Εκατομμύρια δολάρια που υποσχέθηκαν πέρυσι οι παγκόσμιοι ηγέτες για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων από τη Συρία δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους και ούτε μπορούν να εντοπιστούν, κατήγγειλε σήμερα η ΜΚΟ Human Rights Watch (HRW).

Λόγω των “αγνοούμενων” χρημάτων από πολλούς μεγάλους δωρητές, από τις ΗΠΑ αλλά και την ΕΕ, έμειναν εκτός σχολείου περίπου μισό εκατομμύριο προσφυγόπουλα από τη Συρία, αναφέρει η οργάνωση σε έκθεσή της.

Παγκόσμιοι ηγέτες προέβησαν σε λεπτομερείς δεσμεύσεις για δωρεές στη διάρκεια της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για τη Συρία, τον Φεβρουάριο 2016 στο Λονδίνο, η οποία είχε στόχο την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με τα εκατομμύρια εκτοπισμένων από τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Από το 2011, ο πόλεμος έχει αναγκάσει περισσότερους από πέντε εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τη Συρία, πολλοί εκ των οποίων έχουν αναζητήσει ασφαλές καταφύγιο στον Λίβανο, στην Τουρκία και την Ιορδανία.

Το ύψος των χρημάτων που υποσχέθηκαν ξεπερνά το 1,4 δισ. δολάρια, τα οποία οι ανθρωπιστικές οργανώσεις και οι υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών είχαν υποστηρίξει ότι απαιτούνται ώστε τα παιδιά της Συρίας που δεν πήγαιναν σχολείο να μπορέσουν να επιστρέψουν στις τάξεις τους.

Ωστόσο σύμφωνα με την HRW, “διαπιστώθηκαν μεγάλες ασυμφωνίες μεταξύ των ποσών που τα εμπλεκόμενα μέρη είπαν ότι έδωσαν και των ποσών που φέρεται να έφτασαν στον προορισμό τους το 2016”.

Μέχρι το τέλος του 2016 οι αρχές του Λιβάνου εξακολουθούσαν να αναμένουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των 350 εκατομμυρίων δολαρίων που τους είχαν υποσχεθεί για την πρόσληψη καθηγητών, την αγορά βιβλίων και τον σχεδιασμό των μαθημάτων για τα παιδιά πρόσφυγες, αναφέρεται στην έκθεση.

Στην Ιορδανία το έλλειμμα για το 2016 αντιστοιχούσε σε σχεδόν το ένα πέμπτο από τα υποσχεθέντα 250 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η HRW καταγγέλλει ότι οι δωρήτριες χώρες πιθανόν απέτυχαν να δημοσιοποιήσουν τον τρόπο που θα αποδείκνυε ότι η δέσμευσή τους υλοποιήθηκε.