Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αντιμέτωπη με δύο ταυτόχρονες κρίσεις

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει «δύο ταυτόχρονες κρίσης» σε οικονομικό και ανθρωπιστικό επίπεδο, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στο CNBC πριν απο λίγο, εκφράζοντας τις αμφιβολίες του στο κατα ποσο θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι τελευταίες προτάσεις από την ΕΕ και την Τουρκία στην ανάσχεση της ροής των μεταναστών.“Στο οικονομικό μέτωπο αγωνιζόμαστε για να ανταποκριθούμε στις δεσμεύσεις μας και αυτή η κυβέρνηση φαίνεται ανίκανη να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε βιώσιμη πορεία ανάπτυξης. Και την ίδια στιγμή βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου κρίση από την πλευρά της μετανάστευσης”, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η Ελλάδα υποδέχθηκε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και λαθρομετανάστες κατά το τελευταίο έτος, είπε, επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις προς τους ευρωπαίους γείτονες της χώρας – πολλοί από τους οποίους έχουν κλείσει τα σύνορα με την Ελλάδα για να αποτρέψουν τους μετανάστες να ταξιδεύουν στην βόρεια Ευρώπη με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται στην Ελλάδα – ώστε να να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν.

«Αν δεν βρεθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη συνεργασία της Τουρκίας, τότε η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη για τη χώρα μου», τόνισε. Ο ίδιος προειδοποίησε: «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε να δεχτούμε περαιτέρω πλήθη προσφύγων».

“Η Ελλάδα χρειάζεται όχι μόνο μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια, αλλά χρειάζεται απο τους ευρωπαίους εταίρους της να αναλάβουν δράση και το μέρος των υπόχρεώσεων που τους αναλογεί. Αυτό είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν μπορεί να λυθεί από την Ελλάδα μόνη της. Αν μιλήσουμε ειλικρινά, όλες οι δεσμεύσεις για μετεγκατάσταση από την Ελλάδα των προσφύγων έχουν πέσει στο κενό, οπότε όσο οι ευρωπαϊκές χώρες δεν δείχνουν κάποια πραγματική ηγεσία, τόσο δεν πρόκειται να βρεθεί μια βιώσιμη λύση”.

Με την εξαίρεση της Γερμανίδας Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει τηρήσει μια φιλική προς τους μετανάστες πολιτική στη Γερμανία, ο Μητσοτάκης τόνισε ότι δεν υπήρξαν αντίστοιχοι ηγέτες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Επίσης αναφέρθηκε στα του οίκου του, λέγοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χειρίστηκε από την αρχή «λανθασμένα» την κρίση.Εκκρεμότητες και λεπτομέρειες

Τα σχόλια του Μητσοτάκη έρχονται μετά απο μια έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα κατά την οποία συμφωνήθηκε ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσαμε να βλέπαμε την Τουρκία να δέχεται πίσω τους μετανάστες που φτάνουν στην Ελλάδα. Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ θα πρέπει να υποδέχεται Σύριους πρόσφυγες απ’ ευθείας από τα τουρκικά στρατόπεδα προσφύγων.

Η ιδέα της πρότασης είναι να μειωθούν τα κίνητρα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ώστε να διασχίζουν τα σύνορα ή τη θάλασσα μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ για να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή επικράτεια.

Χιλιάδες μετανάστες εξακολουθούν να φτάνουν στην Ευρώπη κάθε εβδομάδα με την πλειοψηφία αυτών να προσπαθεί να ξεφύγει απο τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, αν και πολλοί είναι αυτοί που προέρχονται από φτωχές χώρες της Αφρικής και απο άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής και θεωρούνται περισσότερο ως οικονομικοί μετανάστες και όχι δικαιούμενοι ασύλου.

Ενώ αρκετοί ταξιδεύουν από τη στεριά μέσω Τουρκίας, κατά χιλιάδες φτάνουν από τη θάλασσα (επίσης ταξιδεύουν από τις τουρκικές ακτές), κυρίως στη νότια Ευρώπη.

Η Ελλάδα, μια χώρα που ήδη ταλαιπωρείται απο την ύφεση, τους όρους του τρίτου μνημονίου, τις περικοπές δαπανών και εν μέσω αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, δυσκολεύεται ακόμη περισσότερο με τα πλήθη των προσφύγων και μεταναστών που φθάνουν. Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι πάνω από ένα εκατομμύριο μετανάστες έφτασαν στην Ευρώπη το 2015.

Τόνισε ότι ενώ ήταν σαφές ότι η ΕΕ χρειαζόταν να εμπλέξει την Τουρκία για να βρεθεί μια «μακροπρόθεσμη, βιώσιμη και ανθεκτική λύση και όσο δεν υπάρχει μόνιμη λύση στο πρόβλημα με την Τουρκία” χρειάζεται ακόμη “πολλές εκκρεμότητες και πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να επιλυθούν καθώς υπάρχει ακόμα κάποιο περιθώριο για ενεργή διπλωματία από τώρα μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής”.

Ο Μητσοτάκης δήλωσε ότι ελπίζει πως, οι προτάσεις της συνόδου κορυφής θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα ότι «δεν υπάρχει χώρος» στην Ευρώπη για τους οικονομικούς μετανάστες, και ότι η περιοχή θα μπορούσε να “μόλις και μετά βίας να υποδεχθεί τους αιτούντες άσυλο”.

Leave a Reply