 5 Ιουλίου του 1946 παρουσιάστηκε το πρώτο σύγχρονο μπικίνι από τον Γάλλο μηχανικό Λουί Ρεάρ, αλλά δεν είχε την αναμενόμενη απήχηση λόγω ταμπού. Όλα άλλαξαν, όταν το 1957 εμφανίστηκε με μπικίνι η Μπριζίτ Μπαρντό στην ταινία «Και ο Θεός Έπλασε την Γυναίκα», κερδίζοντας και την πιο δύσπιστη!

Βλέπουμε σκηνές από τις ταινίες «Κορίτσια για Φίλημα», «Το Δόλωμα», «Ο Ξυπόλητος Πρίγκηψ», «Τζένη Τζένη», «Νύχτα Γάμου», «Το Λεβεντόπαιδο», «Ραντεβού στον Αέρα», «Μερικοί το Προτιμούν Κρύο», «Οι Εραστές του Ονείρου», «Ο Μάγκας με το Τρίκυκλο» και «Κάτι Κουρασμένα Παληκάρια».

#BikiniDay #ΗμέραΜπικίνι #worlddays

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022

1948 Θεσπίζεται από τους Εργατικούς το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.


Στο τρίτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1962 Η Αλγερία ανακηρύσσεται ανεξάρτητο κράτος από τη Γαλλία.
1965 Η Μαρία Κάλλας δίνει την τελευταία της παράσταση, τραγουδώντας «Τόσκα» στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου.

1969 Πέθανε ο γερμανός αρχιτέκτονας και ιδρυτής του Μπαουχάους, Βάλτερ Γκρόπιους. Έργο του και η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.
1972 Πέθανε ο Μάριος Χάκκας, έλληνας συγγραφέας. (Γεν. 1931)

Μάριος Χάκκας – 5 Ιουλίου 1972

Στις 5 Ιουλίου 1972 έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία σαράντα ενός ετών ο λογοτέχνης Μάριος Χάκκας. Πεζογράφος και ποιητής της μεταπολεμικής γενιάς των Ελλήνων λογοτεχνών, καθιερώθηκε με τις συλλογές διηγημάτων «Τυφεκιοφόρος του εχθρού», «Ο μπιντές και άλλες ιστορίες» και «Το κοινόβιο» ως ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες διηγηματογράφους του 20ου αιώνα. Με αφορμή τη συμπλήρωση πενήντα ενός ετών #ΣανΣήμερα από τον θάνατο του Μάριου Χάκκα, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα επεισόδιο της σειράς εκπομπών «Περισκόπιο» (παραγωγής 1987) αφιερωμένο στον πρόωρα χαμένο και σημαντικό λογοτέχνη.
Στο απόσπασμα της εκπομπής ακούγεται ο ίδιος ο Μ.Χάκκας να απαγγέλει απόσπασμα από το ποίημά του «Μυρτώ στη φθινοπωρινή λιακάδα», ενώ μιλούν για αυτόν ο ποιητής-κριτικός Κώστας Παπαγεωργίου και η σύζυγος του συγγραφέα Μαρίκα Χάκκα. Ο ποιητής Νίκος Καρούζος διαβάζει σύντομο απόσπασμα από το έργο του "Γκορπισμός" (συλλογή «Ο μπιντές και άλλες ιστορίες»).
Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ:

Μάριος Χάκκας – 5 Ιουλίου 1972


#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #Λογοτεχνία #ΜάριοςΧάκκας
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2023

1973 Στη Χιλή, ο Πρόεδρος Σαλβαδόρ Αλιέντε συγκροτεί νέα κυβέρνηση μετά από τις αναταραχές που προκαλούνται και οι οποίες είναι οι μεγαλύτερες από την εποχή που ανέβηκε στην εξουσία.
1975 To Πράσινο Ακρωτήριο ανεξαρτητοποιείται από την Πορτογαλία.


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1976 Το Θέατρο της Δευτέρας, “Παντρολογήματα”- τηλεοπτική πρεμιέρα. 5 Ιουλίου 1976. Η εκπομπή “Θέατρο της Δευτέρας” παρουσιάζει τη σατιρική κωμωδία του Ρώσου συγγραφέα Νικολάι Βασίλιεβιτς Γκόγκολ «Παντρολογήματα» σε μετάφραση του Γιώργου Σεβαστίκογλου και σκηνοθεσία του Αντώνη Βογιάζου. Τα σκηνικά φιλοτέχνησε ο Γιάννης Σακελλαρίδης και η μουσική επιμέλεια είναι του Ζακ Μεναχέμ

1989 Κλείνει δικαστικά η «υπόθεση Ιράνγκεϊτ», ενός σκανδάλου που είχε ξεκινήσει με την αποκάλυψη παρασκηνιακών συναλλαγών της κυβέρνησης Ρήγκαν με την κυβέρνηση του Ιράν, την οποία ωστόσο είχε –επισήμως- καταδικάσει ως «υποστηρικτή της διεθνούς τρομοκρατίας».
1991 Ο Νέλσον Μαντέλα, εκλέγεται Πρόεδρος του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου. Το 1993 ο Μαντέλα, βραβεύτηκε με το Nobel ειρήνης.
1996 Γεννιέται το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, η Ντόλι, στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Ρόσλιν στη Σκοτία. Το πιο διάσημο πρόβατο στον κόσμο αποτελεί γενετικό αντίγραφο της μητέρας του, ενός προβάτου που είχε γεννηθεί 6 χρόνια νωρίτερα.


Στον 21ο Αιώνα

2015 Συντριπτική υπεροχή του «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών της 25ης Ιουνίου. Το «ΟΧΙ» συγκεντρώνει 61,3% των ψήφων, έναντι 38,7% του «ΝΑΙ». Τα άκυρα/λευκά είναι 5,79%, ενώ η συμμετοχή φτάνει στο 62,46%.

2023 Πέθανε η Γιώτα Γιάννα, «η πασιονάρια της λαϊκής πίστας» κατά τον Χατζιδάκι, η Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν

Γιώτα Γιάννα- 5 Ιουλίου 2023

Έφυγε σήμερα από τη ζωή η Γιώτα Γιάννα, η ξεχωριστή «τραγουδίστρια με τη φυσαρμόνικα». Η αντισυμβατική ερμηνεύτρια με το ιδιαίτερο καλλιτεχνικό στυλ, η «Ελληνίδα Τζάνις Τζόπλιν», όπως έχει χαρακτηριστεί, ξεκίνησε παίζοντας φυσαρμόνικα δίπλα στη Σοφία Βέμπο. Για περισσότερα από εξήντα χρόνια είχε παρουσία στα ελληνικά μουσικά δρώμενα, σε μουσικές σκηνές και κέντρα της Αθήνας, τραγουδώντας με μεγάλα ονόματα της ελληνικής δισκογραφίας.
Τον Ιούλιο του 2019 η «Αυλή των Χρωμάτων» και η Αθηνά Καμπάκογλου είχε φιλοξενήσει την μοναδική ερμηνεύτρια σε ένα μουσικό αφιέρωμα στην καλλιτεχνική της διαδρομή.
Στο απόσπασμα της εκπομπής η Γιώτα Γιάννα τραγουδά το «Σε ποιο βουνό» του Μίκη Θεοδωράκη.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκπομπή του Αρχείου της ΕΡΤ εδώ:

Γιώτα Γιάννα- 5 Ιουλίου 2023


#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #Μουσική #ΓιώταΓιάννα

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2023


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες