Ιστοριες της 13ης Σεπτεμβριου

Ιστοριες της 13ης Σεπτεμβριου :

Μικρή ιστορική αναδρομή σε σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την συγκεκριμένη μέρα στο σχετικά πρόσφατο παρελθόν

Παρακολουθήστε τον pluralismos.gr και τις καθημερινά προγραμματισμένες ιστορικές αναδρομές του…και ανατρέξτε στο αρχείο του









Ιστοριες της 13ης Σεπτεμβριου
Ιστοριες της 13ης Σεπτεμβριου







Ιστοριες της 13ης Σεπτεμβριου











Ιστορίες της 13ης Σεπτεμβρίου



Δημήτρης Παντερμαλής- 14 Σεπτεμβρίου 2022

Έφυγε σήμερα το πρωί 13 Σεπτεμβρίου 2022 από τη ζωή, ο Δημήτρης Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης και επίτιμος καθηγητής Αρχαιολογίας. Πρωτοπόρος αρχαιολόγος, επί σειρά ετών διευθυντής ανασκαφών στο Δίον, διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Όραμα της ζωής του υπήρξε το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο υπηρέτησε με ιδιαίτερη αφοσίωση από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα.
Στο απόσπασμα της εκπομπής «Artweek» που προβλήθηκε στις 20/6/2020, ο Δημήτρης Παντερμαλής συνομιλεί με τη Λένα Αρώνη για τα 11 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης, και για την «επανεκκίνησή» του για το κοινό μετά το κλείσιμο εξαιτίας της πανδημίας.

#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video
#ΜουσείοΑκρόπολης
#ΔημήτρηςΠαντερμαλής

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022


Κώστας Καζάκος – 13 Σεπτεμβρίου 2022

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2022 έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Καζάκος, ένας από τους μεγάλους θεατρικούς και κινηματογραφικούς ηθοποιούς της χώρας μας. Η προσφορά του στα θεατρικά πράγματα της χώρας υπήρξε πολύπλευρη, τόσο κατά την περίοδο της συνεργασίας του με την Τζένη Καρέζη, όσο και μετά το θάνατό της, ενώ η κινηματογραφική και τηλεοπτική του πορεία έδωσε επίσης σημαντικές ερμηνείες. Ο Κώστας Καζάκος ξεχώρισε και για την κοινωνική και πολιτική του δράση, την ενασχόληση με τα κοινά και τη γενικότερη προσφορά του στα πολιτιστικά πράγματα της χώρας.
Το Αρχείο της ΕΡΤ ΑΕ παρουσιάζει ένα σημαντικό τεκμήριο, που περιλαμβάνει πλάνα από την ιστορική θεατρική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο».
Η παράσταση ανέβηκε από τον θίασο Καρέζη-Καζάκου για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας-τον Ιούνιο του 1973-στο θέατρο «Αθήναιον» στην οδό Πατησίων, διακόπηκε όμως απότομα από το στρατιωτικό καθεστώς τον Οκτώβριο. Το έργο ήταν γραμμένο από τον Ιάκωβο Καμπανέλλη. Τους ρόλους ερμήνευσαν η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος, ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ο Νίκος Κούρος, ο Τίμος Περλέγκας και ο Χρήστος Καλαβρούζος. Η σκηνοθεσία ήταν του Κώστα Καζάκου, με βοηθό τον Άρη Δαβαράκη, τα σκηνικά-κοστούμια του Φαίδωνα Πατρικαλάκη και η μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου. Τα τραγούδια ερμήνευε στη σκηνή ο Νίκος Ξυλούρης.
Δείτε στο απόσπασμα του τεκμηρίου (ημερομηνία προβολής 24/9/1974) πλάνα από την έναρξη της παράστασης που ανέβηκε τον Σεπτέμβριο του 1974, με τους πρωταγωνιστές Κώστα Καζάκο και Τζένη Καρέζη να βάζουν τους θεατές στην ατμόσφαιρα του έργου, συνοψίζοντας με καυστικό τρόπο τα γεγονότα από την έναρξη της Δικτατορίας και κατά τη διάρκειά της.
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα εδώ: https://www.ert.gr/ert-arxeio/kostas-kazakos-13-septemvrioy-2022/
#ΚώσταςΚαζάκος
#ΕΡΤΑρχείο_Πολιτισμός
#ΕΡΤΑρχείο_Θέατρο
#Arxeio #afierwmata #αφιερώματα #ERTarchive_video

Δημοσιεύτηκε από ΕΡΤ Αρχείο στις Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου 2022


ΚΥΒΕΛΗ ΘΕΟΧΑΡΗ

Εγγονή της μεγάλης Κυβέλης και εκλεκτή ηθοποιός και η ίδια, η Κυβέλη Θεοχάρη έκανε μια σύντομη αλλά σημαντική πορεία στο θέατρο και τον κινηματογράφο με απολαυστικές ερμηνείες.

Η πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση ήταν το 1955 στην «Γκόλφω» του Ορέστη Λάσκου, στον ρόλο της Σταυρούλας. Ακολούθησε η σπουδαία ταινία «Η Άγνωστος» το 1956, όπου είχε την τιμή να παίξει τον ρόλο της Ευτυχίας δίπλα στην γιαγιά της Κυβέλη.

Ακολούθησαν άλλες δύο ταινίες στην Φίνος Φιλμ «Ο Ηλίας του 16ου» και «Ο Δήμος από τα Τρίκαλα» και στη συνέχεια αποσύρθηκε μέχρι το 2014, όπου σε ηλικία 90 ετών έπαιξε στην μικρού μήκους ταινία «Οι Κόρες του Χάους» του Ινστιτούτου Κυβέλη, που πραγματεύεται την ιστορία της μεγάλης θεατρικής οικογένειας.

Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1924 και έφυγε από τη ζωή τον Φεβρουάριο του 2017.

#remembering #KyveliTheochari #ΚυβέληΘεοχάρη

Δημοσιεύτηκε από Finos Film Official στις Παρασκευή, 19 Αυγούστου 2022







απο εδω και κάτω … το “έπος” του 2015




Δείτε τις καθημερινές ιστορικές αναδρομές του pluralismos.gr


Sources/Πηγές: Αρχείο της ΕΡΤ, ΕΡΤ, Τηλεοπτικός Σταθμός της Βουλής των Ελλήνων, pluralismos.gr, Κανάλι 6, Σαν Σήμερα, mini.press, ThePressRoom, DW Ελληνικά, StarTvGreece, CNBC, Bloomberg και Ασοσιέιτεντ Πρες