Γιατί δεν αυξάνει άλλο η παραγωγικότητα;

“Η McKinsey έκανε μία λεπτομερή ανάλυση σε παραπάνω από 750 εργασιακές δραστηριότητες για να αποτυπώσει το ποσοστό του χρόνου εργασίας που θα μπορούσε να υποκατασταθεί από την αυτοματοποίηση.


Νικόλαος Καρατσόρης|| Monetary Reform

University of Westminster

Ειδικότητα: International Business


Τα αποτελέσματα τα έχει δημοσιεύσει σε μία διαδραστική εφαρμογή. [1]

Το 45% των δραστηριοτήτων μπορεί να αυτοματοποιηθεί και αυτές οι δραστηριότητες από μόνες τους ισοδυναμούν με ετήσιες αποδοχές ύψους 2 τρις δολαρίων [2] ενώ η ψηφιοποίηση μπορεί να προσθέσει 2,2 τρις δολάρια στο ΑΕΠ των ΗΠΑ έως το 2025. [3]

Πριν από καιρό ένας φίλος με ρώτησε τελικά τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει κάποιος στο μέλλον και να του αποφέρει εισόδημα.

Η απάντηση μου ήταν μάλλον τίποτα μια και φαίνεται ότι η μία από τις δύο μεταβλητές των προβλημάτων πολιτικής οικονομίας, αυτή της παραγωγής, φαίνεται να έχει επιλυθεί, ίσως όχι οριστικά αλλά η τεχνολογία εγγυάται ότι στο μέλλον το θέμα της διαθεσιμότητας πόρων θα τείνει στο άπειρο.

Μένει το πρόβλημα της διανομής, το οποίο με κάποιο τρόπο θα επιλυθεί και αυτό, κάτι σαν i-credit για να ακολουθούμε και την ορολογία της εποχής.

Τώρα εάν θα χορηγείται i-credit σε όλους ή θα απαιτείται διάγνωση συμπεριφορικής συμμόρφωσης, μένει να το δούμε.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που θα έχει σημασία στο μέλλον θα είναι η δημιουργικότητα που δεν μπορεί να υποκατασταθεί.

Στην δική μου αντίληψη συναντάται στην τέχνη και στην έρευνα αιχμής.

Ανάμεσα στα επαγγέλματα τα οποία ξεχωρίζουν για το μηδενικό ποσοστό αυτοματοποίησης τους είναι του μουσικοσυνθέτη, του ιστορικού, του κληρικού (!), του αστρονόμου.

Στα ελάχιστα επαγγέλματα τα οποία δεν κινδυνεύουν από την αυτοματοποίηση ανήκουν επίσης αυτό του εκπαιδευτή ζώων, του αθλητή, του κατ’ οίκου βοηθού, του εκπαιδευτή σε θέματα υγείας, του θεραπευτικού μασέρ και των μοντέλων (! νομίζω εδώ γελάνε )

Όλα τα άλλα επαγγέλματα σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό κινδυνεύουν από την αυτοματοποίηση.

By the way, αν αρχισετε να αναρωτιεστε οι οικονομολόγοι γιατί δεν αυξάνει άλλο η παραγωγικότητα, εδώ είναι μία καλή αφετηρία για να ψαξει κάποιος για απαντήσεις …

Καλό μέλλον σε όλους … ”


Νικόλαος Καρατσόρης|| Monetary Reform

University of Westminster

Ειδικότητα: International Business


[1] Automation potential and wages for US jobs

[2] Four fundamentals of workplace automation

[3] Digital America: A tale of the haves and have-moresΑφήστε μια απάντηση