Σαν Σημερα την 4η Ιουλιου 2004

Ιστοριες της 4ης Ιουλιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Παρακάτω τα άπαντα






Σαν σήμερα 1974 Επίδειξη στρατιωτικής άσκησης που περιλαμβάνει πτώση με αλεξίπτωτο στο λιμάνι του Ηρακλείου


Σαν σήμερα 1976 Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος επιθεωρεί το Στόλο στο Φαληρικό Όρμο. Αντιτορπιλικό Ιέραξ


Σαν σήμερα 1980 Έναρξη προγράμματος περίθαλψης ηλικιωμένων













Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “ Επος ” του 2015 Σαν σήμερα την 4η Ιουλιου

Το “ Έπος ” του 2015 την 4η Ιουλιου





Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων






τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

362 π.Χ. Μάχη της Μαντινείας : οι Θηβαίοι, με επικεφαλής τον Επαμεινώνδα, νικούν τους Σπαρτιάτες και τους συμμάχους τους, όμως τραυματίζεται θανάσιμα ο Επαμεινώνδας. Η μάχη αυτή, σήμανε το τέλος της Θηβαικής ηγεμονίας και άνοιξε το δρόμο για την επικράτηση των Μακεδόνων του Φιλίππου Β΄.
1054 Κινέζοι αστρονόμοι, αλλά και τα μέλη της γηγενούς αμερικανικής φυλής Ανασάζι καταγράφουν έκρηξη υπερκαινοφανούς αστέρος, που παραμένει ορατή για μερικούς μήνες ακόμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τα υπολείμματα της έκρηξης σχηματίζουν το Νεφέλωμα του Καρκίνου.
1546 Πεθαίνει ο Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα ο ονομαστός, Ελληνικής καταγωγής, Οθωμανός ναύαρχος και ο κατ΄εξοχήν οργανωτής του Οθωμανικού στόλου.
1776 Ο Τόμας Τζέφερσον διαβάζει τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας. Πρόκειται για την ιδρυτική διακήρυξη ανεξαρτητοποίησης δεκατριών Πολιτειών της Αμερικής από την αποικιοκρατία των Βρετανών. Μέσα από τις φλόγες της επανάστασης των αποικιών εναντίον της μητροπολιτικής Βρετανίας γεννιούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

1784 Ο Γεννήθηκε ο Αντόνιο Αλμέιντα, πορτογάλος φιλέλληνας, που διακρίθηκε κατά την Ελληνική Επανάσταση. (Θαν. 21/9/1847)
1790 Γεννήθηκε ο Τζορτζ Έβερεστ, ουαλός στρατιωτικός, μηχανικός και τοπογράφος. Δούλεψε πολλά χρόνια στην Ινδία, ανέπτυξε μεθόδους μέτρησης και προς τιμήν του η ψηλότερη κορυφή των Ιμαλαΐων φέρει το όνομά του. (Θαν. 1/12/1866)


Στον 19ο Αιώνα

1804 Γεννήθηκε ο Αμερικανός συγγραφέας, Ναθάναελ Χόθορν. («Άλικο Γράμμα», «Το σπίτι με τα επτά αετώματα»)
1807 Γεννήθηκε ο Ιταλός επαναστάτης, Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, τα κατορθώματά του οποίου βοήθησαν ώστε η Ιταλία να πραγματοποιήσει την πολιτική της ένωση και να απαλλαγεί από τους Αυστριακούς.
1822 Πεθαίνει ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης, αδελφός του Πετρόμπεη, οπλαρχηγός, από τις δυναμικότερες μορφές της ελληνικής επανάστασης. Σκοτώθηκε σε μάχη με τους Τούρκους στη Σπλάντζα της Ηπείρου.
1822 Μάχη του Πέτα: Οι Έλληνες του Μπότσαρη και του Μαυροκορδάτου αντιμετωπίζουν τους Τούρκους του Ομέρ Βρυώνη, στο Πέτα στην Άρτα. Οι ελληνικές και φιλελληνικές δυνάμεις καταστρέφονται.
1826 Στην 50η επέτειο της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, την οποία ανέγνωσε ο ίδιος, πεθαίνει ο 3ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τόμας Τζέφερσον.
1848 Πεθαίνει ο Φρανσουά Ρενέ Ντε Σατομπριάν, πιο γνωστός στην Ελλάδα ως Σατωβριάνδος, γάλλος συγγραφέας, πολιτικός, διπλωμάτης και φιλέλληνας. Ήταν ιδρυτής του Γαλλικού ρεύματος του ρομαντισμού και τον θαύμαζε ο Βίκτωρας Ουγκώ. Προς τιμήν του, στην Αθήνα υπάρχει η οδός Σατωβριάνδου. (Γεν. 4/9/1768)


Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1909 Συγκροτείται στην Αθήνα ο «Στρατιωτικός Σύνδεσμος», μία ομάδα αξιωματικών που θα προετοιμάσει την επανάσταση στο Γουδί τον ίδιο χρόνο και θα φέρει στην εξουσία τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

1910 Το μακρύ χέρι του ρατσισμού ήθελε να τελειώσει μια για πάντα με τον «αυθάδη» μαύρο Τζακ Τζόνσον που είχε τολμήσει να πάρει τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην πυγμαχία. Απέναντι του ο αήττητος πρώην πρωταθλητής Τζίμι Τζέφρις, γνωστός και ως «η μεγάλη λευκή ελπίδα». Ο πιο μεγάλος πυγμαχικός αγώνας όλων των εποχών, που απέδειξε πως το άρθρο περί ατομικών ελευθεριών στο σύνταγμα των ΗΠΑ ήταν ένα βρώμικο κουρελόχαρτο, ορίστηκε για τις 4 Ιουλίου του 1910

1918 Ανέρχεται στο θρόνο ο Μωάμεθ ΣΤ΄, ο τελευταίος Σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
1920 Η προσωρινή Κυβέρνηση της Σιβηρίας παραχωρεί τη νήσο Σαχαλίνη, πλούσια σε κοιτάσματα άνθρακα και πετρελαίου, στην Ιαπωνία.
1921 Ο Ελληνικός Στρατός (Χ Μεραρχία), μετά από σκληρή διήμερη μάχη, καταλαμβάνει την Κιουτάχεια.


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1927 Γεννήθηκε η Ιταλίδα ηθοποιός Τζίνα Λολομπρίτζιντα.
1927 Γεννήθηκε ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας και σεναριογράφος, Νιλ Σάιμον.
1928 Μετά την πτώση της κυβέρνησης του Α. Ζαΐμη ο Ε. Βενιζέλος σχηματίζει κυβέρνηση. Στις 9 του Ιούλη διαλύεται η Βουλή και προκηρύσσονται εκλογές για τις 19 Αυγούστου.
1934 Πεθαίνει η μεγάλη επιστήμων Μαρία Κιουρί, Πολωνοεβραία χημικός, βραβευμένη με δύο Νόμπελ φυσικής και χημείας. Μαζί με τον σύζυγό της Πιερ Κιουρί ανακάλυψαν το ράδιο και τις συνέπειές του. Λέγανε, ότι όταν έγινε η εκταφή, τα κόκαλά της ακόμα φωσφόριζαν, από τα ραδιενεργά στοιχεία, με τα οποία ερχόταν συνέχεια σε επαφή. (Γενν. 1867)

1939 Γεννήθηκε ο ο Ηλίας Κατσούλης. Και όπως πολύ συχνά –και πολύ άδικα– συμβαίνει, ελάχιστοι ξέρουν το όνομά του. Όλοι όμως ξέρουμε τα τραγούδια του. Ή τουλάχιστον μερικά από αυτά. «Τα σμυρνέικα τραγούδια», τα «Καράβια Χιώτικα», τη «Χαλκίδα», το «Κράτα για το τέλος», το «Δάκρυ στο γυαλί» τον «Ιούδα» που φιλούσε υπέροχα…

1942 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αεροπλάνα των ΗΠΑ ενώνονται με τη ΡΑΦ για πρώτη φορά και βομβαρδίζουν από κοινού βάσεις των Ναζί στην Ολλανδία.
1944 Πάνω από 500 άνδρες των SS, ταγματασφαλίτες, της οργάνωσης «Χ» και της Ειδικής Ασφάλειας επιτίθενται κατά των συνοικισμών Γούβα, Παγκράτι, Καισαριανή και Άγιος Ιωάννης. Απέναντί τους όμως βρίσκουν σύσσωμο το λαό και τον ΕΛΑΣ, που αντιμετωπίζουν τους εισβολείς, προξενώντας τους σοβαρές απώλειες.
1946 Οι Φιλιππίνες ανακηρύσσονται ελεύθερη Δημοκρατία από τις ΗΠΑ. Η αμερικανική σημαία κατεβαίνει από το κτίριο του Καπιτωλίου στη Μανίλα. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Χάρι Τρούμαν, στέλνει μήνυμα αποποιούμενος αξιώσεων από τις Φιλιππίνες και υπόσχεται ουσιαστική βοήθεια για την οικοδόμηση του έθνους, το οποίο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Πόλεμου.


Στο τρίτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1959 Η αμερικάνικη σημαία προσθέτει άλλο ένα αστεράκι, για να τιμήσει την είσοδο της Αλάσκας στις ΗΠΑ.
1966 Μεγάλη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιείται στο γήπεδο της ΑΕΚ, με τραγούδια από τη «Ρωμιοσύνη», τον «Επιτάφιο» και το «Μαουτχάουζεν».
1975 Ένοχο για τη δολοφονία 230.000 Εβραίων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Τρεμπλίνκα κρίνει δικαστήριο του Αμβούργου τον αρχηγό της Γκεστάπο, Λούντβιχ Χαν. Ο ηλικίας 67 χρόνων νομικός κρίνεται υπεύθυνος για την οργάνωση της «μετοίκησης», κατά τη ναζιστική ορολογία, των Εβραίων από το γκέτο της Βαρσοβίας στο διάστημα 1942-1943.


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1976 Η επιδρομή στο Έντεμπε της Ουγκάντας. Ισραηλινοί κομάντος απελευθερώνουν τους 103 επιβάτες αεροπλάνου της Air France που καταλήφθηκε από παλαιστίνιους και γερμανούς τρομοκράτες πάνω από την Κόρινθο. Έξι τρομοκράτες και τρεις όμηροι σκοτώνονται, καθώς και ο διοικητής των ισραηλινών κομάντος Γιονατάν Νετανιάχου, αδελφός του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

1976 Ιδρύεται στην Κύπρο ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ).

1992 Πέθανε ο Άστορ Πιατσόλα που θεωρείται ο σημαντικότερος συνθέτης του τάνγκο κατά το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα

1993 Σε συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο αρχηγός της Πολιτικής Άνοιξης, Αντώνης Σαμαράς, δηλώνει: «Δεν θα επιστρέψω στη Ν.Δ. και αν ακόμη αλλάξουν οι πολιτικές συνθήκες, έστω και αν με καλέσουν για να γίνω ο αρχηγός της».
1994 Στις 06.50, ο δεύτερος σύμβουλος της τουρκικής πρεσβείας (διπλωμάτης) Ομέρ Χαλούκ Σιπαχίογλου δολοφονείται σε ενέδρα έξω από το σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο, στην παραλιακή λεωφόρο, καθώς έμπαινε στο αυτοκίνητό του για να πάει στην πρεσβεία. Η τριμελής ομάδα κρούσης της τρομοκρατικής οργάνωσης 17Ν εκτέλεσε τον Σιπαχίογλου με έξι σφαίρες (στον θώρακα και στην κοιλιά) από το γνωστό 45άρι και διέφυγε ανενόχλητη μέσα στην πυκνή πρωινή κίνηση. Σύμφωνα με τις καταθέσεις των αυτόπτων μαρτύρων, έφτασαν στον τόπο της επίθεσης μια ώρα πριν και στάθμευσαν το κλεμμένο αυτοκίνητο μάρκας Suzuki, χρώματος ασημί – γκρι, πάνω στο οποίο είχαν τοποθετήσει πλαστές πινακίδες, στη διασταύρωση των οδών Θησέως και Ποσειδώνος στο Π. Φάληρο, σε απόσταση 30 μέτρων από την οικία του τούρκου διπλωμάτη.


Στον 21ο Αιώνα

2001 Πέθανε η Κατερίνα Βασιλάκου. Πρωτοεμφανίστηκε στη σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος το 1963 μετά τις σπουδές της στη δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Στη σαραντάχρονη πορεία της πρωταγωνίστησε σε πολλά έργα του σύγχρονου και κλασικού ρεπερτορίου και συνεργάστηκε με σπουδαίους Έλληνες ηθοποιούς. Μαζί με τον σύντροφό της και συνοδοιπόρο της στο θέατρο, τον ηθοποιό Θανάση Μυλωνά, ίδρυσαν δικό τους θίασο τη δεκαετία του 1970. Επίσης, η Κατερίνα Βασιλάκου έλαβε μέρος σε πολλές ταινίες του ασπρόμαυρου ελληνικού κινηματογράφου που την έκαναν γνωστή στο ευρύτερο κοινό

2003 Πέθανε ο Αμερικανός τραγουδιστής, Μπάρι Γουάιτ.

2004 Πεθαίνει ο καταξιωμένος εικαστικός, καθηγητής και πρύτανης της ΑΣΚΤ (Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) και σημαντικός εκπρόσωπος του μοντερνισμού Νίκος Κεσσανλής.

Νίκος Κεσσανλής – 4 Ιουλίου 2004

Στις 4 Ιουλίου 2004 #ΣανΣήμερα έφυγε από τη ζωή ο καταξιωμένος εικαστικός, καθηγητής και πρύτανης της ΑΣΚΤ @ asfa.ath και σημαντικός εκπρόσωπος του μοντερνισμού Νίκος Κεσσανλής. Το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει ένα απόσπασμα απο το επεισόδιο της σειράς «Κόκκινο κίτρινο μπλε», παραγωγής 1987, στο οποίο εμφανίζεται ο Νίκος Κεσσανλής. Στο βίντεο παρακολουθούμε τον καλλιτέχνη να βοηθά τα παιδιά να ζωγραφίσουν βασισμένα στις σκιές των σωμάτων τους ενώ στη συνέχεια να κατασκευάσουν ένα τοίχο με ζωγραφική και κολάζ. Ο καλλιτέχνης συνομιλεί επίσης με την παρουσιάστρια Φρόσω Μαλέα γύρω από τη συνεργασία του με τα παιδιά. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αναγνωστόπουλος. Τηλεσκηνοθεσία: Γιάννης Μαράκης.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/archeio/

#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός
#ΕΡΤΑρχείο_Εικαστικά
#ΝίκοςΚεσσανλής
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2023

2004 Τελικός Euro 2004: Η Εθνική Ελλάδος στέφεται πρωταθλήτρια Ευρώπης στο ποδόσφαιρο, νικώντας στον τελικό τη διοργανώτρια Πορτογαλία με 1-0. Το γκολ σημείωσε στο 56ο λεπτό ο Άγγελος Χαριστέας

2007 Πέθανε ο Κώστας Καπνίσης. Εγραψε μουσική για πάνω από 100 ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου ενώ στη διάρκεια της πορείας του εργάστηκε στην ορχήστρα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας ως διευθυντής και ενορχηστρωτής


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες