Το Eurogroup της Δευτέρας στα διεθνή ΜΜΕ

Εκτενείς αναφορές στην εφημερίδα Daily Telegraph, στον Guardian, στην Wall Street Journal, στην εφημερίδα Financial Times, στις εφημερίδες της Funke Mediengruppe …

Aρθρο του οικονομικού συντάκτη, Peter Spence, υπό τον τίτλο Greek debt crisis threatens to flare up ahead of Brexit vote, που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Daily Telegraph, όπου επισημαίνεται ότι η Ελλάδα θα έλθει αντιμέτωπη με ένα άλλο θυελλώδες καλοκαίρι, καθώς οι ετοιμοπόλεμοι ηγέτες της χώρας προετοιμάζονται για να δώσουν μάχη για περισσότερη επιείκεια από τους διεθνείς πιστωτές τους.

Σημειώνεται ότι το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα μπορούσε να συζητηθεί, στο πλαίσιο του πολυαναμενόμενου Eurogroup της Δευτέρας, με καμία, ωστόσο, σοβαρή πρόοδος να αναμένεται.

Αναφέρεται, χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι σύμφωνα με τον David Owen, οικονομολόγο της Jefferies, ο κίνδυνος του Brexit αποτελεί πολύ πιο σημαντικό θέμα από το εάν τελικά η Ελλάδα θα παραμείνει ή όχι στη ζώνη του ευρώ.

1

Η Ελλάδα έχει ουσιαστικά πετύχει τους στόχους των μεταρρυθμίσεων που απαιτούν οι δανειστές της, για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις πιθανής ελάφρυνσης χρέους, δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι δηλώσεις Juncker έρχονται πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, όπου θα τεθεί επί τάπητος το πακέτο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικό χρέους. «Θα ξεκινήσουμε τις πρώτες συζητήσεις για το πώς θα γίνει το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο μακροπρόθεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος στη συνέντευξή του.

2

Η εφημερίδα Wall Street Journal, σε άρθρο που υπογράφει ο William Wilkes, με τίτλο German Leadership Differs on Greek Debt Relief/ Eurozone finance ministers set to meet Monday to discuss beleaguered nation’s finances, αναφέρει ότι η γερμανική ηγεσία εμφανίζεται διχασμένη όσον αφορά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δεδομένου ότι ο Αντικαγκελάριος Υπουργός Οικονομικών και Ενέργειας και Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, τάχθηκε υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, σηματοδοτώντας ρήξη στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης, τη στιγμή που ο Γερμανός ΥπΟικ, Wolfgang Schaeuble, δηλώνει αντίθετος σε κάθε συζήτηση περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διαμηνύοντας πως «δεν είναι απαραίτητη».

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, o κ. Gabriel ζητά την άμεση εκκίνηση του διαλόγου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, διαμηνύοντας πως «δεν έχει κανένα νόημα να τορπιλιστεί με νέα μέτρα λιτότητας η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας». «Το Eurogroup της Δευτέρας πρέπει να βρει μια λύση η οποία θα σπάσει μια και καλή τον φαύλο κύκλο στον οποίο έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνια η ελληνική οικονομία», εξηγεί ο αντικαγκελάριος, τονίζοντας ότι «ο καθένας γνωρίζει πλέον πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πρέπει να γίνει. Δεν έχει νόημα να καθυστερεί διαρκώς».

3

Greece has ‘basically achieved’ reform goals, says Jean-Claude Juncker/ European Commission head says eurozone partners will begin discussing possible debt relief, φέρει ως τίτλο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian, το οποίο αναφέρεται στη συνέντευξη του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker. που δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες της Funke Mediengruppe, στη Γερμανία. «Είμαστε τώρα στην εποχή της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και οι στόχοι έχουν ουσιαστικά επιτευχθεί», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Κομισιόν, τονίζοντας ότι «τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία είναι καλύτερα από ό,τι αναμενόταν… με το πρόγραμμα που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι, μπήκαν τα θεμέλια για να μπει η Ελλάδα σε μακροπρόθεσμα σταθερή οικονομική ανάπτυξη».

4

Ανταπόκριση της Kerin Hope από την Αθήνα, υπό τον τίτλο Greek parliament begins debate on austerity measures amid wave of strikes που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Financial Times, αναφέρει ότι από το πρωί του Σαββάτου μεταφέρθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, το οποίο εγκρίθηκε την Παρασκευή από τις αρμόδιες Επιτροπές, εν μέσω ενός κύματος αιφνιδιαστικών απεργιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, των ΜΜΕ της χώρας, των δημοσίων συγκοινωνιών και των πλοίων. Επισημαίνεται, ότι ο πρωθυπουργός της χώρας απροσδόκητα επίσπευσε τη ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου, ελπίζοντας να πείσει τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης κατά το Eurogroup της Δευτέρας, ότι η Ελλάδα έχει προβεί στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.

«Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για την Ελλάδα μετά από εβδομάδες σκληρού αγώνα διαπραγματεύσεων κατά των μέτρων έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ένας ανώτερος Έλληνας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι στο Eurogroup της Δευτέρας αναμένεται να συζητηθεί και η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σημειώνεται, τέλος, ότι η ψηφοφορία του αμφιλεγόμενου νομοσχεδίου αναμένεται την Κυριακή το βράδυ, όπου ο κυβερνητικός συνασπισμός ελέγχει προς το παρόν την εύθραυστη πλειοψηφία των δύο εδρών.

5


Βύρων Καρύδης


Αφήστε μια απάντηση