Η NASA ανακοίνωσε την ανακάλυψη 219 νέων υπόπτων πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Ο αριθμός περιλαμβάνει 10 που είναι “βραχώδεις” όπως η Γη και υπάρχουν στη ζώνη Goldilocks του ηλιακού τους συστήματος, ούτε πολύ κοντά στο αστέρι τους και ως εκ τούτου πολύ ζεστό, ούτε πολύ μακριά και πολύ κρύο ώστε να υπάρχει υγρό νερό. Η παρουσία νερού θεωρείται ως βασικός παράγοντας για την ύπαρξη της ζωής.

Σε ένα tweet της, η NASA ανέφερε: “Οι επιστήμονες που χρησιμοποιούν το @NASAKepler έχουν εντοπίσει 219 πιθανούς νέους κόσμους!”

Οι ανακαλύψεις φέρνουν τον συνολικό αριθμό των υπόπτων εξωπλανητών – πλανήτες έξω από το ηλιακό μας σύστημα – που βρέθηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler σε περισσότερους από 4.000.


<

“Αυτός ο προσεκτικά μετρημένος κατάλογος είναι το θεμέλιο για την άμεση απάντηση σε ένα από τα πιο συναρπαστικά ερωτήματα της αστρονομίας – πόσοι πλανήτες όπως η Γη μας υπάρχουν στον γαλαξία…”, δήλωσε η Susan Thompson, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο SETI που αναζητά σημάδια εξωγήινων. Σε ανακοίνωσή της η NASA ανέφερε: “Υπάρχουν τώρα 4.034 υποψήφιοι πλανήτες που προσδιορίστηκαν από τον Κέπλερ, εκ των οποίων 2.335 έχουν εξακριβωθεί ως εξωπλανήτες. Έχουν επαληθευτεί.”

“Επιπλέον, τα αποτελέσματα που χρησιμοποιούν τα δεδομένα Kepler υποδηλώνουν δύο διαφορετικές ομάδες μεγέθους μικρών πλανητών. Και τα δύο αποτελέσματα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην αναζήτηση ζωής”.


<

Ο Mario Perez, επιστήμονας του προγράμματος Kepler στη NASA, τόνισε τη σημασία του διαστημικού τηλεσκοπίου. “Το σύνολο δεδομένων Kepler είναι μοναδικό, καθώς είναι το μόνο που περιέχει έναν πληθυσμό από αυτούς τους γειτονικούς με την Γη αναλογικά – πλανήτες με περίπου το ίδιο μέγεθος και την ίδια τροχιά με τη Γη”, δήλωσε.

«Η κατανόηση της συχνότητας τους στον γαλαξία θα βοηθήσει στην ενημέρωση του σχεδιασμού των μελλοντικών αποστολών της NASA για την άμεση απεικόνιση μιας άλλης Γης».

Πηγή: The Independent