“ Ο κινεζικός ιός, αφού σαρώνει την Κίνα, έχει πλέον οδηγήσει σε σοβαρές ζημιές στις Ηνωμένες Πολιτείες, και ειδικά στην Ευρώπη. Χωρίς γνωστή θεραπεία ή εμβόλιο, έχει ήδη οδηγήσει σε πάνω από εκατό χιλιάδες νεκρούς, και 1.7 εκατομμύρια μολύνθηκαν με σοβαρά συμπτώματα. Με ελαφριά ή χωρίς συμπτώματα να τρέχουν εννέα φορές περισσότερες, είμαστε ήδη πάνω από 17 εκατομμύρια λοιμώξεις.
Σχεδόν όλες οι χώρες έχουν επιβάλει “μείνετε σπίτι” και περιορισμούς κοινωνικής αποστάσεως και κλειστά καταστήματα και εργοστάσια. Κάποιοι ξεκίνησαν νωρίς, όπως και η Ελλάδα, άλλοι καθυστέρησαν όπως η Ιταλία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες σταμάτησαν νωρίς να ταξιδεύουν από την Κίνα αλλά καθυστέρησαν να σταματήσουν τα ταξίδια Οι αρχές της Πολιτείας και της Νέας Υόρκης απέτυχαν να κλείσουν σχολεία και επιχειρήσεις νωρίς. Έτσι, παρά τους περιορισμούς παραμονής στο σπίτι από τον Μάρτιο του 22, υπάρχουν πάνω από 2600 θάνατοι και 180 χιλιάδες κρούσματα στη Νέα Υόρκη, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων μολύνθηκε πριν την επιβολή της πολιτικής.
Παρά το όλο το ζοφερό, υπάρχουν καλά νέα από τη Νέα Υόρκη. Οι νέες εισόδους στο νοσοκομείο μειώθηκαν μόλις διακόσιες την Τετάρτη και ογδόντα την Παρασκευή, σε σύγκριση με πάνω από έντεκα την εβδομάδα πριν. Αυτό σημαίνει ότι η Νέα Υόρκη πέρασε την κορυφή της επιδημίας! Όσο ισχύουν οι περιορισμοί, θα υπάρχουν λιγότερες νέες λοιμώξεις, λιγότερες νέες εισαγωγές στο νοσοκομείο και τελικά λιγότεροι θάνατοι.
Ωστόσο, το κλείσιμο των επιχειρήσεων δημιούργησε σημαντική οικονομική κρίση, με 20 % ή μεγαλύτερη μείωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Η Fed προσέφερε απεριόριστη ρευστότητα και αγόρασε πάνω από 1 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι ΗΠΑ πέρασαν ένα πακέτο κινήτρων περίπου 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων (10 % του ΑΕΠ), και είναι πιθανό ότι θα ενισχυθεί από ένα νέο πακέτο 5-10 % του ΑΕΠ. Η οικονομική κατάσταση σταθεροποιήθηκε και η χρηματιστηριακή αγορά αυξήθηκε κατά 13 % αυτή την εβδομάδα. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να ξανανοίξουν.
Έχοντας περάσει τα χειρότερα στη Νέα Υόρκη, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αποφασίσουν για το πότε και πώς θα ξανανοίξουν Τι χρειάζεται για αυτή την απόφαση; Πρώτα, πρέπει να μάθουμε ποιο ποσοστό του πληθυσμού μολύνεται από τον ιό, ακόμα και με ελαφρά ή καθόλου συμπτώματα. Διαπιστώνουμε ότι δοκιμάζοντας ένα τυχαίο δείγμα χιλίων ανθρώπων για να δούμε αν έχουν μολυνθεί. Δεύτερον, πρέπει να μάθουμε ποιο ποσοστό του πληθυσμού έχει περάσει την ασθένεια, έχει αναρρώσει, και δεν κινδυνεύει πλέον να μολυνθεί ή να μολυνθεί άλλους. Αυτό γίνεται με ένα τεστ αντισωμάτων. Δεκάδες τέτοιου είδους δοκιμές από διαφορετικούς κατασκευαστές βρίσκονται σε διάφορα στάδια της έγκρισης. Και πάλι, χρειαζόμαστε ένα τυχαίο τεστ χιλίων ανθρώπων για το τεστ αντισωμάτων.
Μόλις έχουμε μια μεγάλη προμήθεια δοκιμών αντισωμάτων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια πολύ σοφή στρατηγική που μπορεί να μας βοηθήσει σημαντικά στην επανέναρξη. Αντί να δοκιμάσουμε μόνο ένα χίλια, μπορούμε να δοκιμάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, σε πολλά εκατομμύρια. Όσοι διαπιστώνουμε ότι έχουν αντισώματα και δεν μπορούν να μολυνθούν ή να μολυνθούν θα πρέπει να πηγαίνουν στη δουλειά, να ταξιδέψουν κλπ. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να ανοίξουμε σταδιακά τα καταστήματα, τα εργοστάσια και ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας. Αναμένω ότι οι δοκιμές αυτές μπορούν να γίνουν σε περίπου τρεις εβδομάδες, και η απόφαση για το εάν, πότε και σε ποια στάδια θα ξανανοίξουν στις αρχές Μαΐου.
Στην Ελλάδα, η πολιτική “μείνε σπίτι” που επιβλήθηκε πρόωρα ήταν μια εξαιρετική απόφαση της κυβέρνησης. Μείωσε σε μεγάλο βαθμό τον αριθμό των λοιμώξεων και των θανάτων. Ελπίζω οι άνθρωποι να το τηρήσουν κατά τη διάρκεια των διακοπών του Πάσχα και αργότερα. Αλλά το οικονομικό κόστος για το κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι τεράστιο. Ο τουρισμός έχει μειωθεί κατακόρυφα, και θα συνεχίσει να είναι χαμηλός ακόμα και αν η Ελλάδα κερδίσει τον ιό επειδή οι τουρίστες μπορεί να έχουν ακόμα προβλήματα στη χώρα τους και μπορεί να φοβούνται να πάρουν αεροπορικές εταιρείες, πλοία, τρένα ή λεωφορεία για να ταξιδέψουν στην Αυτό είναι ένα μεγάλο χτύπημα, και το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να μειωθεί 30 % για κάθε ένα από το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο (όχι για τα μέτρα αντιστάθμισης) κάνοντας το 2020 το χειρότερο έτος για την Ελλάδα την τελευταία δεκαετία. Το πακέτο στήριξης της Ευρωζώνης της Ευρωζώνης, περίπου 4.5 % του ΑΕΠ της ΕΕ, είναι πολύ μικρό για τη ζημιά των ελληνικών οικονομιών της ΕΕ. Υπάρχει σαφής ανάγκη για ένα δεύτερο μεγάλο πακέτο στήριξης.
Η Ελλάδα έχει κάνει μια σειρά θετικών βημάτων καθώς βγαίνει από την οικονομική κρίση της δεκαετίας. Ωστόσο, τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με μια βραχυπρόθεσμη αλλά σημαντική οικονομική κρίση, που συμπίπτει με απειλές από την Ανατολή. Η Ελλάδα κέρδισε σε δύο μέτωπα. Έπαιξε σωστά τα χαρτιά της προς την Τουρκία και την ΕΕ, και επέβαλε με σύνεση την πολιτική ” μείνετε σπίτι αποτρέποντας μια κρίση υγείας.
Η πιο δύσκολη κρίση για την Ελλάδα παραμένει: η τρέχουσα οικονομική κρίση που προκύπτει από την παύση της οικονομικής δραστηριότητας. Ωστόσο, σε σύγκριση με την κρίση χρέους του 2010, η Ελλάδα έχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα: όλες οι χώρες της ΕΕ αντιμετωπίζουν την ίδια οικονομική κρίση κορονοϊού, και επομένως υπάρχουν υψηλότερες πιθανότητες για βαθύτερη “αλληλεγγύη” της ΕΕ προς την Ελλάδα τώρα. ”