Ιστοριες της 27ης Οκτωβριου

Συμβαντα της 27ης Οκτωβριου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

27 Οκτωβριου Γιορτάζουν


#WorldDayforAudiovisualHeritage

📽🎞📚 #WorldDayforAudiovisualHeritage 📽🎞📚
27 Οκτωβρίου – Παγκόσμια ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς

✒ Είτε γεννήθηκες στην εποχή των zip files είτε πρόλαβες εποχές που το back up γινόταν σε δισκέτες, σήμερα γιορτάζουμε την κοινή οπτικοακουστική κληρονομία. 💾

🔎 Το οπτικοακουστικό υλικό, όπως ταινίες, ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα, είναι μέρος της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς και περιέχουν τα πρωτότυπα αρχεία της ιστορίας του 20ου και 21ου αιώνα. Δυστυχώς, αυτή η κληρονομιά απειλείται, επειδή οι ηχογραφήσεις και τα φιλμ μπορούν εύκολα να καταστραφούν ή να χαθούν ως αποτέλεσμα της αποσύνθεσης και της τεχνολογικής απαξίωσης.

🔎 Μέσω πρωτοβουλιών όπως η #WorldDayforAudiovisualHeritage και το Πρόγραμμα Μνήμης, ενθαρρύνει το έργο της συντήρησης, προκειμένου να διασφαλιστεί η οπτικοακουστική μας κληρονομία για τις επόμενες γενιές και για λήψη επειγόντων μέτρων για την όσο το δυνατόν καλύτερη διατήρηση.

➕ℹ🔗 https://www.un.org/en/events/audiovisualday/

Δημοσιεύτηκε από Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα στις Τετάρτη, 23 Οκτωβρίου 2019

Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς – 27 Οκτωβρίου

Η 27η Οκτωβρίου καθιερώθηκε το 2005 από την UNESCO ως η Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου ως προς την αξία της οπτικοακουστικής αρχειακής κληρονομιάς και τη διάσωσή της για τις μελλοντικές γενιές. Το θέμα του φετινού εορτασμού έχει τίτλο “Το δικό σου παράθυρο στον κόσμο» ("Your Window to the World"). Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς, το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. παρουσιάζει ένα τηλεοπτικό τεκμήριο, το οποίο προσφέρει ένα ξεχωριστό «παράθυρο» στον κόσμο της τέχνης και του θεάτρου, καθώς εγκαινιάζει την απευθείας τηλεοπτική μετάδοση θεατρικών παραστάσεων στην ελληνική τηλεόραση. Πρόκειται για την θεατρική παράσταση «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη από το Αμφι-θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, που ανέβηκε στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού το 1977 και αποτελεί την πρώτη ζωντανή μετάδοση στην ελληνική τηλεόραση. Προλογίζει ο τότε Διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ Φώτης Μεσθεναίος, ο οποίος υπογραμμίζει τη νέα προοπτική απευθείας μεταδόσεων θεατρικών παραστάσεων και ακολουθεί μήνυμα του σκηνοθέτη της παράστασης Σπύρου Ευαγγελάτου προς τους τηλεθεατές.
Οι συντελεστές της παράστασης είναι οι εξής: μετάφραση του έργου, Κώστας Ταχτσής, σκηνοθεσία, Σπύρος Ευαγγελάτος, σκηνικά-κοστούμια, Νίκος Πολίτης. Στους κύριους λόγους οι: Νίκος Μπουσδούκος (Διόνυσος), Ηλίας Λογοθέτης (Ξανθίας), Δημήτρης Πιατάς (Ηρακλής), Λευτέρης Βογιατζής (Ευριπίδης), Στέφανος Κυριακίδης (Αισχύλος), Στάθης Κακκαβάς (Πλούτων).
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ:

Παγκόσμια Ημέρα Οπτικοακουστικής Κληρονομιάς – 27 Οκτωβρίου


#worlddayofaudiovisualheritage
#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Σήμερα έχει γενέθλια ο Γιώργος Κωνσταντίνου, ο σπουδαίος μας καλλιτέχνης που συνεχίζει ακούραστα να προσφέρει στην τέχνη του εδώ και 60 χρόνια!

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναδικό έργο που γύρισε ως σκηνοθέτης και ηθοποιός στην Φίνος Φιλμ ήταν η ταινία «Πέντε Χιλιάδες Ψέμματα», της οποίας μάλιστα τη μουσική υπογράφει ο κορυφαίος μουσικός μας, Βαγγέλης Παπαθανασίου.

#happybirthday #ΓιώργοςΚωνσταντίνου

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Κυριακή, 10 Οκτωβρίου 2021


27 Οκτωβρίου 1965 – Δανία 1-1 Ελλάδα ( Προκριματικά Μουντιάλ )
27 Οκτωβρίου 1976 – Δανία 5-0 Κύπρος ( Προκριματικά Μουντιάλ )
27 Οκτωβρίου 1993 – Τσεχία και Σλοβακία 3-0 Κύπρος ( Προκριματικά Μουντιάλ )

Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες