Ιστοριες της 27ης Ιουνιου :
Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν
Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του
παρακάτω τα άπαντα
τα άπαντα
Πριν τον 19ο Αιώνα
1638 Κατά διαταγή του Σουλτάνου Μουράτ Δ΄, αποκεφαλίζεται στην Κωνσταντινούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης Κύριλλος Λούκαρις, με την ψευδή κατηγορία, ότι προετοίμαζε επίθεση των Ρώσων κατά της Κωνσταντινουπόλεως και έτσι ετοίμαζε την εξέγερση των υπόδουλων Ελλήνων.
1759 Στον Καναδά, οι Βρετανοί υπό τον Τζον Γουλφ αρχίζουν την πολιορκία του Κεμπέκ.
Στον 19ο Αιώνα
1822 Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, επικεφαλής μικρής δύναμης Μανιατών, και ο Ιωάννης Ραζηκότσικας με Μεσολογγίτες (όλοι μαζί περίπου 600 άνδρες) αποβιβάζονται στις Ηπειρωτικές ακτές, με σκοπό να ενισχύσουν τους στενά πολιορκημένους στην Κιάφα Σουλιώτες.
1844 Ο Τζόζεφ Σμιθ, ιδρυτής της Εκκλησίας των Μορμόνων, λιντσαρίστηκε μέχρι θανάτου σε φυλακή της Καρθαγένης στο Ιλινόις.
1850 Γεννιέται ο Λευκάδιος Χερν, λευκαδίτης συγγραφέας, που έζησε πολλά χρόνια στην Ιαπωνία με το όνομα Γιακούμο Κοϊζούμι και με τα βιβλία του έκανε γνωστή στη Δύση τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. (Θαν. 26/9/1904)
1880 Γεννιέται η Έλεν Άνταμς Κέλερ στην Αλαμπάμα. 19 μήνες μετά έπαψε να βλέπει και να ακούει. Ο κόσμος της μια σιωπή και ένα σκοτάδι. Όταν πέθανε, σε ηλικία 88 ετών, είχε ήδη γράψει 12 βιβλία, είχε παλέψει για τα δικαιώματα των τυφλών, είχε σταθεί ως γνήσια σοσιαλίστρια στο πλευρό της εργατικής τάξης
Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα
1905 Ξεκινά η ανταρσία στο Θωρηκτό Ποτέμκιν. Το θρυλικό θωρηκτό του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας Ποτέμκιν Ταβριτσέσκυ (Potemkin Tavrichesky) ήταν αγκυροβολημένο έξω από την Οδησσό, όταν το πλήρωμά του στασίασε κατά την πρώτη αποτυχημένη επανάσταση του 1905 εναντίον του τσαρικού καθεστώτος, με αφορμή τις περιορισμένες μερίδες φαγητού και τα σάπια τρόφιμα. Οι ναύτες καταλαμβάνουν το σκάφος, πετούν στη θάλασσα τους αξιωματικούς και κατευθύνονται στην Οδησσό. Στις 14 Ιουνίου 1905 υψώνουν κόκκινη σημαία και ξεσηκώνουν το λαό σε εξέγερση εναντίον του Τσάρου.Οι κάτοικοι της Οδησσού κατέβηκαν τρέχοντας τα σκαλοπάτια για να υποστηρίξουν τους ναύτες, αλλά πυροβολούνται ανελέητα από τους Κοζάκους και την τσαρική αστυνομία. Η εξέγερση καταπνίγεται στο αίμα και τα σκαλιά της Οδησσού βάφονται κόκκινα.
1912 Με την εγκύκλιο 1262/9890 «Περί εξομοιώσεως των γυμναστών προς τους λοιπούς λειτουργούς μέσης εκπαιδεύσεως» επιχειρείται η αύξηση του κύρους της γυμναστικής, αφού σύμφωνα με τον Ιωάννη Χρυσάφη ούτε 500 μαθητές από τους 30.000 δεν πηγαίνουν στα γυμναστήρια.
1913 Β΄Βαλκανικός πόλεμος : ο Ελληνικός στρατός απελευθερώνει το Σιδηρόκαστρο από τους Βουλγάρους.
1921 Μικρασιατική εκστρατεία, κατά την οποία η Στρατιά της Μικράς Ασίας, ξεκινά μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα
1929 Ιδρύεται η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας, με σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος «Περί συστάσεως και λειτουργίας της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος», η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 4332/1929.
1940 Β΄Παγκόσμιος πόλεμος και οι Γερμανοί ναζί χρησιμοποιούν μια πρωτοποριακή μετάδοση μυστικών τηλεπικοινωνιών, για κρυπτο/αποκρυπτογράφηση με το όνομα Enigma. Η μηχανή κατασκευάστηκε από τον Γερμανό μηχανικό Arthur Scherbius, κατά τον Α΄Παγκόσμιο πόλεμο.
1941 Πεθαίνει ο Γεώργιος Χατζιδάκις, φιλόλογος, καθηγητής Πανεπιστημίου και ο πρώτος καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
1941 Τα γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Μπιάλιστοκ (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος).
1941 Γεννιέται ο Κριστόφ Κισλόφσκι. Πολωνός σκηνοθέτης, ένας από τους κορυφαίους δημιουργούς του ευρωπαϊκού κινηματογράφου
1947 Γεννιέται ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, έλληνας αθλητής του στίβου και πολιτικός με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας.
1947 Το ΚΚΕ ανακοινώνει κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του Γαλλικού Κομουνιστικού Κόμματος στο Στρασβούργο τη δημιουργία «προσωρινής δημοκρατική κυβέρνησης» στα βουνά.
Στο τρίτο τέταρτο του 20ο Αιώνα
1951 Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Σισμάνογλου, επιχειρηματίας και εθνικός ευεργέτης από την Κωνσταντινούπολη, όπου και ετάφη. (Σισμανόγλειο Νοσοκομείο).
1954 Ανακοινώνεται η έναρξη λειτουργίας του πρώτου σταθμού πυρηνικής ενέργειας στο κόσμο, στην ΕΣΣΔ.
1962 Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός αναμετρούνται στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο ελβετός διαιτητής διακόπτει τον αγώνα στο 100ο λεπτό της παράτασης, λόγω σκότους. Οι φίλαθλοι, νομίζοντας ότι είναι κανονισμένο για να επαναληφθεί, εισβάλουν στον αγωνιστικό χώρο, ενώ η ΕΠΟ φοβούμενη παρόμοια επεισόδια δεν ορίζει επαναληπτικό αγώνα, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει κυπελλούχος αυτή τη χρονιά.
1965 Αρχίζουν οι πρώτες επιθετικές επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο Βιετνάμ.
1967 Το πρώτο ATM εγκαθίσταται σε τραπεζικό υποκατάστημα στο Ένφιλντ του Λονδίνου.
1967 Γεννιέται ο Απόστολος Γκλέτσος, έλληνας ηθοποιός και πολιτικός.
1969 Η χούντα υποχρεώνει σε παραίτηση τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Μιχαήλ Στασινόπουλο, μετέπειτα Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
1969 Ξεσπούν επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και ομοφυλοφίλων στο μπαρ «Stonewall» της Νέας Υόρκης. Οι αντίδραση των θαμώνων θεωρήθηκε ορόσημο στην ιστορία του ομοφυλοφιλικού κινήματος και η 27η Ιουνίου καθιερώθηκε έκτοτε ως Παγκόσμια Ημέρα Ομοφυλόφιλης Υπερηφάνειας.
Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα
1976 Παλαιστίνιοι εξτρεμιστές, που έχουν επιβιβαστεί από το αεροδρόμιο του Ελληνικού, καταλαμβάνουν αεροπλάνο της Air France πάνω από την Κόρινθο, με 246 επιβάτες και 12μελές πλήρωμα, προερχόμενο από το Τελ Αβίβ. Η περιπέτεια των επιβατών θα λήξει στις 4 Ιουλίου στο αεροδρόμιο Έντεμπε της Ουγκάντας, με αστραπιαία επέμβαση ισραηλινών κομάντος.
1998 Πεθαίνει ο Κωστής Μοσκώφ, ποιητής, ιστορικός, δοκιμιογράφος, συγγραφέας και δημοσιογράφος.
Κωστής Μοσκώφ – 27 Ιουνίου 1998
Συμπληρώνονται φέτος 25 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα, δημοσιογράφου και διανοητή Κωστή Μοσκώφ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, στις 27 Ιουνίου του 1998. Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το έργο που επιτέλεσε από το 1989 ως Μορφωτικός Σύμβουλος της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο. Κατά την παραμονή του στην Αίγυπτο, συνέβαλε στη λειτουργία της κατοικίας του Κ. Π. Καβάφη ως μουσείο, ενώ θέσπισε και το λογοτεχνικό βραβείο «Καβάφη» (1991 κ.ε.) Επιπλέον ήταν εκπρόσωπος του Ιδρύματος του Ελληνικού Πολιτισμού στη Μέση Ανατολή και συνέβαλε στην κυκλοφορία μιας σειράς από εκδόσεις (μεταφράσεις Ελλήνων λογοτεχνών στην αραβική γλώσσα και το αντίστροφο) και εκδηλώσεις με στόχο τη σύσφιξη των Ελλήνων με την λαούς της Μέσης Ανατολής. Παράλληλα, έγραψε αξιόλογο ιστορικό έργο και ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την ανθρωπογραφία, την κοινωνιολογία και την ιστορία της Ελλάδας.Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το λογοτεχνικό του έργο. Ειδικότερα, η ποίησή του κινήθηκε θεματικά γύρω από τον έρωτα και την ιστορία. Κεντρική θέση στο έργο του κατέχει η Θεσσαλονίκη.
Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα επεισόδιο της εκπομπής ''Λόγω Τιμής'' παραγωγής 1992, στο οποίο καλεσμένος είναι ο Κωστής Μοσκώφ. Παρακάτω, η Λιάνα Κανέλλη προλογίζει τον Κωστή Μοσκώφ και συζητά μαζί του για τη θέση του στην πρεσβεία της Ελλάδας στο Κάϊρο, την ιδιαίτερη σχέση Ελλήνων και Αράβων και τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο δημιουργώντας μια ισχυρή διπλωματική σχέση με την Αίγυπτο και τον Αραβικό κόσμο.
Δείτε το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
#ΚωστήςΜοσκώφ #ΛόγωΤιμής #ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_videoΔημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023
1999 Πεθαίνει ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, στρατιωτικός, πρωτεργάτης της χούντας των συνταγματαρχών το 1967.
Στον 21ο Αιώνα
2001 Πεθαίνει ο Αμερικανός ηθοποιός και μουσικός, Jack Lemmon.
2009 Πεθαίνει ο “κακός” του Ελληνικού κινηματογράφου, ο ταλαντούχος ηθοποιός Σπύρος Καλογήρου. Ήταν παντρεμένος με την επίσης ηθοποιό, Ευαγγελία Σαμιωτάκη.
2015 Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Ελλάδα στις 5 Ιουλίου, με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών. «Σήμερα ξημερώνει μία υπέροχη ημέρα» δηλώνει ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς. Την ίδια μέρα, η πρόταση υπερψηφίζεται στη Βουλή με 178 «ναι». 120 βουλευτές ψηφίζουν «όχι» και δύο απουσιάζουν.
2016 Πεθαίνει ο Μπαντ Σπένσερ, ιταλός ηθοποιός. (Bud Spencer, πραγματικό όνομα Κάρλο Πεντερζόλι, Carlo Pedersoli, Γεν. 31/10/1929)
2022 Πεθαίνει η γνωστή συνθέτρια και στιχουργός, Βάσω Αλαγιάννη
Βάσω Αλλαγιάννη – 27 Ιουνίου 2022
Έφυγε σήμερα από τη ζωή η γνωστή συνθέτρια και στιχουργός, Βάσω Αλαγιάννη, στην οποία οφείλουμε τη μουσική για αγαπημένα τραγούδια όπως το εμβληματικό «Αχ Ελλάδα» αλλά και ο «Υδροχόος» σε στίχους του Μανόλη Ρασούλη. Η Αλλαγιάννη είχε συνεργαστεί στενά με σημαντικούς μουσικούς όπως η Χαρούλα Αλεξίου, ο Μανόλης Ρασούλης, ο Νίκος Παπάζογλου, ο Μανόλης Λιδάκης, ο Σταύρος Λογαρίδης, η Πίτσα Παπαδοπούλου και ο Δημήτρης Μπάσης για να αναφέρουμε μόνο μερικούς από αυτούς. Η πρώτη της εμφάνιση στα δισκογραφικά πράγματα ήταν με το άλμπουμ «Χαράτσι» (1982), του Νίκου Παπάζογλου, όπου έγραψε τη μουσική για τους στίχους του Μανόλη Ρασούλη για τον «Υδροχόο» και το «Λεμόνι στην Πορτοκαλιά». Με τους δύο μουσικούς συνεργάστηκε και για τους δίσκους τα «Σύνεργα» (1990) και «Στο Λυκαβηττό» (1991), με το τραγούδι «Αχ Ελλάδα» να ξεχωρίζει στις προτιμήσεις και να συγκινεί.
Το Αρχείο της @ΕΡΤ αποχαιρετά τη Βάσω Αλλαγιάννη με ένα απόσπασμα από την εκπομπή Παρασκήνιο αφιερωμένη στο Μανόλη Ρασούλη, παραγωγής 1981. Η εκπομπή κλείνει με ένα παιχνιδιάρικο τρόπο: ο Ρασούλης, ο Νίκος Παπάζογλου και η Βάσω Αλλαγιάννη, σκαρφαλωμένοι σε ένα δέντρο τραγουδούν το «Λεμόνι στην Πορτοκαλιά».
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ: https://www.ert.gr/ert-arxeio/manolis-rasoylis-5-martioy-2011-2/
#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός
#ΕΡΤΑρχείο_Μουσική
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_videoΔημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2022
Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr
Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες