Σαν Σημερα την 25η Ιουνιου 1912

Ιστοριες της 25ης Ιουνιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

λίγο παρακάτω τα άπαντα






Σαν σήμερα 1975 Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Συμβουλίου της Ευρώπης Γκέοργκ Καν-Άκερμαν στα Υπουργεία Πολιτισμού και Επιστημών & Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

Σαν σήμερα 1975 Εναρκτήρια πανηγυρική συνεδρίαση της 9ης Συνόδου της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Σύνδεση της Ελλάδας με την ΕΟΚ

Σαν σήμερα 1975 Άφιξη του Ιρλανδού Υπουργού Εξωτερικών και Προέδρου της εξ Υπουργών του Συμβουλίου της ΕΟΚ Δρ. Γκάρετ Φιτζέραλντ προκειμένου να ενημερώσει την Ελληνική Κυβέρνηση ότι η ΕΟΚ εδέχθη για 10ο μέλος της την ΕΛΛΑΔΑ

Σαν σήμερα 1976 Στιγμιότυπα από την επίσκεψη του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζορζ Σπεναλ

Σαν σήμερα 1976 Σύνοδος των Πρυτάνεων στη Βιομηχανική Σχολή Πειραιώς με την παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Αθανάσιου Ταλιαδούρου

Σαν σήμερα 1977 Ο Υφυπουργός Συντονισμού και Προγραμματισμού Γιώργος Κοντογεώργης κάνει δηλώσεις για την προοπτική της ένταξης της Ελλάδας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ)

Σαν σήμερα 1979 Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση και την επικύρωση της Συνθήκης Προσχωρήσεως της Ελλάδας στην ΕΟΚ

Σαν σήμερα 1975 Στιγμιότυπα από τον αγώνα μπάσκετ των Εθνικών Ομάδων Ελλάδας και Ιταλίας που διεξάγεται στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο

Σαν σήμερα 1977 Διεθνείς αγώνες Στίβου Τσικλητήρεια. Στιγμιότυπα από διάφορα αγωνίσματα.













Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “ Έπος ” του 2015

Το “ Έπος ” του 2015 την 25η Ιουνιου





Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων






τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

1678 Η ενετή μαθηματικός Έλενα Κορνάρο Πισκόπια γίνεται η πρώτη γυναίκα που λαμβάνει διδακτορικό δίπλωμα.


Στον 19ο Αιώνα

1822 Ο Ernst Theodor Willhelm Amadeus Hoffmann, δεν έγραφε απλώς παραμύθια. Άλλαξε τα παραμύθια. Άλλαξε τούτο τον υπέροχο κόσμο μέσα από μια διαφορετική ματιά που γοήτευσε και εξακολουθεί να γοητεύει. «Έφυγε» σαν σήμερα αλλά, ευτυχώς, ό,τι άφησε πίσω του είναι μοναδικό

1826: Αποτυχημένη εκστρατεία του Ιμπραήμ εναντίον της Μάνης, ο οποίος γνωρίζει την ήττα στη διπλή μάχη της Βέργας – Διρού.

1852 Γεννιέται ο Αντόνιο Γκαουντί, Ισπανός αρχιτέκτονας, με δημιουργίες πρωτοποριακής φόρμας και έργα που θαυμάζονται στην πόλη της Βαρκελώνης.
1862 Αρχίζει η μάχη των Επτά Ημερών στις ΗΠΑ.


Στο πρώτο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1903 Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας, Τζωρτζ Όργουελ (Ερικ Αρθουρ Μπλερ το πραγματικό του όνομα), με διάσημο το μυθιστορηματικό βιβλίο του, 1984, το οποίο αναφέρεται στην αστυνόμευση των πολιτών από τον Μεγάλο αδελφό.
1912 Ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας κερδίζει χρυσό μετάλλιο στο μήκος άνευ φοράς στους Ολυμπιακούς Αγώνες στη Στοκχόλμη, με επίδοση 3,37 μ.Ο Κωστής όμως δεν πρόλαβε να χαρεί το θρίαμβό του. Λίγους μήνες μετά την επιστροφή του, ξέσπασε ο A’ Βαλκανικός Πόλεμος. Από αυτή την προσπάθεια δεν μπορούσε να λείπει το αγαπημένο παιδί της Ελλάδας, ο χρυσός ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας. Κατατάχτηκε αμέσως, με μεγάλο ζήλο.

1919 Στο Μόναχο της Γερμανίας αρχίζει η Επανάσταση των «Σπαρτακιστών», υπό την Ρόζα Λούξεμπουργκ. Ωστόσο, αυτή η προσπάθεια επιβολής του κομμουνισμού καταπνίγεται.
1920 Μικρασιατική εκστρατεία: Η Ελληνική ταξιαρχία καταλαμβάνει την Προύσσα.

1921 Αντιπαρατάσσονται για μια ακόμη φορά τα αντίπαλα στρατεύματα Ελλήνων και Τούρκων στη Μικρά Ασία.
1922 Γεννιέται ο Γεώργιος-Αλέξανδρος Μαγκάκης, καθηγητής του Ποινικού Δικαίου, διανοούμενος και πολιτικός. Διετέλεσε υπουργός σε κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
1925 Ο Θεόδωρος Πάγκαλος, στρατιωτικός και πολιτικός, επιβάλλει μια σύντομη διακυβέρνηση δικτατορίας. Εγγονός του ο σημερινός συνονόματος πολιτικός.


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1941 Η ιταλική σημαία υψώνεται στην Ακρόπολη, δίπλα στη γερμανική.


Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο

1947 Εκδίδεται για πρώτη φορά το περίφημο Ημερολόγιο της Άννας Φρανκ.
1950 Βορειοκορεατικά στρατεύματα διασχίζουν τον 38ο παράλληλο δίνοντας την αφορμή για την έναρξη του πολέμου της Κορέας.
1963 Γεννιέται ο Τζορτζ Μάικλ, κατά κόσμο Γιώργος Παναγιώτου, κυπριακής καταγωγής βρετανός ποπ τραγουδιστής. (Θαν. 25/12/2016)


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ο Αιώνα

1978 Η Αργεντινή νικά 3-1 την Ολλανδία στο Μπουένος Άιρες και κατακτά το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της ιστορίας της και 11ο από την καθιέρωση του θεσμού.

1982 Καταργείται το κούρεμα με την ψιλή στον ελληνικό στρατό. Επιτρέπεται πλέον στους νεοσύλλεκτους να έχουν μαλλιά μέχρι 4 πόντους (4 εκ.)
1984 Πεθαίνει ο «Νίτσε του 20ού αιώνα» Μισέλ Φουκώ

1988 Έχουμε δει γκολ και γκολ όλα αυτά τα χρόνια στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Κάποια όμως έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη μας. Ένα απ’ αυτά αποτελεί δίχως αμφιβολία και του Μάρκο Φαν Μπάστεν στον τελικό του Euro 1988. Τότε, στις 25 Ιουνίου στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, η Ολλανδία αντιμετώπισε τη Σοβιετική Ένωση, με έπαθλο την κορυφή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Οι «οράνιε» ευτύχησαν να προηγηθούν με τον Ρουντ Γκούλιτ στο 32’, όμως λίγο μετά την έναρξη του β’ μέρους, έμελλε να «σφραγίσουν» την κατάκτηση του τροπαίου, με ένα γκολ πραγματικό αριστούργημα. Στο 54ο λεπτό λοιπόν, οι Ολλανδοί βγήκαν ταχύτατα στην αντεπίθεση, ο Άρνολντ Μιούρεν σέντραρε στο β’ δοκάρι και ο Φαν Μπάστεν με ένα απίστευτο σουτ από πολύ δύσκολη γωνία, νίκησε τον Ντασάεφ στέλνοντας την μπάλα στο απέναντι παραθυράκι!

1989 Πεθαίνει σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός του θεάτρου και θιασάρχης Έλσα Βεργή

1991 Η ενωμένη Γιουγκοσλαβία αποτελεί πια παρελθόν, καθώς η Σλοβενία και η Κροατία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους.

1997 Πεθαίνει ο Γάλλος εξερευνητής και ωκεανογράφος Ζακ Υβ Κουστώ, με μεγάλη προσφορά στις θαλάσσιες έρευνες ανά τον κόσμο, με το θρυλικό πια πλοίο του “Καλυψώ”.

1998 Κυκλοφορούν στην αγορά τα Windows 98 της Microsoft.


Στον 21ο Αιώνα

2004 Εκτεταμένα στιγμιότυπα του αγώνα μεταξύ των Εθνικών ομάδων Γαλλίας και Ελλάδας, στα προημιτελικά του Euro 2004, όπου η Ελλάδα με γκολ του Άγγελου Χαριστέα, επιβλήθηκε με σκορ 1-0 και προκρίθηκε έτσι στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Ο αγώνας έγινε στο στάδιο José Alvalade, στη Λισαβόνα. Η διοργάνωση του Euro 2004 διεξήχθη στην Πορτογαλία, άρχισε στις 12 Ιουνίου 2004 και ολοκληρώθηκε την 4η Ιουλίου 2004.

2009 Ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Παπαθανασίου, ανακοινώνει δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης στην ελληνική οικονομία, με στόχο την ενίσχυση των κρατικών ταμείων με έσοδα ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Τα μέτρα είναι τα εξής: Έκτακτη εισφορά στους κατόχους των σκαφών αναψυχής, ειδικός φόρος στα αυτοκίνητα άνω των 1.929 κ.ε, αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα, αύξηση των τελών κινητής τηλεφωνίας, κατάργηση του αφορολόγητου ορίου στα λαχεία και ρύθμιση του θέματος των ημιυπαίθριων χώρων. Ο υπουργός χαρακτηρίζει τα μέτρα δυσάρεστα, αλλά αναγκαία και δίκαια κοινωνικά κατανεμημένα.

2009 Ο βασιλιάς της ποπ Michael Jackson άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 50 ετών. Η απώλεια του του συγκλόνισε ολόκληρο τον πλανήτη και βύθισε στο πένθος εκατομμύρια θαυμαστές του. Η είδηση του θανάτου του έκανε το γύρο του κόσμου μέσα σε λίγα λεπτά. Η υγεία του Τζάκσον τον τελευταίο καιρό ήταν επιβαρυμένη και επίσης ήταν εθισμένος σε παυσίπονα φάρμακα. Ο θάνατος του προκλήθηκε από οξεία δηλητηρίαση μετά τη λήψη ισχυρού αναισθητικού, ηρεμιστικού καθώς και άλλων φαρμάκων. Το Νοέμβριο του 2011 ο προσωπικός γιατρός του Jackson, Conrad Murrey καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Μόλις λίγες εβδομάδες νωρίτερα από το θάνατό του, ο Michael Jackson είχε ανακοινώσει επίσημα την επιστροφή του στη σκηνή, με την συναυλία – υπερπαραγωγή «This is it». Θα έκανε 50 συναυλίες, που ήταν όλες «sold out» από την πρώτη στιγμή και σύμφωνα με τα στοιχεία, περισσότεροι από 1 εκ. θαυμαστές θα τον απολάμβαναν.

2009 Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός Φάρα Φώσετ (Άγγελοι του Τσάρλυ).

2015 Πεθαίνει ο Πάτρικ Μακνί, άγγλος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. («Τhe Avengers») (Γεν. 6/2/1922)

2022 Πεθαίνει ο Κωνσταντίνος Τζούμας, έλληνας ηθοποιός, ραδιοφωνικός παραγωγός και συγγραφέας σε ηλικία 78 ετών. Τα τελευταία χρόνια «πάλευε» με τον καρκίνο


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες