Ιστοριες της 22ας Νοεμβριου

Συμβαντα της 22ας Νοεμβριου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Αργύρης Κουνάδης – 22 Νοεμβρίου 2011

#ΣανΣήμερα Ο Αργύρης Κουνάδης υπήρξε σημαντικός Έλληνας συνθέτης με έργο που εκτείνεται σε διαφορετικά μουσικά είδη, από την μελέτη του ρεμπέτικου στην κλασσική μουσική, την όπερα, μέχρι τη μουσική για θέατρο και κινηματογράφο και το σύγχρονο ελληνικό τραγούδι. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1924, σπούδασε μουσική, πιάνο και σύνθεση στην Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής, υπήρξε μέλος της ΕΠΟΝ και αγωνίστηκε ενάντια στους κατακτητές, ενώ μαζί με τον Γιώργο Τσαπόγα συνέθεσε τον ύμνο της ΕΠΟΝ το 1944. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950 σπούδασε σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στην Ανώτατη Μουσική Σχολή του Φράιμπουργκ τη Γερμανίας, όπου δίδαξε για ένα μεγάλο μέρος της ζωής του, ενώ διακρίθηκε σε διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς κατά τη δεκαετία του 1960. Ως μουσικός και συνθέτης συνεργάστηκε με σημαντικά ονόματα του ελληνικού καλλιτεχνικού χώρου όπως ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και η Ραλλού Μάνου. Το συμφωνικό του έργο παρουσιάστηκε σε Ελλάδα και εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία, συνέθεσε μουσική για γνωστές κινηματογραφικές ταινίες, όπερα και θεατρικές παραστάσεις, καθώς και μελωδίες για τραγούδια που ερμήνευσαν σημαντικοί Έλληνες καλλιτέχνες όπως οι Αντώνης Καλογιάννης, Σωτηρία Μπέλλου και Ελένη Βιτάλη. Στο απόσπασμα που ακολουθεί από επεισόδιο της σειράς «Το Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης» του Αντώνη Βογιάζου, το οποίο προβλήθηκε το 1987, ο Αργύρης Κουνάδης μιλάει για τα αντιστασιακά τραγούδια κατά την περίοδο της κατοχής, αναφέρεται στον ύμνο της ΕΠΟΝ που συνέθεσε το 1944 και παίζει στο πιάνο την μελωδία του. Αφιέρωμα στο σημαντικό Έλληνα συνθέτη από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από το θάνατό του στις 22 Νοεμβρίου 2011.
Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/archeio/
#ΕΡΤΑρχείο_Μουσική
#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2021
Μωρίς Μπεζάρ – 22 Νοεμβρίου 2007

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον θάνατο του Μωρίς Μπεζάρ (Maurice Béjart), κορυφαίου χορευτή και χορογράφου. Πολυδιάστατη καλλιτεχνική προσωπικότητα, διέγραψε μια σπουδαία καριέρα στον χορό, διακρίθηκε ως διευθυντής όπερας και ιδρυτής των σπουδαίων ομώνυμων Μπαλέτων και επί 20ετία διευθυντής τους. Ο Μωρίς Μπεζάρ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες στο χώρο του χορού το β’ μισό του 20ου αιώνα, παίζοντας κομβικό ρόλο στην εξέλιξη του σύγχρονου χορού.
Με αφορμή τη συμπλήρωση δεκαπέντε χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου καλλιτέχνη, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει ένα σημαντικό τηλεοπτικό ντοκουμέντο: πρόκειται για την τηλεοπτική «συνάντηση» του Μωρίς Μπεζάρ με τον Μάνο Χατζιδάκι μέσα από την εκπομπή «Μια συνάντηση, Χατζιδάκις-Μπεζάρ», σε επιμέλεια και παρουσίαση του Αλέξη Κωστάλα και σκηνοθεσία Μιχάλη Μούζα. Η εκπομπή περιλαμβάνει τη συνέντευξη που παραχώρησαν στον Αλέξη Κωστάλα ο Μάνος Χατζιδάκις και ο Μωρίς Μπεζάρ στο σπίτι του συνθέτη στην Αθήνα, με αφορμή την παράσταση «Διόνυσος» των Μπαλέτων του XX αιώνα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου (1985), αποσπάσματα από τη γενική πρόβα της παράστασης «Μπαλάντες της Οδού Αθηνάς» που ανέβηκε σε χορογραφία Μ.Μπεζάρ- μουσική Μ.Χατζιδάκι στο Μέγαρο Μουσικής (1993), συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι στο Ηρώδειο (1991) και άλλο υλικό αρχείου.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη την εκπομπή εδώ:

Μωρίς Μπεζάρ – 22 Νοεμβρίου 2007


#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #Χορός #ΜωρίςΜπεζάρ #mauricebéjart
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Δευτέρα, 21 Νοεμβρίου 2022

Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες