Σαν Σημερα την 22α Σεπτεμβρίου 1980

Ιστοριες της 22ας Σεπτεμβριου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

Ιστορίες της 22ας Σεπτεμβρίου

Ιστορίες της 22ας Σεπτεμβρίου

sansimera.gr













22 Σεπτεμβρίου 1976 – Στο Υπουργείο Συντονισμού και Προγραμματισμού υπογράφεται συμφωνία για τη λήψη δανείου από την Οργάνωση Διεθνούς Βοηθείας μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ από τον Υπουργό Συντονισμού και Προγραμματισμού Παναγιώτη (Παναγή) Παπαληγούρα και τον Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζακ Κιούμπις (Jack B. Kubisch)
22 Σεπτεμβρίου 1978 – Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Χουάνγκ Χούα συναντάται με τον Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Ράλλη
22 Σεπτεμβρίου 1980 – Άφιξη της Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας Μάργκαρετ Θάτσερ (Margaret Thatcher) στο αεροδρόμιο του Ελληνικού και υποδοχή από τον Πρωθυπουργό Γεώργιο Ράλλη και τη σύζυγό του Λένα Ράλλη (χωρίς ήχο)




22 Σεπτεμβρίου 2015 – Μετεκλογικές εξελίξεις









Γιάννης Νεγρεπόντης – 22 Σεπτεμβρίου 1991

Συμπληρώνονται φέτος 30 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή, πεζογράφου και στιχουργού Γιάννη Νεγρεπόντη (22 Σεπτεμβρίου 1991), ο οποίος έγινε ευρύτερα γνωστός και αγαπητός με τα τραγούδια του «Το ακορντεόν» και «Τρίτος Παγκόσμιος» που μελοποίησε ο Μάνος Λοΐζος. Πολύπλευρη προσωπικότητα στα ελληνικά γράμματα, έγραψε ποίηση, πεζογραφία, θέατρο και παιδική λογοτεχνία. Ιδεολογικά ανήκε στην Αριστερά, και την 21η Απριλίου 1967 συνελήφθη και εξορίστηκε για τρία χρόνια, στη Γυάρο και τη Λέρο. Δημοσίευσε σε διάφορα περιοδικά, συνεργάστηκε με εφημερίδες, με το ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Τη δεκαετία του ’60 άρχισε να γράφει ποιήματα προορισμένα να γίνουν τραγούδια. Το 1965 γνωρίστηκε με τον Μάνο Λοΐζο. Ο ίδιος μελοποίησε τα αντιρατσιστικά «Νέγρικα», που τραγούδησε η Μαρία Φαραντούρη ενώ τραγούδια του έχουν μελοποιήσει οι Μίκης Θεοδωράκης, Χρήστος Λεοντής, Λίνος Κόκκοτος και άλλοι.
Τα «Μικροαστικά» σε ποίηση Νεγρεπόντη και μουσική Λουκιανού Κηλαηδόνη αποτέλεσαν επίσης έναν ξεχωριστό αγαπημένο δίσκο –σύμβολο της δεκαετίας του ’70. Βασικό χαρακτηριστικό τους, ο βαθύτατος πολιτικός τους χαρακτήρας και η καυστική σάτιρα για τις σκοτεινές πλευρές του μικροαστισμού.

Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ Α.Ε. και την εκπομπή του Λευτέρη Παπαδόπουλου, παραγωγής 1995, "Η ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ ΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ", ένα σπάνιο αφιέρωμα στον ποιητή και στιχουργό Γιάννη Νεγρεπόντη που ολοκληρώθηκε σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος του αφιερώματος επικεντρώνεται στην εποχή της δεκαετίας του ’60 και στη συνεργασία του με τον Μάνο Λοΐζο στα «Νέγρικα», ένα μουσικό έργο ξεχωριστής σημασίας που εκδόθηκε για πρώτη φορά στην Μεταπολίτευση (Δεκέμβριος 1975) ενώ το δεύτερο εστιάζει στο ιστορικό άλμπουμ «Μικροαστικά» (1973) και στα «Απλά μαθήματα Πολιτικής Οικονομίας».
Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ερμηνεύει στην εκπομπή και τραγούδια που δεν συμπεριλήφθηκαν στον κόκκινο δίσκο "Μικροαστικά" το 1973, όπως ονομάστηκε συνθηματικά από το χρώμα του εξωφύλλου, καθώς απορρίφθηκαν από την λογοκρισία, και γι’ αυτό ανέκδοτα στον καιρό τους, ή άλλα που γράφτηκαν για την παράσταση με τίτλο «Μικροαστικά» όταν ανέβηκαν ως θεατρικό έργο τη σεζόν 1974-1975 με κείμενα του Νεγρεπόντη από το «Μικρό Θέατρο» στην Κυψέλη.

Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/ert-arxeio/giannis-negrepontis-22-septemvrioy-1991-2/

#ΣανΣήμερα
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video #ΕΡΤΑρχείο_Μουσική
#ΕΡΤΑρχείο_Ποίηση

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021




Νίκ Κέιβ- 22 Σεπτεμβρίου 1957

#ΣανΣήμερα γεννήθηκε ο Αυστραλός τραγουδιστής, τραγουδοποιός, συνθέτης, ηθοποιός και ποιητής Νίκ Κέιβ (Nick Cave), στις 22/9/1957. Το Αρχείο της ΕΡΤ με την αφορμή αυτή παρουσιάζει ένα απόσπασμα από το πολιτιστικό μαγκαζίνο «Χρώματα», παραγωγής 1989. Προβάλλεται συνέντευξη του ιδιαίτερου καλλιτέχνη στον παρουσιαστή της εκπομπής Γιάννη Έξαρχο, που έλαβε χώρα στην Αθήνα, μετά τη συναυλία του Κέιβ με τους Bad Seeds στο Club Ρόδον (5/5/1989) . Ο Cave μιλά φυσικά για τη μουσική, για το rock n roll, τα blues, για τη βιομηχανία της ροκ μουσικής, αλλά και για τα μουσικά είδη και τους καλλιτέχνες που απολαμβάνει και τον έχουν επηρεάσει.
#ΣανΣήμερα #ΕΡΤΑρχείο_Μουσική #NickCave #Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2022


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες