Όσον αφορά τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος αξίζει να αναφερθεί το άρθρο που δημοσιεύθηκε στη στήλη FT Alphaville, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της εφημερίδας Financial Times, το οποίο υπό τον τίτλο: What if Greece got massive debt relief but no one admitted it?.

Στο άρθρο του, ο Matthew C. Klein, τονίζει ότι από το 2010 οι επίσημοι δανειστές της Ελλάδας έχουν αντικαταστήσει τους ιδιώτες πιστωτές με ολοένα και πιο ευνοϊκότερους όρους. Οι αποπληρωμές έχουν αναβληθεί, τα επιτόκια έχουν επανειλημμένα υποστεί περικοπές στο σημείο που η ελληνική κυβέρνηση χρηματοδοτείται από τις γερμανικές αποδόσεις, με την παράλληλη παράταση των ωριμάνσεων για δεκαετίες, τη στιγμή που πολλά από τα δάνεια δεν αναμένονται να εξοφληθούν εξ ολοκλήρου μέχρι το 2059.

Έτερο άρθρο ελληνικού ενδιαφέροντος, αποτελεί η ανταπόκριση της Anthee Carassava για την εφημερίδα Times, η οποία υπό τον τίτλο: Greeks get cheaper power if they pay bills on time, αναφέρεται στην έκπτωση του 15% που ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ για τους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές χαμηλής και μέσης τάσης. Η έκπτωση, όπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης, αφορά το σύνολο των καταναλωτών στις δύο αυτές κατηγορίες, υπό την προϋπόθεση της εμπρόθεσμης εξόφλησης των λογαριασμών και της τήρησης των διακανονισμών.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί το άρθρο του Harry Mount που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Spectator, με τίτλο: Two countries now exist: Tourist Greece and real Greece, όπου ο αρθρογράφος παροτρύνει τους βρετανούς ταξιδιώτες να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους στην Ελλάδα, διότι δεν πρόκειται να αντιληφθούν την κρίση, εκτός από στους δρόμους της Αθήνας. Οπουδήποτε αλλού – ιδιαίτερα στα νησιά – το ελληνικό καλοκαίρι θα είναι το συνηθισμένο, χαρούμενο και χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις μεταξύ της παραλίας, της ταβέρνας και των αρχαίων μνημείων, χωρίς να επηρεάζεται από τις καταστροφικές πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.


Βύρων Καρύδης