Τέλος στα σενάρια για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης ή για συνεργασία με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη θέτει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Όλα αυτά είναι σενάρια θερινής νυκτός», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κυριακάτικο Τύπο, δηλώνοντας παράλληλα βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Σημειώνει μάλιστα σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ (www.skai.gr), πως οι ιδέες περί οικουμενικής κυβέρνησης ή για νέες εκλογές αποτελούν «σενάρια ‘αριστερής παρένθεσης’» τα οποία προωθούνται από εγχώρια συμφέροντα και «θα διαψευστούν».

Αναφερόμενος σε τυχόν συνεργασία με τον Βασίλη Λεβέντη, ο πρωθυπουργός απαντά μεν ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό ζητήσει κάποια επαφή, όμως αποσαφηνίζει ότι δεν υπάρχει προοπτική σταθερής σύμπραξης με την Ένωση Κεντρώων.

«Παρακολουθώ κι εγώ το τελευταίο διάστημα μία αστεία συζήτηση. Με διασκεδάζει, δεν μπορώ να πω, αλλά θα προτιμούσα να μη συμμετέχω στη συντήρηση μίας άνευ αντικειμένου συζήτησης», επισημαίνει με νόημα ο πρωθυπουργός.

Χαρακτηρίζει την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «απολύτως συμπαγή» και τη σχέση του με τον Πάνο Καμμένο «εξαιρετική».

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των τάξεων της συμπολίτευσης μέσα στο έτος με στελέχη από το κέντρο, εκτιμώντας ότι παρά την «αδιέξοδη» στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, υπάρχουν δυνατότητες «διεργασιών και εξελίξεων» σε αυτό τον πολιτικό χώρο.

Αισιοδοξία για αξιολόγηση, προσοχή για συντάξεις

Στρέφοντας το βλέμμα στην επικείμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως «δεν χρειάζονται νέα μέτρα για να πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος» για το 2016.

Εμφανίζεται δε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας το 2016, κάνοντας λόγο για έτος «επιστροφής», που θα φέρει την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και θετικά πρόσημα ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο.

Ένα από τα κομβικά σημεία της πρώτης αξιολόγησης θα είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, όπου η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι επιδιώκει να εμποδίσει οιαδήποτε περικοπή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων.

Ωστόσο, στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πιο προσεκτικός, αποφεύγοντας να δεσμευτεί για μη μείωση των κύριων συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει πως το ποσό που απομένει για το στόχο εξοικονόμησης από το ασφαλιστικό για το 2016 είναι 600 εκατομμύρια ευρώ, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει […] υποχρέωση να βρεθούν αυτά τα χρήματα από περικοπές συντάξεων».

Προειδοποιεί πάντως ότι η Αθήνα – αν και θα τηρήσει «κατά γράμμα» το πρόγραμμα στήριξης – δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει «σε παράλογες και άδικες απαιτήσεις».