Bloomberg: Το 2016 φέρνει μόνο περισσότερη απογοήτευση

Για τις χειρότερες παγκοσμίως σε οικονομικές επιδόσεις χώρες, ούτε η καλή διάθεση του εορταστικού κλίματος και των ευχών για το νέο έτος θα μπορούσαν να κάνουν κάτι καλύτερο.Για πολλούς, το 2016 θα φέρει μόνο περισσότερη απογοήτευση, λένε οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg.

Η οικονομία της πλούσιας σε πετρέλαιο Βενεζουέλας θα συρρικνωθεί κατά 3,3 τοις εκατό αυτό το έτος, στη χειρότερη πρόγνωση από το σύνολο των οικονομιών των 93 χωρών της ανάλυση του Bloomberg, ακολουθούμενη από την αξιολογημένη στην κατηγορία junk οικονομία της Βραζιλίας, την υπερχρεωμένη Ελλάδα και την ρημαγμένη από την καταβαράθρωση των τιμών των εμπορευμάτων οικονομία της Ρωσίας.

Παρακάτω βλέπετε (προβλέψεις) τις 10 χειρότερα αναπτυσσόμενες οικονομιες για το 2016:

Bloomberg: Το 2016 φέρνει μόνο περισσότερη απογοήτευση

To Club της Ύφεσης

Το club στο οποίο καμμια χώρα δεν θα ήθελε να ενταχθεί έχει κάποιες εκπλήξεις. Μεταξύ των εθνών με 50-50 στα τρίμηνα συρρίκνωσης συγκαταλέγεται και η Ταϊβάν. Με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης επιβραδυνόμενο δραματικά από 4 τοις εκατό κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015 στο μείον 0,6 τοις εκατό κατά το τρίτο τρίμηνο, λόγω της επιβράδυνσης των εξαγωγών προς την Κίνα.

Ακόμη και με την αναμενόμενη ανάπτυξη κατά το τρέχον έτος με 1,2 τοις εκατό, η Ουκρανία, έχοντας μία από τις χειρότερες οικονομικές επιδόσεις του περασμένου έτους, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κίνδυνο. Οικονομολόγοι αξιολόγησαν τον κίνδυνο ύφεσης κατά τους επόμενους 12 μήνες στο 60 τοις εκατό, τον τρίτο υψηλότερο όσο και για την Αργεντινή.

recession risk

Λατινική Αμερική

Οι προοπτικές είναι ολέθριες για την σε παγκοσμίως σε χειρότερη κατάσταση Βενεζουέλα: από την έλλειψη βασικών αγαθών, όπως φάρμακα μέχρι την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, η οποία αντιπροσωπεύει το 95 τοις εκατό των εξαγωγών της, η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με την μείωση του ΑΕΠ της. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που κέρδισε το κογκρέσσο για πρώτη φορά εδώ και 16 χρόνια προσφέρει στους γενναίους επενδυτές μια γεύση από καλές ειδήσεις.

Η κατάσταση δεν δείχνει και πολύ καλύτερη στην υπόλοιπη ήπειρο. Η πρόβλεψη του 2016 για το ΑΕΠ της Βραζιλίας σε συνδυασμό με την περσινή πτώση βάζει τη χώρα σε βαθύτερη ύφεση της τουλάχιστον από το 1901. Δύο μεγάλες εταιρείες αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας έχουν ήδη υποβαθμίσει σε καθεστώς «junk» το δημόσιο χρέος της.

Brazil's 2016 GDP forecast

Παραδίπλα, στην Αργεντινή, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος Mauricio Macri, προσπαθεί να οδηγήσει τη χώρα προς μια νέα κατεύθυνση για να αποφύγει την οικονομική καταστροφή και να αποτρέψει την μείωση του ΑΕΠ στο τρέχον έτος. Ορκισμένος στα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα, έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζει μέτρα που στοχεύουν στην τόνωση της ανάπτυξης και στην τιθάσευση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Ευρώπη

Η Ελλάδα μπορεί να μην εκδιώχθηκε από το ευρώ και να υποβοηθήθηκε στην ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού της τομέα, αλλά το 2016 εξακολουθεί να είναι γεμάτο προκλήσεις. Η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,8 τοις εκατό, καθιστώντας τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που η Ελλάδα οφείλει ακόμη περισσότερο δύσκολο να ξεπληρωθούν. Μια σοβαρή ελάφρυνση του χρέους θα εξακολουθήσει να αποδεικνύεται όνειρο απατηλό. Προσθέστε σε αυτά και την καταπόνηση των συνόρων της με τις εκατοντάδες χιλιάδες των μεταναστών που εγκαταλείπουν τη βία στη Συρία.

Η Ρωσία θα παραμείνει σε αρνητικό έδαφος μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας της περίπου κατά 3,6 τοις εκατό κατά τους πρώτους εννέα μήνες του περασμένου έτους, αλλά θα την περμένει στην γωνία κάτι που θα είναι πιθανώς η μεγαλύτερη ύφεση για πάνω από δύο δεκαετίες. Οι κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 40 τοις εκατό των εσόδων του κρατικού της προϋπολογισμού, είναι το τίμημα που πρέπει να πληρωθεί.

Greece-Russia GDP 2016

Η Φινλανδία και η Ελβετία συμπεριλαμβάνονται επίσης στην αναμενόμενη λίστα των 10 χειρότερων σε επιδόσεις οικονομιών για το 2016. Η πρώτη υποφέρει λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας και της οικονομικής της εξάρτησης από τη Ρωσία, ενώ η τελευταία εξακολουθεί να παραπαίει μετά από την περισινή αιφνιδιαστική κίνηση με το νόμισμα της κεντρικής της τράπεζας, η οποία ακρωτηρίασε τις εξαγωγές και τον τουρισμό.

Ασία

Η καταταλαιπωρημένη απο τον αποπληθωρισμό οικονομία της Ιαπωνίας προβλέπεται να αναπτυχθεί κατά 1 τοις εκατό αυτό το έτος, υστερώντας από πολλούς από τους γείτονές της, οι οποίοι βρίσκονται στη λίστα με τις καλύτερες επιδόσεις για το 2016. Το υπουργικό συμβούλιο της χώρας ενέκρινε πρόσφατα έναν προϋπολογισμό ρεκόρ για το επόμενο οικονομικό έτος, στοιχηματίζοντας ότι η δημοσιονομική ώθηση και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη.