Γράψε και εσύ την γνώμη σου μπορείς

“ Τα τελευταία χρόνια έχω ανακαλύψει ότι το να γράφεις ένα κείμενο είναι ολόκληρη επιστήμη. Είναι αδύνατον να ικανοποιήσεις τους πάντες ενώ σημαντικό είναι να παίρνεις θέση αφού παρουσιάσεις δεδομένα για τα οποία έχεις ιερή υποχρέωση να παραπέμπεις στις πηγές, επειδή από την γνώμη του καθενός πήξαμε.


Νικόλαος Καρατσόρης|| Monetary Reform

University of Westminster

Ειδικότητα: International Business


Το πόσα δεδομένα και πώς θα τα παρουσιάσεις είναι ένα θέμα που σηκώνει συζήτηση. Τις περισσότερες φορές πάντως προηγείται ο αφορισμός των απόψεων που αποκλείεις από την παρουσίαση.

Έτσι το Ποντίκι αναδημοσιεύει από την Deutsche Welle ένα άρθρο για την αύξηση των χρεών των δήμων στη Γερμανία οι οποίοι “πνίγονται” σε αυτά όπως καταλήγει η μελέτη της Ernst & Young στην οποία στηρίζεται το άρθρο της DW. [1]

Δεν έχω την παραπομπή στη μελέτη της Ernst & Young και δεν πρόκειται να ψάξω το πρωτότυπο κείμενο της DW για να δω τι λέει ή και που παραπέμπει σε σχέση με το Ποντίκι. Μπήκα στον 5-λεπτο “κόπο” να δω τα νούμερα της υπερχρέωσης.

Οι δήμοι έχουν χρέη που αγγίζουν τα 82,5 δις ευρώ λέει το άρθρο. Μπαίνω στο statista και βλεπω ότι οι δήμοι έχουν χρέη 144 δις ευρώ μέχρι τον Ιούνιο 2015 [2] το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 7% του συνολικού χρέους της Γερμανίας.

Ποιό νούμερο να πιστέψω;

Το χρέος της Γερμανίας είναι σωστό στο statista αλλά εάν ισχύει τότε και τα χρέη που παρουσιαζει το Ποντίκι / DW είναι χαμηλότερα ως ποσοστό του συνολικού χρέους αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Μήπως υπάρχει διαφορά στους ορισμούς και στην ταξινόμηση που κάνει η Ernst & Young?

Πολύ πιθανό, εξάλου ποιός είπε ότι δουλειά του δημοσιογράφου είναι να διασταυρώνει τα στοιχεία στρώνοντας τον κ@@@ του στη δουλειά;

Πάμε παρακάτω, γιατί μέχρι τώρα μιλήσαμε για το απόλυτο μέγεθος του χρέους. Μπήκα σε έναν 2ο 5-λεπτο κόπο να διασταυρώσω εάν πνίγονται στα χρέη επειδή δεν έχουν έσοδα ή επειδή είναι ελλειμματικοί.

Οι δήμοι λοιπόν στη Γερμανία το πρώτο εννιάμηνο του 2015 είχαν συνολικά έσοδα 162,7 δις ευρώ και δαπάνες 161,8 δις ευρώ. [3] Δηλαδή είναι πλεονασματικοί ομως το χρέος ως προς τα έσοδα αντιστοιχεί στο περίπου 90% που είναι υψηλότερο ως ποσοστό από το συνολικό χρέος της Γερμανίας ως προς το ΑΕΠ, άμα το δούμε ως προς την βάση εσόδων, κλάψτε, ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός έχει έσοδα 299,5 δις.

Δεν το λές και υπερχρέωση όταν συν τοις άλλοις κατανοείς και το πως λειτουργεί το σύστημα γενικώς.

Φυσικά το μόνο που καταλαβαίνει κάποιος από το πώς λειτουργεί το σύστημα είναι το κόστος εξυπηρέτησης αυτης της υπερχρεωσης η οποία για το 2015 ανήλθε σε 2,8 δις ευρώ τόκους στο εννιάμηνο, λογικά περίπου 2 δις στο εξάμηνο, ή περίπου 1,5% τόκους στα 144 δις χρέος.

Όμως η Γερμανία δανείζεται πλέον -0,38% … αλλά το με πόσο δανείστηκαν οι δήμοι στις τελευταίες εκδόσεις χρέους τους από τις “αγορές” ή από τις αναπτυξιακές τους δεν το ξέρω … και βαριέμαι και να το ψάξω … ας κάνει καμιά δουλειά και κανένας δημοσιογράφος γράφοντας την γνώμη του.

Στα δικά μας μία ολόκληρη χώρα δίνει μία αποτυχημένη μάχη για να κατεβάσει τη παρούσα αξία του χρέους κατά 50% και να πετύχει επιτόκια με αυτά των δήμων της Γερμανίας. ”


Νικόλαος Καρατσόρης|| Monetary Reform

University of Westminster

Ειδικότητα: International Business


[1] Ρεκόρ υπερχρέωσης 82,8 δις ευρώ οι δήμοι της Γερμανίας!


[2] στο statista οι δήμοι έχουν χρέη 144 δις ευρώ


[3] έσοδα και δαπάνες δήμων στη ΓερμανίαΑφήστε μια απάντηση