Ένα πολύ επώδυνο πακέτο μέτρων, το οποίο τώρα οι πολίτες θα αρχίσουν να το αντιλαμβάνονται.
Δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα τι έχει συμβεί.
Τώρα θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται και την αύξηση του Φ.Π.Α. και την αύξηση των εισφορών και
τη μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Τώρα θα τα καταλάβουν αυτά.
Τα έδωσε όλα λοιπόν ο κύριο Τσίπρας, γιατί; Για να μείνει στην εξουσία.

Συνέντευξη του Προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3

Αρης Πορτοσάλτε: Κύριε Πρόεδρε, καλώς ήρθατε, καλημέρα σας. Καλή εβδομάδα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να είστε καλά, καλημέρα, καλή εβδομάδα σε εσάς και στους ακροατές μας.

Αρης Πορτοσάλτε: Κύριε Πρόεδρε, σήμερα είναι 6 του μηνός Ιουνίου, ημέρα Δευτέρα, η εβδομάδα μας άρχισε, ο ήλιος ανέτειλε από το ίδιο σημείο, οι τράπεζες άνοιξαν. Έχουμε έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων άρα δεν πολυδίνουμε σημασία σε αυτά έτσι και αλλιώς τα έχουμε ενσωματώσει.

Και είμαστε έτοιμοι πίσω από τον γκισέ, δηλαδή φαντάζομαι τον κ. Σταθάκη με τον κ. Τσακαλώτο και περιμένουν την ανάπτυξη. Περιμένουν τους επενδυτές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα έρθει η ανάπτυξη, κ. Πορτοσάλτε. Και δεν θα έρθει, διότι δυστυχώς οι επιλογές αυτής της Κυβέρνησης οδηγούν τη χώρα σταθερά σε μια κατάσταση στάσιμου χρεοκοπίας.

Δυστυχώς, η αύξηση των φορολογικών συντελεστών θα οδηγήσει πολύ περισσότερο σε ανθρώπους στη «μαύρη» οικονομία. Επενδύσεις δεν πρόκειται να έρθουν με μια Κυβέρνηση η οποία αντιπαλεύεται την επιχειρηματικότητα. Οι τράπεζες εξακολουθούν να μην παρέχουν πραγματική ρευστότητα στην αγορά. Μπορεί να είναι ανοιχτές για τη διεκπεραίωση των τραπεζικών συναλλαγών, όμως η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς δάνεια για νέες υγιείς επιχειρήσεις δεν παρέχουν.

Όλα αυτά με μαθηματική βεβαιότητα θα οδηγήσουν την οικονομία σε έναν μαρασμό. Κλείνουν επιχειρήσεις κάθε μέρα και έχουμε αποεπένδυση στην Ελλάδα. Δηλαδή, οι αποσβέσεις με απλά λόγια είναι περισσότερες από τις επενδύσεις. Δεν μπορούμε καν να συντηρήσουμε την παραγωγική υποδομή την οποία έχουμε και από το Σεπτέμβριο και μετά όλα αυτά θα είναι απολύτως εμφανή και η Κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον ενός νέου τραγικού αδιεξόδου.

Η αλήθεια είναι ότι δυστυχώς αυτές οι επιλογές θα είναι επιλογές της ίδιας της Κυβέρνησης. Το αναγνώρισαν και οι ευρωπαίοι εταίροι. Η Κυβέρνηση επέλεξε να αυξήσει δυσανάλογα τους φόρους και να μην περικόψει κρατικές δαπάνες και το έκανε προφανώς για να ικανοποιήσει τη δική της πολιτική πελατεία. Για να μην θίξει κατ΄ οποιονδήποτε τρόπο τον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και για να επιβαρύνει την επιχειρηματικότητα, την Ελλάδα η οποία ξυπνάει νωρίς έτσι όπως την αποκαλώ εγώ, την οποία προφανώς και ταξικά εχθρεύεται. Εξάλλου δεν το κρύβει κιόλας.

Υπάρχει ένα πολύ σαφές ταξικό πρόσημο στις επιλογές της Κυβέρνησης το οποίο εκφράζεται με πολύ μεγάλη συνέπεια σε όλες τις πολιτικές της επιλογές.

Αρης Πορτοσάλτε: Εγκαλούν, τώρα αφού το πήγατε εκεί, εγκαλούν εσάς ότι εσείς πρωτοξεκινήσατε στην ανάλυσή σας αυτή τον ταξικό διαχωρισμό. Το ότι δηλαδή εσείς παίρνετε μαζί σας εκείνο το κομμάτι των πολιτών οι οποίοι αντιστρατεύονται ας πούμε στο δημόσιο του οποίου την αίσθηση μας δίνει ότι εκείνος το προστατεύει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Νέα Δημοκρατία δεν υπήρξε και δεν πρόκειται να γίνει και επί δικών μου ημερών ταξικό Κόμμα. Είναι ένα μεγάλο λαϊκό Κόμμα στο οποίο βρίσκουν θέση και πολιτική έκφραση πολίτες από όλες τις κοινωνικές τάξεις.

Απέναντι στον ταξικό διχασμό του κ. Τσίπρα οφείλω να προτάξω έναν πολιτικό λόγο ενότητας μιλώντας πρώτα για τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργήσουμε ανάπτυξη και μετά για τον τρόπο με τον οποίο θα κατανείμουμε αυτή την ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη.

Κατά συνέπεια αποκρούω τον ταξικό διαχωρισμό. Δεν αισθάνομαι σε καμία περίπτωση ότι η Νέα Δημοκρατία εκφράζει τους έχοντες και τους κατέχοντες. Κατ΄ εξοχήν η Νέα Δημοκρατία σήμερα, πρέπει να σας πω, ότι βρίσκει καινούργια ερείσματα στις φτωχές γειτονιές – παραδείγματος χάρη της δυτικής Αθήνας – εκεί όπου το πρόβλημα της ανεργίας είναι μεγαλύτερο. Εκεί όπου οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι μια αριστερή Κυβέρνηση η οποία υποτίθεται ότι θα ασχολείτο με τους λιγότερους προνομιούχους, έχει καταλήξει τελικά να επιβαρύνει περισσότερο από όλους αυτούς. Διότι η αύξηση των έμμεσων φόρων, κύριε Πορτοσάλτε, τελικά επιβαρύνει αυτούς οι οποίοι δεν έχουν, όχι αυτούς που έχουν.

Αφήστε που με μαθηματική βεβαιότητα – και το ξέρουμε αυτό ήδη και τα πρώτα μηνύματα που έχουμε αυτή είναι η αλήθεια από τα νησιά – είναι ότι πρακτικά σχεδόν, για να μην πω κανείς, αλλά πολλοί λιγότεροι κόβουν απόδειξη.

Είναι απολύτως φυσιολογικό σε μια χώρα η οποία έχει και κουλτούρα και τεχνογνωσία φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και εισφοροδιαφυγής ότι η αύξηση των φορολογικών συντελεστών οδηγεί πολλούς σε απόγνωση και με μαθηματική βεβαιότητα στη φοροδιαφυγή.

Και όταν κάνουμε ταμείο από το Σεπτέμβριο και μετά θα φανεί ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν και φυσικά θα ενεργοποιηθεί και ο περιβόητος «κόφτης» τον επόμενο χρόνο. Διότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να πετύχει τους στόχους της με τη πολιτική την οποία επέλεξε να εφαρμόσει.

Αρης Πορτοσάλτε: Ναι, στον οποίο Σεπτέμβριο μας περιμένουν και τα ονομαζόμενα εργασιακά ζητήματα, δηλαδή τα θέματα της επόμενης αξιολόγησης τα οποία συνδυάζονται και με τα συνδικαλιστικά. Πρωτίστως θα έλεγα ότι είναι συνδικαλιστικά αλλά ετέθη εχθές από κυριακάτικη εφημερίδα το ζήτημα της μείωσης του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Ποια είναι η άποψή σας εδώ; Τι πρέπει να γίνει; Γιατί διαβάζω και την προσέγγιση του ΟΟΣΑ που λέει μισθούς κόψατε αλλά η ανταγωνιστικότητα της χώρας κατρακύλησε διότι δεν συνοδεύτηκε από τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις αυτή η προσπάθεια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, να είμαστε εδώ απολύτως σαφείς. Η χώρα και οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν καμία άλλη μείωση μισθού. Άρα, δεν μπαίνει στο τραπέζι μείωση 13ου και 14ου μισθού διότι ήδη οι μισθοί μας είναι χαμηλοί και η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανακτήσει πια συγκριτικό πλεονέκτημα κόβοντας και άλλο τους μισθούς.

Υπάρχουν όμως παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν. Ο συνδικαλιστικός νόμος ο οποίος είχε τεθεί σε εφαρμογή το 1982 για πρώτη φορά τις παλιές καλές μέρες του βαθέως ΠΑΣΟΚ βεβαίως και πρέπει να αλλάξει. Και εμείς ήμασταν έτοιμοι ως Κυβέρνηση να τον αλλάξουμε και λόγω εσωτερικών κυβερνητικών διαφορών δεν προχωρήσαμε σε αυτή την κατεύθυνση.

Άρα, βεβαίως και τίθεται ζήτημα αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου και εκσυγχρονισμού του. Για αυτό δεν υπάρχει καμία απολύτως αμφιβολία. Αλλά δεν τίθεται κανένα απολύτως ζήτημα περαιτέρω μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Αρης Πορτοσάλτε: Αν γίνει η κατανομή των 14 μισθών στους 12 μήνες; Εάν διανεμηθεί το ποσό, το ετήσιο εισόδημα του ανθρώπου από τους μισθούς του εργαζόμενου να κατανεμηθεί σε 12 μισθούς;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, εμείς έχουμε μια ιδιαιτερότητα. Θα πρέπει πάντα και παντού στον κόσμο ο υπολογισμός του εισοδήματος να γίνεται σε ετήσια βάση. Το ετήσιο εισόδημα είναι αυτό το οποίο έχει σημασία για εμένα και όχι ο τρόπος που κατανέμεται.

Οι 14 μισθοί βέβαια είναι εναρμονισμένοι με τον τρόπο με τον οποίο το κάθε νοικοκυριό κάνει τον δικό του προγραμματισμό, είναι μια πραγματικότητα, αλλά επί της ουσίας αυτό το οποίο είναι σημαντικό είναι να μην κοπεί το ετήσιο εισόδημα των εργαζομένων.

Από εκεί και πέρα δεν βάζω καν στο τραπέζι ζήτημα 13ου και 14ου μισθού, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτήν τη στιγμή ήδη οι μισθοί μας είναι αρκετά έως πολύ χαμηλοί και το πρόβλημα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν έχει να κάνει πια με το μισθολογικό κόστος.

Έχει να κάνει με το κόστος χρήματος, αφού οι επιχειρήσεις δεν έχουν πρόσβαση σε φτηνό τραπεζικό δανεισμό. Έχει να κάνει με το κόστος της ενέργειας, καθώς δυστυχώς η βιομηχανία μας έχει πολύ πιο ακριβό κόστος παραγωγής από ότι οι γειτονικές χώρες. Έχει να κάνει με το κόστος της γραφειοκρατίας και της ρυθμιστικής συμμόρφωσης με ένα Κράτος το οποίο επιμένει και σήμερα να ασκεί τον εποπτικό του ρόλο με τρόπο γραφειοκρατικό και τελικά αντιπαραγωγικό.

Αυτά πρέπει να αντιμετωπίσουμε στην πορεία αν θέλουμε να βελτιώσουμε ουσιαστικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Και βέβαια, να δώσουμε πραγματικό κίνητρο για σημαντικές επενδύσεις – πρωτίστως κατά την άποψή μου μέσα από ένα πλέγμα οριζόντιων αλλά και στοχευμένων φοροαπαλλαγών – έτσι ώστε η χώρα να πετύχει τον κεντρικό της στόχο που δεν μπορεί να είναι άλλος από το να προσελκύσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικές επενδύσεις μέχρι το 2020.

Εάν η χώρα σήμερα δεν υποστεί ένα αναπτυξιακό και επενδυτικό σοκ, δεν πρόκειται να ξεφύγει από αυτόν τον κύκλο στον οποίο έχει μπλέξει. Και είναι μαθηματικώς αδύνατο μια ιδεοληπτική Κυβέρνηση της Αριστεράς με αυτούς τους υπουργούς, με αυτό το υπουργικό Συμβούλιο, με αυτή τη διαχειριστική ανικανότητα που τη διακρίνει να προσελκύσει επενδύσεις.

Η μεγάλη μας διαφορά, λοιπόν, με το ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμείς και εγώ προσωπικά, ξέρω πως θα φέρω επενδύσεις στην Ελλάδα. Ξέρω τι χρειάζεται η Ελλάδα για να ξαναγίνει ένας επενδυτικός προορισμός γιατί πιστεύω σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Πάντα πίστευα, για αυτές αγωνιζόμουν και για αυτές αγωνίζομαι τώρα.

Ο κ. Τσίπρας αυτήν τη στιγμή εγκαταλείποντας το αντιμνημόνιο υπό την πίεση των γεγονότων δεν έγινε ξαφνικά μεταρρυθμιστής. Μέχρι και πριν από λίγο πατούσε σε δυο βάρκες. Από τη μια ήταν αντιμνημονιακός, από την άλλη πήγαινε στους ευρωπαίους και έλεγε μην ανησυχείτε θα κάνω μεταρρυθμίσεις.

Αρης Πορτοσάλτε: Έκανε τις επιλογές του όμως σε εκείνη τη φάση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τώρα εκτιμώ ότι ο κ. Τσίπρας έχει πέσει στα βαθιά νερά της δικιάς του ανυποληψίας. Εξ’ ου και η Ευρώπη εξακολουθεί και αντιμετωπίζει έτσι την Ελλάδα. Μην βλέπετε κατά ανάγκη αυτά τα σχόλια τα οποία γίνονται.

Αρης Πορτοσάλτε: Προχθές του έδωσαν συγχαρητήρια και ο κ. Βαλς. Είπανε ότι κατάφερε και πέρασε τα μέτρα αυτά χωρίς αντιδράσεις. Το ίδιο και ο κύριος Ντάισεμπλουμ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η πραγματικότητα, κ. Πορτοσάλτε, είναι ότι η Ελλάδα έχει μπει σε μία ιδιότυπη υγειονομική ζώνη από πλευρά Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι έχουν κουραστεί με την Ελλάδα συνολικά. Δεν θέλουν η Ελλάδα να δημιουργεί προβλήματα στην Ευρώπη.

Έχουν μπροστά τους τον κίνδυνο του Brexit. Ήθελαν πολιτική ησυχία και συνειδητά μετέθεσαν το πρόβλημα για το μέλλον, όπως συνήθως κάνει η Ευρώπη σε αυτές τις περιπτώσεις.

Το ελληνικό πρόβλημα λοιπόν θα ξαναβρεθεί μπροστά στην Ευρώπη. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό και ο κ. Τσίπρας είναι αδύνατον ο ίδιος, επειδή είναι παντελώς αναξιόπιστος, να διαπραγματευτεί μία ουσιαστική και οριστική λύση του ελληνικού προβλήματος.

Έχω μιλήσει για αυτή τη λύση στη Βουλή. Έχω πει ότι δεν πρέπει να προτάσσουμε το χρέος ως το πρώτο μέλημα των πολιτικών μας επιλογών.

Θα πρέπει να δούμε ποιες είναι εκείνες οι μεταρρυθμίσεις που μπορούν να επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί για τα επόμενα 4 με 5 χρόνια, με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%. Αφού κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις και αποκτήσουμε αξιοπιστία, να διαπραγματευτούμε έναν χαμηλότερο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 2%, διότι είναι αδύνατον η ελληνική οικονομία να παράγει πλεονάσματα 3,5% για 10 χρόνια και μετά αφού πετύχουμε αυτούς τους δύο στόχους, να δούμε τι απομείωση του χρέους χρειάζεται.

Να μην ξεκινήσουμε δηλαδή από το χρέος. Να ξεκινήσουμε από την ανάπτυξη, που είναι το μεγάλο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Αρης Πορτοσάλτε: Ο κ. πρωθυπουργός μας είπε προχθές στο Υπουργικό Συμβούλιο, απευθυνόμενος στους Υπουργούς του και το ακούσαμε και εμείς, η κοινωνία δηλαδή, ότι έφερε τον κόφτη χρέους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανείς «κόφτης» χρέους, διότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση για το χρέος, κ. Πορτοσάλτε. Είναι άλλο ένα ψέμα του πρωθυπουργού, ο οποίος επιμένει να ζει σε μία εικονική πραγματικότητα, στην οποία πια ξέρετε οι λέξεις χάνουν το νόημά τους.

Διότι όταν συνέχεια λέμε ψέματα, τότε καταλαβαίνετε ότι αυτό οδηγεί και σε μία συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος και όταν με τσιτάτα και με λαϊκισμό αντιμετωπίζουμε έννοιες σύνθετες, όπως αυτές που προσπαθώ σήμερα να εξηγήσω στους ακροατές, ενδεχομένως το πλεονέκτημα στην επικοινωνία να το έχει πάντα αυτός ο οποίος μιλάει με τσιτάτα.

Μόνο που τα τσιτάτα είναι ψέματα εν προκειμένω.

Αρης Πορτοσάλτε: Τα τσιτάτα που ακούω…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία ουσιαστική δέσμευση για το χρέος δεν υπάρχει. Η ρύθμιση για το χρέος έχει μετατεθεί για μετά το 2017, για το 2018 στην ουσία, για να το πούμε απλά, μετά τις Γερμανικές εκλογές.

Άρα, ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά τα έδωσε όλα. Ένα πολύ επώδυνο πακέτο μέτρων, το οποίο τώρα οι πολίτες θα αρχίσουν να το αντιλαμβάνονται. Δεν το έχουν αντιληφθεί ακόμα τι έχει συμβεί.

Τώρα θα αρχίσουν να αντιλαμβάνονται και την αύξηση του Φ.Π.Α. και την αύξηση των εισφορών και τη μονιμοποίηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Τώρα θα τα καταλάβουν αυτά. Τα έδωσε όλα λοιπόν ο κύριο Τσίπρας, γιατί; Για να μείνει στην εξουσία.

Δεν πήρε τίποτα όμως πίσω. Το μόνο που τον ενδιαφέρει, αυτόν, τον κ. Καμμένο σε αυτήν την ετερόκλητη κυβερνητική συμμαχία, είναι πως θα μείνουν κάποιους μήνες ακόμα στην εξουσία.

Μόνο που η δυσαρέσκεια των πολιτών αυξάνεται, αυξάνεται γεωμετρικά. Το αίτημα για να φύγει αυτή η Κυβέρνηση, είναι ένα αίτημα το οποίο ξεπερνά πια τα όρια της Νέας Δημοκρατίας.

Αρης Πορτοσάλτε: Ναι, έχει όμως ένα επιχείρημα. Ότι η Κυβέρνηση Σαμαρά δεν κατάφερε να κλείσει την αξιολόγηση. Μετέθεσε τα βάρη στην επόμενη. Μάλιστα λέει τώρα ότι στους πρώτους μήνες ο κ. Σαμαράς τα έφερε έτσι τα πράγματα, έτσι ώστε να εγκλωβίσει την Κυβέρνηση Τσίπρα σε μία ασφυκτική διαδικασία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχει μία αξία να μιλάμε λίγο για το παρελθόν.

Αρης Πορτοσάλτε: Ναι, αλλά δεν πρέπει να χάσουμε το χρόνο στο παρελθόν, αλλά ότι εσείς τώρα έχετε ένα διχαστικό λόγο προς την κοινωνία και ότι είστε εγκλωβισμένο, παρά το γεγονός ότι δημοσκοπικά η Νέα Δημοκρατία είναι της τάξεως, είναι κοντά 8 μονάδες μπροστά. Αλλά είστε εγκλωβισμένος όμως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρέπει να σας πω ότι ακούω με μεγάλο ενδιαφέρον αυτή τη συζήτηση για μία Νέα Δημοκρατία που λέει ότι είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο. Κοιτάξτε, κ. Πορτοσάλτε, εγώ παρέλαβα μία Νέα Δημοκρατία η οποία είχε χάσει τις εκλογές με 7 μονάδες διαφορά.

Και σήμερα είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις 8 με 10 μονάδες σε κάθε δημοσκόπηση.

Αρης Πορτοσάλτε: Χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και βγαίνει μπροστά. Κερδίζει η Νέα Δημοκρατία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κερδίζει και η Νέα Δημοκρατία. Και τα δύο συμβαίνουν αυτήν τη στιγμή. Και τα δύο συμβαίνουν. Λοιπόν, εάν εμείς είμαστε σε στρατηγικό αδιέξοδο, τι να πει ο ΣΥΡΙΖΑ ή τι να πουν τα υπόλοιπα Κόμματα;

Δεν λέω ότι δεν υπάρχουν πάντα περιθώρια για βελτίωση. Προφανώς και υπάρχουν. Ξέρετε, είμαι ένας πολύ εργατικός άνθρωπος ο οποίος κοιτάει πάντα να διορθώνουμε συνολικά ως Νέα Δημοκρατία τις δικές μας αδυναμίες, αλλά αλίμονο αν είναι σε στρατηγικό αδιέξοδο η Νέα Δημοκρατία η οποία προηγείται με διψήφια ποσοστά σχεδόν στις δημοσκοπήσεις.

Αρης Πορτοσάλτε: Σε αυτό το σημείο ακριβώς θα ήθελα να συνδυάσουμε λίγο όσα έχουμε πει ως τώρα, κ. Μητσοτάκη. Εάν τον προσεχή Σεπτέμβριο καταφέρει η Κυβέρνηση και περάσει και την επόμενη αξιολόγηση, αποδεχόμενη όλες αυτές τις αλλαγές στα συνδικαλιστικά και ενδεχομένως και στα εργασιακά με την κατανομή του μισθού, είπαμε των 14 μηνών σε 12 μήνες. Άρα θα έχει κάνει ακόμη μια στροφή προς αυτό τον ονομαζόμενο μεσαίο χώρο.

Αυτό δεν εγκλωβίζει τη Νέα Δημοκρατία σε ένα περαιτέρω περιθώριο; Ότι δηλαδή έχουμε έναν Τσίπρα και μια αριστερή ριζοσπαστική όπως αυτοαποκαλούνται Κυβέρνηση η οποία όμως υλοποιεί αυτά που πρέπει να υλοποιηθούν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς δεν τα υλοποιεί. Επιτρέψτε μου να πω ότι υπάρχει μεγάλη απόσταση μεταξύ του να ψηφίζεις ένα νόμο και να τον υλοποιείς.

Δεύτερον, η Κυβέρνηση αυτή μπορεί μεν να υλοποιεί κάποιες μεταρρυθμίσεις που φαντάζουν να έχουν ένα πιο φιλελεύθερο πρόσημο στην οικονομία, αλλά σε πολλά άλλα πεδία πολιτικής εξακολουθεί και εκπέμπει τον απόλυτο αριστερό εξωτισμό.

Με πιο χαρακτηρισμό παράδειγμα την Παιδεία όπου γίνονται τέρατα και σημεία – αν θέλετε στη συνέχεια μπορούμε να τα συζητήσουμε – και όπου δυστυχώς όλη η παρέμβαση της Κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργού διακατέχεται από μια λογική της ήσσονος προσπάθειας και μια νομιμοποίηση της αριστερής μετριότητος. Περί τούτου πρόκειται το όλο αφήγημα της Κυβέρνησης στην Παιδεία.

Άρα, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να προσδοκά ότι θα προσελκύσει το λεγόμενο μεσαίο χώρο. Ο μεσαίος χώρος, αυτό το οποίο αποκαλούμε μεσαίος χώρος, κ. Πορτοσάλτε, είναι άνθρωποι που κατ΄ εξοχήν δουλεύουν στην ιδιωτική οικονομία, που ξυπνάνε νωρίς, που παλεύουν, που έχουν μια υγιή σχέση με την επιχειρηματικότητα είτε είναι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είτε είναι οι ίδιοι μικροί και πιο μεσαίοι επιχειρηματίες.

Δεν μπορεί ο κ. Τσίπρας να συνομιλήσει με αυτούς τους ανθρώπους. Δεν μπορεί να συνομιλήσει, διότι όλη του η πολιτική διαδρομή είναι μια πολιτική διαδρομή αναξιοπιστίας και παρότι τελευταία μπορεί να φαίνεται ότι κάνει μια στροφή, αυτά τα οποία λέει όλοι ξέρουμε πολύ καλά ότι δεν τα πιστεύει και ότι δεν μπορεί να τα εφαρμόσει και στην πράξη.

Διότι σας λέω, είναι άλλο να ψηφίζεις ένα νόμο και άλλο τελικά να τον εφαρμόζεις. Για να δούμε σε ποιο βαθμό όλα αυτά τα οποία λέει ο κ. Τσίπρας ότι θα κάνει θα τα κάνει πραγματικά. Για να δούμε αν θα γίνουν τελικά πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις.

Αρης Πορτοσάλτε: Αν αλλάξει η σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου και έρθουν άνθρωποι οι οποίοι είναι πιο κοντά σε αυτές τις αντιλήψεις ως προς την υλοποίησή τους πάντα, να έχουν μια μεγαλύτερη τεχνογνωσία από τους νυν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας θα παραμένει πάντα δέσμιος των 53 και των αριστερών συνιστωσών που επί της ουσίας συγκροτούν αυτήν τη στιγμή τον πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Εξ ου και βλέπετε ότι σήμερα σε όλα τα πεδία πολιτικής είναι δέσμια η Κυβέρνηση από αυτές τις αριστερές συνιστώσες.

Για δείτε τι γίνεται στο προσφυγικό. Το λέω επειδή εμείς παρουσιάσαμε πιστεύω με έναν πολύ συγκροτημένο τρόπο 29 θέσεις και προτάσεις για το προσφυγικό την περασμένη εβδομάδα. Πήγα στη Σάμο μαζί με τον κ. Κικίλια και παρουσιάσαμε πιστεύω ένα συγκροτημένο κείμενο για το τι πρέπει να γίνει στο προσφυγικό.
Γιατί δεν έχουμε ακόμα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα για τους παράνομους μετανάστες; Γιατί δεν έχει αδειάσει το Ελληνικό; Γιατί μας πήρε τρεις μήνες να αδειάσουμε την Ειδομένη και να ανοίξουμε τη σιδηροδρομική γραμμή;

Γιατί ο κ. Μουζάλας μπορεί μεν να θέλει ο ίδιος να το κάνει αλλά ξέρει πολύ καλά ότι τη στιγμή που θα πάει να το κάνει θα βγουν 20 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και οι γνωστοί αλληλέγγυοι και θα του ασκούν δριμεία κριτική. Αποτέλεσμα; Εγκλωβισμός. Και ο εγκλωβισμός αυτός έχει κόστος για τη χώρα, έχει κόστος για την κοινωνία. Και αντίστοιχος εγκλωβισμός θα υπάρχει και στα ζητήματα της οικονομίας εάν ο κ. Τσίπρας επιχειρήσει να εφαρμόσει και τις όποιες σωστές μεταρρυθμίσεις έχει μέχρι σήμερα ψηφίσει στη Βουλή.

Αρης Πορτοσάλτε: Παρατηρήσεις εκ του ακροατηρίου. Ο Δημήτρης: Καλημέρα σας. Κύριε Μητσοτάκη, έχετε να κάνετε με επαγγελματίες λασπολόγους και πρωταθλητές στην προπαγάνδα ως πρώην κομμουνιστές που είναι. Μην είστε τόσο μαλακός μαζί τους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θα έλεγα στο φίλο Δημήτρη ότι εγώ είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος από τη φύση μου, μου αρέσει να μιλάω με επιχειρήματα. Πιστεύω ότι έχω υπάρξει πολύ σκληρός και δικαιολογημένα με τον κ. Τσίπρα στη Βουλή αλλά και στο δημόσιο λόγο μου. Κατηγορώ τον κ. Τσίπρα ότι είναι ψεύτης και το λέω μετά λόγου γνώσης. Νομίζω ότι και η πλειοψηφία της κοινωνίας δέχεται ότι ο κ. Τσίπρας χαρακτηρίζεται κατ΄ εξοχήν από αυτή τη λέξη.

Αλλά η δική μου η δουλειά δεν είναι μόνο να αποδομώ την Κυβέρνηση, διότι αυτή η Κυβέρνηση αποδομείται ήδη κάθε μέρα από τις ίδιες τις πρακτικές και η κοινωνία της έχει γυρίσει την πλάτη. Η δική μου δουλειά είναι να πείσω κιόλας ότι η Νέα Δημοκρατία μπορεί να προτείνει έναν άλλο δρόμο εξόδου από την κρίση.

Αυτό κάνουμε, το κάνουμε βήμα – βήμα. Το κάνουμε καταθέτοντας συνέχεια τεκμηριωμένες προγραμματικές προτάσεις και φυσικά θα το κάνουμε με ακόμη μεγαλύτερη ένταση τους επόμενους μήνες.

Εμείς θα εξακολουθούμε, κύριε Πορτοσάλτε, να ζητάμε εκλογές διότι πιστεύουμε ότι το κόστος παραμονής αυτής της Κυβέρνησης είναι μεγαλύτερο από το κόστος απομάκρυνσης. Θα αξιοποιήσουμε όμως και το χρόνο ο οποίος μας δίνεται για να γίνουμε καλύτεροι, για να κάνουμε ουσιαστικές πολιτικές διευρύνσεις σε επίπεδο πολιτικών και όχι τόσο σε επίπεδο προσώπων.

Αρης Πορτοσάλτε: Εδώ εκφράζεται η κοινωνία πολύ ανοιχτά επί του θέματος αυτού και θα ήθελα να του δώσουμε λίγο χρόνο κ. Μητσοτάκη, στο δεύτερο μέρος της συζήτησης μας. Αλλά αν προλαβαίνετε σας παρακαλώ, ρωτήστε λέει ο Μιχάλης τον κ. Μητσοτάκη, τι θα κάνει με τον ΑΔΜΗΕ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο ΑΔΜΗΕ πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, κρατώντας όμως το ελληνικό Δημόσιο ένα ισχυρό μειοψηφικό μερίδιο, προκειμένου να μπορεί να ασκεί και αυτό έναν σχετικό έλεγχο στην εταιρεία και να μπορεί βέβαια να έχει και τα αναμενόμενα έσοδα από μία κερδοφόρα επιχείρηση.

Αρης Πορτοσάλτε: Ο Παναγιώτης από το Ντουμπάι. Καλημέρα από Ελλάδα αυτήν τη φορά. Σε μία εβδομάδα που η χώρα μας θα λάμπει σε όλο τον κόσμο μέσα από τα Ποσειδώνια, θεωρεί εφικτό ο κ. Μητσοτάκης να δοθεί δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χαίρομαι πάρα πολύ για το ερώτημα αυτό. Εμείς έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου τεκμηριωμένη για το ζήτημα αυτό. Η Κυβέρνηση ακόμα δεν έχει μπει καν στον κόπο να προγραμματίσει στη Βουλή τη συνεδρίαση για να συζητηθεί αυτή η πρόταση νόμου.

Είναι απολύτως τεκμηριωμένη. Δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στις κατά τόπους Πρεσβείες και στα Προξενεία, το ψηφοδέλτιο Επικρατείας των Κομμάτων, για να μην μπλέκουμε με το που ψηφίζει ο καθένας.

Είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Η Κυβέρνηση προφανώς δεν έχει καμία διάθεση να κινηθεί σε αυτήν την κατεύθυνση, γιατί είναι μία Κυβέρνηση η οποία αποστρέφεται τελικά την εξωστρέφεια και η οποία κλείνει την πόρτα στην Ελλάδα του εξωτερικού.

Αρης Πορτοσάλτε: Κύριε Πρόεδρε, ήταν τελικώς λάθος η αποχώρησή σας από τη Βουλή στη συζήτηση για το θέμα των offshore εταιριών;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, κ. Πορτοσάλτε. Ακούω αυτή την κριτική, αλλά δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση μια επιλογή τακτικής να επισκιάσει την ουσία του ζητήματος.

Εμείς επιλέξαμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαμε να αναδείξουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό το οποίο έκανε η Κυβέρνηση. Και τι έκανε ακριβώς η Κυβέρνηση, για να το ξεκαθαρίσουμε, για να επαναφέρουμε τη συζήτηση στην ουσία της.

Πρώτα έφερε νύχτα μέσα στο πολυνομοσχέδιο μία διάταξη που επέτρεπε ουσιαστικά σε Υπουργούς και σε βουλευτές να έχουν offshore σε φορολογικά συνεργάσιμες χώρες, κάτι παντελώς αδικαιολόγητο και όταν πιάστηκαν με την offshore στην πλάτη, ήρθαν και νομοθέτησαν το ακριβώς αντίθετο.

Αρης Πορτοσάλτε: Βέβαια πιάστηκαν από τον τύπο. Δεν πιάστηκαν από την Αξιωματική Αντιπολίτευση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι αλήθεια το οποίο λέτε και καταδεικνύει και τον παραλογισμό του να νομοθετούμε μέσα σε 48 ώρες και να ψηφίζουμε, νομοσχέδια 7.000 σελίδων.

Αρης Πορτοσάλτε: Δεν κάνει καλά και τη δουλεία της η Αξιωματική Αντιπολίτευση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η αλήθεια είναι, εγώ δεν το κρύβω, ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει επισημανθεί στη Βουλή. Δεν επισημάνθηκε από κανένα Κόμμα.
Επισημάνθηκε στη συνέχεια από τον τύπο.

Αρης Πορτοσάλτε: Και την καταψηφίσατε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς την καταψηφίσαμε τη διάταξη. Να έρθω, όμως, στην ουσία του θέματος. Έρχεται, λοιπόν, η Κυβέρνηση, αφού πιάστηκε συνολικά με την offshore στην πλάτη, υπό τη συνολική κατακραυγή όλου του πολιτικού συστήματος και έρχεται και κάνει τι;

Νομοθετεί το ακριβώς αντίθετο. Τι δηλαδή; Να μην επιτρέπεται σε κανέναν πολιτικό, αλλά και σε συγγενή πρώτου βαθμού η συμμετοχή σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός Ελλάδος.

Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές, παράλογο, αντισυνταγματικό και αντιβαίνει πλήρως και τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να το εξηγήσω με πολύ απλά λόγια. Να καταλάβουν και οι ακροατές μας τι ακριβώς νομοθέτησε η Κυβέρνηση. Εάν η κόρη μου η οποία είναι 19 ετών και σπουδάζει σε Πανεπιστήμιο του εξωτερικού, θελήσει με μία φίλη της να φτιάξει μία εταιρεία start up, εγώ πρέπει να πάω φυλακή ή πρέπει να παραιτηθώ από την πολιτική.

Είναι τόσο εσωστρεφές αυτό το οποίο έκανε η Κυβέρνηση, που επί της ουσίας δημιουργεί, όπως καταλαβαίνετε, πρόβλημα σε κάποιους βουλευτές.

Αρης Πορτοσάλτε: Θα σας το έλεγα ευθέως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υπουργούς, αλλά προσέξτε τι κάνει.

Αρης Πορτοσάλτε: Δημιουργεί μία σύνθεση Κοινοβουλίου από συγκεκριμένους ανθρώπους.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακριβώς. Δημιουργεί λοιπόν…

Αρης Πορτοσάλτε: Μία Βουλή από Καρανίκες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δημιουργεί ένα Κοινοβούλιο και μία Κυβέρνηση κατ’ εικόνα και ομοίωση της μετριότητας που προβάλει η ίδια η Κυβέρνηση.

Αρης Πορτοσάλτε: Με την αριστερά υπάρχει ένα πρόβλημα, κ. Μητσοτάκη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Θέλω να ανοίξω τη Νέα Δημοκρατία και να φέρω ανθρώπους από το εξωτερικό, να φέρω επιτυχημένους επιχειρηματίες, γιατί όχι και να τους πω, ελάτε μπείτε στην πολιτική και ελάτε να προσφέρετε.

Ποιος σοβαρός άνθρωπος πρόκειται να έρθει ποτέ στην πολιτική εάν γνωρίζει ότι υπάρχουνε τέτοια απόλυτα ασυμβίβαστα. Αυτή η διάταξη δεν πρόκειται να αντέξει νομικά, ούτε συνταγματικά πρόκειται να αντέξει στη χώρα.

Αρης Πορτοσάλτε: Όμως, ο κ. Παπαγγελόπουλος σας διαψεύδει σε αυτό. Λέει, δεν θα καταπέσει ο νόμος offshore.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν ξέρω τι λέει ο κ.Παπαγγελόπουλος και δεν παρακολουθώ συνέχεια τι λέει. Εγώ ξέρω αυτή τη στιγμή ότι η διάταξη αυτή αντιβαίνει ευθέως και το ελληνικό συνταγματικό κεκτημένο, αλλά και το ευρωπαϊκό ενωσιακό δίκαιο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία επ’ αυτού. Και να σας πω και κάτι; Η Νέα Δημοκρατία αποχώρησε όπως σας λέω, ακούω την κριτική, αλλά ήταν πιο έντιμη η δική μας στάση, από τη στάση των υπόλοιπων Κομμάτων, τα οποία αφού άσκησαν κριτική στη διάταξη, την υπερψήφισαν.

Διότι αυτό έκαναν τα υπόλοιπα Κόμματα της αντιπολίτευσης.

Αρης Πορτοσάλτε: Η κριτική είναι για εσάς, είναι ότι έπρεπε να μείνετε εκεί και να την καταψηφίσετε. Δηλαδή, να ξεπεράσετε αυτό το επικοινωνιακό bulling που μπορεί να δέχεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση από την Κυβέρνηση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όπως σας είπα, πάρθηκε μία απόφαση. Κρίναμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα αναδεικνύαμε καλύτερα το θέμα. Δεν στέκομαι τόσο στην τακτική επιλογή.

Ακούω την κριτική και οφείλω να την ακούω και να αναλάβω κα την ευθύνη βέβαια της απόφασης. Διότι οι αποφάσεις αυτές τελικά παίρνονται από τον Πρόεδρο του Κόμματος, αλλά δεν θέλω σε καμία περίπτωση να χάσουμε την ουσία του θέματος.

Και όπως σας είπα, η ουσία του θέματος είναι, ότι η διάταξη αυτή ίσχυσε για μία μέρα – το οποίο σημαίνει ότι στο ποινικό μας δίκαιο ισχύει η επιεικέστερη διάταξη, άσχετα αν στη συνέχεια αυτή αναιρέθηκε. Άσπρισε στην ουσία. Καθάρισε Υπουργούς, βουλευτές – δεν ξέρω ποιους είχαν offshore εταιρείες – και στη συνέχεια έρχεται για να διορθώσει αυτό το οποίο έκανε, και ψηφίζει την απόλυτη απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών και συγγενών τους σε νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητας στο εξωτερικό.

Με αυτήν την Κυβέρνηση δυστυχώς έχουμε να κάνουμε με κραυγαλέες αντιφάσεις και εμείς θα φροντίζουμε να τις αναδεικνύουμε.

Αρης Πορτοσάλτε: Ο Γιάννης. Να μας πει ο κύριος Μητσοτάκης αν κάποιος από τους φόρους θα καταργήσει και πως θα μας πείσει για αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, εμείς μέσα στους επόμενους μήνες θα παρουσιάσουμε ένα συνολικό σχέδιο για μία ουσιαστική αναμόρφωση της φορολογικής νομοθεσίας στη χώρα που αφορά και στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα, για το πώς η φορολογία μπορεί να γίνει εργαλείο προσέλκυσης επενδύσεων και όχι αποτρεπτικός μηχανισμός για να μην έρχονται οι επενδύσεις. Η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών αποτελεί τον πυρήνα των προγραμματικών μας δεσμεύσεων. Θα υλοποιηθεί, όμως, μόνο με μια στοχευμένη παράλληλη μείωση των κρατικών δαπανών.

Αρης Πορτοσάλτε: Περιλαμβάνει απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων, κ. Μητσοτάκη, αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Διότι οι απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων δεν εξυπηρετούν σε καμία περίπτωση αυτό τον σκοπό και διότι – ξέρετε ακούω από αυτή την κουβέντα για απολύσεις αλλά επειδή εγώ χειρίστηκα το χαρτοφυλάκιο αυτό – απολύσεις, με το υφιστάμενο Σύνταγμα, Δημοσίων Υπαλλήλων πρακτικά δεν μπορούν να γίνουν. Μπορούν να γίνουν μόνο αν καταργηθούν οι θέσεις τους και αυτό μέσα από μια πολύ βαριά και επώδυνη διαδικασία.

Αρης Πορτοσάλτε: Να κλείσουν εταιρείες, Οργανισμοί του Δημοσίου;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως και μπορούν να κλείσουν. Και πρέπει να κλείσουν. Σας θυμίζω ότι εγώ έκλεισα ουκ ολίγους Οργανισμούς του Δημοσίου όσο ήμουν στο Υπουργείο.

Αρης Πορτοσάλτε: Ναι. Το προσωπικό αυτών τι έγινε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το προσωπικό αυτών των Οργανισμών υπό κανονικές συνθήκες από εδώ και στο εξής θα πρέπει να μετακινείται και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε άλλες δομές του Δημοσίου εκεί που πραγματικά είναι απαραίτητο.

Το μεγάλο πρόβλημα του Δημοσίου σήμερα, κύριε Πορτοσάλτε, δεν είναι τόσο το μέγεθός του όσο η πλήρως ανορθολογική κατανομή του προσωπικού.

Αυτήν τη στιγμή δεν γίνεται να ανεχόμαστε να έχουμε πλεονάζον προσωπικό σε κάποιες υπηρεσίες και να έχουμε τραγικές ελλείψεις σε άλλες. Να σας δώσω ένα μικρό παράδειγμα. Επισκέφτηκα πριν από 10 μέρες, ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, τον Υμηττό. Ο Υμηττός δεν έχει δασαρχείο.

Αρης Πορτοσάλτε: Υπάγεται στην Πεντέλη, υπάγεται στο δασαρχείο Πεντέλης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος ορεινός όγκος του λεκανοπεδίου, όπου ζουν 1.000.000 άνθρωποι πέριξ του Υμηττού και δεν έχει δασαρχείο.

Εάν δείτε την κατανομή του προσωπικού των δασαρχείων σε όλη την Ελλάδα θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει πλεονάζων προσωπικό σε πολλά δασαρχεία και τραγικές ελλείψεις σε κάποια άλλα.

Λοιπόν, αυτές τις στρεβλώσεις δεν μπορούμε άλλο να τις ανεχόμαστε.

Αρης Πορτοσάλτε: Σας εγκαλεί ο κ. Τσίπρας, διάβαζα προχθές μια συνέντευξή του σε εφημερίδα, ότι εσείς το μόνο που κάνατε ήταν να κλείσετε, να σχολάσετε τους σχολικούς φύλακες και να διαλύσετε τη δημοτική αστυνομία. Καμία άλλη μεταρρύθμιση στον καιρό που ήσασταν στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας δεν παρακολουθούσε ιδιαίτερα το έργο μας. Δεν ασχολήθηκε με το γεγονός ότι εμείς κάναμε την πρώτη συνειδητή προσπάθεια να εντοπίσουμε πλαστά πτυχία, πλαστά δικαιολογητικά, παράνομους διορισμούς στο Δημόσιο. Πράγματι διώξαμε αρκετούς υπαλλήλους οι οποίοι εντοπίστηκαν με πλαστά πτυχία και αυτοί είναι οι μόνοι υπάλληλοι οι οποίοι θα πρέπει να φύγουν και από εδώ και στο εξής και εκεί δεν πρέπει να υπάρχει καμία απολύτως ανοχή.

Τι έκανε ο κ. Τσίπρας; Τους προσέλαβε πίσω επί της ουσίας. Έδωσε άφεση αμαρτιών σε όλες αυτές τις συμπεριφορές. Προφανώς, ο κ. Τσίπρας δεν αντελήφθη ότι εμείς κάναμε μια πολύ μεγάλη τομή να μειώσουμε ουσιαστικά το Διοικητικό αποτύπωμα όλων των Υπουργείων καταργώντας το 30% κατά μέσο όρο των θέσεων γενικών διευθυντών, διευθυντών και τμηματαρχών με μεγάλο κόστος. Γιατί αυτές οι θέσεις έχουν επιδόματα.

Ο κ. Τσίπρας δεν αντελήφθη ότι εμείς εισάγαμε για πρώτη φορά στη Δημόσια Διοίκηση την έννοια της αξιολόγησης και παρέδωσα στο διάδοχό μου έτοιμο νομοσχέδιο εμπεριστατωμένο το οποίο ενσωμάτωνε τις καλύτερες ευρωπαϊκές πρακτικές για το πώς πρέπει να αξιολογούνται οι Δημόσιοι Υπάλληλοι. Και αυτό πήγε περίπατο.

Αλλά όταν φυσικά θεωρούμε ότι η αριστεία είναι ρετσινιά δεν πρόκειται να θέλουμε καμία αξιολόγηση. Διότι η αξιολόγηση ξεχωρίζει τους καλούς από τους μέτριους και από τους κακούς. Και αυτό αντιβαίνει στη βασική φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι εδώ κάποιοι έχουν μετατρέψει τη μετριότητα σε ιδεολογία, κύριε Πορτοσάλτε. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της Κυβέρνησης.

Ο κάθε Καρανίκας ο οποίος προσλαμβάνεται, διαβάζω ότι δίνει και συνεντεύξεις και θεωρεί τον εαυτό του στοχοποιημένο, να μας πει ο κάθε κ. Καρανίκας, δεν θέλω να στοχοποιώ κανέναν, με τι βιογραφικό πήρε αυτήν τη θέση στο στρατηγικό σχεδιασμό; Τι προσόντα είχε; Πόσοι καλύτεροι από αυτόν υπήρχαν που θα μπορούσαν να κάνουν αυτή τη δουλειά;

Λοιπόν, κάθε Καρανίκας είναι μια γροθιά στο στομάχι νέων ανθρώπων με πολλά προσόντα, με πολλά πτυχία οι οποίοι βλέπουν κάποιον στη γωνία να τους ξεπερνά επειδή απλά έχουν μπάρμπα στην Κορώνη.

Και μας κατηγορεί ο κ. Τσίπρας εμάς για πελατειακές λογικές. Μέσα σε 17 μήνες ο κ. Τσίπρας με πολύ μεγάλη ταχύτητα υιοθέτησε όλες τις κακές λογικές που τα Κόμματα της Μεταπολίτευσης χρειάστηκαν δεκαετίες για να τις υιοθετήσουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Για αυτό και λέμε ο κ. Τσίπρας όχι απλά δεν είναι νέος αλλά είναι πιο παλιός από το παλιό. Δεν είναι τίποτα άλλο από τη μετενσάρκωση του παλιού λαϊκισμού της Μεταπολίτευσης με ένα νέο προσωπείο, αλλά δεν έχει απαλλαγεί από καμία από τις κακές δυστυχώς συνήθειες που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση.

Αρης Πορτοσάλτε: Θα ήθελα να έρθουμε λίγο στις Συνταγματικές αλλαγές. Δημοσιεύονται πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις στην Κυριακάτικη Καθημερινή. Πως τοποθετείστε επ΄ αυτών, κ. Μητσοτάκη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς ήμασταν οι πρώτοι που ανοίξαμε τη συζήτηση για μια τολμηρή μεταρρύθμιση του Συντάγματος. Μάλιστα, αύριο έχω μια συνάντηση με τους συντάκτες αυτής της πρότασης διότι πολλές από τις προτάσεις που δημοσιεύτηκαν στην Καθημερινή είναι πολύ κοντά σε αυτό το οποίο πιστεύω ότι τελικά θα είναι και επίσημες προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας για μία τολμηρή συνταγματική μεταρρύθμιση.

Η χώρα χρειάζεται μία τολμηρή συνταγματική αλλαγή και πολλές από τις προτάσεις οι οποίες κατατέθηκαν, κατά την άποψη μου κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Η συζήτηση αυτή πρέπει να ανοίξει. Πρέπει να ανοίξει συντεταγμένα.

Πρέπει να είναι μία συζήτηση η οποία να αφορά συνολικά τον καταστατικό χάρτη της χώρας. Να μην περιοριζόμαστε παραδείγματος χάρη μόνο σε μία συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, η οποία να μην έχετε καμία αμφιβολία, εμπεριέχει από πλευράς Κυβέρνησης κομματικούς τακτικισμούς.

Για αυτό, η Κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση ή θέλει μάλλον να ανοίξει τη συζήτηση του εκλογικού νόμου.

Αρης Πορτοσάλτε: Τι λέτε για την απλή αναλογική;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαι κατά της απλής αναλογικής. Το έχω πει με κάθε τρόπο. Πιστεύω ότι η χώρα πρέπει να έχει ισχυρές κυβερνήσεις. Πιστεύω στην ενισχυμένη αναλογική και πιστεύω ότι σε κάθε περίπτωση κόμματα τα οποία ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσοστό, μπορούμε να το συζητήσουμε. Πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κυβερνούνε αυτοδύναμα.

Αρης Πορτοσάλτε: Είσοδος με 2% ας πούμε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε καμία περίπτωση.

Αρης Πορτοσάλτε: Το μπόνους; Αυτό το περίφημο μπόνους των εδρών;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, είμαι υπέρ του μπόνους. Από τη στιγμή που πιστεύω στην ενισχυμένη αναλογική, είμαι και υπέρ του μπόνους.

Αρης Πορτοσάλτε: Εάν πρέπει να δίνεται, αφού προηγουμένως το Κόμμα έχει διευκρινίσει με ποιους θα συνεργαστεί και τα λοιπά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ούτε αυτό μπορεί να γίνει. Δεν μπορείς να δώσεις προκαταβολικά ένα μπόνους σε μία πρόθεση συνεργασίας. Ούτε αυτό μπορεί να γίνει. Να πω κάτι όμως. Γιατί ανοίγει αυτή η συζήτηση, κ. Πορτοσάλτε, τώρα;

Ανοίγει επειδή κάποιοι βλέπουν ότι θα χάσουν τις επόμενες εκλογές και με μεγάλη διαφορά. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Μην κοροϊδευόμαστε. Να τα λέμε τα πράγματα έξω από τα δόντια.

Τα ίδια έκανε και ο Κουτσόγιωργας το 1988 – 1989. Όταν άλλαξε τελευταία στιγμή τον εκλογικό νόμο και στέρησε από τη Νέα Δημοκρατία την αυτοδυναμία στις πρώτες εκλογές και χρειάστηκαν 3 εκλογές για να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία με μία έδρα διαφορά.

Τα ίδια φαντάζομαι ότι σκέφτεται τώρα και ο κ. Τσίπρας. Για αυτό και εμείς λέμε, ότι η συζήτηση για το πολιτικό σύστημα πρέπει να γίνει συνολικά και πρέπει να ξεκινήσει από τη συνταγματική αναθεώρηση και στη συνέχεια να συζητήσουμε και τα θέματα του εκλογικού νόμου.

Αρης Πορτοσάλτε: Πενταετής θητεία ας πούμε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Εγώ έχω μιλήσει για την ανάγκη να υπάρχει η πενταετής θητεία.

Αρης Πορτοσάλτε: Κοινοβουλευτική θητεία πενταετής.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοινοβουλευτική θητεία πενταετής, για να έχουμε μεγαλύτερο χρόνο στη διάθεσή μας. Έχω μιλήσει για την ανάγκη να υπάρχει αποσύνδεση μεταξύ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και των πρόωρων εκλογών.

Αρης Πορτοσάλτε: Εκλογή άμεση Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατά την άποψή μου όχι. Είμαστε ένα κοινοβουλευτικό σύστημα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αποκτήσει κάποιες περισσότερες αρμοδιότητες ρυθμιστικού χαρακτήρα σε σχέση με αυτές που έχει σήμερα, αλλά προσωπικά είμαι αντίθετος στην απευθείας εκλογή από το λαό.

Έχουμε, λοιπόν, εμείς ως Νέα Δημοκρατία, ήδη ξεκινήσει αυτόν τον εσωτερικό διάλογο. Έχουμε συγκροτήσει μία Επιτροπή η οποία ασχολείται με τα ζητήματα της θεματικής αναθεώρησης και πιστεύω ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε συνολικά και τεκμηριωμένα τις θέσεις μας για το νέο καταστατικό χάρτη της χώρας.

Αρης Πορτοσάλτε: Να μας πει ο κ. Μητσοτάκης εάν γνωρίζει ότι ο τύπος του «κόφτη» που παρουσίασε στη Βουλή η Κυβέρνηση πολλών δισεκατομμυρίων, είναι λάθος και τι θα κάνει επ’ αυτού;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο «κόφτης» είναι λάθος, όχι απλά ο τύπος του «κόφτη». Η λογική δηλαδή ότι πηγαίνουμε σε αυτόματες περικοπές σε περίπτωση που δεν πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, χωρίς η Βουλή ουσιαστικά να έχει λόγο επί των περικοπών αυτών, είναι κάτι το οποίο ξεπερνά τα όρια του αποδεκτού.

Προσέξτε. Να πω στο φίλο ακροατή ότι δεν είμαι αντίθετος σε έναν τυποποιημένο μηχανισμό δημοσιονομικής συμμόρφωσης. «Κόφτης» υπήρχε από το 2014, αλλά όχι αυτός ο «κόφτης».

Αυτός ο «κόφτης» έτσι όπως νομοθετήθηκε, είναι το τίμημα της προσωπικής αναξιοπιστίας του κ. Τσίπρα. Επειδή όλοι ξέρουν ότι το μείγμα πολιτικής το οποίο πρότεινε, δεν πρόκειται να οδηγήσει τελικά στα προβλεπόμενα δημοσιονομικά αποτελέσματα, για αυτό μπήκε ο κόφτης των πρόσθετων μέτρων.

Αρης Πορτοσάλτε: Μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω μειώσεις συντάξεων ρωτάει ο κ. Αθανασιάδης;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς και μπορεί. Έτσι όπως είναι θεσμοθετημένος, προφανώς και μπορεί.

Αρης Πορτοσάλτε: Σε συνδυασμό με αυτό που είπατε προηγουμένως, ότι δεν καταβάλλονται φόροι. Με συγχωρείτε, δεν καταβάλλεται Φ.Π.Α. Ότι οι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν τις αποδείξεις και τα λοιπά.

Βλέπετε τώρα, παρατηρείται ήδη αυτό που λέτε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Φοβάμαι ότι θα βρεθούμε, όταν κάνουμε το ταμείο στο τέλος του χρόνου, προ δυσάρεστων εκπλήξεων στο μέτωπο των εσόδων.

Αρης Πορτοσάλτε: Στα θεσμικά. Ποια είναι η γνώμη σας για αυτό που το έχει πει και εδώ ο κ. Μάνος, δηλαδή, οι βουλευτές να μην είναι Υπουργοί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, ο κάθε πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να συγκροτεί το Υπουργικό Συμβούλιο και με εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και εγώ πιστεύω πράγματι ότι πρέπει να υπάρχουν και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη, έτσι ώστε να μπολιάζεται η εκτελεστική εξουσία από ανθρώπους οι οποίοι να μην προέρχονται από την κλασική πολιτική διαδρομή της κοινοβουλευτικής ανέλιξης.

Το να πάει κανείς σε ένα απόλυτο ασυμβίβαστο βουλευτή και Υπουργού, δεν είναι κατά ανάγκη συμβατό με το κοινοβουλευτικό σύστημα. Σε όλα τα κοινοβουλευτικά συστήματα κατά κανόνα δίνεται η δυνατότητα στους βουλευτές να είναι και Υπουργοί.

Αλλά από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο μπορώ να σας πω εγώ είναι ότι η Νέα Δημοκρατία, όταν με το καλό κερδίσει εκλογές, θα επιχειρήσω να συγκροτήσω μια Κυβέρνηση των καλύτερων με ότι αυτό σημαίνει. Και καλύτεροι δεν σημαίνει κατ΄ ανάγκη ότι όλοι οι καλύτεροι θα βρίσκονται στην επόμενη Βουλή.

Και χρέος μας αυτήν τη στιγμή είναι να μπορούμε να προσελκύσουμε στην πολιτική ανθρώπους οι οποίοι ενδεχομένως θα βάλουν την καριέρα τους λίγο στην άκρη για να υπηρετήσουν τον εθνικό σκοπό της οικονομικής ανασυγκρότησης της χώρας. Διότι μην έχετε καμία αμφιβολία ότι η επόμενη Κυβέρνηση θα έχει μια τελευταία ευκαιρία να βάλει τη χώρα σε μια πραγματική αναπτυξιακή τροχιά. Δεν πρόκειται να γίνει με αυτήν την Κυβέρνηση. Η επόμενη Κυβέρνηση θα έχει αυτή την ευκαιρία να το κάνει.

Αρης Πορτοσάλτε: Λοιπόν, τα ερωτήματα είναι τώρα εάν θα μειώσετε ή θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν μπορεί να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ, γιατί εγώ δεν πρόκειται ποτέ να πω πράγματα τα οποία έλεγε ο κ. Τσίπρας προεκλογικά για να μας επιβάλλει τον ΕΝΦΙΑ μέχρι το 2031. Προφανώς η χώρα χρειάζεται έναν δίκαιο φόρο ακίνητης περιουσίας.

Μπορεί όμως ο ΕΝΦΙΑ σταδιακά να μειωθεί. Γιατί το λέω αυτό; Διότι το ύψος του βεβαιωθέντος φόρου αυτή τη στιγμή, το πόσο πληρώνουμε συνολικά για την ακίνητη περιουσία είναι πολύ υψηλό σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.

Επίσης, σε μια χώρα η οποία προσδοκά στην αγορά ακινήτων για να τροφοδοτήσει την ανάπτυξή της το να έχουμε πολύ υψηλή φορολογική επιβάρυνση δεν βοηθά προφανώς σε αυτή τη κατεύθυνση. Άρα μπορούμε να έχουμε μια σταδιακή αποκλιμάκωση του ΕΝΦΙΑ. Θυμίζω ότι εμείς είχαμε δεσμευτεί ως Νέα Δημοκρατία στο τέλος του 2014 ότι θα μειώναμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 7%. Ο κ. Τσίπρας έλεγε ότι θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και φυσικά κράτησε τον ΕΝΦΙΑ για τις επόμενες δεκαετίες.

Αρης Πορτοσάλτε: Θα μειώσετε τη φορολογία των επιχειρήσεων;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο πρώτος στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα φορολογικό καθεστώς τέτοιο το οποίο να προσελκύσει επενδύσεις.

Εάν θεωρούμε ότι ο πρώτος μας στόχος, κ. Πορτοσάλτε, είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας – που νομίζω ότι σε αυτό μπορούμε να συμφωνήσουμε – τότε η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης πρέπει να είναι η πρώτη πολιτική προτεραιότητα της επόμενης Κυβέρνησης.

Αρης Πορτοσάλτε: Έχετε ένα πλήθος ερωτημάτων για το τι θα κάνετε με τους λαϊκιστές και τους κρατικιστές εντός του Κόμματος της Νέας Δημοκρατίας. Ή μου χρησιμοποιούν δε και ένα παράδειγμα εδώ, τι θα κάνετε με περιπτώσεις τύπου Φωτεινής Βρύνα η οποία δήλωσε στην 18η συνεδρίαση της Περιφέρειας Αττικής 26/5/16 ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι θα παίρνουν όσες άδειες γουστάρουν και όποιος έχει πρόβλημα είναι αρχιφασίστας.

Δηλαδή, βγάζει η Νέα Δημοκρατία σε ένα κομμάτι της έναν κρατικισμό, αυτό ρωτούν οι άνθρωποι.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ας μιλήσουμε ανοιχτά, είναι εύλογο το ερώτημα. Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό Κόμμα και είναι ένα Κόμμα το οποίο διαρκώς διευρύνεται και ένα Κόμμα το οποίο έχει και μια υποχρέωση να ενσωματώνει τις διαφορετικές απόψεις και να καταλήγει σε μια γόνιμη σύνθεση.

Ένα πράγμα δεν πρόκειται να ανεχθώ το λαϊκισμό και τη δημαγωγία. Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει μια ξεκάθαρη στροφή υπέρ της επιχειρηματικότητας, μια ξεκάθαρη στροφή υπέρ της ανάγκης να υπάρχει μια ουσιαστική εξυγίανση του Δημοσίου τομέα, εγώ πιστεύω σε ένα ισχυρό κράτος αλλά όχι σε ένα σπάταλο κράτος και όχι σε ένα αναποτελεσματικό κράτος.

Θέλω ένα Κράτος να ρυθμίζει πραγματικά την αγορά. Θέλω Δημοσίους Υπαλλήλους οι οποίοι να αισθάνονται υπερήφανοι για τη δουλειά τους, Δημόσιους Υπαλλήλους οι οποίοι να αξιολογούνται και γιατί όχι να ανταμείβονται ανάλογα και με την απόδοσή τους.

Λοιπόν, σε αυτά δεν πρόκειται να υποχωρήσω. Και δεν πρόκειται και να ανεχθώ φωνές λαϊκισμού και να επιτρέψω στη Νέα Δημοκρατία να δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις σε σύνθετα προβλήματα.

Για τη συγκεκριμένη αναφορά η οποία έγινε από ένα στέλεχός μας, της έγινε ήδη σχετική επίπληξη.

Αρης Πορτοσάλτε: Εχθές με συνέντευξή του, επίσης στον τύπο, ο κ. Σαμαράς και μάλιστα λένε ότι επιχειρεί να σας καθοδηγήσει, προτείνει ότι πρέπει να ανοιχτείτε σε μεταρρυθμιστές και θέτει και ονόματα υπόψη. Δηλαδή αναφέρεται στην κυρία Διαμαντοπούλου ότι πρέπει να έρθει στη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μανιάτης, δηλαδή είναι πάρα πολύ συγκεκριμένος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς ακούω διάφορα σχόλια περί του ρόλου του κ. Σαμαρά. Να σας πω ότι ο κ. Σαμαράς είναι τέως πρωθυπουργός, είναι στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, έχει κάθε δικαίωμα να εκφράζει τις απόψεις του πόσο μάλλον όταν έχει διατελέσει πρωθυπουργός αυτής της χώρας και Πρόεδρος της παράταξης. Εγώ δεν βάζω «φίμωτρο» σε κανέναν και κατ΄ εξοχήν προωθώ τον γόνιμο και τον ουσιαστικό διάλογο.

Εγώ δεν μπαίνω σε ονοματολογία αλλά τι λέω; Κάτι το οποίο είπε και ο κ. Σαμαράς στη συνέντευξή του, ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει σήμερα να εκφράσει τις πραγματικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις αυτού του τόπου. Γιατί σήμερα η πραγματική διαχωριστική γραμμή στη χώρα δεν είναι τόσο μεταξύ δεξιάς και αριστεράς, είναι μεταξύ μεταρρυθμιστών και λαϊκιστών. Μεταξύ ανθρώπων που πιστεύουν στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας ως τον κινητήριο μοχλό για τη δημιουργία πλούτου και ανθρώπων που πιστεύουν στο μεγάλο Κράτος το οποίο τελικά μπλοκάρει την επιχειρηματικότητα.

Σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε συστράτευση πολλών πολιτών αλλά ξεκινάμε με τις πολιτικές και καταλήγουμε στα πρόσωπα. Δεν το κάνουμε ανάποδα.

Και επίσης πρέπει να σας πω και κάτι ακόμα. Δεν με ενδιαφέρει τόσο η συζήτηση μεταγραφών όσο η προσέλκυση νέων ανθρώπων τους οποίους δεν θα έχετε ξανακούσει ποτέ. Και οι οποίοι πρέπει να μπουν να μπολιάσουν την πολιτική.

Μεγαλύτερη σημασία έχει αυτό για εμένα από το να συζητήσω για μεταγραφές.

Αρης Πορτοσάλτε: Ας πούμε για τον κ. Λοβέρδο ή για τον κ. Βενιζέλο φερ΄ ειπείν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς αυτή είναι μια συζήτηση η οποία δεν με αφορά και δεν μας αφορά. Εμείς δεν συζητάμε αυτήν τη στιγμή για μεταγραφές εν ενεργεία βουλευτών από άλλα Κόμματα. Θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό.

Έχω, όμως, ένα έντονο ενδιαφέρον να μιλήσω με πολίτες οι οποίοι αισθανόντουσαν ότι δεν εκφράζονται πολιτικά από τη Νέα Δημοκρατία και τώρα μας αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη περιέργεια. Δεν σας λέω ότι τους έχουμε κερδίσει ακόμα αλλά μας ακούνε τουλάχιστον. Και αν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις φαίνεται αργά αλλά σταθερά να υπάρχει μια ουσιαστική διείσδυση της Νέας Δημοκρατίας σε αυτό το οποίο αποκαλούμε μεσαίο χώρο.

Αρης Πορτοσάλτε: Δυο ερωτήματα υποχρεωτικά. Ο Άρης Β λέει δεν μου δώσατε απάντηση επακριβώς όταν σας ρώτησα προηγουμένως ότι ο κ. Σαμαράς τελικώς δεν έκλεισε την αξιολόγηση την προηγούμενη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, συγνώμη, μου διέφυγε η απάντηση εν τη ρύμη της συζήτησης. Κοιτάξτε, εγώ έχω ασκήσει κριτική στην προηγούμενη Κυβέρνηση για το γεγονός ότι από τον Ιούνιο του 2014 και μετά δεν επιταχύναμε τις μεταρρυθμίσεις αλλά αντίθετα δόθηκε η εντύπωση ότι μπορεί να πατήσαμε και λίγο φρένο.

Η πραγματικότητα όμως έχει να κάνει και με το γεγονός ότι όλοι γνώριζαν από το Σεπτέμβριο του 2014 και μετά ότι ο κ. Τσίπρας είχε τη δυνατότητα να προκαλέσει πρόωρες εκλογές τον Ιανουάριο του 2015. Αυτό το γνώριζαν και οι ξένοι και οι πιστωτές μας, εξ ου και δεν έδειξαν από ένα σημείο και πέρα καμία διάθεση να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση.

Άρα οι ευθύνες εκεί είναι μοιρασμένες. Και βέβαια την πρώτη ευθύνη την έχει ο κ. Τσίπρας ο οποίος εκβιαστικά προκάλεσε πρόωρες εκλογές μη επιτρέποντας στην προηγούμενη Κυβέρνηση να ολοκληρώσει το έργο της και να κριθεί στο τέλος της τετραετίας.

Αρης Πορτοσάλτε: Τώρα, την Τετάρτη 15 Ιουνίου, κ. Πρόεδρε, οργανώνεται από πολίτες συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, συγκέντρωση πολιτών. Μάλιστα η πλευρά η κυβερνητική και των οπαδών λέει πάρτε και τα κατσαρολάκια μαζί όσοι θα πάτε, ότι είναι μια αστική διαδήλωση. Και το σύνθημά της είναι «παραιτηθείτε».

Το ερώτημά μου είναι το εξής: Πως τοποθετείται η Νέα Δημοκρατία επ΄ αυτής της συγκέντρωσης και αλήθεια ποια είναι η τακτική σας; Δηλαδή, λένε οι πολίτες, δεν πρέπει να πάρει άλλο χρόνο αυτή η Κυβέρνηση. Πρέπει με κάθε τρόπο πέσει. Εσείς τι λέτε; Πρέπει να υλοποιήσει ότι πρέπει να υλοποιηθεί η παρούσα Κυβέρνηση;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε, η συγκέντρωση αυτή εξ όσων γνωρίζω είναι μια συγκέντρωση η οποία διοργανώνεται από πολίτες, δεν έχει τη στήριξη Κομμάτων, δεν έχει τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας με την έννοια του ότι δεν κρύβεται η Νέα Δημοκρατία πίσω από αυτή τη συγκέντρωση.

Από εκεί και πέρα πρέπει να σας πω ότι παρατηρώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον μια προσπάθεια η οποία γίνεται από κάποιους προσκείμενους στην Κυβέρνηση να ποινικοποιήσουν περίπου αυτού του είδους τη διαμαρτυρία. Δηλαδή, είναι καλό να κλείνουμε τους δρόμους και να έχουμε αγανακτισμένους στο Σύνταγμα όσο αυτοί υπηρετούν τη δική μας στρατηγική αλλά όποτε κάποιοι άλλοι πολίτες επιλέγουν να διαμαρτυρηθούν αυτοί περίπου πρέπει να ποινικοποιηθούν.

Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι κατοχυρωμένο στη δημοκρατία μας ασχέτως των ιδεολογικών αφετηριών των πολιτών οι οποίοι διαμαρτύρονται.

Κατά συνέπεια, αυτή είναι μια συγκέντρωση η οποία διοργανώνεται από πολίτες. Η Νέα Δημοκρατία δεν στηρίζει επίσημα αυτήν την πρωτοβουλία, διότι είναι μια ακομμάτιστη πρωτοβουλία. Από εκεί και πέρα, προφανώς εγώ δεν πρόκειται να απαγορεύσω σε κάποιον να πάει σε αυτήν τη συγκέντρωση, αλλά δεν θα είναι μια συγκέντρωση η οποία θα χρωματιστεί από την παρουσία επίσημων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας.

Αρης Πορτοσάλτε: Η γνώμη σας ποια είναι πρέπει να μείνει η Κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτά που πρέπει να υλοποιηθούν ή πρέπει να πιεστεί να πέσει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όσο πιο σύντομα φύγει αυτή η Κυβέρνηση τόσο καλύτερο θα είναι για τον τόπο. Αλλά οι κυβερνήσεις πέφτουν στη Βουλή.

Αρης Πορτοσάλτε: Όπου εκεί δείχνει ανθεκτικότητα, κ. Πρόεδρε, η Κυβέρνηση ανεξαρτήτως της δημοσκοπικής κατάρρευσης, στη Βουλή δείχνει ανθεκτικότητα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή τη στιγμή δείχνει ανθεκτικότητα. Το τοπίο από το Σεπτέμβριο και μετά θα είναι διαφορετικό τοπίο.

Πιστεύω ότι κοινωνική δυσφορία απέναντι σε αυτήν την Κυβέρνηση θα ενταθεί όταν θα φανεί ότι η πολιτική την οποία ακολουθεί είναι αδιέξοδη. Και το Σεπτέμβριο θα έχουμε ένα τελείως διαφορετικό πολιτικό τοπίο από αυτό το οποίο έχουμε σήμερα.

Αρης Πορτοσάλτε: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία. Και να ευχαριστήσω και όλους τους ακροατές για τα σχόλιά τους και τα πολύ ενδιαφέροντα ερωτήματά τους. Λυπάμαι που δεν απαντήσαμε σε όλα αλλά επιχειρήσαμε να απαντήσουμε τουλάχιστον σε αρκετά.

Αρης Πορτοσάλτε: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.