Σαν Σημερα την 20η Ιουλιου 1974

Ιστοριες της 20ης Ιουλιου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του

λίγο παρακάτω τα άπαντα





20-7-1936 Πλάνα από την πρώτη τελετή αφής στην ιστορία της Ολυμπιακής Φλόγας που πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου





20-7-1974 Πλάνα από την πρώτη ημέρα της επιστράτευσης μετά την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο



20-07-1979 Ρεπορτάζ για τα πέντε χρόνια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο












Σαν σήμερα 2009 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2010 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2011 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2012 κύρια θέματα ειδήσεων





Σαν σήμερα 2013 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2014 κύρια θέματα ειδήσεων


Το “ Επος ” του 2015 Σαν σήμερα την 20η Ιουλιου

Το “ Έπος ” του 2015 την 20η Ιουλιου





Σαν σήμερα 2016 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2017 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2018 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2019 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2020 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2021 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2022 κύρια θέματα ειδήσεων

Σαν σήμερα 2023 κύρια θέματα ειδήσεων






τα άπαντα


Πριν τον 19ο Αιώνα

356 π.Χ. Γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος, βασιλιάς των Μακεδόνων. (Θαν. 10/6/323 π.Χ.)
1054 Οριστικοποιείται το Σχίσμα μεταξύ Ορθοδόξου και Παπικού χριστιανισμού.
1776 Γεννήθηκε ο Τόμας Μπρους, 7ος κόμης του Έλγιν, Σκοτσέζος ευγενής και διπλωμάτης, γνωστός από την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. (Θαν. 14/11/1841)
1792 Τουρκοκρατία: ο Λάμπρος Τζαβέλας και τα παλληκάρια του, 16 Σουλιώτες, πέφτουν ηρωικά μαχόμενοι, ενώ αμύνονται κατά των Τούρκων.


Στον 19ο Αιώνα

1810 Η Κολομβία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.
1821 Ο Ομέρ Βρυώνης ανακαταλαμβάνει την Αθήνα και λύει την πολιορκία της Ακρόπολης.
1877 Στη Βαλτιμόρη, η αστυνομία σκοτώνει εννέα άτομα σε μία εξέγερση εργατών στο σιδηρόδρομο Βαλτιμόρης- Οχάιο.
1890 Κυκλοφορεί η εφημερίδα «Σοσιαλιστής» – όργανο του «Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου», που ίδρυσε ο Στ. Καλλέργης.


Στο πρώτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1903 Το Βουλγαρικό Κομιτάτο οργανώνει επανάσταση, με επίκεντρο τη Δυτική Μακεδονία, τη γνωστή επανάσταση του Ήλιντεν, με σκοπό τη δημιουργία αυτόνομης Βουλγαρικής Μακεδονίας.
1908 Πέθανε ο συγγραφέας και πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Δημήτριος Βικέλας.
1912 Στην Ικαρία εκδηλώνεται επανάσταση των κατοίκων κατά των τουρκικών αρχών. Ανακηρύσσεται η ”Ελεύθερη Πολιτεία Ικαρίας” και σχηματίζεται προσωρινή διοίκηση.
1914  Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, κατά τη συνάντησή του με τον Ελευθέριο Βενιζέλο, συμφωνεί με τα επιχειρήματα του πρωθυπουργού ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει μέρος στον ευρωπαϊκό πόλεμο και να ενταχθεί με τα κράτη της Τριπλής Συνεννόησης (Αντάντ).
1914 Γεννιέται στο Παλιοζογλώπι του Δήμου Ιτάμου στα Αγραφα της Καρδίτσας ο Χαρίλαος Φλωράκης.
1917 Η Επιτροπή της Γιουγκοσλαβίας και το βασίλειο της Σερβίας υπογράφουν τη Διακήρυξη της Κέρκυρας, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ενός κράτους Νοτίων Σλάβων που συμπεριλαμβάνει Σέρβους, Κροάτες και Σλοβένους και “δημιουργεί” το μεταπολεμικό βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας.
1923 Σκοτώνεται σε ενέδρα ο Πάντσο Βίγια, θρυλικός Μεξικανός επαναστάτης και ηγετικό στέλεχος της Μεξικανικής επανάστασης. (Γενν. 1878)
1924 Ιδρύεται η Διεθνής Ομοσπονδία Σκακιού (FIDE) στο Παρίσι από τον Πιέρ Βίνσεντ. Στο έμβλημά της περιλαμβάνει ως αρχή της το σύνθημα “Gens Una Sumus” που σημαίνει “Είμαστε Ένας Κόσμος”.


Στο δεύτερο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1934 Γεννήθηκε η ηθοποιός, Αλίκη (Σταματίνα) Βουγιουκλάκη.

ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ

Αλίκη είναι μόνο μια ❤️

«Δεν πιστεύω ότι ο άνθρωπος φεύγει και τελειώνει. Πιστεύω πως κάποτε επανέρχεται, ζει, δημιουργεί, ανανεώνεται μέσα από ένα αιώνιο παιχνίδι της ζωής και του θανάτου.»
Αλίκη (1934 – 1996)

Βλέπουμε ασπρόμαυρες σκηνές από τις ταινίες «Aliki My Love», «Μανταλένα», «Το Ταξίδι», «Αστέρω», «Το Ξύλο Βγήκε από τον Παράδεισο» και «Το Κλωτσοσκούφι».

#remembering #AlikiVougiouklaki #ΑλίκηΒουγιουκλάκη #Αλίκη
#finosfilm #greekcinema #greekmovies #greekactors #greekartists #ellinikestainies #vintagemovies #retromovies #50s #60s #70s #goldencinema #greekhollywood

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Πέμπτη, 22 Ιουνίου 2023

1936 Γίνεται η πρώτη τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία. Η προθιέρια Κούλα Πράτσικα ανάβει τη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου Κώστα Κονδύλη. Η φλόγα θα φτάσει στο Βερολίνο 11 μέρες αργότερα, από 3.840 λαμπαδηδρόμους.
1937 Πεθαίνει ο Ιταλός μηχανικός και εφευρέτης Γουλιέλμο Μαρκόνι.
1938 Γεννήθηκε η Αμερικανίδα ηθοποιός, Nάταλι Γουντ.
1940 Το περιοδικό Billboard εισάγει για πρώτη φορά τα τσαρτς των δημοφιλέστερων τραγουδιών.
1944 Πραγματοποιείται αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Αδόλφου Χίτλερ από τον συνταγματάρχη Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, ο οποίος τοποθέτησε εκρηκτικό μηχανισμό στην αίθουσα συσκέψεων του αρχηγείου του, στο Ράστενμπουργκ. Οι πρωταίτιοι είτε αυτοκτονούν, είτε εκτελούνται.
1947 Γεννήθηκε ο μεξικάνος ρόκερ, Κάρλος Σαντάνα.


Στο τρίτο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1969 Δύο από τα μέλη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής «Απόλλων 11», οι αστροναύτες Νιλ Άρμστρονγκ και Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν γίνονται οι πρώτοι άνθρωποι που προσεδαφίζονται στη Σελήνη.
1967 Οι Beatles προτίθενται να αγοράσουν το νησάκι Αγία Τριάδα που βρίσκεται στα ανοιχτά της Ερέτριας και μοιάζει με κιθάρα. Το σχέδιό τους, τελικά, θα ναυαγήσει.
1973 Πεθαίνει μυστηριωδώς ο Μπρους Λη, Αμερικανός-Κινέζος ηθοποιός και άσσος των πολεμικών τεχνών. (Γενν. 1940)
1974 Τουρκικά στρατεύματα κάνουν απόβαση και εισβάλουν στην Κύπρο. Γενική επιστράτευση κηρύσσεται στην Ελλάδα. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εκδίδει το ψήφισμα 353 για κατάπαυση του πυρός στην Κύπρο.
Ιστοριες της 20ης Ιουλιου


Στο τελευταίο τέταρτο του 20ου Αιώνα

1988 Ο ελληνοαμερικανός Μάικλ Δουκάκης λαμβάνει το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

1989 Πέθανε  ο ζωγράφος, Γιάννης Τσαρούχης


Στον 21ο Αιώνα

2007 Επίσκεψη στην Αθήνα πραγματοποιεί η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ για να προωθήσει οπλικά συστήματα στη χώρα μας (Eurofighter). Απευθυνόμενη προς τον έλληνα πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, λέει: «Θα τονίσω, για άλλη μια φορά, το πόσο σημαντικές είναι και οι οικονομικές μας σχέσεις. Έχετε ένα ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 4%. Αυτό για μας είναι απλά ένα όνειρο!».
2015 Πέθανε ο ηθοποιός Γιώργος Βελέντζας

2023 Πέθανε ο ποιητής και στιχουργός Μιχάλης Μπουρμπούλης

Μιχάλης Μπουρμπούλης 1939-2023

Ο σημαντικός Έλληνας ποιητής και στιχουργός Μιχάλης Μπουρμπούλης έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 84 ετών. Γεννήθηκε το 1939 στην Ιθάκη. Άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στο μουσικό χώρο με το έργο του. Συνεργάστηκε με μεγάλους συνθέτες όπως ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Σταύρος Κουγιουμτζής, ο Δημήτρης Λάγιος, ο Λίνος Κόκοτος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Στάμος Σέμσης και ο Φίλιππος Περιστέρης.
Οι μελοποιημένοι στίχοι του έγιναν μεγάλες επιτυχίες από τη δεκαετία του 1970 μέχρι σήμερα όπως: «Θα ‘ταν 12 Του Μάρτη» (Χάρις Αλεξίου), («Έχεις την πόρτα σου κλειστή» (Γιώργος Νταλάρας), «Να Παίζει Το Τρανζίστορ» (Μαρινέλα), «Μην Κλαις» (Σωτηρία Μπέλλου), «Καμιά Φορά» (Μαρινέλα), «Θα με δικάσει» (Σωτηρία Μπέλλου), «Βεγγαλικά Σου Μάτια» (Γιώργος Νταλάρας). Εξαίρετος δημιουργός του λόγου και πολυσχιδής προσωπικότητα ασχολήθηκε επίσης με τη λογοτεχνία. Έχει εκδώσει μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές ενώ έγραψε και θεατρικά έργα.

Στο βίντεο που προέρχεται από την εκπομπή «Η Αυλή των Χρωμάτων» του 2021 (παρουσίαση, αρχισυνταξία: Αθηνά Καμπάκογλου), αφιερωμένη στον σπουδαίο δημιουργό, παρακολουθούμε συνέντευξη του Μιχάλη Μπουμπούλη.
Η κάμερα της εκπομπής τον συνάντησε στο σπίτι του. Μιλά για την αγάπη του για την επτανησιακή ποίηση και τον Λορέντζο Μαβίλη, για το γράψιμο ως προσωπικό καθήκον, για την τέχνη της γραφής και για τα βιβλία του. Εκπρόσωπος της επτανησιακής σχολής σε νεαρή ηλικία έγραψε το πρώτο του σονέτο. Σχολιάζει, επίσης, το ζήτημα του χειρισμού της γλώσσας και την έλλειψη έμπνευσης που χαρακτηρίζει τους νέους στιχουργούς. Ακούγεται το τραγούδι «Άγγιγμα Ψυχής» με τον Μιχάλη Χατζηγιάννη (στίχοι: Μιχάλης Μπουρμπούλης, μουσική: Γιώργος Χατζηνάσιος).

#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός #ΕΡΤΑρχείο_Μουσική
#στιχουργός #ΜιχάληςΜπουρμπούλης #ΜιχάληςΧατζηγιάννης
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2023


Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες