Έτσι θα αλλάξει η ροή της φυγής “μυαλών” προς το εξωτερικό
Στην εκπομπή One Direct Weekend μίλησε ο καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Χάρης Βλάδος. Ο καθηγητής αναφέρθηκε στο πως θα επιστρέψουν στην Ελλάδα όσοι έφυγαν για σπουδές ή για δουλειά στο εξωτερικό.

«Πρόσφατα έμαθα ότι επαναπατρίζονται πολλοί για να κάνουν το διδακτορικό τους στην Ελλάδα. Συντελεί σ΄ αυτό βέβαια και το γεγονός ότι στην χώρα μας δεν έχουμε πανύψηλα δίδακτρα, αλλά όπως και να έχει είναι σημαντική αυτή η επιστροφή» σχολίασε σχετικά και μίλησε για το επίπεδο των Ελλήνων φοιτητών.

δρ Χάρης Βλάδος

Για Μια Νέα Οικονομική και Βιομηχανική Πολιτική

«Οι καλοί Έλληνες φοιτητές ήταν από τους καλύτερους φοιτητές στα μεταπτυχιακά, θυμάμαι όταν σπούδαζα στο Παρίσι. Πολλοί από τους φοιτητές μου που πάνε έξω, γυρνάνε με υποτροφία. Δεν υστερούμε σε ανθρώπινο δυναμικό και στην ποιότητα των καλών μας φοιτητών. Οι άνθρωποι φεύγουν γιατί δεν μπορούν να απορροφηθούν από το οικονομικό μας σύστημα» επεσήμανε.

Ακολούθως είπε τι έφταιξε για τη φυγή «μυαλών» στο εξωτερικό αλλά και τι πρέπει να αλλάξει. «Υπήρξε λανθασμένη πολιτική διαχείριση τα τελευταία χρόνια. Καταστράφηκαν οι δομές που θα μπορούσαν να “κρατήσουν” τους νέους ανθρώπους στη χώρα. Αυτό είναι λάθος της εξουσίας. Βέβαια φταίνε και οι επιχειρήσεις μας γι’ αυτό. Φυσικά, φταίει και το ελληνικό πανεπιστήμιο. Πρέπει να κοιτάξει το θέμα της διασύνδεσής των φοιτητών με την αγορά εργασίας. Εάν δεν φτιάξουμε αυτό το σύστημα, μη περιμένουμε να γυρίσουν πίσω» τόνισε σχετικά.

Τέλος αναφέρθηκε στην κυβέρνηση. «Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι είμαστε σε σωστό προσανατολισμό. Πρέπει να επιταχύνουμε. Το κύριο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η έλλειψη της ανταγωνιστικότητας. Γιατί η ανταγωνιστικότητα παράγει πλούτο. Αυτό το δίμηνο έχει αλλάξει τροχιά η οικονομία» κατέληξε ο κ. Βλάδος.


δρ Χάρης Βλάδος

Για Μια Νέα Οικονομική και Βιομηχανική Πολιτική


*** Ο Δρ. Χάρης Βλάδος είναι Λέκτορας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, στο αντικείμενο των «Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων», στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών (Τέως Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης) και Συντονιστής Βιομηχανικής Πολιτικής στην ΝΔ (Τομέας Οικονομίας και Ανάπτυξης)
pluralismos
pluralismos