Μια ασυνήθιστη αλλά ενδιαφέρουσα χρονιά

Διαβάζω παντού για το πόσο κακή χρονιά ήταν το 2015.
Δεν συμφωνώ, ήταν μια ασυνήθιστη αλλά ενδιαφέρουσα χρονιά.
Από πολιτικής σκοπιάς, για την Ελλάδα, ήταν μια χρονιά που έπεσαν πολλοί μύθοι, ενθουσιάστηκε και απογοητεύτηκε πολύς κόσμος, δοκιμάστηκε και κρίθηκε η “άλλη πλευρά” και εκτονώθηκαν μεγάλα πάθη.

Ήταν μια εξέλιξη απαραίτητη για να προχωρήσουμε στο μέλλον.

Δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, η Ιστορία δεν προχωράει γραμμικά και χαρωπά, αλλά απότομα και άτσαλα, με κόστη και παράπλευρες απώλειες. Το συσσωρευμένο παθητικό των 30 τελευταίων ετών δεν θα έφευγε ήσυχα κι ανώδυνα.

Ο μύθος ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγει απ’ την κρίση και ότι ερχόταν η ανάπτυξη είναι μόνο μύθος.

Διότι για να γίνει προϋπέθετε μια κοινωνία με μεγάλη συναίνεση κι όχι χωρισμένη στα δύο, σε μνημονιακούς και αντι-μνημονιακούς.

Οι περιπέτειες του 2015 θα κάνουν πολύ κόσμο να σκεφτεί τα πράγματα διαφορετικά και να απαλλαγεί απ’ τις ψευδαισθήσεις του. Τότε μόνο θα υπάρξουν λύσεις. Ενδιάμεσα βέβαια μένει να διαχειριστούμε το κόστος αυτής της εκπαίδευσης.

Για τον υπόλοιπο κόσμο, πέρα απ’ την Ελλάδα, το 2015 έφερε το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα των τελευταίων 50 ετών και ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα στην καρδιά της γηραιάς μας ηπείρου. Και τα δυο γεγονότα, αφύπνισαν σε κάποιο βαθμό τον βαθειά κοιμώμενο μέσο Ευρωπαίο και τον έφεραν πιο κοντά στην πραγματικότητα, αυτή που προσπαθεί με πείσμα να αγνοεί.

Η ασυνεννοησία στη διαχείριση του πρώτου και η επιφανειακή-επικοινωνιακή διαχείριση του δεύτερου έδειξαν πόσο ανέτοιμοι είμαστε για τα σοβαρά ζητήματα και πόσο ευάλωτοι στο διεθνές περιβάλλον. Μακάρι να ληφθούν τα μαθήματα εκεί που πρέπει.

Το 2015 ήταν για πολύ κόσμο μια δύσκολη χρονιά, σε προσωπικό επίπεδο. Το ίδιο και για μένα και για όλους όσους δοκίμασαν να ξαναστήσουν από την αρχή μια δραστηριότητα, μια καριέρα, μια επανεγκατάσταση.

Πιστεύω όμως ότι οι εμπειρίες που αποκτήθηκαν και η αίσθηση ότι ακόμη “κάτι αξίζουμε” ήταν επαρκείς ανταμοιβές των προσπαθειών μας. Γι αυτό πιστεύω ότι περάσαμε μια όχι ευχάριστη αλλά ενδιαφέρουσα χρονιά και δεν συμμερίζομαι την απαξίωσή της.

Ελπίζω το 2016 να μας δώσει περισσότερη ικανοποίηση.

Ας μην κάνουμε το λάθος να αξιολογούμε το χρόνο και τα γεγονότα του με βάση το τι θα θέλαμε να φέρουν γενικότερα κι ας τα ζήσουμε πιο προσωπικά.

Καλή Χρονιά σε όλους!

Leave a Reply