Ελα μωρέ … πόσο χειρότερα έγιναν τα πράγματα

Οι συνέπειες της επιλογής του κόσμου “να τους δούμε και αυτούς”, είναι η απάντηση στην ερώτηση “πόσο χειρότερα θα γίνουν τα πράγματα”, είναι ο άνθρακας του θησαυρού του “Προγράμματος Θεσσαλονίκης”.

Και είναι το αποτέλεσμα του game theory του Γιάνη, της διαπραγμάτευσης του ωρομίσθιου πρωθυπουργού, της ανικανότητας της Κυβέρνησης να υλοποιήσει ανειλημμένες δεσμεύσεις της.

Μόνο που κάποιοι προτιμήσαμε να μην πάρουμε.

Και ναι, δικαιούμαστε να είμαστε οργισμένοι με όσους τυφλά μας πήραν στο λαιμό τους.Πλέον πρέπει να γίνει αντιληπτό πως
δεν μπορούμε να απαιτούμε
να ζούμε με «προωθημένα δυτικά» standards

και να συνεχίζουμε να παράγουμε με «παρωχημένα ανατολικά» …

Δημοσιογράφος.: Πριν την παγκόσμια κρίση και πάλι υπήρχε πρόβλημα στην ελληνική οικονομία. Τελικά τι φταίει στην Ελλάδα; Υπάρχει «μυστικό» για μια ισορροπημένη οικονομική πολιτική;


δρ Χάρης Βλάδος

Για Μια Νέα Βιομηχανική Πολιτική


Η προσέγγιση STRA.TECH.MAN
Στρατηγική μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνθήκες κρίσης

δρ Χάρης Βλάδος : Στην Ελλάδα -όπως και σε αρκετές άλλες χώρες φυσικά, ας πούμε «ενδιάμεσου επιπέδου ανάπτυξης»- λείπουν οι αναγκαίοι λειτουργούντες θεσμοί που αποτελούν πάντα τη βάση για μια μακρόπνοη και ισορροπημένη κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη. Πίσω από το θεσμικό έλλειμμα βρίσκεται, βέβαια, το έλλειμμα της πολιτικής και στη ρίζα του πολιτικού ελλείμματος βρίσκεται αυτό που συνήθως ονομάζουμε «η νοοτροπία μας».

Βέβαια, παρότι αυτή η έννοια έχει μεγάλη ερμηνευτική ικανότητα συνήθως κακοποιείται βάναυσα.

Πρώτα από όλα, «η νοοτροπία μας» δεν είναι κάτι το μονοσήμαντα «άσπρο» ή «μαύρο» ούτε είναι κάτι το στατικό. Θέλουμε δεν θέλουμε «η νοοτροπία μας» αλλάζει: κάποιοι, με τους οποίους δεν πολυσυμφωνώ, θα έλεγαν εδώ, φυσικά, «μας την αλλάζουν».

Μα, έτσι ή αλλιώς, οφείλουμε να κατανοήσουμε πως «η νοοτροπία μας» μεταβάλλεται διαχρονικά, έστω και ασυναίσθητα.

Στις μέρες μας, εν μέσω κρίσης, εκτιμώ πως μία από τις σημαντικότερες προβληματικές για την κοινωνία μας, στο επίπεδο της μετεξέλιξης της ίδιας της «νοοτροπίας της», καθίσταται η επαναδιαπραγμάτευση και η επανεξισορρόπηση σε ένα νέο επίπεδο μεταξύ, πρώτον, του κυρίαρχου καταναλωτικού μας προτύπου και, δεύτερον, του ευρέως ακολουθούμενου παραγωγικού μας προτύπου.

Η προσέγγιση STRA.TECH.MAN
Τομές στην ελληνική κρίση

Πλέον πρέπει να γίνει αντιληπτό πως δεν μπορούμε να απαιτούμε να ζούμε με «προωθημένα δυτικά» standards και να συνεχίζουμε να παράγουμε με «παρωχημένα ανατολικά».

Αν όντως θέλουμε εμείς οι Έλληνες να ζούμε σαν τους «δυτικοευρωπαίους» -και δεν θέλω να νομίσετε πως θεωρώ καθόλου αυτονόητη την απάντηση-, σε επίπεδο ποσότητας και ποιότητας συνολικών παροχών και ευκαιριών ζωής, οφείλουμε να μάθουμε να δουλεύουμε, να λειτουργούμε και να παράγουμε, επιτέλους, σαν κι αυτούς και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα μας.

Δεν χωρά αμφιβολία πως, συνολικότερα, το κοινωνικο-οικονομικό μας σύστημα έχει σοβαρό πρόβλημα ανταγωνιστικότητας: αλλά ακόμα βαθύτερα μου φαίνεται πως φέρουμε και το πρόβλημα του «οράματός μας για το μέλλον».

Ξέρουμε άραγε ως κοινωνία τι είδους «αύριο» επιθυμούμε πραγματικά;

Το έχουμε πολιτικά, ως κοινωνία, συλλογιστεί κάτω από το φως της τρέχουσας παγκόσμιας κρίσης; Δεν νομίζω.

Η προσέγγιση STRA.TECH.MAN
Στρατηγική μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε συνθήκες κρίσης

Κι όμως θεωρώ πως είναι πλέον απολύτως αναγκαίο να μάθουμε να βλέπουμε τον κόσμο μας διαφορετικά. Και σε αυτό το επίπεδο χρειάζονται, εκτιμώ, βαθιές αλλαγές στην κοινωνία μας. Κι εδώ ο θεσμός της Παιδείας -στην ουσία του όρου, ως μηχανισμός καλλιέργειας κυρίως νέων ερωτημάτων παρά μονοδιάστατης παροχής τετριμμένων απαντήσεων- αποκτά κομβική σημασία: όπως και ο ρόλος του εκπαιδευτικού -σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης- μου φαίνεται απολύτως κρίσιμος και με ανάγκη ουσιώδους υποστήριξης και όχι μόνο στα λόγια.

«Μα πού καιρός για τέτοιου είδους πολιτική, εν μέσω κρίσης;» θα μου πείτε.

Μα για μένα μονάχα πάνω σε μια τέτοια «νέα ισορροπία» μπορεί να στηριχθεί και μια νέας λογικής οικονομική πολιτική στην Ελλάδα: με εστίαση όχι πλέον στην ποσότητα αλλά στην ποιότητα, όχι πλέον στη συγκυριακή και βραχύπνοη αντιμετώπιση των προβλημάτων αλλά στη διαρθρωτική θεραπεία των αδυναμιών του κοινωνικο-οικονομικού μας συστήματος, όχι πλέον στο βόλεμα των ψευδο-αδυνάτων αλλά στην ενίσχυση των δημιουργικών, όχι πλέον στην παροχή της «θεσούλας στο Δημόσιο» εις βάρος των υπολοίπων αλλά στη στήριξη της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, της τεχνολογίας και της επιστήμης.δρ Χάρης Βλάδος

Για Μια Νέα Βιομηχανική Πολιτική


Συνέντευξη μου στην εφημερίδα ΜΕΤΡΟ. Δημοσιεύτηκε στις 15/09/2009.
Το 2009, έτσι;…
Όχι χθες…

Υπάρχει και στο βιβλίο μου “Τομές στην Ελληνική Κρίση“…
Για να μην ξεχνιόμαστε….

😉…..

Για να μην είμαστε απροετοίμαστοι στις αυριανές προκλήσεις
Leave a Reply