Κλιματική Αλλαγή: Η ζωή σε έναν καυτό πλανήτη

Όταν η γη ΔΕΝ θα είναι πλέον κατοικήσιμη (πιο σύντομα από ό, τι νομίζετε) μέρος 2ο

Οι άνθρωποι, όπως όλα τα θηλαστικά, είναι κινητήρες θερμότητας. Για να επιβιώσουν θα πρέπει να διατηρούν την ομοιόσταση του σώματός τους σταθερή, ώστε να μην πέφτει πολύ ούτε και να ανεβαίνει η θερμοκρασία του.

Για το λόγο αυτό, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος πρέπει να είναι αρκετά χαμηλή ώστε ο αέρας να λειτουργεί ως ένα είδος ψυκτικού, τραβώντας τη θερμότητα από το δέρμα, για να μην υπερθερμανθεί ο “κινητήρας”.

Εάν ο πλανήτης υπερθερμανθεί κατά επτά βαθμούς, τότε μέρη, όπως οι ζούγκλες της Κόστα Ρίκα, όπου η υγρασία κυριαρχεί κατά 90%, θα είναι θανατηφόρα. Μέσα σε λίγες μόνο ώρες έκθεσης στην θερμοκρασία του τόπου αυτού, ο άνθρωπος θα οδηγείται σε θάνατο.

Επιμέλεια: Δήμητρα Φουρκαλίδουpluralismos.gr

Πηγή: New York Magazine

Οι σκεπτικιστές της κλιματικής αλλαγής επισημαίνουν ότι ο πλανήτης έχει υπερθερμανθεί και υπερψυχθεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά –αν μιλήσουμε μηδενιστικά- το κλιματικό “παραθυράκι” που επέτρεψε την δημιουργία ζωής και την εξέλιξη του ανθρώπου στον πλανήτη είναι πολύ στενό.

Με την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη κατά 11 με 12 βαθμούς, περισσότερο από το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως διανέμεται σήμερα στον παγκόσμιο χάρτη, θα χάσει άμεσα τη ζωή του από την ζέστη.

Επιστημονική Επιφυλακτικότητα, Επιστημονική Φαντασία και Επιστήμη

Μεταξύ της επιστημονικής επιφυλακτικότητας και της επιστημονικής φαντασίας είναι η ίδια η επιστήμη. Το παρόν άρθρο, και όσα ακολουθήσουν στο pluralismos.gr, είναι το αποτέλεσμα δεκάδων συνεντεύξεων του nymag.com. Συνεντεύξεων του με κλιματολόγους και ερευνητές σε συναφείς τομείς και αντικατοπτρίζει εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Αυτό που θέτει η παρούσα σειρά άρθρων δεν είναι μια σειρά από προβλέψεις για το τι θα συμβεί. Αλλά είναι μια προειδοποίηση, ότι αυτό που θα συμβεί, θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την ανθρώπινη αντίδραση. Είναι ένα πορτρέτο της κατάστασης που δείχνει προς τα που θα κατευθυνθεί ο πλανήτης μέσα από την απουσία επιθετικής δράσης.

Επιμέλεια: Δήμητρα Φουρκαλίδουpluralismos.gr

Πηγή: New York Magazine

Δείτε αμέσως παρακάτω
τα άρθρα της ιστοσελίδας μας
τα σχετικά με το θέμα της κλιματικής αλλαγής

Όταν η γη ΔΕΝ θα είναι πλέον κατοικήσιμη (πιο σύντομα από ό, τι νομίζετε)