Καλά τα νέα για τις εξαγωγές ελληνικών προϊόντων

Οι ελληνικές εξαγωγές συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος διεκδικώντας δυναμικά μερίδια στην παγκόσμια αγορά, παρά το δυσμενές κλίμα, που επηρέασε συνολικά τις εξαγωγές το 2015, διαμορφώνοντας αρνητικό πρόσημο σε όλους σχεδόν τους κλάδους, το ελαιόλαδο, τα φρούτα- λαχανικά, αλλά και τα μεταποιημένα προϊόντα.

Δύο δισ. ευρώ επιπλέον συνεισέφεραν στην ελληνική οικονομία οι εξαγωγές προϊόντων της ελληνικής γεωργίας και της βιομηχανίας το 2015 ενώ τα αγροτικά προϊόντα είναι αυτά που μπορούν να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης των εξαγωγών τη χρονιά που έρχεται. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων ανοδικά κινήθηκαν μόνο οι κλάδοι του ελαιολάδου και μάλιστα σε ποσοστό που έφτασε το 94,1% και τα μηχανημάτων (24,2%).

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί βασικό προμηθευτή αγροτικών προϊόντων στις ανεπτυγμένες αγορές των χωρών του ΟΟΣΑ. Οι χώρες της Ευρώπης, της Βορείου Αμερικής, αλλά και η Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απορροφούν τις μεγαλύτερες ποσότητες των ελληνικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων.

Τα ελληνικά τρόφιμα αποτελούν πρωταθλητές σε επίπεδο παγκόσμιου εμπορίου. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για αύξηση των μεριδίων τους ή για τη διείσδυσή τους σε νέες, δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές.

 

Αφήστε μια απάντηση