Εκδήλωση από τη Βρετανική Επιτροπή για την Επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα (British Committee for the Reunification of the Parthenon Marbles) πραγματοποιήθηκε στις 7 Ιουνίου 2016 στο Senate House, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την ημερομηνία που το Βρετανικό Κοινοβούλιο ψήφισε για την αγορά της συλλογής των Μαρμάρων του Παρθενώνα απο το λόρδο Έλγιν, μια εκδήλωση που πραγματοποιείται και λίγες μέρες πριν τον εορτασμό των 7 χρόνων λειτουργίας του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης.

Στην εκδήλωση την οποία προλόγησε ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Λονδίνο, κ. Κωνσταντίνος Μπίκας, παρεβρέθηκαν και στελέχη του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο. Να σημειωθεί ότι η όλη εκδήλωση αφιερώθηκε στη μνήμη του Προέδρου της Επιτροπής, Eddie O’ Hara, ο οποίος έφυγε απο τη ζωή το περασμένο Σάββατο.

Μεταξύ των προσκεκλημένων, παρεβρέθηκαν, επίσης, ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο, κ. Ευριπίδης Ευριβιάδης, καθώς και και Πρόεδρος του Hellenic Observatory του LSE, ο καθηγητής Kevin Featherstone.

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν σημαντικές προσωπικότητες του πολιτιστικού κόσμου της Βρετανίας, της Ελλάδας, της Αυστραλίας και της Νοτίου Αφρικής, όπως o διακεκριμένος νομικός επί των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδρυτής του South African Committee και νομικός σύμβουλος του Νέλσον Μαντέλα, George Bizos, ο μοουσειολόγος Tristram Besterman, ο κqθηγητής του University of London William St. Clair, η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής ‘’Committee of the 2 nd Protocol to the Hague Convention of 1954’’ και μέλος της Ελληνικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρεθενώνα, Άρτεμις Παπαθανασίου και η τέως Σύμβουλος επί πολιτιστικών θεμάτων της Ελληνικής Πρεσβείας στο Λονδίνο και εκπρόσωπος του Hellenic Foundation of Culture και του ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη στην Αθήνα, Βικτώρια Σολομωνίδου.

Οι περισσότεροι ομιλητές επικεντρώθηκαν στην παρουσίαση των βιβλίων που έχουν κατά καιρούς συγγράψει για το θέμα της Επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα, με την κα. Παπαθανασίου να παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις γύρω απο τη σύμβαση της UNESCO «για τη μεταφορά και την ιδιοκτησία πολιτιστικών αγαθών», με επίκεντρο τις επιστολές που απέστειλαν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές, Ελλάδα και Βρετανία, για το θέμα της επίσημης διευθέτησης του ζητήματος της επιστροφής της συλλογής των Μαρμάρων του Παρθενώνα από την UNESCO, που βρίσκονται στην κατοχή του Βρετανικού Μουσείου.

Χαρακτηριστική ήταν η επιστολή που παρουσιάστηκε (μέσω της χρήσης powerpoint), με ημερομηνία την 26 η Μαρτίου 2015, όπου το Βρετανικό Μουσείο ξεκαθάρισε ότι αρνείται την εμπλοκή της UNESCO καθώς όπως τονίζει «δεν πρόκειται να διευκολύνει ττην πρόοδο επί του εν λόγω ζητήματος».

Όπως σημειώθηκε απο την εισηγήτρια, το μόνο θέμα που παραμένει σε εκκρεμότητα απο το 1983 στην αντζέντα της UNESCO είναι το θέμα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα στη γενέτειρα τους και η επανένωση του μνημείου, καθώς ανάλογα ζητήματα όπως η διαμάχη μεταξύ Τανζανίας – Σουηδίας για την περίφημη μάσκα Makonde και η διαμάχη Τουρκίας – Γερμανίας γύρω απο την επιστροφή της «Σφίγγας Bogazkoy» έχουν επιλυθεί από τον Οργανισμό επιτυχώς και έπειτα από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων, τα εν λόγω πολιτιστικά αγαθά «επέστρεψαν» στην πατρίδα τους (Τανζανία και Τουρκία αντιστοίχως).

Αξιοσημείωτη και συγκινητική και η εισήγηση της κας. Σολομωνίδου που παρουσίασε τον αγώνα που έδωσε η Μελίνα Μερκούρη ως τότε Υπουργός Πολιτισμού, απο την πρώτη στιγμή που ήρθε σε επαφή με τα Μάρμαρα, όντας στο Λονδίνο για την προώθηση της ταινίας της ‘Φαίδρα’ , παρουσιάζοντας και πολλές ανέκδοτες φωτογραφίες και ντοκουμέντα από ιδιόχειρες σημειώσεις της.


Βύρων Καρύδης