Τα βασικα για μια συγχρονη ηγεσια …

Χάρης Βλάδος : Οι απαιτήσεις για σύγχρονη ηγεσία στην επιτυχή προσπάθεια αλλαγής…

Η Rosabeth Moss Kanter, καθηγήτρια του Harvard Business School, θεωρείται μία από τις 100 πιο σημαντικές γυναίκες στην Αμερική, σήμερα. Η άποψη που έχει για τον κόσμο δεν περιορίζεται, φυσικά, στην αίθουσα διδασκαλίας και η ευρύτερη κοινωνική επίδραση της παραμένει αξιοσημείωτη έως σήμερα.

Στη διδακτορική της διατριβή της, αρκετές δεκαετίες πλέον πριν, εξέταζε τις κοινωνίες της «Ουτοπίας» του 19ου αιώνα και με τα χρόνια όχι μόνο δεν εγκατέλειψε τον νεανικό ιδεαλισμό της αλλά συνέχισε να τον εφαρμόζει με επιτυχία και στα μεγάλα θέματα των επιχειρήσεων[i].


δρ Χάρης Βλάδος

Για Μια Νέα Οικονομική και Βιομηχανική Πολιτική


Ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την σκέψη της είναι και το ακόλουθο: «Μήπως περιμένουμε πολλά από τους ηγέτες;»[ii]

Συγκεκριμένα, αποφαίνεται πως εάν η προσδοκία μας συνίσταται στο ότι ένας και μοναδικός ηγέτης μπορεί να τα κάνει όλα, αυτή δεν είναι ρεαλιστική. Ωστόσο σημειώνει πως είναι εξίσου ενδιαφέρον το πόσα πράγματα μπορεί να θέσει σε κίνηση ένας και μόνο ηγέτης…

Υπογραμμίζει πως ειδικά σε περιόδους μεταστροφής είναι εντυπωσιακό το τι μπορεί να καταφέρει η νέα ηγεσία αποδεσμεύοντας ταλέντο και δυναμικό που υπήρχαν ήδη στην εταιρία, αλλά καταστέλλονταν από ρυθμίσεις, κανονισμούς και γραφειοκρατία.

Και διευκρινίζει πως αληθινή ηγεσία δεν σημαίνει να έχεις απλώς αμυντική θέση απέναντι στα πράγματα, αλλά να ενεργείς πριν μια κρίση ξεφύγει από τον έλεγχο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η ηγεσία αποτελεί ένα συνδυασμό του να γεννηθείς στο σωστό μέρος, να σου δοθεί μια ευκαιρία, του χαρακτήρα που έχεις και των συστημάτων υποστήριξης που διαθέτεις, πάντοτε…

Ποτέ ένα από τα παραπάνω δεν αρκεί, χρειάζονται όλα μαζί…

Όσον αφορά, συγκεκριμένα το επίπεδο λειτουργίας των Εταιριών υπογραμμίζει πως οι συχνά ανυπόστατες προσδοκίες για γρήγορη και συνεχή ανάπτυξη, για διαρκείς αυξήσεις των τριμηνιαίων κερδών οι οποίες ασκούν πίεση στις εταιρίες για να πετύχουν τους στόχους τους με κάθε μέσο φέρνουν αρνητικά, τελικώς, αποτελέσματα σε μακροπρόθεσμη οπτική. Και βέβαια η Rosabeth Moss Kanter είναι υπέρ της δραστήριας συμμετοχής των εταιριών στην κοινωνία των πολιτών, αναλαμβάνοντας δραστηριότητες οι οποίες θεωρούνται ότι βελτιώνουν την κατάσταση του κόσμου μέσα στον οποίο κινείται η εταιρία…

Αναφερόμενη συγκεκριμένα στα χαρακτηριστικά του ηγέτη σημειώνει πως στην εποχή μας οι καλύτεροι ηγέτες διαθέτουν κάποια σχεδόν παγκόσμια χαρακτηριστικά. Οι ηγέτες αυτοί, μάλιστα, είναι πιο αποτελεσματικοί όταν μπορούν να δημιουργήσουν συνασπισμούς, να αναπτύξουν και να χρησιμοποιήσουν ένα σύστημα υποστήριξης, να ενθαρρύνουν, να ακούσουν και να αξιοποιήσουν άλλους ανθρώπους. Αυτού του είδους τα γνωρίσματα τείνουν να ξεπερνούν τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Άρα θεωρεί πως ένας κρίσιμος ρόλος της σύγχρονης ηγεσίας είναι να θέτει ρεαλιστικές προσδοκίες επίδοσης και να εξασφαλίζει τον αναγκαίο χρόνο για την επίτευξη τους…


δρ Χάρης Βλάδος

Για Μια Νέα Οικονομική και Βιομηχανική Πολιτική


Επίσης αναφέρεται και στο πως πρέπει να ανταποκριθούν οι σύγχρονοι οργανισμοί (επιχειρήσεις, κόμματα, κοινωφελείς οργανισμοί…) στην πρόκληση των αυξανόμενων προσδοκιών. Θεωρεί πως οι επιτυχημένοι οργανισμοί πρέπει πλέον να καταφέρνουν να καινοτομούν και να αυτοσχεδιάζουν γρήγορα. Οι ηγέτες τους πρέπει να δουλεύουν αποτελεσματικά με τα δίκτυα των εξωτερικών συνεργατών τους και να έχουν την ικανότητα να οικοδομούν μια αίσθηση κοινότητας σε ολόκληρο τον οργανισμό που διευθύνουν. Να επενδύουν σε ανθρώπους, όχι μόνο χρηματικά, αλλά και ως προς την ποιότητα της δουλειάς και την ικανότητα τους να ασκούν οι ίδιοι ηγεσία.

Οι ηγέτες πρέπει να ξέρουν να «χτίζουν» ηγέτες γύρω τους…

Τελικώς υποστηρίζει πως για να έλθουν οι επιτυχημένες αλλαγές οι διευθύνοντες σύμβουλοι πρέπει να είναι τολμηροί και αποφασισμένοι. Αν οι ηγέτες που έρχονται για να επιφέρουν τη αναγκαία μεταστροφή δεν καταφέρουν να εξετάσουν σε βάθος το μοντέλο της επιχείρησης και τις βασικές συνθήκες του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος του και να ανατοποθετήσουν τις βασικές διαστάσεις οργανισμού που διευθύνουν, αν κάνουν απλά αισθητικές αλλαγές, αυτές δεν θα διαρκέσουν. Δεν θα έχουν πραγματικό θετικό αποτέλεσμα. Χάνουν έτσι, απλώς, τον χρόνο τους και τον χρόνο προσαρμογής του οργανισμού που διευθύνουν…

Εάν όμως καταφέρουν να επανεξετάσουν συστηματικά τις παραδοσιακές πρακτικές του οργανισμού που διευθύνουν και καταφέρουν να τις αναπροσαρμόσουν βάσιμα και μακρόπνοα, αν αμφισβητήσουν με συστηματικότητα τις βασικές επιχειρηματικές προϋποθέσεις του, τότε και μόνον τότε μπορούν να δημιουργήσουν αλλαγές που θα διαρκέσουν και να δώσουν ένα πετυχημένο μέλλον στον οργανισμό τους.

Συνολικά, λοιπόν, θεωρεί πως ένας κρίσιμος ρόλος της σύγχρονης ηγεσίας είναι να θέτει ρεαλιστικές προσδοκίες επίδοσης και να εξασφαλίζει τον αναγκαίο χρόνο για την επίτευξη τους. Υπογραμμίζει, συγκεκριμένα, πως ποτέ η αναζητούμενη ουσιώδης αλλαγή του οργανισμού δεν είναι αυτόματη και στιγμιαία. Πάντοτε, η συστηματική αλλαγή χρειάζεται χρόνο, υπομονή και επιμονή. Από όλους τους συμμετέχοντες…

Ας μην ξεχνούμε αυτά τα βασικά όταν ομιλούμε για σύγχρονη ηγεσία…


[i] Kanter, Rosabeth Moss (1972). Commitment and community: communes and utopias in sociological perspective. Harvard University Press. ISBN 978-0-674-14576-4.
Kanter, Rosabeth Moss (1984). The change masters: innovation and entrepreneurship in the American corporation. Simon and Schuster.
Kanter, Rosabeth Moss (14 June 2011). “Innovation: the classic traps”. Harvard Business Review on Inspiring and Executing Innovation. Harvard Business Press. pp. 149–181. ISBN 978-1-4221-6261-3.
Kanter, Rosabeth Moss (2015). Move: Putting America’s Infrastructure Back in the Lead. W. W. Norton & Company.
[ii] Rosabeth Moss Kanter, H Επιχείρηση στη Νέα Εποχή, στο Stuart Crainer-Des Dearlove


Πρωτοδημοσιεύτηκε στο αξιόλογο και αξιοπρόσεκτο site: report247



δρ Χάρης Βλάδος

Για Μια Νέα Οικονομική και Βιομηχανική Πολιτική


*** Ο Δρ. Χάρης Βλάδος είναι Λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο αντικείμενο των «Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων», στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Τέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης) και Συντονιστής Βιομηχανικής Πολιτικής στην ΝΔ (Τομέας Οικονομίας και Ανάπτυξης)




pluralismos
pluralismos